:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 427,539,357
Активни 99
Страници 2,893
За един ден 1,302,066
Реконтра

По света и у нас

Тая сутрин се събудих с твърдото намерение да установя коя е столицата на България.

Погледнах географската карта - на нея като столица на България е отбелязана София. Хвърлих обаче едно око през прозореца и гледката веднага опроверга тая хипотеза - София може да е столица на разрухата, мръсотията, простотията и бъркотията, ама пък да е чак столица на България - абсурд!

Надникнах в тълковния речник (Наука и изкуство, София, 1976). Там пък пише, че столица е оня град, в който се намира правителството на дадена държава. Дотук добре, ама ето, че пак в същия речник пише, че правителството е орган, който управлява съответната държава. А да се твърди, че България се управлява от сегашното ни правителство, някакси никак не иде. Даже депутатите знаят, че страната ни се управлява от чужбина.

А щом правителството на една страна не е в нея, а в чужбина, значи то е правителство в изгнание.

Е, къде тогава е седалището на това наше правителство в изгнание?

На пръв поглед човек може да си помисли, че седалищните му части са дислоцирани в Брюксел. Но само на пръв поглед. Защото на втори поглед веднага се вижда, че това е само зрителна измама, мираж, фатаморгана. Вярно е, че ние изпълняваме всичко, което ни наредят от Брюксел, но хич не е вярно, че всичко, което изпълняваме, идва от Брюксел. Така например решението за АЕЦ "Козлодуй" дойде от Париж и Атина. Други решения пък пристигат от останалите 23 столици на евросъюзните държави. Като, да речем, от т.нар. Виена (същата, дето вече години наред не може да се оправи с половин дузина червенобрежки джебчийки).

Но да се каже, че правителството ни в изгнание е само в столиците на страните от ЕС, пак ще е грубо опростенчество. Защото освен от тях България се управлява от Вашингтон, от МВФ и Световната банка, от централата на ЦРУ в Ленгли, от широките електорални маси в Анадола и т.н. - чак до полковник Кадафи в неговата юрта или до баба Бриджит Бардо в пенсионерската й вила.

И не стига всичко това, ами в някои случаи страната ни се управлява и от нейната си територия: днес датският посланик решил да издърпа ушите на нашето божем правителство, утре чистачката на ЦК на ДПС издала ираде като как да изглежда системата и структурата на Светия синод, а вдругиден независимият комисионер Коста Шушулов пак оповестил поредното двойно увеличение на тока или парното - пряко волята на Тристранната коалиция, че даже и на министър Овчаров.

В световната литература за класически се смятат комедиите от типа "Слуга на двама господари". И най-изчанчената фантазия обаче никога не си е представяла положение като това на нашето "правителство" - слуга на безчет господари.

И - можете ли да си представите? При цялото това слугуване по света и у нас в Тристранната коалиция има и някакъв чешит, дето съвсем насериозно се има за цар, сиреч за "император", "кайзер", "василевс", казано още по-ясно - за първи след Господа Бога!
31
2084
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
31
 Видими 
22 Март 2006 20:58
Комшиите имат една песен:
"Дай рибу, рибу, рибу..."
която в превод на български може да звучи така:
"Дай дупе, дупе, дупе..."

Редактирано от - OLDMAD на 22/03/2006 г/ 20:58:59

22 Март 2006 21:01
Фък. Онли уан сумасшедший может да вдигне палец. Только среден пръст - фък!
22 Март 2006 21:31
Бравос, Жоро! Аз отдавна има идея за ново място за столица на Б-я, но искам първо да се консултирам с бат' Бойко
22 Март 2006 23:01
фък... епсълутли ъгрий със сурогатът...
23 Март 2006 09:49
Никъв фък даже не е...
23 Март 2006 10:37
Обратно на фъкльовците ( ), аз пък мисля, че реконтрата си заслужава похвалата.


Има ли България столица?
Има ли Гюро глава?
23 Март 2006 11:45
Ноy фък тудей...
Пак заемки от "Атакишер беобахтер"
23 Март 2006 12:00
Авторе, сигурен ли си че снощи не си спал на мокри чаршафи?
Здрасти компанията! Не ни е за първи път да няма Фък , ама ще си направим .... колко му е.. даже по-весело става понякога, щото е бивало при добра реконтра да се отплесваме и ми е ставало чоглава , ама бързо ми минава...
23 Март 2006 12:47
То все пак народа е рекъл- "по-добре бад фък, нежели ноу фък"
23 Март 2006 14:24
Генерала седеше в кабинета си и отново скучаеше. От няколко седмици нямаше никаква работа като за него. Затова от сутринта седеше и скучаеше. Подостри моливите с новата електрическа острилка. Реши една кръстословица. Пак подостри моливите. Отвори една книжка със Судоку, която бе свил от бюрото на секретаря си. Помисли че са кръстословици. Напъна се да реши поне едно. Стигна донякъде, но видя че е объркал и изтри всичко най-прилежно с гумичка. ПАк подостри моливите.
Точно започваше судокуто отначало и телефона иззвъня. Етанолий припряно грабна слушалката, но тя се изплъзна от потните му пръсти и се захлопна отново върху вилката.
- Мамка му! - ядно изруга генерала.
"Сега повече няма да се обади. Звънни! Моля! Моля, моля!" - мислено продължи той. Молбата му явно бе чута и телефона отново иззвъня. Този път посегна внимателно и бавно вдигна слушалката.
- Генерал Спиритонов - авторитетно обяви той в слушалката.
- Ааа, генерале, точно ти ми трябваш. Аз съм кмета на София. Ти чете ли днес реконтрата на СЕГА?
- Не. Но прочетох коментарите. Явно не си струва да се чете.
- Е да, ама автора пише, че си нямаме столица. Ето това е работа като за теб, генерале. Намери ни столица! - тържествено обяви кмета.
- Чакай малко. Какви 100 лица? Кои 100 лица. Пусни ми списък по факса. А някой от тях дали не е държавен глава? - Въпросите напираха един през друг, но напразно. Кмета вече бе затворил телефона.
"Сега пък да му търся сто лица. Ако поне един от тях не е президент, пръста няма да си мръдна" - Помисли си недоволно генерала и отново подостри моливите. После отегчен се зае със Судоку.
23 Март 2006 14:24
В Хунгария(Hungary...май тъй се транскриптираше), на таз работа-"bad...таковане"... превода не беше ли - " Хептен-мекечек"
Щото у Турция му казват другояче
(ако па се наведеш повече...жално ти дупе...)

Редактирано от - OLDMAD на 23/03/2006 г/ 14:27:58

23 Март 2006 14:27
тов. буя, ноу-фък е събстеншъл туул в реконтренето... без ноу-хау как да е ше се оправит челавек... проба-грешка, проба-грешка... и ше се научит... ама без ноу-фък загде е... не се учи в су... требва икспириънс, инспирейшън и муза... жива... при живата муза проба-грешка не минава... ше рече: фък... и айде гунсеремус... пак ше си пишет нашият челавек реконтри с едната ръка... доде клика за виртуални музи с другата...
23 Март 2006 14:35
ето тов. етанолий си има ноу-фък и не му требват ноу-хауове, патенти, трейдмаркове и прочее айпи булшит...
23 Март 2006 14:46
Басима'му!
Шеснайсе годин...фък отпред, фък отзад...
Че то не остана девственна дупка бре

23 Март 2006 15:04
Българите като цяло останаха девствени само между пръстите на краката , като изключим палците...
23 Март 2006 15:20
отскоро в българското патентно ведомство срещу неголяма сума може да се снабдите с новия продукт за защита на интелектуалната собственост ноу-хуй...
23 Март 2006 15:37
>>><<<
Аз мисля, че сме изправени пред заговор....начи обоклучва се софето....до край.....синът на усмихнатия папа се мести във варна....варненци си го избират барабар със 100 лица ....и постепенно сто лицата изместват остатъка от държавност (кой кво успел да фане и дръжи...) накъде варна. ...Нищо чудно трета буна да се застрои с небестъргачи и да турат лаптоп отгоре им...
23 Март 2006 15:56
И летище ще направим на Трета буна и СПА -Център и Пансион за девствени проститутки и Карагьоз офис център, бе въоПще централно ще подходим по въпроса... нали административен и финансов център на дъжавата ще ставаме... , пък кога са венчейм с европейците можое и Брюксел да преместим... бе , ний вчера насред Варна "Черно море" би "Левски ", та го сбърка и отказа от купата , че една столица ли ша ни са опре...
23 Март 2006 16:03
Керпи, запази едно парцелче на 3та буна. След време ще го продадем на 100 пъти по-висока цена...
23 Март 2006 16:08
С ноу-хуй ако се ти снабдиш
с ...* си не ще се ти простиш.

Тебелка на входа на българското патентно ведомство.

* интелектуалната собственост, предполагам
23 Март 2006 16:09
>>><<<
Верно Керпи...поне за форумцитье, зер ние бунаците от трета сме с предимство..
23 Март 2006 16:16
ноу като no или като know
23 Март 2006 16:21
Разбира се , че сте с предимство... , ако трябва в мойто парцелче прави като колци ша ви нарЕда и пак ще има място за всички...
23 Март 2006 16:23
продуктът ноу-хуй е особено подходящ за интелектуалки с обширна собственост... пакетът се състои от твърд информационен носител с две бази данни... работи на принципа "опознай за да обикнеш"...
фрагмент от рекламната брошура
23 Март 2006 16:35
в унисон с традициите на съвременния български обществен живот, бай страти - собственик на месарница в кв. мусагеница предлага алтернативна услуга наречена ноу хуй... макар че се произнася по същия начин, услугата има съвсем различно предназначение и е особено популярна сред безимотните интелектуалци... в изявление на служителя за връзки с обществеността на месарницата се казва, че бай страти използва сатъри на греманската фирма "ф-ък дик", наточени от точиларя лазар...
23 Март 2006 16:39
Блинди, защо пропускаш да споменеш, че точно до месарницата бай стратийца е отворила хотдогница?

23 Март 2006 16:47
Група спецполицаи от отдела на ген. Спиритонов разследват канал за търгович с органи. Заподозрените са бай Страти - собственик на касапница и д-р Сфирков - известен български хирург. Следващата стъпка на групата би трябвало да бъде изпращането при бай Страти на агент под прикритие, който да установи със сигурност връзката между новата услуга ноу хуй, предлагана от касапина, и клиниката на д-р Сфирков. Най-вероятно с тежката задача ще се нагърби самия генерал Спиритонов.
23 Март 2006 19:03
>>><<<
Льохата ме сбърка с тоя ноу хуй или най хуй или бай хуй там.....защо да измисляме думи като бай хуй като си имаме бай кур...ли или бай кар вече не знам и глем да не кажа некоя немита дума...
23 Март 2006 19:50
геги, гике ща за вулмаш!
нучми но а пас дап!
23 Март 2006 19:56
Айдейй на бозат пак му запецна клавиатурата...
Аре, лека и спорна вечер! До утре!!!
23 Март 2006 20:04
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД