:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 378
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Комисията по дискриминация наказа енергото заради ромите

Енергийните дружества ще трябва да свалят електромерите от високите стълбове
Ром успя да осъди енергийно дружество за дискриминация заради вдигането на електромерите на стълбове високи по 4-5 метра. Вчера Комисията за борба с дискриминацията задължи енергото в Плевен, което е собственост на чешката компания ЧЕЗ, да свали измерителните уреди на височина 1.40-1.60, за да могат хората да следят показанията им.



Очаква се следващата седмица комисията да нареди същото и на останалите енергодружества в страната.

Решението по плевенския казус е взето миналата седмица, но беше обявено едва вчера. Комисията беше сезирана от Георги Георгиев, български граждани от ромски произход от кв. "Стадиона" в Лом. Той е общински съветник в града. Това е първата подобна жалба, подадена в антидискриминационната комисия.

"В момента тече срок за обжалване на решението, но това не спира изпълнението на задължителното предписание", обясни Есен Фикри, председател на заседателния състав на комисията. Според специалния закон, по който работи комисията на Кемал Еюп, предписание към всички ЕРП в страната не може да се прави. "Такава възможност дава Административно-процесуалният кодекс," обясни Фикри.

Комисията глоби по 2000 лв. трима души от ръководството на "Енергоразпределение"-Плевен - Атанас Дандаров, Ивайло Стоянов и Иван Коваржчик.

"Непременно ще обжалваме обявеното вчера решение пред Върховния административен съд", казаха от чешката компания. Единият от мотивите им е, че по аналогичен казус миналата година Софийският градски съд реши, че вдигането на електромерите не е дискриминация по етнически признак. Тогава жалбата срещу столичното енерго бе подал Румен Григоров от столичния квартал "Христо Ботев". Другият мотив са честите кражби на ток чрез незаконно прикачане към мрежата. Това принуди енергийните дружества още преди години да качват таблата и намиращите се на тях електромери нависоко.

Жалващият се Георгиев от Лом обаче смята, че така се дискриминират и почтените ромски граждани, които редовно си плащат сметките за ток.

Според него се нарушава равното третиране на потребителите на електроенергия въз основа на етническия им произход, защото ромите не могат да следят количеството употребена от тях енергия, а това крие и риск от надписване, извършвано от некоректни инкасатори. "Нека не стигаме до Страсбург", закани се пред комисията Георгиев.

"Ако подаде молба, потребителят може да види измеренията на своя електромер, вдигнат нависоко. Правени са и редица компромиси от дружеството, но след това настъпват аномалиите - няма плащане, почват кражби", мотивира се от своя страна юрисконсултът на плевенското дружество Детелина Сотирова. "На нередовните се спира токът, но те незаконно се закачват за мрежата и тогава дружеството е принудено да спира електричеството на всички в тези квартали или да вдига електромерите на височина 4-5 м", обясни още Сотирова.

В момента в комисията за защита от дискриминация има внесена жалба от Асоциацията за европейска интеграция заради спирането на тока в пловдивския квартал "Столипиново". В нея се твърди, че това също е форма на дискриминация към ромите. По тази жалба още няма решение на комисията.
70
7717
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
70
 Видими 
26 Октомври 2006 01:00
бравос!

а после да ги осъдят, че ги карат и да си плащат!
26 Октомври 2006 01:03
ДИСКРИМИНАЦИЯ е, че на българските граждани от НЕромски етнос "Енергото" им спира тока, ако НЕ си го плащат- и ПРАВИЛНО!
А на циганите НЕ им спират тока, въпреки, че НЕ си го плащат- сиреч, ПРИВИЛЕГИЯ на етническа основа за българските граждани от цигански етнос! КАЗАХ!
26 Октомври 2006 01:15
в българия обаче вицовете се правят сами ...
26 Октомври 2006 01:22
В момента в комисията за защита от дискриминация има внесена жалба от Асоциацията за европейска интеграция заради спирането на тока в пловдивския квартал "Столипиново". В нея се твърди, че това също е форма на дискриминация към ромите.

Стратегията е ясна.Подаване жалби до всички възможни инстанции за дискриминация и все някоя от тях ще пусне тока...
26 Октомври 2006 01:22
Не разбрах Гоце къде възнамерява да ни набута - в ЕС или в РОМА.

Проблема според мен е сериозен. В западна европа са плъзнали мюсюлмани да палят и унишожават. Ето, наскоро в Париж имаше. Утре може би в Лондон. ЕС обаче твърдо се занимават с простотии. Организират ревюта с бурки. Спорят за забрадки. Един озверял хулиган не са спрели ефективно. Тука като дойдат английските "фенове" си го изкарват на нашите сервитьорчета. Щото сигурно при тях ще ги съдят в Брюксел за дискриминация. И ние, барабар Петко с мъжете, в хубавите неща не им подражаваме, но в "правата" на престъпниците сме на челно място.
Тук доста често Атакуващите и Комунягите обясняват надълго и нашироко каква полицейска държава била САЩ, какъв процент затворници имало и т.н. Известния двоен аршин. Сега е момента да ги подсетя, че ако полицай в САЩ отиде с инкасатора и някой му посегне, ще му изгният кокалите в затвора и никакъв Хелзинки уоч няма копче да каже. Независимо дали е американски гражданин, френски или гватемалски. Опичайте си акъла.


Редактирано от - Sta на 26/10/2006 г/ 01:25:21

26 Октомври 2006 01:39
Геноцидът над Българите в собствената им държава продължава...
26 Октомври 2006 02:13
Специално за единопоклонниците на Духан-най-новия немски виц:

Отива един турчин(в Германия) на лекар и се оплаква:
"-Много ми е зле-не ми се яде, не ми се спи, не ми се дори .бе, нямам настроение направо умирачка!"
Лекарят:"-Няма проблем, имам готово лекарство за теб, дори ти излиза без пари!И така:взимаш една кофа, кензате вътре и ти и Айшето и чаветата, после вземаш една баданарка, разбъркваш и боядисваш цялото жилище.Оставяш да изсъхне, живееш си нормално и след 1 месец идваш на контролен преглед! "
Отишъл си аркадаша и след един месец идва пак в цветущо здраве:
"-Докторе, мерси ти ме спаси!Я кажи сега каква ми беше диагнозата."
"-Много проста."-казал лекарят"-НОСТАЛГИЯ!"



Редактирано от - Кочачестотнеменски на 26/10/2006 г/ 03:04:07

26 Октомври 2006 02:20
ЕРП-то е подценило случая и сега ще си носи последствията, особено и ако съдът на горно ниво потвърди присъдата. С изказванията на защитата на дружеството 'настъпват аномалиите - няма плащане, почват кражби' само допълнително засилва тезата на циганите. Все пак чест прави на софийските съдии, които преди година са защитили правдата...
А доколкото разбрах за присъдата тук, с дублиращи показанията уреди, сложени по-долу на стълбовете желанието на циганите ще е удовлетворено...
26 Октомври 2006 02:43
Абе, комисията на Кефал Еюп защо не накаже Докан, който обещаваше тогава на циганите, да им опрости сметките за ток. Или пък Първанов, за който по- важни се оказаха гласовете на турците..
Кочачестотнеменски, момента със съхненето е интересен..

Редактирано от - lente на 26/10/2006 г/ 02:57:29

26 Октомври 2006 03:36
"Есен Фикри, председател на заседателния състав на комисията. Според специалния закон, по който работи комисията на Кемал Еюп"
Е, какво друго може да очаквате!!!
26 Октомври 2006 04:19
Ето защо избирайте винаги удобния президен. Той без да му мисли ви е... мамата, с помоща на турците и циганите..........
26 Октомври 2006 04:26
Гоце, ще им опрости сметките, с нашите пари естествено!
26 Октомври 2006 04:43
Ебати еврейщината - да не можеш да се предпазиш от престъпника, щото закона, му дава право на престъпление. Ако действаш превантивно - значи го дискриминираш и му отнемаш правото да те ограби.
Ами ако някоя жена откаже да мине през цигански квартал нощем и го заяви публично, ще я осъдите ли бе?
Ето това са еврейски закони - да те задължат да ходиш гол сред акули, а после, като стане белята, да наемеш адвокат...
Всяка една компания или физическо лице, което осъществява бизнес е в правото си да предлага равни услуги, но не и да не може да предотврати нанасяне на икономически вреди в определени сфери и райони от дейността си.
26 Октомври 2006 05:29
Енергийните дружества ще трябва да свалят електромерите от високите стълбове
На тяхно място да закачат циганите!

26 Октомври 2006 05:40
Между другото Миковците и Димитринките да почерпят! Не само заради светлата перспектива, която съм предначертал за циганите в по-горния ми постинг. А заради, това, че е вече е Димитровден! Честито на всички юбиляри! Които и да са те, от и извън форума!
26 Октомври 2006 07:18
Пак ли го няма Гоце да вземе отношение по този важен въпрос...
...опс...забравих...94% от ромите са гласували за Гоце, да не е луд да реже клона на който седи...
26 Октомври 2006 07:47
Абе що не вземе да ми обясни някой, каква е тая комисия дето има правомощия на съд? Не е ли комисията по дискриминация парламентарна? И ако е - как някакви деПУТати ще издават нареждания за глоби и тн., които са в правомощията на съда, или бъркам?


26 Октомври 2006 08:24
Бря! Циганите са решили да си плащат тока, обаче не могат да видят колко трябва да платят!Направо ми се къса сърцето! Ма как може така? Нека дигнат нашите електромери по нависочко, а техните да свалят и те да плащат вместо нас.Смяна на местата-нищо напротив!
26 Октомври 2006 08:35
Електромерите са вдигнати там не за да дискримират циганите.
Свалете ги и те ще ги откраднат заедно с кабелите.
26 Октомври 2006 08:39
От доста време има дискриминация и тя е срещу българите в полза на какви ли не малцинства. Доколкото се вижда влиянието идва отвън. Чудя се що не им пратим в Хелзинки няколко катуна цигани... пардон роми и там да си ги интегрират и да им спазват правата. Щото то акъл най-лесно се дава, но фактите са малко по-различни. Има си прости правила - или плащаш и имаш ток или не плащаш и стоиш на тъмно. Който вижда расизъм в това да отиде да се прегледа.
26 Октомври 2006 08:42
Чичо докторе, няма достатъчно стълбове...
Нещо си се радикализирал, що така?
26 Октомври 2006 08:42
Ха сега познайте от чий джоб ще са пак парите за свалянето на електромерите? От същият джоб, от който бяха и за вдигането им.
26 Октомври 2006 08:44
ХА-ХА-ХА
По същата логика могат да осъдят и БТК защото си подменят медните кабели с оптични - следователно обричат на глад цял един етнос!
26 Октомври 2006 08:47
Ако знае някой как се сезира тая комисия, нека да каже пред всички. Аз случайно си забавих плащането на тока с един ден и сметката ми беше около 20 лева, но веднага ми спряха захранването. В същото време циганите имали задължения за ток по около 2000 лева. Искам и аз да имам възможност наравно с тях да направя такава сметка, а не за дълг 20 лева и...хоп- токът спрян. Това безспорно е дискриминация по отношение на мен на етнически принцип. Би трябвало да осъдя енергото за това, че ме дискриминира, т.е. дава ми по-малко права, защото не съм ром.
Ако пък тази комисия не помогне и не престанат да ми спират тока за по 20 лева дълг, без да ми позволят да направя дълг от 2000 лева като ромите, не ми остава нищо друго освен да си сменя етноса и за в бъдеще да бъда например Карата.
26 Октомври 2006 08:54
Хан, за колкоот стигнат за толкова, друже! А бе не помня нещо някога да съм бил особено умерен, ама какво да правиме сега? Жив и здрав!
26 Октомври 2006 09:01
"Браво"сега ще започнат дела в цялата страна за сваляне на електромери в циганските махали.Това разбира се ще доведе до големи кражби на ток.Познайте с колко ще се повиши тока когато сметките на Енерго-разпределителнете дружества не излязат, и кой ще плати по-високата му цена му цена.
26 Октомври 2006 09:01
Решението е да се сложат контролни електромери на препоръчаната височина, а измервателните да са си на 5 метра.
26 Октомври 2006 09:02
Тия от комисията можеха просто да гласуват за Волен без да създават проблеми за енергото
26 Октомври 2006 09:03
Въпросната комисия да постанови, че консумираното задължително се плаща и че е престъпление да се краде, како и да покрие загубите от кражбите, ако има такива, след като смъкнат електромерите!
26 Октомври 2006 09:06
Добре , че не съм въоръжен...
26 Октомври 2006 09:11
Не "ром успя да осъди енергийно дружество за дискриминация", а най-вероятно българи-адвокати, платени от т.н. "правозащитни организации" са успели да осъдят дружеството. Това са онези същите, които ни разнасят проблемите в изопачен вид по Страсбург и Брюксел и трупат прецеденти, които все повече се превръщат в рецидиви.
Казвал съм и друг път, че борбата с циганската престъпност трябва да започне с борба срещу т.н. правозащитни организации, финансирани от вън.
Кражбата на ел.енергия си е като всяка друга кражба на вещи или пари. Вероятно на западните ни приятели проблемите с циганската престъпност ще им се изяснят едва когато ромите започнат да крадат интелектуална собственост, но това както изглежда няма да стане много скоро.
26 Октомври 2006 09:21
Змей, за "право"защитните организации. Абсолютно си прав за финансирането.
Някои под "отворено" общество разбират разтворено... общество!
26 Октомври 2006 09:47
Преди повече от година разговарях с един приятел който от дълго време работи в Енергото и той ми разказа как в доста напреднали страни съществува така наречената предплатена услуга за ползване на елекроенергия като един вид предпазна мярка. Тя се налага на домакинства които консумират по-голямо количество ток и в рамките на определен период от време са закъснявали с плащанията и са били изключвани повече от три пъти. В техните домове се монтират специални устройства с магнитни карти които се зареждат предварително. Значи отиваш и си плащаш 20, 50, 100лв. поставяш си картата и когато сумата намалее устройството ти сигнализира, че трябва да презаредиш. Не го ли направиш - стоиш на тъмно.
26 Октомври 2006 09:57
Българите да затягят колана щото трябва да издържаме циганите....да им осигурим безплатни жилища, да им плащаме тока, да им даваме помощи....само ми е интересно когато българите изчезнат поради едни или други причини от страната кой ще ги храни мангалите...
26 Октомври 2006 10:03
Доста "странни" реакции.
След "грешките" на австрийското енерго.

26 Октомври 2006 10:17
Надписаните сметки и височината на поставяне на електромерите са два различни проблема. Едната величина се измерва в лева, а другата - в метри. (Макар, че от метрите в случая зависят откраднатите киловатчасове, които са си чисти мангизи. )
26 Октомври 2006 10:21
Каквото и да пишем по форуми , ние сме си виновни. Макар и с отврат трябваше да гласуваме за Сидеров.
Колеги, да помислим добре на балотажа.
26 Октомври 2006 11:16
Имаше една поговорка:
На българина да му имам акъла СЛЕД като направи нещо.
26 Октомври 2006 11:19
Научиха се и тия на йезуитски номера...
Жален плач за ромите, а ние, не- ромите, дето от години снасяме редовно като легхорни за ток, за парно, за вода...нас вълци ни яли!
На чехите ще им е по-евтино да платят тия 3 х 2000 и да купят на нещастните озлочестени, ограбени, дискриминирани роми по един бинокъл, за да виждат показанията на електромера си.
Закон и здрава дреновица! Това е лечението! Дайте ми ги за една година и ще ги направя на пружини!
26 Октомври 2006 11:20
Прави са да протестират.
Има дискриминация.
Искат равни условия за крадене с останалите българи. А, че те не ползвали тази възможност - кой им е крив?
Уж щехме да сме равни пък - на, тез с ниските елмери са по-равни...
__
а бе де по една кьоския ..., съвсем се разпищолиха, ей!
26 Октомври 2006 11:25
Решения има - примерно както е предложенопо-горе - с два електромера - едният нниско долу, а другия со остава сегашния. При констатиране на разлики между двата електромера се спира тока на целия район до "отстраняване на повредата", която би могла потенциално да е твърде опасна за живота и здравето на живеещите наоколо. Ако трябва за месец, за два или за година-две-три - докато се отстрани повредата.
26 Октомври 2006 11:26
Той ще дойде Волен, тогава ще видят те!
26 Октомври 2006 11:30
Е, какво искат от нас :да станем цигани , за да си изравним правата ли , що ли?
26 Октомври 2006 11:54
Аз немога да разбера ква е тая работа все да се говори за правата на циганите. Значи принципа е следния който няма задължения и отговорности в дадено общество той не трябва да има и права а още по малко да се ползва от облагите на това общество. Е за какви права на циганите се говори тогава и каква дискриминация когато те наопаки на нормалното без да имат задължения се ползват от всички законни обалги на обществото та и ото незаконните и като им отнемеш последните те осъждат. Сидеров ще ги сложи на място и не със тояга както твърдят форумците тук а с методите за които всички тръбят но не прилагат, обучение вземане на помощи при определени условия и т.н. абе слушайте изявленията не говорете на изуст, ех отплеснах се малко
26 Октомври 2006 12:09
Хммм... Какво трогателно единодушие във форума. Я сега да се опитаме да прогнозираме - колцина от възмущаващите се тук, а и в цялата ни татковина, ще излязат в неделя да гласуват? И за кого?!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Тежко, тежко! Вино дайте!
26 Октомври 2006 12:35
Натиснете тук
26 Октомври 2006 12:42
почтените ромски граждани


това па кво ше ре4е

и въобще за кво им е на мангалите да зани4ат у електромеро некой от тук присъстващите правил ли го е някога
абе ставаме все по-мангалска държава; наистина е интересно кво ше настъпи след като българите из4езнем до 30-40 години - кой тогава ще хрантути мангалската сган
26 Октомври 2006 12:43
Аз ще заведа дело, че съм в неравностойно положение спрямо ромите като си плащам тока.
26 Октомври 2006 12:56
Никой никакво дело нямаше да завежда ако не беше тази престъпна продажба на ЕРП-тата.Подхванали са ги доста яко ала късно.Дано не се наложи да си ги откупуваме обратно, че негодниците са вписали яки неустойки в договорите.От нашите джобове разбира се.
26 Октомври 2006 13:19
Никой никакво дело нямаше да завежда, ако в ЕС ни беше вкарал Бай Тошо, лека му пръст и да ме прощава, че съм го попържал навремето.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД