:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 488
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Математиката подмени вота на избирателите

Партиите в шок - печелят в едни градове, вкарват депутати от други
Снимка: Борислав Николов
След бурен протест на основните парламентарни партии ЦИК най-вероятно ще промени методиката по системата Д'Ондт, по която се изчислява коя партия колко мандата взима във всеки район. Системата се прилага от 1990 г. насам, но едва на тези избори дефектите й доведоха до абсурдни резултати. Причината е, че за пръв път в парламента влизат 7 партии.



Така например, заради Д'Ондт се оказва, че БСП печели гласове в големите градове, а получава мандати в провинцията. В 23-и МИР-София червените имат гласове за 5 мандата, а системата Д'Ондт им отсъди 2. Въпреки че по подадени гласове ДСБ на Иван Костов е трета сила в столицата, по получени мандати тя е първа - 13 от всичките 17 мандата на партията са от Пловдив и София.

Изкривяването на системата доведе и до това левите да нямат депутат от Кърджали, въпреки че има гласове за мандат и половина.

Според системата Д`Ондт първата политическа сила в Пловдив НДСВ получава два мандата при спечелени 26,16% от гласовете. Коалиция за България, която е втора на 0,34%, остава с един депутат. Следващите в класацията ОДС с 12,16% и ДСБ с 8,58% обаче взимат по два мандата, с по един остават ДПС (7,18%), БНС (4,67%) и "Атака" (7,88%).

В Бургас социалистите спечелиха 56 050 гласа. Според областния лидер Любомир Пантелеев това означава получаването на 4 пълни мандата плюс известен излишък за 5-ти. Според изчисленията по Д'Ондт обаче левите ще получат само 3 мандата.

Според зам.-шефа на БСП Румен Овчаров разпределението на мандатите по тази система прави неравностойни гласовете на избирателите от малките и големите градове и тотално подменя вота им. Сметките показват, че в София за един мандат трябват около 30 000 гласа, а в Ямбол - 6000. "Така в парламента влизат хора, които не сме предвиждали, а не влизат тези, на които на практика сме разчитали", каза Овчаров. Коалиция за България обмисля възможността да сезира Конституционния съд заради проблемите с мандатите.

Вчера лидерите на парламентарните партии са постигнали договорка мандатите в районите да се разпределят по друг вариант на тази система, научи "Сега". Зам.-шефовете на БСП и НДСВ Румен Овчаров и Пламен Панайотов се срещнаха, за да уточнят подробностите. С промяната бил съгласен и президентът Георги Първанов. ЦИК чака политически инструкции.

"Ако ЦИК реши да обсъди и приеме нова методика, ние ще информираме обществото", каза говорителят на комисията Бисер Троянов.

"В крайна сметка трябва да има справедливост", коментира член на ЦИК.

Системата Д'Ондт, която превръща гласовете в мандати, обаче бе публикувана в бр. 38 на "Държавен вестник" и ако се стигне до промяната, това ще бъде нарушение на правилата.

"Системата я има и след като не сме я променили, ще си сърбаме попарата", заяви Владимир Дончев от НДСВ. Той взима второто депутатско място на НДСВ от Пловдив и обясни, че неговият мандат има по-голяма тежест от този на Иван Костов. "Аз съм подкрепен от 20 000 гласа, а Костов от 6000", изчисли Дончев.

Областният предизборен щаб на Коалиция за България в Бургас настоя ЦИК да прекрати работата си по обработката на данните от изборите. Социалистите искат комисията да направи щателна проверка на методиката за изчисляване на мандатите и софтуерния продукт, обработващ данните.



Списък с избраните депутати - на 4-а стр.

Как действа Д'Ондт

При пропорционалните избирателни системи методът Д'Ондт се използва, за да превърне подадените гласове в мандати. У нас, както в Израел и Холандия, преразпределението на гласовете е на национално ниво, докато в доста други страни се прилага регионален Д'Ондт.

Вторият метод за изчисляване на мандатите, който се използва при пропорционални избори, е този на Хеър, но разликите между двата са пренебрежимо малки. По-големи отклонения има при прилагането на национален и регионален Д'Ондт, като този, който ние използваме, облагодетелства по-малко големите партии.

Как се смятат мандатите? Партиите, които минават избирателната бариера, се подреждат в таблица, като подадените гласове за тях се делят съответно на 2, 3, 4, 5, 6 и т. н. Редовете в таблицата са за разделените числа, а стълбовете са резултатите на партиите. Деленията в таблицата се извършват, докато се получат достатъчен брой частни, така че да се покрие броят на всичките 240 мандата.

Дотук нещата са ясни. При това пресмятане по Д'Ондт лесно може да се изчисли, че БСП получава 83 мандата, НДСВ - 53, ДПС - 33, и т. н.

Проблемите с Д'Ондт започват след това. Разпределението на получените от партиите и коалициите мандати в национален мащаб продължава с цел персонализирането на мандатите по партийни листи, но вече в самите избирателни райони. Повторно се прилага методът на Д'Ондт - за всяка една партия или коалиция поотделно. В нова таблица се подреждат гласовете - примерно на ДСБ, - които политическата сила е получила във всеки един избирателен район. Подадените гласове в различните райони за тази партия също започват да се делят на 2, 3, 4, 5, 6 и т. н. и в зависимост от частното се определя точно в кои райони ДСБ ще има депутати. И тъй като относителният брой на гласовете, подадени за ДСБ в София, е несъразмерно по-голям от тези, подадени в провинцията, то и мандатите за партията приоритетно отиват в столицата.
147
1168
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
147
 Видими 
27 Юни 2005 21:42
Ай сега пък, математиката им била виновна!
Родните политици се оказа че не могат да смятат елементарни
пропорции!? И тия ще ни управляват...
В повечето европейски държави точно такива сметки
учат в средните училища по предмета "Политология"
27 Юни 2005 21:50
Защо никой не предполижи, че тази след изборна ситуация може Царя да е създаде съвсем умишлено по програмата на ЕС, за да се осъществява политиката за която плащат и са си набелязали още от времето, когато Митеран нахрани познатите ни "десиденти" с кифли, печени в Малта.Сега тези които клеветиха Царя 4г.ще отидат да го молят да оастане министър преседател.ДСБ с мижавите си 6.44%, само може да помогне да не състави правителство в дясно, а в ляво, кавато е целта на цялата операция.Защото Царя сам се отказа от печелившата коалиция НДСВ+ДПС+Новото Време= на победа, защото той знаеше прогнозите и за да се получи тази ситуация, трябваше само да откаже протегнатата ръка на Доган.
"Една идея трябва да е достатачно безумна за да е вярна"!
Нилс Бор
27 Юни 2005 21:51
Проф.Константинов каза - от 1990г! Политиците сами си го... ясно какво.
27 Юни 2005 22:13
Е и какво нали са гласували по тая система от 1990 , па сега не им отърва ?!?!?
бе я по български *****!
27 Юни 2005 23:04
Системата Д'Ондт беше удобна на синьо-червената мъгла. Но изведнъж вятърът довя от Турция дъждовни облачета и мъглата започна да проявява признаци на леко разсейване. А след облаците дойде ураганът "Атака"....
27 Юни 2005 23:24
Незнаико, наздраве в4ера нещо те немаШе?Гласува ли бе брат или те отсвириха?
27 Юни 2005 23:25
27 Юни 2005 23:45
Абсурдно е да се сменят правилата след състезанието. Да си вземат урок и да приемат мажоритарна или поне смесена система по германски тертип за следващото НС. И без право на глас за двойните граждани, в съгласие с европейските директиви.
27 Юни 2005 23:50
депутатите се борят със сметките като прасета с тикви ... какви идиоти са водачите на партии в българия - очевидно никой от кандидат-депутатите, дето се оплакват не знаят за какво иде реч. ех, прост народ, слаба държава, не е лесно и да се управлява

откъде си ги намираме такива ей ...
27 Юни 2005 23:54
Кво се чудим
Видни мътемътици кат желефф и компаня са одобрявали квот им тикнат.
И откъде накъде гласът ми в Софя е 5 пъти по лек или повече от селуу Долну Hанагорнище.

27 Юни 2005 23:56
Пореден пример за безпринципността на старата "политическа класа".
Когато 15 години успяваха да разпиляват гласове и да преразпределят 30 % "под-чертата", Д'Онт бе хубав. Когато обаче в желанието да отстранят служебно конкуренциата на "бедняците" и да превърнат и изборите в чисто бизнесначинание въведоха имуществен ценз и концентрираха гласовете вече е лош.
*
Не Д'Онт, а мажоритарни избори в 240 едномандатни района за следващите избори. И преодоляване на зависимостта от "спонсори", чрез законово ограничаване на гълтащите пари изяви (забрана за платени билбордове, реклами, брой плакати, показна "благотворителност" и т.н.).
И държавата официално и еднакво да финансира изцяло кампанията на всички и не като пари в брой, а като еднакво поемане на разходите за еднаква изява.

Редактирано от - ole-le на 28/6/2005 г/ 00:02:31

28 Юни 2005 00:11
едва на тези избори дефектите й доведоха до абсурдни
ъхъ...ако некой още не разбира-тепърва дефектите на тиквите ще почнат да водат до лавинообразни абсурди...ма ногу тук форумци усещат, че иде буря, чак след като ги тресне гръм по тиквата.
Демек малко следварително-също като тиквите де ги нацепи току що гръм.
28 Юни 2005 00:23
кайло, защо нема каде да станем член на атака ма? отсекаде ме отсвирвая с разни алибали
28 Юни 2005 00:24
Отсвириха ме Дизи , но е за добро сигурно !
И по-добре защото така не поемам ангажимента за какво ще стане !
Ако ме питат
Гласува ли ?
Не съм !
Защо???
Ами защото не ми позволиха със лична карта да гласувам във посолството на българска територия във Франция !
Моите ръце са чисти , и по-доБре че стана така ! Поне децата ми няма да ме плюват за това какво ке стане по-късно ?!?!

Редактирано от - nesnaecht на 28/6/2005 г/ 00:28:23

28 Юни 2005 00:33
Комисията чака указания дали да приложи друга методика

Добра или Лоша, методиката е указана в закона и няма легитимен орган, който може да я отмени. Пък и след изборите е малко късно. Разбира се ако БСП желае 'мачът да се преиграе' , законния метод е
1. Да спретнат нов избирателен закон. Като за тяхната цел - пропорционален с национална листа. Влизат първите 83 или колкото дойтат по новите избори. Всички гласове са с еднаква тежест и е изключено по-важен другар да бъде прескочен от по-маловажен.
2. Да не изберат правителство и да се президента да разтури този парламент.
28 Юни 2005 01:04
A как е бил променян вота на избирателите в предходните избори? Нали прилагаме тази система вече 15 години. И защо сега точно не е точно?
Нещо не разбирам и се чувствам глупаво.
28 Юни 2005 01:17
Елиза нема нищо чудно щом и на българин със право да гласува не му позволиха защото е нямал паспорт за пътуване а само лична карта ! проблема е предрешен ! всички по всички посолства и къде ли не са социалисти и толкова ! А как ми зъхвърли личната карта тоз педерунгел на 60 години , просто има късмет че има витрина пък и бях спокоен , иначе скандала беше 100% сигурен !!! Запазих самообладание все пак ?!?! Излязох и крак няма да ми стъпи повече там , ако ще каквото ще да става ?!?!
28 Юни 2005 01:48
Това е положението...
Кърджали, Разград, Силистра, Търговище и Шумен са наистина жалка картинка...

Благоевград
1. Любен Корнезов КБ
2. Георги Юруков КБ
3. Бойко Борисов НДСВ
4. Снежана Гроздилова НДСВ
5. Алиосман Имамов ДПС
6. Нaхит Зия ДПС
7. Яне Янев ОДС
8. Ясен Попвасилев ОДС
9. Елиана Масева ДСБ
10. Борис Ячев БНС
Бургас
1. Любомир Пантелеев КБ
2. Георги Кадиев КБ
3. Маруся Любчева КБ
4. Соломон Паси НДСВ
5. Ангел Трюкеджиев НДСВ
6. Златка Бобева НДСВ
7. Несрин Узун ДПС
8. Фатме Илияз ДПС
9. Тодор Батилов Атака
10. Ваню Хърков Атака
11. Любен Дилов-син ОДС
12. Светослав Малинов ДСБ
13. Анастасия Мозер БНС
Варна
1. Петър Димитров КБ
2. Андрей Пантев КБ
3. Николай Василев НДСВ
4. Борислав Ралчев НДСВ
5. Анелия Атанасова НДСВ
6. Яни Янев НДСВ
7. Деница Димитрова НДСВ
8. Йордан Цонев ДПС
9. Волен Сидеров Атака
10. Петър Манолов Атака
11. Христо Кирчев ОДС
12. Димитър Димитров ОДС
13. Николай Михайлов ДСБ
14. Стефан Софиянски БНС
Велико Търново
1. Бойко Великов КБ
2. Весела Лечева КБ
3. Стоян Витанов КБ
4. Николай Свинаров НДСВ
5. Мариана Костадинова НДСВ
6. Христо Величков Атака
7. Димитър Йорданов ОДС
8. Димитър Абаджиев ДСБ
9. Мирослав Мурджов БНС
Видин
1. Михаил Миков КБ
2. Радослав Гайдарски КБ
3. Надя Антонова КБ
4. Нина Чилова НДСВ
Враца
1. Георги Божинов КБ
2. Тома Томов КБ
3. Димитър Гъндев КБ
4. Иван Гризанов КБ
5. Иван Даков КБ
6. Христина Христова НДСВ
7. Йордан Костадинов НДСВ
Габрово
1. Татяна Дончева КБ
2. Йовко Йовков КБ
3. Станимир Илчев НДСВ
4. Тодор Костурски НДСВ
Добрич
1. Николай Камов КБ
2. Ясен Пенчев КБ
3. Евтим Костадинов КБ
4. Даниел Вълчев НДСВ
5. Енчо Малев НДСВ
6. Нихат Кабил ДПС
7. Станчо Тодоров Атака
Кърджали
1. Ахмед Доган -ДПС
2. Лютви Местан ДПС
3 Ремзи Осман ДПС
3. Юнал Тасим ДПС
5. Неджми Али ДПС
Кюстендил
1. Иво Атанасов КБ
2. Маргарита Панева КБ
3. Мая Манолова КБ
4. Пламен Панайотов НДСВ
5. Ваня Цветкова НДСВ
Ловеч
1. Янаки Стоилов КБ
2. Владимир Дамгов КБ
3. Донка Михайлова КБ
4. Лидия Шулева НДСВ
5. Даринка Станчева НДСВ
Монтана
1. Васил Калинов КБ
2. Емил Константинов КБ
3. Александър Радославов КБ
4. Жорж Алексиев КБ
5. Борислав Великов НДСВ
6. Маргарита Кънева НДСВ
Пазарджик
1. Георги Пирински КБ
2. Георги Петърнейчиев КБ
3. Иглика Иванова КБ
4. Марко Мечев КБ
5. Валентин Милтенов НДСВ
6. Петя Гекова НДСВ
7. Фидел Беев ДПС
8. Петър Берон Атака
9. Иван Колчаков ОДС
Перник
1. Ангел Найденов КБ
2. Ненко Темелков КБ
3. Росица Янакиева КБ
4. Татяна Калканова НДСВ
5. Теодора Дренска НДСВ
Плевен
1. Румен Петков КБ
2. Дончо Цончев КБ
3. Радослав Илиевски КБ
4. Васил Антонов КБ
5. Анелия Мингова НДСВ
6. Антония Първанова НДСВ
7. Митхат Метин ДПС
8. Стела Ангелова-Банкова Атака
9. Найден Зеленогорски ОДС
10. Венцислав Върбанов БНС
Пловдив-град
1. Захари Георгиев КБ
2. Атанас Папаризов КБ
3. Милен Велчев НДСВ
4. Владимир Дончев НДСВ
5. Фикрет Сепетчи ДПС
6. Павел Шопов Атака
7. Петър Стоянов ОДС
8. Мария Капон ОДС
9. Иван Костов ДСБ
10. Бойко Ватев БНС
Пловдив-окръг
1. Петър Мутафчиев КБ
2. Александър Паунов КБ
3. Мария Вълканова КБ
4. Пламен Моллов НДСВ
5. Гергана Грънчарова НДСВ
6. Лъчезар Иванов НДСВ
7. Джевдет Чакъров ДПС
8. Георги Георгиев Атака
9. Йордан Бакалов ОДС
10. Георги Пинчев ОДС
11. Борислав Китов БНС
Разград
1. Венелин Узунов КБ
2. Хасан Адемов ДПС
3. Рамадан Аталай ДПС
4. Илкер Мустафов ДПС
5. Даут Осман ДПС
Русе
1. Ивайло Калфин КБ
2. Силвия Алексиева КБ
3. Меглена Кунева НДСВ
4. Ботьо Ботев НДСВ
5. Емел Етем ДПС
6. Димитър Стоянов Атака
7. Елеонора Никовола ОДС
Красимир Каракачанов БНС
Силистра
1. Добромир Гущеров КБ
2. Филиз Хюсменова ДПС
3. Камен Костадинов ДПС
4. Юксел Хатиб ДПС
Сливен
1. Асен Гагаузов КБ
2. Евгени Кирилов КБ
3. Иван Славов КБ
4. Коста Цонев НДСВ
5. Кръстанка Шаклиян НДСВ
6. Янко Янков ДПС
7. Митко Димитров Атака
Смолян
1. Тодор Кумчев КБ
2. Георги Близнашки КБ
3. Георги Петканов НДСВ
4. Ариф Агуш ДПС
София 23 МИР
1. Бойко Радоев КБ
2. Ваня Добрева КБ
3. Мария Ангелиева НДСВ
4. Минчо Куминев Атака
5. Павел Чернев Атака
6. Надежда Михайлова ОДС
7. Мартин Димитров ОДС
8. Атанас Атанасов ДСБ
9. Иван Иванов ДСБ
10. Антоанела Понева ДСБ
11. Евгени Чачев ДСБ
12. Димитър Игнатов ДСБ
13. Румен Йончев БНС
София 24 МИР
1. Стефан Данаилов КБ
2. Долорес Арсенова НДСВ
3. Йордан Мирчев НДСВ
4. Димитър Стоянов Атака
5. Филип Димитров ОДС
6. Марио Тагарински ОДС
7. Екатерина Михайлова ДСБ
8. Константин Димитров ДСБ
9. Евдокия Манева ДСБ
10. Асен Агов ДСБ
11. Николай Кънчев БНС
София 25 МИР
1. Сергей Станишев КБ
2. Александър Арабаджиев КБ
3. Валентина Богданова КБ
4. Огнян Герджиков НДСВ
5. Камелия Касабова НДСВ
6. Петър Манолов Атака
7. Владимир Кузов Атака
8. Александър Праматарски ОДС
9. Иван Сотиров ОДС
10. Веселив Методиев ДСБ
11. Нено Димов ДСБ
12. Милан Миланов БНС
София 26 МИР
1. Младенов Червеняков КБ
2. Евгения Живкова КБ
3. Кирил Добрев КБ
4. Силвия Стойчева КБ
5. Олег Попов КБ
6. Весела Драганова НДСВ
7. Олимпи Кътев НДСВ
8. Иван Чалъков Атака
Стара Загора
1. Емилия Масларова КБ
2. Георги Анастасов КБ
3. Трифон Митев КБ
4. Петър Мръцков КБ
5. Златко Златков КБ
6. Васил Иванов-Лучано НДСВ
7. Атанас Щерев НДСВ
8. Йордан Величков Атака
9. Ваньо Шарков ОДС
10. Стефан Мазнев ДСБ
11. Евгений Жеков БНС
Търговище
1. Румен Овчаров КБ
2. Касим Дал ДПС
3. Росен Владимиров ДПС
4. Ердуан Ахмедов ДПС
Хасково
1. Костадин Паскалев КБ
2. Райна Йончева КБ
3. Иван Илчев КБ
4. Веселин Близнаков НДСВ
5. Христо Бисеров ДПС
6. Мехмед Атаман ДПС
7. Георги Димитров Атака
8. Иван Стаматов БНС
Шумен
1. Димитър Дъбов КБ
2. Светослав Спасов НДСВ
3. Юнал Лютфи ДПС
4. Четин Казак ДПС
5. Метин Сюлейманов ДПС
6. Илиян Илиев Атака
Ямбол
1. Кристиан Вигенин КБ
2. Атанас Мерджанов КБ
3. Петър Кънев КБ
4. Минчо Спасов НДСВ
5. Люман Юсеин ДПС



28 Юни 2005 01:50
Коман сава?Тези фръзите, имат ли хубава быра?
28 Юни 2005 02:09
http://www.bulgariannews.net
Това е положението - Атака има !!! 26% във Финикс, БСП няма и 12% в САЩ!!!
28 Юни 2005 02:44
"Така в парламента влизат хора, които не сме предвиждали, а не влизат тези, на които на практика сме разчитали", каза Овчаров.
Обяснение: Ръководството на БСП раздели местат в предизборните листите на "избираеми" и на "неизбираеми". "Избираемите" бяха атакувани с мощен парашутен десант от червената аристокрация, която се намести в тях "со кротце, со благо", а някъде и "со малко кютек". С изключение на ямболската листа, където се потрябва доста кютек, за да се намести личното протеже на Сергей, младичкият и хубавичък Кристиян Вигенин. За по-сигурно от "избираемите" места се създаде т.нар. "гражданска квота" за ужким безпартийни обществени фигури. "Неизбираемите" места се предоставиха на червените бабички, които в полутъмни читалищни салони демократично /наистина демократично/ номинираха който им е на сърце - директора на селското училище, кварталния партиен секретар и т.н.
В резултат от системата Д'Онт изведнъж се оказа, че десетина партийни аристократи от "избираемите" места в София увиснаха извън парламента, а на тяхно място влязоха десетина провинциални партийни плебеи от "неизбираемите" места. Например "избираемото" място от "гражданската квота" в 25 избирателен район-София бе дадено на видния интелектуалец Иван Модев /член на ВС на БСП и студент дванадесета година/, представител на могъщия софийски партиен клан Модеви. Вместо него чичко Д'Онт вкарва в парламента някакъв си Иван Иванов, роден и живущ в Стралджа. УЖАС !!!
28 Юни 2005 02:48
Комунистите сами си го набутаха!Страшно съм доволен.Плюха по Костов, пък той техният Сидеров им обра процентите.Хе-хе!Че и рязяните педераси от ДПС и те намазаха от тая работа.Това "Атака" по ми прилича на турска разработка.
28 Юни 2005 02:58
EBachev,
толкова ли нямате доверие в собствените си сили, че навсякъде ви се привиждат заговори ? Аз като, гласувал за АТАКА следователно "фашист" ще ви кажа, че не вярвам и в еврейски, масонски и т.н. заговори, щото ако беше вярно първите щяха да си оправят палестинския проблем, а вторите нямаше да се изпокарат кой да води бащина дружина.
28 Юни 2005 02:58
Който копае гроб другиму, сам пада в него!
Който нож вади, от нож умира!
28 Юни 2005 03:00
Що не дойдеш тука да плащаш тока разсрочено?!У щатите няма такава далавера!
28 Юни 2005 03:05
Ole-le
Някои работи не можеш да ги разбереш.Очи имаш но си незрящ!
Бог живот и здраве да ти дава!
28 Юни 2005 03:09
tupakmango
У щатите всичко има, само едно няма , много българи.Те и затова са добре!
28 Юни 2005 03:15
EBachev,
ако ми кажеш, че Доган усети ползата от своята опозиция за консолидиране на електората си и я подпомогна, като се показа в "целият си блясък" ще ти повярвам.
Но това съвсем не означава, че има някакви заговори. Просто е добър играч в една държава където корупцията не се преследва, а "незаконното" й документиране.
28 Юни 2005 03:17
Оле-ле ма ти още ли не разбра че Атака е Машата на ДПС за да се узакони като партия бе ?!?!?? Уж сте начетени а нямате акъл и вода да си донесете ?!?! Пфу , за такава партия и умрял да съм няма как да гласувам ?!?
Което си е верно де ?!?!?
28 Юни 2005 03:22
Ebachev,
Ти като си в САЩ, що не вземеш да се озърнеш за резултатите там?
Наясно ли сте между другото г-да умници, че не всичко е само заговори. Глупостта на родните политици е толкова открита, че е трудно да мисля за друго нещо свъразно с Атака освен - отвращение от лицемерието накара 300 000 българи да гласуват за непознати хора. След една година ще имат още една 0 отзад
28 Юни 2005 03:28
Незнайко,
въпросът с узаконяването ДПС го реши още през 1992 г., като първоначално заигра със СДС (шеше да забранява БСП), а след това с БСП (като би "депесарски шут" на първите и направи "ляв завой". ДПС няма този проблем.
*
А благодарение на твоето любимо НДСВ не можа да гласуваш за тях и си "безгласен".
Така, че първо почни да гласуваш и после ще има смисъл разговора за кой би и за кой не.
28 Юни 2005 03:38
И аз от няколко дни това обяснявам - неспособни са ни политиците, толкова много пари имат, а мениджмънта им е на елементарно ниво. Не успяха да разберат как да се държат с електората си. Затова и се преляха толкова много гласове в Атака, и пак станахме уникални със събирането на протестен вот. Преди 4 години чрез измислено движение на името на несъществуващ цар - Симеон Втори. А сега със сборна бедна формация от различни политици, които странно защо са масово очерняни от всички медии, политици и международни организации, въпреки че казват истината за състоянието на държавността ни.
Резултатите от Изборите зад граница - Натиснете тук
28 Юни 2005 03:47
Оле-ле , не мой със рого така да разговаряш със един от създателите на СДС. Второ Всичките от тези които защитаваш съм ги шкартирал още 1990. Трето ДПС ги узакониха СДС 1992 барабар със СИДЕРОВ точно тези които ТИ защитаваш сега ! НЕУСПЕЛИТЕ ?!?
Дано имам сила да ти отворя очите един ден слепецо ?!?!
28 Юни 2005 03:51
А бе вие българите имате обратни рефлекси.Ако имахте половината от хъса си против "Атака" от ДПС и помен нямаше да има.
Ако забранят "Атака" да забранят и ДПС и двете са крайни националистически партии.
28 Юни 2005 03:53
bestbuy:
Това е положението - Атака има !!! 26% във Финикс, БСП няма и 12% в САЩ!!!

Същевременно, според статистиката предложена в същия сайт любезно предложен от bestbye БСП има 571 гласа в Америка, 250 има Атака.
Защо е така? Ами защото във Финикс са гласували 54 души от общо 5229 = 0.1%. Все едно ДПС да каже "за ДПС само в Кърджали гласуват 67%, за Атака няма и 10% в цяла Бългрия.
PS. Нищо не казвам за Атака в този постинг. Протовиник съм на твърдението, че ако даден малоумник подържа дадена теза, то тезата е грешна.
28 Юни 2005 04:16
ЕБашев не можеш да забраниш една партия току така . Но можеш да я задушиш , и точно това не направиха АТАКА , а
се получи нещо такова
"Вместо да им извадя очите , им изписах веждите " ! 15 депутата повече за ДПС Верно ли е или не ???
Ако не се бяха обадили Атаката ДПС загива , защото Царо ги изрита и на него му дойде много от тях ?!?! Но отворените АТАКА действат " ДАЙТЕ ДА ДАДЕТЕ " - и тъпънарите се подведоха ! няма мистерия !

ПП- трети път ако не четвърти Доган ви го хаква както на него му отърва . И кой е будалата може Шварценегер или може би аз а ???
Мъгли сте и първосигнални това ви е проблема ?!?

Редактирано от - nesnaecht на 28/6/2005 г/ 04:40:20

28 Юни 2005 04:53
50 от 5000 е 1%.
Математиката във форума е на същото ниво като на тези, писали "софтуеъра" за изборите. Програмка, която я виждам написана и изтествана (включително и в случай на много партии в парламента) за ден-два. Ама някой "програмист" е гепил стотиците хиляди.
28 Юни 2005 05:02
Е.Бачев, да ви пратим българи щом не достигат!Ако требе , чеви ги направим!С тея фуражно модифицирани храни както сте я подкарали скоро ще трябва дави опресняваме!
28 Юни 2005 05:06
Незнайко, много ми харесва твоя френски превод!Звучи почти като Вл.Башев!
28 Юни 2005 05:18
Тупакманго , какво ти е направил ВЛ.Башев бе ?!? Само си спомням че излизах от работа пресякох градината Вл.Заимов и се захвърчаха сирените за катастрофата със Вл.Башев (бог да го прости ). Та не го закачай него де не е ти виновен ! А как и какво е станало не е моя работа !?!? Само да те светна за годините си де пезевенк такъв ?!?
28 Юни 2005 05:39
tupakmango,
Ти първо направи дете на жена си та после върви да изнасяш "семе"на вън, че България с тая отрицателна раждаемост, по и прилича да внася американци за разплод.
28 Юни 2005 05:42
"Така в парламента влизат хора, които не сме предвиждали, а не влизат тези, на които на практика сме разчитали

Овчаров, изборите се правят по предварително определените правила за да излъчат тези, на които избирателите разчитат. ТИ на кого разчиташ няма значение. От друга страна, ТИ като народен представител можеше да кажеш стоп - този закон не отразява предпочитанията на избирателите-дайте да измислим друг. Ама не го каза. Дали си разбрал изобщо за какво става въпрос? Нали си уж 'специалист' по енергетика. Възможно ли е чак пък толкоз да си скаран с математиката?
Откъде ги намирате тези кадри, бе БСП, какво лошо има някой с малко от малко акъл в главата да предложите. Насила си създавате проблеми. Хората ви искат . Вие НЕ - те ви Овчаров(от Виденовото правителство - бил опозиция там - хахаха). Те ви и другия Румен. Ами е.е.е си м.м.т. тогава, скапаняци.
28 Юни 2005 07:00
бестбай и Ста,
В града-герой, Хюстън са гласували 81 души, от които 9, т.е. 1/9 за Атака, в т.ч. и моя скромна милост. 7 души са гласували за комунистите, 6 за седесарите на Костов, 6 за етзи на Надка, има по 1 за ДПС и разни невлезнали партии, най-много, мисля, че бяха 36 са гласували за инфанта.
28 Юни 2005 07:36
А сега кажи кои е този турчин каубои .
28 Юни 2005 07:43
Sta, това 50 от 5000 = 1% беше по твой адрес. Не изпадайте математически на нивото на депутати и министри, драги форумци.
28 Юни 2005 08:14
Защо навреме не са променили системата? Много просто – защото като гласуват нещо изобщо не се вникват, всичко може да им се пробута. Усещат се чак като стане гаф. И то ако ги засяга конкретно, другите обикновено са против оправянето му. Точно както сега ще бъдат против Костов и Михайлова.
С математиката съм скаран, – върха на знанията ми беше простото тройно правило, ама и него съм забравил – но логично най-справедливо е сборът на действителните гласове да се раздели на 240 за да се определи цената на един мандат и след това кой колкото е спечелил. В сегашните избори някъде между 16500 и 17000 гласа. Но там, където ги е спечелил! А то, по сегашната система в даден избирателен район с 5 определени мандата и 5 души като гласуват, получават 5 депутати! По депутат на човек. Не съм го измислил аз, така обясни проф.Константинов снощи по телевизията. Неговият пример даже беше само с един гласувал. “Трябвало да имат” представители в парламента хората от района?!? Ами като искат да имат, да отидат да си ги изберат! Щом не са го направили, значи не искат.
Освен това, листите са партийни, но районни. Хората гласуват за определени хора в този район. Национална листа на партиите не се прие. Тогава? Излиза, че в един и същи район депутатите от различните партии ще имат различна “цена”?!? Страхотна демокрация в действие.
Десните партийки със сигурност ще нададат вой срещу промяна на системата. Като не можаха да спечелят нормално, сега ще защищават авантата. Как иначе Костов напр. ще спечели толкова депутати в София.
Но от това по-голямо подменяне на вота е трудно да се измисли!...
И някои от вас са готови да защищават това статукво? Извинете ме, уважаеми колеги, но точно по този въпрос болшинството от вас коментират по “системата” “не е важно на мен да ми е добре, важно е на Вуте да му е зле”. Изобщо някога разсъждавате ли изключвайки партийните си пристрастия или и хляба си купувате само от хлебарница, чийто собственик е от “вашата партия”?
Нищо лично, просто питам...
Допълнение: колегите от чужбина не е зле да поприглушат звука. Съвсем скоро ще има броя на гласувалите извън България и лесно дори неграмотник като мен ще изчисли колко струва на нашия джоб един глас от вас.

Редактирано от - Графът на 28/6/2005 г/ 08:20:54

28 Юни 2005 08:45
Не им е виновен ДОНТ. Хората по места не искат парашутисти и слаби политически фигури, които търсят ефекта "ЕТИКЕТА ПРОДАВА СТОКАТА"!!!!
Крайно време е политиците ни да разберат, че СТОКАТА ПРОДАВА ЕТИКЕТА!!!!!
28 Юни 2005 09:11
Мноогоо тъпа система, явно е че на национално ниво си работи системата. Но как никой не се е сетил да се умножават градовете с някакъв коефициент на тежест, за да се получат по-реални резултати. ???
28 Юни 2005 09:16
Пак пофтарам, нема да потретвам - политиците сами се . Още през 90-та година. Сега да си сърбат там ... к'вото са си надробили. Де го мажоритарния вот? И Куши го нема веч... да ги светне
28 Юни 2005 09:17
Много обичаме да обвиняваме нещата, които не разбираме. Нито математиката е виновна, нито горкият Д'Ондт. Неговият метод просто решава проблема с дробните мандати - ако с просто тройно правило се получават 25, 4 мандата - дали да са 25 или 26. В случая проблемът идва от това, че броят на мандатите в даден район е фиксиран според данните за населението - които едва ли са точни, а не според гласувалите. Ами да си решат - броят мандати според население или според гласували ще се дава - а това си е политическо решение. Но да си го вземат за следващите избори - по средата на мач, а особено след като е свършил, правила не се сменят.
А иначе е ясно къде ги стиска чепикът - сложили например някой важен функционер на 2-3 място в София, мислели че е сигурно. Пък сега се оказва, че вместо него влиза някой местен активист, който са го сложили назад в листата другаде, колкото да го залъжат.

Редактирано от - Manrico на 28/6/2005 г/ 09:42:40

... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД