:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,386,665
Активни 138
Страници 3,525
За един ден 1,302,066

Песимизъм завладя бизнеса

Четвърти месец икономическият климат се влошава, фирмите са притеснени от липсата на правителствена програма
Бизнесът в България е притеснен от липсата на икономическа управленска програма на правителството, а затягането на кредитирането и неблагоприятното влияние на поскъпването на петрола увеличава песимизма му. Тази тревожна тенденция бе откроена вчера в две изследвания - редовния месечен преглед на бизнесклимата на Националния статистически институт (НСИ) и доклада за икономиката на България на Центъра за икономическо развитие (ЦИР).За четвърти пореден месец бизнесклиматът се влошава, отчете статистиката. Този път основна причина са неблагоприятните очаквания на мениджърите за износа. От юни, когато достигна 11-годишен дългосрочен максимум от 35,4%, досега бизнес климатът непрекъснато върви надолу. Само през октомври показателят се е влошил с 3,6 пункта спрямо септември. Анкетираните от НСИ мениджъри прогнозират поскъпване на стоките и услугите в промишлеността, строителството, търговията на дребно.

"Очакваният най-висок за последните години икономически ръст в България не може да скрие проявяващите се вече негативни тенденции - липса на конкурентни предимства на бизнеса и затруднена икономическа среда", коментира и съпредседателят на Центъра за икономическо развитие Александър Божков вчера. Последното изследване на центъра е отчело най-високото от 2002 г. насам ниво на фирмите, които не се чувстват конкурентни - 40%. В анкетите на ЦИР са участвали 400 собственици на компании.

"Липсата на икономическа програма на правителството повече от два месеца след избора му вече плаши бизнеса и това се отразява в макроикономическите показатели", смята Божков. "Това наистина може да е фактор, но според мен влияят и вероятността еврочленството ни да се отложи с 1 година, както и ситуацията с петрола и с повредената от наводненията инфраструктура", коментира икономистът Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии.

От април-май т. г., когато БНБ приложи последните си мерки за затягане на кредитирането, спада и делът на фирмите, които смятат, че българската банкова система е надежден заемодател. А това се отразява пряко на мнението им, че могат да бъдат конкурентни на външните пазари. 49,3% от компаниите сега разчитат на българските търговски банки, срещу 55% в началото на годината и 61% в средата на 2004-а, показват данните на ЦИР.

"Рестрикциите върху кредитирането влияят зле на бизнеса", смята и финансистът Емил Хърсев. Според него тенденцията за влошаването е започнала след изборите, провокирана от неяснотите около съставянето на правителството. И според Георги Ганев част от притеснението на мениджърите идва от факта, че резултатите от парламентарните избори не са оправдали ничии прогнози. Бизнесът се опасява от политическа нестабилност заради неяснотите на взаимоотношенията в тройната управляваща коалиция, смята Александър Божков.

Според изследванията на ЦИР най-рязко е спаднал оптимизмът в краткосрочен план. Като основна причина се изтъква липсата на яснота за данъчно-осигурителната политика на правителството до края на мандата му. Емил Хърсев изтъкна и факта, че до момента новото правителство е заявило като приоритети само социалната политика, еврочленството и покриването на щетите от наводненията. "Това са твърде различни от приоритетите на предишното управление, които бяха приемливи за бизнеса", коментира Хърсев.

За разлика от мениджърите макроикономистите леко са увеличили оптимизма си за развитието на българската икономика догодина, показва есенното изследване на анализаторската група "Индъстри Уоч". През пролетта анкетираните анализатори са прогнозирали 4,8% икономически ръст догодина, тази есен цифрата вече е 5,1%. Прогнозите за по-висока инфлация догодина са свързани с административно регулираните цени и увеличаването на акцизите.
45
1519
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
45
 Видими 
28 Октомври 2005 23:47
Как няма да е притеснен бизнеса, не остана много за крадене от държавната баница, народа няма пари така че да се прави истински бизнес за вътрешният пазар е невъзможно а членството в Европа върви към отлагане. Перспективата не е розова. Добре, че половин България е в емиграциа за да праща пари и вдига покупателната способност.
28 Октомври 2005 23:52
А и бащицата умре...
28 Октомври 2005 23:57
Кайли, а защо точно ще режат опашката на кравата? Не пуска мухи до з...а й ли що?
29 Октомври 2005 00:07
Притеснен - друг път! Само се ослушва, като шопар 'га пикае!
Един малък пример - строителството. Като гледам темповете му, хич не ми се вярва, че строителния сектор е притеснен! Идва периода 2007-2009 година, когато цените на недвижимостите в България и Европа ще започнат да се изравняват. В момента масово се строи и се замразяват капитали за по-добри времена...
Отговор на правителството - вдигане на данък-сгради!
Е, това вече си е за притеснение
29 Октомври 2005 00:07
Лошо-о-о...
И кой ще ни оправи?...
29 Октомври 2005 00:57
Хайде задружно да си спомним Виденов, ама и той клетия бега от тази банда!!!! А каква топла и хубава зима ни чака, чак ми се плаче!!!!
29 Октомври 2005 01:22
БСП, БСП !!!!!!!!!
29 Октомври 2005 02:33
Това правителство може да се обозначи с кодовото наименование- "Три в едно". Т.е. три х.я в едно дупе.
29 Октомври 2005 02:44
Що ревете бе, гъзлета. Н'ъл си го избрахме ние т'ва правителство. По димокартичен начин. Некой да ви е бил у гъзо да го избирате. Нье-е-е-. Га иедохти кифтетата ни ривахти сига ривете, д'в'е'б.
29 Октомври 2005 02:44
"Липсата на икономическа програма на правителството повече от два месеца след избора му вече плаши бизнеса и това се отразява в макроикономическите показатели", смята Божков.

Божков требе да се храни по-редовно, че откак заслабна, почна да говори некои глупости. Бизнеса хич го не е еня за правителствената програма, ами си действа.
Я кво пишат неговите хора:

Новите прогнозни данни за следващата година, изнесени от Industry Watch, показват обаче леко увеличение на оптимизма на макроикономистите, които предвиждат ръстът на икономиката да бъде около 5.1%. През пролетта икономистите предвиждаха растеж от 4.8%. Анализаторите очакват да се запази двуцифрения растеж на инвестициите през 2006 г., като прогнозите за увеличението им се колебаят в интервала 10-13%.


Прогнозата за запазване на относителен макроикономически растеж, която правят независимите анализатори, се основава на очакванията им за запазване на ръста на инвестициите. До края на 2005 г. прогнозата е, че те ще нараснат с 13.4%.


Вторият основен показател, който запазва икономическата стабилност в страната, е очакваният ръст на износа. Прогнозата е, че той ще продължава да расте с около 11% в реално изражение. Ръстът на вноса обаче също ще се увеличава и то с по-бързи темпове от износа – с около 11.5%, коментират от Industry Watch.Основен макроикономически проблем, според центъра, остава дефицитът по текущата сметка, породен основно от нарастващия търговски дефицит. От ЦИР обаче отчитат, че темповете, с които се увеличава търговският дефицит, намаляват


При вноса нараства делът на инвестиционните стоки – факт, който потвърждава тезата, че търговският дефицит е естествен резултат на значителните вътрешни и външни инвестиции и не трябва да се оценява само негативно


Темпът на растеж на индустрията се увеличава, а леко започва да се забавят темповете в строителството. Най–динамично се развиват обработващата промишленост, туризмът и далекосъобщенията
.

Чуждестранните инвестиции растат динамично и тази година ще надхвърлят 2 млрд.евро. Очакваното увеличение при тях е 16.8%. Според експертите от ЦИР стабилността на платежния баланс и валутния борд се дължи именно на растежа на чуждите инвестиции
.

Основните тенденции се запазват и при публичните финанси. Сред тях се откроява хроничният бюджетен излишък и намаляването на външния дълг. В края на август бюджетният излишък е достигнал 1 млрд. 318 млн. лв., което е със 127 млн. лв. повече спрямо същия период на миналата година. В периода май – август 2005 г. външният дълг е намалял с 584.3 млн. евро.

Редактирано от - другаря Тодар Живков на 29/10/2005 г/ 02:46:10

29 Октомври 2005 02:49
Ето причината, бизнеса да си продължи по старому, комунистите и турците да папат.
"Сензационен арест на ГКПП - Кулата: Сложиха белезници на чужденец с физическите белези на фоторобота-убиец на Емил Кюлев"
http://www.struma.com
29 Октомври 2005 07:53
Ако търговията и услугите са бизнес - аз съм трамвай....
29 Октомври 2005 08:09
Тази статия e манипулативна и има за цел определени политически внушения. Авторът не прави икономически анализ, а само подхвърля селектирани анкетни данни и между тях реплики като "бизнеса притеснен", "бизнеса уплашен"...И накрая почти незабележимо:"За разлика от мениджърите макроикономистите леко са увеличили оптимизма си за развитието на българската икономика догодина..."
29 Октомври 2005 08:18
Песимизъм завладя бизнеса
Напоследък доста бизнесмени си отидоха здрави без да са живи.
29 Октомври 2005 08:21
Ти си по-лошо от трамвай, ти си коловоз.
29 Октомври 2005 08:29
Zmeja, не авторът манипулира, а ти манипулираш! Точно в духа на БСП-правителство и приказките на Станишев?
Ако ми цитираш тук един ред икономическа програма на сегашното правителството (другарпя Овчаров) или някакви облекчения за кредитиране на бизнеса - ще си оттегля нападката към теб!
Стига бспарско милеене, стига бспарски манипулации, стига си им прикривал некадърността, до гуша са ни дошли вече!
Иди и се запознай с икономическата част на нашата програма, за да ти стане ясно какво значи РЕВОЛЮЦИОННО МИСЛЕНЕ в начините на вдигане на националното стопанство на крака, с революционни методи.Ето от това има нужда България за да се вдигне от най-нското, в което е изпаднала. http://www.ideazabulgria.org
Редактирано от - antiyuppie на 29/10/2005 г/ 08:32:04

29 Октомври 2005 09:17
Антиюпи,
реакцията ти е бърза като на юпи пред куп държавни мангизи, та не знам как да гледам на тебе.
Колкото до програмата, моята е такава, че ако я обявя в тази кюлевска обстановка, още преди да съм я постнал ония с черните качулки ще ми дойдат на гости едновременно през всички функционални и технологични отвори на жилището.
Ако Станишев е плагиатствал някоя идейка от мен и я е развил в удобна за него насока аз не мога да нося никаква отговорност за това. Нали знаеш, че гениалните идеи затова са гениални, защото могат да се тълкуват и така и онака, и да служат за оправдаване на диаметрално противоположни цели. Та моите идеи , с други думи са универсални. Мога да заема някоя и друга и на твоята организация.
И още един път - от Станишката нищо не съм копирал. Така, че без обиди, моля!

Редактирано от - Zmeja на 29/10/2005 г/ 09:42:14

29 Октомври 2005 09:30
whatta a surprise!
29 Октомври 2005 09:47
Aко става дума за "бизнесът", който лапа от държавни поръчки - наистина има защо да е притеснен. ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО ПРОСТО НЕ РАБОТИ! И не иска като че ли да работи. Целта му е някак да се изкара до яснота ще има ли за крадене от еврофондове или няма да има. Затова бяха и дългите "преговори", "мандати" а сега и чакане. Съвсем ни правят на глупаци вече. Стоят там куп продажници и чакат и се ослушват. Ако ЕС каже НПК - за два дни приемат "НПК". Ако САЩ каже Ф-16 - веднага сменят дрънкането за отлагане на превъоръжаване. Ако и това е правителство! Ужас! Чак пък такова падение!
29 Октомври 2005 09:47
Вечно незадоволената Антиюпи.
Ту малък, ту голям. Тънък или дебел,
или пък прекалено твърд...
Ако и днес или утре Станишев не й покаже програмата си
тя и този път няма успее да докосне до отдавна лелееното сублимно-сладострастно чувство на задоволство...
29 Октомври 2005 09:48
Големия "специалист" АЛ Бож -Капоне, като управляващ навремето, ни проглуши ушите, че колкото по-малко държава в икономиката и в бизнеса по добре и затова продаваше създадените от други заводи на поразия и си прибираше 10-те процента, сега видите ли, липсата на икономическа програма на правителството влияела зле на бизнеса... Слушай думи и дебелей, седесарска иезуитщина...
29 Октомври 2005 09:57
споко бе, докато има хероин да се претака от афганистан до европа българския бизнес ще е в добро здраве. което нема да може да се каже за бизнесмените му обаче.
29 Октомври 2005 10:02
Змея , а къде виждаш и най-малко мисъл в Станишев/Овчаров за икономическа инициатива? Моля те, цитирай нещо от тях?
Единствената мисъл при тях е и която крепи тристанния им съюз, е да се докопат до еврофондовете и да ги приберат за техните си фирмички. За благото на общото национално стопанство-УОК! НО точно тези намерения в тях това ПРОЗРЯ ЕС и за това развя жълтия и червения си картон срещу това правителство на България. Европейците знаят добре стария и новия морал на сегашните управляващи партии в Бълагрия, ако ще и да направят най-мощния политически съюз в българската най-нова история! Европейският данъкоплатец никак не обича "някой да го използва" и особено парите му? Имат икономически лостове, с които могат да ги озаптят и вече им го показаха ясно това!!!
Султане, ти освен да лапаш, като Доган и да мислиш как да си увеличиш имотите в Измир, друго можеш ли -нещастна турско-червена мъгла!
Това правителство ще довърши окончателно България!

Редактирано от - antiyuppie на 29/10/2005 г/ 10:58:04

29 Октомври 2005 10:14
Пътнико Виден, пътнико OFF........
29 Октомври 2005 11:32
Ха, ха, ха...."Мирния преход" започна да дава резултат.Държавата стигна дъното.Фасадната демокрация и "замитането" на проблемите повече не вършат работа.Инвентаризацията на икономиката е неизбежна.Изненадите тепърва предстоят.Ако някой все пак се реши да разчиства "авгиеви обори" в тая страна трябва да започне от КРИМИНАЛНАТА ПРИВАТИЗАЦИЯ.Шоуто ще бъде голямо, но за жалост ще се плати от всички нас.
29 Октомври 2005 12:25
Антиюпи,
Европейците знаят добре стария и новия морал на сегашните управляващи партии в Бълагрия, ако ще и да направят най-мощния политически съюз в българската най-нова история! Европейският данъкоплатец никак не обича "някой да го използва" и особено парите му?
Само не ми говори за морала на еропейците. Изобщо не ги интересува морала нито техния, нито нашия. Всичко се свежда до интереса. Моралът в пазарната икономика е стока като всяка друга. Купува се и се продава. Цената му се определя според търсенето и предлагането. Глобализацията само довежда действието на закона до съвършенство.
Сега няма да ни приемат в ЕС за да си спестят един милиард и те това е, ще отрежат и земеделските фондове в общността... Но какво съм взел да разправям елементарни неща на експерт като тебе. За да се наеме човек да пише икономическа програма трябва голямо самочувствие.
А мойта програма - първо не е икономическа и второ е чисто плагиатство. Започнал я е Брут Луций Юний , усъвършенствал я е с обратен знак Николо Макиавели и я осъвременил....Няма да кажа кой защото го издирват по всички географски ширини и дължини.
29 Октомври 2005 12:42
Имаш ли глава, гледай да е умна.
Змеят има три и трите умни.
29 Октомври 2005 12:51
Сега няма да ни приемат в ЕС за да си спестят един милиард и те това е, ще отрежат и земеделските фондове в общността...
Змейчо , сложи си ръка на сърцето и се закълни, че познаваш европейците-ама никък?!
Истината е, че е несравнима искреността на помощта, която дават европейците, пред тази на САЩ? От там съди за техния морал-Дават ни милиарди БЕЗВЪЗМЕЗДНИ СУБСИДИИ, докато американците дават САМО ЗАЕМИ С ТЕЖКИ ЛИХВИ И ДИКТАТИ НА МВФ!
Ето това е разликата и се научи да я правиш! Освен това, че за разлика от САЩ, в Европа и особено Скандинавието, има развити т.н.ПРОЗРАЧНИ ДЕМОКРАЦИИ, НАЙ-ВИСОКО РАЗВИТИЯ ДЕМОКРАТИЧЕН МОДЕЛ В СВЕТА!
При тези демокрации има развита система, данъкоплатеца да държи отговорност на своите управляващи за всеки цент, изразходен от него?А парите за България, макар и безвъзмездни субсидии, се дават от именно тези европейски данъкоплатци. И като се има предвид, че сега еврокомисаря по присъединяването Оли Рен е Скандинавец, и колко много се различава бизнес и граждански морал на скандинавеца, спрямо корумпирания балканец-грък)? В Скандинавието няма въобще корупция и бакшишът, рушветът, комисионната не е познат като явление въобще-естествено е ТОЙ да ДЪРЖИ СМЕТКА НА БЪЛГАРСКИТЕ УПРАВЛЕНЦИ!!!!
Проблемът е при теб, както и при мнозинството българи, че Европа и нейния морал въобще не я познавате , особено по-далечните части.
Виж, моралът на съседката Гърция е добре познат за българина-но пък запитал ли се си, дали някой уважава гърците и бизнесмените им в Европа?А САЩ от известно време се опитват(и особено чрез нашата голяма диаспора там) да ни убедят, че техния модел демокрация и техния морал, са най-добрите в света- на баба ми фърчилото!


29 Октомври 2005 13:31
Антиюпи,
голям диалог стана, но пак ме засърбя клавиатурата.
Права си само в едно, че обикновените скандинавци са несравнимо по-добри като хора, в сравнение с англо-саксонците, и особено сравнени с оная сбирщина, наричаща се американска нация. Права си, че традицийте в тези страни на колективизъм и взаимопомощ, утвърдени през вековете от суровите условия и борбата за оцеляване, все още осезателно се чувстват в отношенията между хората, включително между тези от различни социални групи.
Но за твое сведение, бизнесмените от висок порядък, с каквито съм имал възможност да работя, по нищо не се различават от всички останали, освен по силно русата си коса. И там вървят рушветите, и там се подписват анекси преди подписване на самите договори, и там ти предлагат ефтини технически решения на цени на най-скъпите, и т.н.
Постепенно и обикновените хора започват да се "цивилизоват". Например в Швеция ако до преди 20 години се разбереше, че някой си е позволил да укрие данъци, съседите му го гледаха с презрение и като човек извършил престъпление. Сега го смятат просто за тарикат, който е успял да излъже държавата, а ако го хванат - като будала, който не е достатъчно умен та е допуснал да го хванат. Виждаш ли какъв напредък имат хората !


Редактирано от - Zmeja на 29/10/2005 г/ 13:36:30

29 Октомври 2005 13:52
Змейчо, правиш си индивиуални изводи и ги познаваш повърхностно!
И там има поговорка"Във всяко стадо има мърша!" Единични случаи са известни, и аз работя с тези бизнесмени, но едно ти убягва от взора-общата система на сериозния и голям и бизнес там е като цяло железна. Там има правосъдие и правоприлагане-ЖЕЛЕЗНО!
И ако някой си шведски тарикат, не си плаща данъците, бъди сигурен, че рано или късно ще падне в ръцете на правосъдието и данъчните ? Просто направи разлика в наложената система там и в България? Даваш ли си сметка защо Нокия или Ериксон не са идвали да инвестират сериозно в България?-не за друго, защото техния сериозен бизнес не може да се справи(да разбере) българската корупционна система. Просто не са свикнали да дават нито комисионни, нито рушвети!
И след като познавам добре живота и в САЩ и в Скандинавоето -мога да ти кажа направо- НАЙ-ДОБРЕ Е ДА ВЗЕМЕМ И ПРИЛОЖИМ СКАНДИНАВСКИЯ МОДЕЛ И ЛИ ДА СЕ ПОУЧИМ ОТ ТЯХ?

Редактирано от - antiyuppie на 29/10/2005 г/ 13:55:58

29 Октомври 2005 13:57
ериксон ли не давая рушвети? ти ме утепа сека инсталирана централа на ериксон у нашенско е обраснала с рушвети и комисиони като дрът евреин с брада
29 Октомври 2005 14:04
Да бе да, ти нали си родом в 6-то, и знаеш тия ми ти работи по-добре .Сигурно си им светил , тинтири минтири

29 Октомври 2005 14:11
Антиюпи,
НАЙ-ДОБРЕ Е ДА ВЗЕМЕМ И ПРИЛОЖИМ СКАНДИНАВСКИЯ МОДЕЛ ИЛИ ДА СЕ ПОУЧИМ ОТ ТЯХ?
По горното нямам никакви забележки, овен въпросителната в края на изречението.
Възприел съм за верен един житейски принцип, почерпен от неизчерпаемата съкровищница на Асан-циганина:"Не е важно да си много учен. Важното е акъл да имаш!"
29 Октомври 2005 16:10
моме, не знам за кое 6-то ми говориш, ама за ериксон у българия сам осведомен по-добре от бетека
29 Октомври 2005 16:33
Драги 99, ако ериксон в България е съставен от българи , ха ха ха, яко им дупе, където сме ние на всеки киловметър, яко корупмипраме, нема мърдане, като нищо ще бутнем и империята ...

29 Октомври 2005 16:47
milcho !
Май само ти си прочел досега кой ги реди тези "песимистични" ЛЪЖИ. На останалите продължава да им се привиждат КГБ-, БКП-та и проче спънки за бизнеса...
А Божков за пари и майка си ще продаде, той беше "човекът" зад Костов и много печеливши предприятя се затриха тогава. Обаче е невинен, като Циганина...
29 Октомври 2005 20:02
"БЕЗВЪЗМЕЗДНИТЕ СУБСИДИИ" на Евросъюза го правят абсолютен рай за безделници и нехранимаковци, свикнали да папат изработени от другиго кинти...
По тази причина Щатите са се откъснали Европа с 15-20 години напред в доста области...
Скандинавските "модели" пък са дълбоко реакционни и тотално неприложими , нас...
Ама да се схване това е нужен акъл малко повече от врабчов акъл...

29 Октомври 2005 20:04
требе акъл на мотика или на търнокоп
29 Октомври 2005 20:16
Особено като твоя"врабчов" акъл, Мотичке, дето до Скандинавието едва ли си си припарил, най-многото да си стигал, в своите околосветски пътувания, до Окъловръстното и обратно
И да си служиш с фалшиви телефонни номера, с "американската" стръв да печелиш пари(както и целия ти фалшив бизнес). Па нали те знаем, що за птица си, макар и декизиран като невинна мотичка ?


Редактирано от - antiyuppie на 29/10/2005 г/ 20:19:04

30 Октомври 2005 03:04
Аха, песимисти. Доган, Симо, СтаМишев, .. те все напред гледат и за народа мислят даже..

30 Октомври 2005 09:50
МБМД /МИРА ЯНОВА ЛЪЖАТ
1 ден преди изборите те отново надуха % за Велчев 21 и намалиха на Гаврийски 10-11, за да накарат десните да се излъжат по Велчев.
МБМД-некадърници или продажници?
30 Октомври 2005 09:52
А кога бяха оптимисти- при първоначалното натрупване на капиталите с куфарчета и РМД- та ли? Или като купуваха предприятиянкато Кремиковци за 1 лев? Или като ги продаваха за милиони?
30 Октомври 2005 09:59
Да бе - странно заглавие
Притесняват се
Се налага нова калкулация.
А няма как освен пак да плаща потребителя, клиента, партньора.
Ето ви примера - не само парното, но дори и ...пилета. Доиде птичият им грип и се оказа, че трябва да се плащат неприсъщите разходи за тяхната им на пилета хигиена. И кой ще плаща? Разбира се, ние, крайните потребители.
Как да не съжалиш горките пилешки благодетели

Редактирано от - Минавам от тук на 30/10/2005 г/ 10:01:39

30 Октомври 2005 12:50
Песимизъм е слаба дума, пък и никога не съм вярвал, че в нашата държава нещо ще се оправи.Дори и да има правителствена програма, то тя ще е само за "нашите "хора, които все още не са успели да отрежат парче от държавната баница.
30 Октомври 2005 20:24
Нема ги из форума, "социолозите":, каруцаря на Костов и последователи, Орасълчето, незнайко, бирите, филовците, фичовците, нелито, замъчето, далматинката Круелла че и 100- лева забравиха? Ближат рани от бЕлотажа... Крал Онан ги забрави... Ха Ха.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД