:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 294
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Общинарите - аут при 5 неизвинени отсъствия

Десет пъти се увеличават глобите за нарушаване на общински актове
При три поредни отсъствия от заседание на общинския съвет или общо пет неявявания без уважителни причини мандатът на общинските съветници ще бъде прекратяван предсрочно. На мястото на отстранения общинар ще влиза следващият от партийната му листа.

Това е записано в проекта на БСП, НДСВ и ДПС за промени в Закона за местното самоуправление. Депутатите ще го обсъждат на второ четене следващата седмица.



Съветниците ще бъдат гонени, ако не са уведомили писмено председателя на общинския съвет, че не могат да участват в заседанията по уважителни причини - служебна ангажираност, отсъствие от страната, заболяване и др. Сега те също могат да бъдат отстранявани, но само при трайна невъзможност или системно неизпълнение на задълженията си за повече от 3 месеца, и то с решение на 2/3 от общинския съвет.

И в момента в правилника за работа на Столичния общински съвет е предвидено, че по предложение на председателя могат да бъдат прекратени пълномощията на общински съветник, който не участва в 3 поредни заседания или в общо пет без уважителни причини. Това обаче не е универсално правило, всяка община има различен правилник за работа.

Според проекта кметовете ще могат да бъдат сваляни само с референдум. В момента предсрочно може да ги освободи общинският. Според промените 1/3 от общинския съвет може да поиска допитване за сваляне на кмет, но за да бъде насрочен такъв, трябват гласовете на 2/3 от общинарите. Законът ще задължи общинската избирателна комисия да прекрати пълномощията на кмет в срок от 3 дни след положителен резултат на референдума. Промените предвиждат кметовете на общини и кметовете на кметства да са с висше образование и да имат поне степен "бакалавър".

Въвежда се и таван на месечната заплата на общинарите - тя не трябва да е повече от 50% от средната брутна в общинската администрация. Първоначално идеята на мнозинството беше за 30% от средната заплата за общината. В момента средното възнаграждение в общините е около 400 лв., което значи, че съветниците ще вземат около 200 лв. Националното сдружение на общините настояваше именно за такава заплата. Сега всеки общински съвет сам определя възнагражденията. Промяната ще влезе в сила от януари 2008 г. и ще важи за новите общински съветници, които ще бъдат избрани след провеждането на редовните местни избори през есента на 2007 г.

Увеличават се многократно и глобите за граждани, които нарушат наредби, решения и инструкции на общинския съвет.

Глобите скачат от 500 на 5000 лв., а за еднолични търговци и юридически лица имуществените санкции достигат до 50 000 лв.

Предвижда се и по теми като бюджета на общината, размера на местните такси, управлението на общинско имущество, създаване, преобразуване и прекратяване на търговски дружества с общинско имущество или общински фондации и др., решенията на общинския съвет да се вземат с поименно гласуване. В момента поименно гласуване се провежда само по предложение на общински съветник или политическа група, което трябва да бъде подкрепено от болшинството присъстващи на заседанието.
16
2535
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
16
 Видими 
01 Юли 2006 00:29
Първият (а и най-логичен) въпрос, който ми идва на ум е - дали след като ще може да се отстраняват избраниците в местните парламенти, това ще важи и за всенародните такива в НС?
01 Юли 2006 00:35
общинския съвет в ЗАТВОРА, няма честен общинар само крадци и хрантутници
01 Юли 2006 00:36
Кмет - бакалавър - недоучен идиот!!!!!
01 Юли 2006 02:19
Защо пет?!...Едно е достатъчно!
01 Юли 2006 06:44
...боза ти повече ли си от бакалавър...
01 Юли 2006 09:22
Grosskopf,
Да, логичен въпрос, но по какъв начин да се приложи?...
01 Юли 2006 11:56
Интересна ситуация се получава! На общинарите ще им държат сметка като при учениците - ще им пишат отсъствия и после глоби. Това е добре, но кой ще прилага този метод? Трябва да се назначи човек специално за тази цел, според мен. Също както е в парламента - има си квестори, които следят за кворума на събранието.
01 Юли 2006 13:08
Дрън, дрън ярина ... би казъл ПБ.
01 Юли 2006 13:29
Пфу, келява работа. Общинарите...
Що не беше И ЗА ДУПЕДАТИТЕ ДА СЕ ОТНАСЯ, a ? Пет отсъствия - аут от Парламента! Отсъствували по пъти пъти повече от половината парламентарна група - аут цялата група и директно - в пандиза! Ех, де го цар Крум...
01 Юли 2006 14:01
Изключителни промени! На мен обаче не ми става ясно какво всъщност се променя...
01 Юли 2006 14:05
А-а, променяло се нещо. Променят се глобите за гражданите. Сега вече ще стане истинската корупция, при тези глоби дребните риби ще изгарят за да светят, а едрите ще плащат като за световно, при това централизирано, без самоинициативи на дребни инспекторчета...Бравос!
01 Юли 2006 15:08
Нека вносителите да си спомнят за липсата на изискване за образователен ценз за депутати. Нещо повече- съгласно Закона за избор на Президент и Вицепрезидент на Република България, и на основание това, че кандидатът за Президент трябва да отговаря на изискванията за избор на народен представител (единствено ограничение за възраст (40 г.) и постоянно живущ последните 5 години в страната)- кандидатът за Президент също няма ограничение за образователен ценз.
В този случай? Не е ли парадокс да има изискване за образователен ценз за кметове на кметства, а да няма такъв за народни представители?
И тъй като в някои кметства ще се "случат случки" на партиите поради липса на кандидати с висше образование, може и да настанат комични ситуации при изборния процес.
Аааа, сещам се- ще имаме "набързо завършили" висшисти. :-))))
01 Юли 2006 15:50
при 5 неизвинени отсъствия


А на бас, че всички отсъствия ще им са извинени
01 Юли 2006 18:18
е това е стъпка в посока, която би трябвало всички да одобряваме, но както виждам тък са само скептици.сега 5 но ътре могат да ги намалят на 3 и т.н. важното е че се гласуват по-добри закони
02 Юли 2006 12:46
Както казахагермнците "Българите като им кажем нещо от Еврокомисията и те веднага правят закон който след това никой не спазва."
02 Юли 2006 21:12
tia ot obshtinata sa edni tigri

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД