:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 322
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

МВР иска да следи мобилните телефони

Сега това право имат само GSM-операторите, които издирват апарати по заявка от полицията
Снимка: Велислав Николов
МВР поиска да проследява мобилните апарати, за да пресече кражбите им. Очакваме мобилните оператори да ни дадат тази възможност, за да откриваме веднага изчезналите апарати, каза за "Сега" вчера зам. вътрешният министър Бойко Коцев.

-----

Проследяването на GSM-и става много лесно с уникалния идентификационен код (Imei-код). Той се намира в апарата, а не в SIM-картата. Imei-кодът може да бъде открит дори когато телефонът е изключен. Собственикът на апарата не е длъжен да знае този код, тъй като в момента, в който сложи карта, Imei-кодът директно отива в системата на оператора.

В момента при кражба на телефон полицията подава молба до съответния оператор, който й съобщава къде е апаратът, за да го намери и задържи извършителя. "Веригата за действие е много дълга, а ефективността е много ниска", коментираха полицаи. Коцев посочи, че в Германия спрели кражбите на GSM-и, след като операторите позволили на полицията да извършва директно тази дейност.

Сега мобилните оператори се съгласяват да издирят апарат само ако е купен от тях. Идеята е занапред това да прави Дирекцията за оперативно-техническо издирване (ДОТИ) на МВР, поясниха оперативни работници за "Сега". Това е службата, която подслушва телефоните.

Ако МВР получи това право, ще има законна възможност не само да търси крадци, но би могло да локализира местонахождението на дадено лице.

От мобилните оператори коментираха пред "Сега", че и в момента търсят апарати по поръчка на полицията. Вече имаше случаи, при които оператори помагаха при търсенето на отвлечени хора или изгубени туристи.

МВР не е отправяло официално запитване по този въпрос към "Глобул" и "М-тел". "Аз лично не вярвам, че присъствието на полицаи ще ускори процедурата за проследяване, защото ние работим светкавично", обясни говорителят на "М-тел" Константин Каменаров. "Едва когато получим официално запитване от МВР, ще коментираме", казаха от "Глобул".

И от двете компании обясниха, че ако се направят промени в закона, мобилните оператори ще допуснат експерти на МВР до техниката си.

От Комисията за регулиране на съобщенията предпочетоха да коментират, когато получат официалното искане от МВР.

Законът за далекосъобщенията не урежда взаимоотношенията между МВР и операторите при подобни казуси. Той само определя условията, при които се прилагат специални разузнавателни средства заради защита на националната сигурност на страната.
65
5223
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
65
 Видими 
18 Юни 2005 02:13
Браво Бойко, браво Коцев.
Комунистическата круша не пада по далеч болшевишкото дърво.
Само че ного тъпо го раздаде с това искане.

1/Коминизите не искат никога разрешение(каче ли ни питаха кога ограбиха банките)
2/ Таз есен мандраджиите с каскетите пак че са навласт с вината и мезетата, тъй че питането е отново излишно. Ако требва некой да питаш, това е началството ти Генерал Любен Гоцев.
18 Юни 2005 02:59
МВР иска да следи мобилните телефони!?
Мислех , че от одавна го правят, в таия ШУРЕЙСКА организация!?
18 Юни 2005 03:31
Тази практика наистина ограничава кражбите на мобилни телефони и се прилага успешно в Германия, но освен съгласието на оператора се изисква и съгласието на собственика на телефона, т.е. той може да се проследява само ако е откраднат или загубен. Просто като боб.
18 Юни 2005 04:17
мноо хитро
Нема що
а кат се разкодирва, прекодирва и други дирваня, дали остава същя имей
18 Юни 2005 06:55
Много се загрижиха за мобилните апарати, те за крадени коли не им пука, явно има друга далавера тука, но аз съм за..., а Гаспарини и на времето ще се сърди след изборите...щото е допуснало комунягите на власт!
18 Юни 2005 07:48
да дадат данните на кварталините ченгета и да възстановят детските педагогичести стаи и да ни сложат униформи
18 Юни 2005 07:50
Абе на боба като му туриш малко лютичко и наденичка , спира да е проста работа
18 Юни 2005 08:04

Ма те не са се и махали от власта, комунягите, бе Милчо , ливадо некосена.
Правешката мома ти кова законите 4-години, Параванов награди всички мутри дето се бориха срещу българския народ по време на прехода.Гледам Мако Даковци се готвят и те да управляват..
Другаря Марин помилва циганина мародер Дон Цеци, така че ще добавиш и цигани към комунистите на власт, за мирис.
Какво не ти харесва?
18 Юни 2005 09:33
Големият брат Ви гледа, господа и другари!
А май иска да Ви ... без да пита.
Или най-добре е танковете да дойдат....
18 Юни 2005 09:44
Идеята е занапред мобилните телефони да се използват като чип за проследяване местоположението на техните собственици. Защо поне толкова елементарно обяснение... дреме им за кражбите на мобилни телефони...
18 Юни 2005 09:50
Въпрос към горните. Колко пъти са ви крали мобилния телефон?
18 Юни 2005 09:58
Проследяването на GSM-и става много лесно с уникалния идентификационен код (Imei-код). Той се намира в апарата, а не в SIM-картата. Imei-кодът може да бъде открит дори когато телефонът е изключен.



Умно много умно списано..

значи колата може да се намери дори ако не се кара стига чипче да си има.. м ащо не и тургат?
мое и на гласоподавателите да се тури чипче, като се изключат от живота пак да могат да ги открива...
18 Юни 2005 10:43
Най-добре върнете Държавна сигурност и Белене , че да мирясате - кадрите са налице!
18 Юни 2005 10:48
Кадъро по горе е с физиономия на типичен камуниз -дебил
18 Юни 2005 11:39
Как така ще ме следи полицията???? Да не съм престъпник! Като им е сложна процедурата да я опростят!!!! Като подам жалба че са ми откраднали телефона тогава да го следят! Това е посегателство на правата ми гарантирани от Конституцията, ако не са я променили и за това вече!
18 Юни 2005 11:39
Абе мирише на полицейщина
18 Юни 2005 11:54
Първо - част от телефоните позволяват прекодиране /софтуерно/ и смяна на IMEI - за да ги хванат ще трябва всички телефони да минат на регистрационен режим
Второ - доколкото разбирам от електроника - ще хванат изключен телефон на кукуво лято... освен ако нямат някакво ново тълкувание за изключен
И трето - като те пратят да се оплакваш в РПУ-то където ти е изчезнал телефона /който е бил в дамската чанта/ - иди разбери в коя част на София е било... те ченгетата не могат да се разберат при ПТП от коя половина на булеварда си за да дойде КАТ от съответното РПУ пък телефони щели да търсят - да, ама ако е на бат`Бойко
18 Юни 2005 13:39
Преди време на един приятел му откраднаха телефона... отиде той да поиска от оператора да засече къде се намира. След 3 часа му казаха, че се намира в Младост или Дружба... наистина действха светкавично
18 Юни 2005 15:05
Комунягите нямат търпение, дори 1 седмица не могат да изчакат.Започва се...
18 Юни 2005 15:34
Соц времената се завръщат........ това може да донесе само големи беди на България, не на БСП, не и на руснака Сер гей
18 Юни 2005 17:31
"Ако МВР получи това право, би могло да локализира местонахождението на всяко лице..." - кой ще гарантира, че по никакъв начин няма да изтича тази информация... елементарен пример - апаши си набелязват собственик на по-луксозно жилище, техен човек им съобщава, че той е далеч от жилището или е в провинцията...
МВР първо да заслужи уважението и доверието на гражданите, пък тогава да иска някакви извънредни права...
18 Юни 2005 17:54
боико-коцевщини.
.
Тия верно ни мислат за абдали, па после ни викат и да гласуваме още за тех.
Те цело БТК задигнаха, па сега за мобилните телефони на гражданите се загрижили. тц, тц тц
18 Юни 2005 18:45
Каква полицейщина ви нерви мааму !
Сменявам чипа на телефоня и ще ме гланат на кукув ден ! заеби
ЩОМ НЕМА КАКВО СЕРИОЗНО ДА СИ ГОВОРИ , СЕ ГОВОРЯТ ГЛУПОСТИ !
18 Юни 2005 18:52
Батман Бойко, по уЕко го давай. Само крадени GSM-и ще търсиш.... А ние трева пасем ли?
Типично изказване в пожарникарски стил - директно с кирката по вратата. А има по-рафинирани начини - например през прозорците , както направиха в някои скандинавски държави - всички активни SIM карти подлежат на регистрация. Неригистрираните се деактивират. Ако вземеш предплатена SIM - до 3 дена трябва да се регистрираш, иначе - деактивация. Полицията има достъп до техниката на операторите, а IMEI се проследява след решение на съд.

П.П. Това за изключените телефони не е мит. Има начин да се активира изключен телефон ако батерията е на него.

П.П.2 Siemens ще станат най-търсените телефони. На тях най-безпроблемно се сменя IMEI


Редактирано от - skyspirit на 18/6/2005 г/ 18:57:24

18 Юни 2005 19:15
За правилно разбиране на проблема ще направя на популярен език някои разяснение относно GSM системата. Това е клетъчна система, при която във всеки момент всеки включен мобилен телефон, абонат на същата система е свързан с трансивера на клетката с най-добро съотношение сигнал/шум. Апарата автоматично сменя клетката при откриване на по-добър сигнал. От това следва, че във всеки момент операторът може да определи местоположението на мобилния телефон - то е зоната на покритие на дадената клетка. От своя страна апарата на всеки абонат се характеризира с два уникални номера:
1. IMEI (International Mobile Equipment Identity) - това е серийният номер на самия мобилен телефонен апарат, който всеки може да си го види на дисплея, ако избере *#06# (звезда, диез, нула, шест, диез). Обикновено маркиран под батерията или SIM картата.
2. IMSI (International Mobile Subscriber Identity) - това е индетификационният номер на SIM картата. Този номер служи преди всичко за таксуване на абоната.
След включване на апарата той автоматично съобщава на оператора своя IMEI код. Този код се записва в EIR Equipment Identity Register) Това е база данни с всички валидни апарати от дадената система. Освен нея има още една друга база данни - CEIR (Central Equipment Identity Register) централен идентификационен регистър в Дъблин, в който са събрани EIR базите данни на всички оператори участващи в роуминг и членуващи в системата. Това позволява да се определи къде се намира апарата, както и да бъде блокиран. С това се цели да се предотвратява кражбата на апарати. Ноо, хайдуците са изобретателни и първото нещо, което правят след кражбата е да му извадят батерията и след това да го препрограмират т.е. да му сменят IMEI кода. Тази операция трае около 5 минути и човек в София може да я получи във всеки GSM магазин.
Производителите вече записват IMEI кода използвайки памет с еднократно записване, за да се предотврати прекодирането. Ноо и това се избягва чрез операция пачинг (кръпка) на друго място в паметта където се записва новия номер. Средно 1 до 6 месеца отнема на хакерите да пробият всеки нов способ за кодиране. За това са виновни не само крадците, а преди всичко самите оператори, защото те предлагат промоции за абонати с едно годишен абонамент с безплатни апарати или такива на много ниски цени.
Не вярно, че в Германия са спрели кражбите. Най-успешна е борбата във Великобритания и Франция, където прекодирането е КРИМИНАЛИЗИРАНО! В България нищо не пречи на полицията да издирва при заявка от страна на пострадалия към оператора и последния предоставя данните за местоположението на полицията. В този случай не е проблем при изявеното желание от страна на пострадалия да се подслушва телефона му и да се следи местоположението му за разкриване на крадеца.
В случая обаче се касае вероятно за опит на оперативните работници от ДОТИ чрез заблуда на технически неграмотен зам. министър да си осигурят свободен и нерегламентиран достъп до данни за лесно проследяване на лица.
18 Юни 2005 19:17
Къде са сега правозащитниците да ни пазят на нас правата?
Или ромите нямат GSMи
18 Юни 2005 20:36
American bastard!,
би ли ни казал още какъв е обхватът на една клетка (приблиз. разбира се) и с това да стане ясно с каква точност може да бъде установено местонахождението на човека у които е телефонният апарат.
пшм.
:-)
18 Юни 2005 20:41
Американското копеле е напълно прав, само че е забравил да спомене, че IMEI не може да бъде регистриран в мрежата, ако телефонът е изключен. Това са глупости, написани от неграмотниците в "Сега".
18 Юни 2005 20:57
може ли някои друг от вас да ми отговори компетентно на въпроса:
С каква точност може да се определи местонахождението на апарата?
(респ.лицето, което го носи)
18 Юни 2005 20:59
Perkoles
GSM мрежата се състои от "базови станции" и подчинени "клетки". Всичките излъчват на малка мощност със цел ниско енергопотребление. За любознателните - Натиснете тук

Местоположение се засича чрез пеленг (измерване на ъгъла на приемания радиосигнал от GSM телефона) между минимум 2 клетки (най-добре 3 и повече) с точност до 5 метра при идеални условия. За допълнителна точност се измерва входната мощност на сигнала и по формули се изчислява приблизителното разстояние до предавателя (GSM-телефона) , като се знае неговата мощност на излъчване.

Редактирано от - skyspirit на 18/6/2005 г/ 21:07:52

18 Юни 2005 21:05
skyspirit, благодаря ти,
ако апаратът е в жилищен блок, с каква точност може да се определи в кои апартамент е апаратът?
.
Извинете ме (от възрастта ми е:-)
Нека да не говорим за идеални, а за Реални Български Условия.
Благодаря :-)

Редактирано от - Perkoles на 18/6/2005 г/ 21:10:55

18 Юни 2005 21:09
Най-после те осводия ! Жив и здрав |!
18 Юни 2005 21:11
Зависи от блока - панелен (арматура, която пречи) или тухлен. Зависи и от броя на съседните клетки. GSM-а обикновено "слуша" от 2 до 6. Колкото повече клетки наоколо, толкова по-точен пеленг. А за специални слуачаи - полицията си има камион, койоо обикаля и може да установи и височината на предавателя (етажа).
18 Юни 2005 21:17
Значи заради един откраднат ГСМ-апарат ще се включат и пеленгатори, бравос на милицията!
Да речем тухлено-панелен блок на 10 етажа с 8 входа.
(страхувам се, че затъваме в ако-та)
.
Хаиде отначало.
Колко клетки има в кв. "Дружба" София, да речем?
18 Юни 2005 21:25
Perkoles
Ти да не си си напазрувал еФтин телефон от някоя заложна къща , та и тази твоя любознателност?!
18 Юни 2005 21:34
skyspirit,
Ако искаш да избегнеш спора можеше да ме наречеш спокоино-крадец, мошенник, комунист, путйо... или както си искаш.
Аз не бих ти се обидил.
.
Даваи нататък.
Телефоните могат да "слушат" и една, освен от 2 до 6.
(следиш ли ме, имам предвид ИП-то ми:-)
Т.е. както е наи-често в България 1-2-3мах.
Т.е. не може да бъде установено с точност местонахождението му дори и Без да се правят шашкънии. А докато се установи ТОЧНОТО МУ местонахождение всичко вече отдааавна отдавна ще да е сменено по апарата, па макар и включен.
.
И сега още нещо: Де са Германските Полицаи, де е българската милиция.
ае у лево!
<-

18 Юни 2005 21:41
..и да не забравя,
Но, ако знаят чии е апаратът, името и адреЗа на собственикъ, то с голяма точнос' могат да определят дали тои (собственикът на ГСМ-апарата) си е У Дома.
Милицеищини, ви казвам, милицеищини и със тия ефтини трикове ще влизате у Европа.
Пфуи!!!
Е, в днешно време и в селски кенеф не може да флезнете с тия номера!
Казвам ви го!
Селяндура:
П.ерколес!
18 Юни 2005 21:44
Perkoles
Шегичка бе човек. Не виждам да спорим за нещо.

п.п. че телефона може да слуша една клетка - прав си (мой пропуск).

И на адреса му е намерена цаката - пращаш някой льольо да купи SIM. Такива - бол (справка: десетките хиляди мангалски фирми, които дължат данъци за милиони)

Редактирано от - skyspirit на 18/6/2005 г/ 21:48:40

18 Юни 2005 21:55
skyspirit,
И аз съм по шегичките, но темата е твърде серйозна за да се шегувам(е).
(оцених я напълно, разбира се, като неуместна:-)
.
Ето как пробутваики ни "западни" примери нашите любимци се опитват да ни управляват. Да ни минават изотзаде. да се напъхат във всяка къща откъм задния двор. Не вярвам това да продължи дълго!
ПРОКЛЕТИ ДА СТЕ!!!
И ЩЕ БЪДЕТЕ!!!
ЗАЕДНО С ДЕЦАТА СИ!!!

18 Юни 2005 22:03
перко , нали го написах за какво требе да се потиш ?!!?
ЩОМ НЕМА КАКВО СЕРИОЗНО ДА СИ ГОВОРИ , СЕ ГОВОРЯТ ГЛУПОСТИ !
18 Юни 2005 22:04
Дамм, темата е сериозна.... но т.н. новина е партенка.

иначе, в ориентацията му е майката. особено на тази към пандиза....... на някои заслужили дейци
18 Юни 2005 22:15
Да, Приятели,


...
.
.
.
Прокълнатите да му мислят...
.
.
.
18 Юни 2005 22:35
slartibartfast,
ако си прочел внимателно поста ми там съм написал:
“След включване на апарата той автоматично съобщава на оператора своя IMEI код.”
и
“първото нещо, което правят след кражбата е да му извадят батерията.”
Което достатъчно ясно означава,
“че IMEI не може да бъде регистриран в мрежата, ако телефонът е изключен.”

Perkoles,
не знам с каква точност може да се определи местонахождението, защото това зависи от използваната апаратура и софуеър. Най-грубо и лесно това е размера на клетката. Тя за различния терен и оператори е различна и с различна диаграма на носоченост (град, аутобан и т. н.). В България за икономия на апаратура клетките са с по-голям размер и излъчват с по-голяма мощност. Нещо повече. В началото на лятото операторите свалят трансивери от София и ги монтират на морето и обратно през есента. Мобилните апарати, когато са в близост до клетката излъчват с намалена мощност, за икономия на енергия и по-малко облъчване на мозъка. За отбелязване е, че никой от производителите не цитира един много важен параметър – Pmax (максимално излъчваната мощност). За някои модели се твърди, че при отдалеченост от клъстера (повтаряща се базова група клетки) тя достига до 3 Вата!
Не е хубаво дето плакнеш skyspirit. Толкова разбира и за това така хумористично обяснява, защото явно черпи информацията си от сайтове съдържащи лош и некомпетентен превод на недобри американски такива. GSM по принцип е европейска система и развитие, което американците учудващо проспаха, но все пак се събудиха в края на деня.
При GSM системата особеното е, че разговорът не е съвсем в реално време, а с незабележимо закъснение, както и това че не може да се говори за носеща честота на един канал, т.е. няколко разговора се “пакетират” и изпращат към съответните абонати и там се “разпакетират”. Системата е доста дълга за обяснение, но не е безкрайно сложна. По-сложен е алгоритъмът за компресиране на сигнала с цел намаляване обема на изпращаната информация. Особеността на системата също не позволява просто подслушване или блокиране/заглушаване на разговорите дори да прехванете сигнала това е само кодиран цифров поток. Ноо, има брава има ключ. С помощта на лап топ и още малко хард и софтуеър на практика може да симулите клетка от системата. Доближавате се до обекта на вашето внимание и неговия апарат “скача” на вашата клетка и от там лаптопа и софуеърът оживяват разговорите! As simple as that! Ако се интересуваш повече обърни се към фирамата Rohde & Schwarz.
Ако ли не skyspirit ще те светне как става това с пеленгаторната кола! ХА-ХА-ХА!!!
18 Юни 2005 22:55
American bastard!,
Първото, не съм съвсем сигурен, че това е "партенка".
(Ако на някои от вас не му е ясно защо това НЕ е партенка , нека ме пита, ще му обясня по-после)
.
Та въпросът бе:
Дали милицията (ДС) наистина иска да открива откраднатите ГСМ-апарати. или да следи Гражданите на Република България за мръсни политически цели.
Това е!
...
Цък-цък...
18 Юни 2005 22:58
American Bastard!
И за двата постера си прав и още как. Тия от ДОТИ точно това целят - да имат възможност да проследяват отделни хора чрез апаратите им...
18 Юни 2005 23:06
Перко прав си че искат да сложат ръка на човешката свобода . ма няма да мине защото не е ДПС , или коя да е партия , ами е ЕС която контролира !
Така че нема за какво да се косите !
Казах го и пак ще го кажа
Ако нема какво да се говори, то се говорят глупости ?!
ПП- Студена война вече няма , за какво се шашавите ?!! Има бира де ?!?
18 Юни 2005 23:16
Ако МВР иска просто по IMEI (ако не е сменен), да проверява с коя СИМ карта се регистрира апаратът и ако картата е по договор (с известен собственик), да прибере от човека краденият апарат, това се прави и сега. Значи не искат това
Ако иска да проследява чрез засичане местоположението на крадения телефон и да прави операция по залавянето му, вероятно това ще струва толкова, че ще е по-евтино за бюджета да купуват един нов телефон вместо откраднатия. Значи и това не е.
И какво остава? Май го казаха по-горе.
18 Юни 2005 23:18
Незнаико,
(извини ме предварително, за това, което ще ((ти)) кажа)
:
Бирата ти е замрежила очите!
гадната ДС олигархия се готви за последен скок (удар)
За тях няма Европа, няма България, няма Човещина, няма - НЯМА! Родина.
няма свято, няма нищо.
.
да се превърнат въ нищо!
18 Юни 2005 23:26
МВР иска по възможност да събира всякаква информация. Ако може - без съдебна санкция. За съжаление, това е световна тенденция - да ни набутат всички в компютрите.
За статията - продължавам да мисля, че е пушилка. Много механизми трябва да се задействат за да стане това на практика. Като знаем с каква скорост работи народното събрание, не виждам в близко бъдеще да приемат съответната нормативна база, която да регулира процеса.
18 Юни 2005 23:27
Смешното, е че полицията се опитва да знае нещо, което ГСМ-организацият го знае по-добре от нея. Най-вероятно става въпрос как да се следят мутри/корумпирани политици или чингета, а не изчезнали преносими тел. апарати. И така трябва да бъде! Трябав да има механизъм, който да улеснява чингетата, когато ДЕЙСТВИТЕЛНО търсят/издирват някоя кримка/политическо-полицейска отрепка или откраднат телефон, кола и т.н.. И не е нужно това да се огласява на населението. Кой ще разбере, че е послушван, например? Ако, пак повтарям, целите на полицията са благородни, аз нямам нищо против да бъда подслушван, ако това би помогнало да се гепи някоя и друга мутра, или да се намери открадното имущество. Иначе сме в очакване на деня, когато ГСМ-те и подобни ще изгубят връзка, стационарните телефони и радиaта ще млъкнат, пощата ще бъде блокирана, пътищата също, и чак късно през ноща по телевизията, облечен в черна униформа офицер ще съобщи по единствения работещ за момента ТВ канал "Братя и сестри, изтерзани български народе! С оглед на неспиращото издевателство от страна на различни ненаситни, корумпирани левичарски правителства през последните 60 години...Съюзът Кубратов Сноп реши да вземе нещата в свои ръце...Във временни наказателни лагери ще бъдат въдотворени ръководни кадри на БКП/БСП/ДС/Комсомол, СДС, ДСП, НДСВ, Атаки и сродни, както, и мутри, хомосексуалисти, и..." Мечти, мечти!
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД