:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 285
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Прегледите при стоматолог започват от първата годинка

При най-малките деца кариесите се развиват бързо и могат да увредят и постоянните зъби
Снимка: Борислав Николов
Родителите често не си дават сметка какви сериозни последици могат да настъпят от загърбването на грижата за зъбите на детето. Някои стоматолози не се наемат да лекуват резултата от недостатъчните грижи, защото проблемът е сложен, а децата в тази възраст трудно сядат на зъболекарски стол, обяснява д-р Николета Маркова, главен асистент в Катедрата по детска стоматология в Стоматологичния факултет-София и практикуващ стоматолог в център "Медстом". Най-доброто решение е профилактиката.

Тя трябва да започне още от бременността. Към втория-третия месец започват да се оформят зъбите на ембриона. Жената обаче трябва да приема флуорни таблетки след петия месец. Флуорът потиска развитието на бактериите, предизвикващи кариес. Той прави зъбите и по-устойчиви на киселинно въздействие, което е основният фактор за появата на кариес. Бременната жена трябва да се храни рационално, да приема достатъчно белтъчини, за да заздрави зъбите на детето си.

С появата на първото зъбче, обикновено към 6-месечна възраст, започва и механичното почистване на устата. След всяко хранене майката трябва да почиства първите зъби с влажна марля, която може да се намокри и с разредена кислородна вода, обяснява д-р Маркова. Наред със зъбите се почистват венците, областите под езика и бузите. Четката и пастата влизат в употреба, когато малчуганът навърши годинка или най-късно на година и половина. Добре е около първия рожден ден детето да отиде за първи път на зъболекар. Пастата е хубаво да е флуорна, а четката трябва да е мека и задължително да се сменя на три месеца. Основните движения са кръговите. На детето може да се обясни, че трябва да си мие зъбите



както се рисува дим от комин



С тези движения се очистват по-големи повърхности и може да се влезе в междузъбното пространство, уточнява д-р Маркова. Родителят помага за устната хигиена на детето до 5-6-годишна възраст.

В най-ранна възраст, от 1 до 3 г., много деца развиват т. нар. кариес на ранното детство, който може да предизвика сериозни усложнения. Половината от 3-годишните деца в София страдат от заболяването, казва д-р Николета Маркова. Особеното при този кариес е, че се развива бързо, често веднага след пробива на зъбите и може да обхване повече зъби наведнъж. Той засяга най-вече слабо защитените от слюнката горни предни зъби.

Стоматологът отрано трябва да обясни на родителите как да предпазят детето от такъв кариес. Колкото е възможно по-рано децата трябва да се приучат да пият течности от чаша, а не от шише с биберон. В никакъв случай



не трябва детето да заспива с шишето



за хранене, освен ако то не съдържа само вода. Причината е, че въглехидратите в сладките сокове се разграждат до киселина, която през цялата нощ разрушава зъбите. По това време на денонощието слюноотделянето, което защитава зъбите, спада. Сладките сокове и храни трябва да се приемат през по-големи времеви отрязъци, за да може киселинното им действие да не е постоянно. Детето не трябва да се приучава да диша през уста, защото тогава слюнката изсъхва и вредните микроорганизми в устата се увеличават. След като навърши годинка, малкото дете е добре да приема твърди храни като парчета ябълка или морков, които механично очистват част от плаката.

Има няколко основни причини за кариеса при децата от 1 до 3-годишна възраст. Това са некачественият емайл, за който влияние могат да имат и генетични фактори, приемането на много въглехидратни храни, лошата хигиена и попадането в устата на микроорганизми от слюнката на възрастните. Затова стоматолозите забраняват бебетата да се целуват в устата. А биберонът и лъжиците, с които се храни детето, не трябва да се облизват от родителите.



ПРОБЛЕМ

Първите фази на кариес при най-малките деца могат да настъпят още от 10-ия до 20-ия месец. Обикновено се появяват бели петна, които са безболезнени. Този стадий е обратим дори само при промяна на хранителните навици. Но ако не се вземат мерки, разрушенията на зъбите сравнително бързо придобиват тъмнокафяв и черен цвят. Най-тежкото усложнение е стопяване на зъбите. Д-р Маркова разказва и за случаи на 3-годишни деца с протези. Заради плаката често се възпаляват и венците на децата, защото се натрупва много плака, а и острите ръбове на останалите твърди зъбни тъкани допълнително провокират такова възпаление. Кариесите могат да доведат до спад в теглото и височината на детето, защото то по-трудно се храни заради болката. Тя води и до синтеза на вещества, които намаляват секрецията на растежните хормони. Заради кариеса челюстите понякога растат неправилно, лицето на детето придобива уморен вид, а горната устна остава по-къса.

Постоянните зъби никнат от 6 до 12-годишна възраст. Ако детето е имало много кариеси на временните зъби, в устата се създават такива условия, които после увреждат и постоянните зъби.
2152
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД