:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 279
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Лекари на разпит заради черен хумор в "Пирогов"

Полицията разследва ново оплакване на софиянеца, подал сигнал за подкуп
Доц. Спас Спасков
Скандалът със софиянеца Любомир Чолаков, който уличи д-р Стоян Пернишки от "Пирогов" в корупция, претърпя абсурдно развитие. Екипът, дежурил на 18 март вечерта в кабинет 105 на "Пирогов", ще бъде разпитан в Шесто РПУ в столицата. Поводът е сигнал на Чолаков, че открил със снимката си и надпис "Wanted - dead or alive" ("Търси се - жив или мъртъв") от вътрешната страна на вратата на кабинета.



"Призовани на разпит са 9 души. Резултатите ще бъдат оповестени утре", коментираха от МВР. Вчера в "Пирогов" разказваха, че полицията дори взела отпечатъци от плаката. От МВР не коментираха какви действия предприемат по случая.

Чолаков завел съпругата си Красимира за контролен преглед в болницата в неделя вечер. Когато видял снимката си, викнал полиция. "Страх ме е да не я убият", казва той пред БТА. Според агенцията полицаите са отишли, за да предотвратят разпра между Чолаков и лекарите. Чолаков твърди, че щом излязъл от хирургичния кабинет, плакатът изчезнал.

Миналата седмица икономическа полиция залови коремния хирург от "Пирогов" Стоян Пернишки да получава 300 белязани лева от пенсионера Чолаков. Според изнудвания лекарят е поискал общо 1500 лв. подкуп след спешната операция на съпругата му. Медикът беше арестуван, а след това пуснат под гаранция. След това Пернишки напусна "Пирогов" по взаимно съгласие с ръководството.

"Никой не знае дали е имало плакат, започна разследване, което ще отговори на тези въпроси", коментира директорът на "Пирогов" доц. Спас Спасков. "Ще бъде разпитан екипът, работил в кабинета, а аз ще разговарям с тях в сряда, за да не се пречи на разследването. При мен никой не се е оплаквал, пациентът е потърсил директно полицията", каза още той.

Директорът коментира, че ако е имало плакат, това е лоша шега, която на него лично не му харесва. "Показва се неумение да се шегуваме с нещата от ежедневието", каза той и се закани, че ще следи да няма вицове с медицински лица в медиите. "Ако полицията докаже, че някой от болницата има вина за поставянето на плаката, ще има наказани", поясни доц. Спасков. Според Кодекса на труда санкцията може да е забележка, предупреждение за уволнение или дисциплинарно уволнение.

Д-р Румен Бояджиев, дежурен хирург в неделя вечер, заяви пред БТА, че никой от екипа му не е виждал такава снимка. "Ако бях видял подобно нещо, щях да се усмихна", казва той.

Междувременно ръководството на Българския лекарски съюз (БЛС) реши да разгледа случая с д-р Пернишки.

Пернишки е бил извикан на среща за изясняване на историята. БЛС обаче не може да вземе все още отношение, защото Любомир Чолаков трябвало да изложи писмено оплакванията си. "БЛС е против нерегламентираните практики, но защитава правата на своите членове при всички неоснователни обвинения", се казва в официално съобщение на съюза.

Засега няма данни етичната комисия на столичната лекарска колегия, чийто член е Пернишки, да се е самосезирала по случая. Обяснението е, че това няма да стане, докато тече следствие. Искането на подкуп се смята за нарушение на етиката, но лекарският съюз налага санкции изключително рядко. По закон те са порицание, глоба от 1 до 5 минимални заплати или отнемане правата за практикуване от 3 месеца до 1 година. От 2005 г. досега лекарският съюз е отнел права в два случая на вземане на подкуп.
507
10471
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
507
 Видими 
20 Март 2007 00:50
Жалък дрсльо!
Сигурно ще иска полицаят да наднича в корема на жена му при следващата операция, да не би докторът да яубие!!!
20 Март 2007 00:52
Жалък дрисльо е оня дето е искал и взел подкупа, и онези които го защитават.

Редактирано от - гошо на 20/3/2007 г/ 00:53:07

20 Март 2007 01:01
Ако нямат доверие на нашите лекари г-н Чолаков и съпругата му могат да се обърнат към всеки друг колега. В България има около 8 000 хирурзи. Нашите лекари не са убийци”, категоричен бе обаче шефът на клиниката д-р Спасков.

Стиска ли му, а???
20 Март 2007 01:40
чолак-човек без една ръка, сакат, инвалид в ръцете или пръстите
20 Март 2007 01:52
Крайно време е да почнат да се отнемат лицензи завинаги и да се вкарват корумпирани типове в затвора и то задълго. Не става дума за лекари само, но те май са на предна линия. Някой ще изгърми много лошо. Аз лично след подобни пубертетски действия и изказвания, бил изгонил шефа на Пирогов. Тия хора се самозабравят. Да бяха деца, след такива шеги да им шибнеш по някой шамар, белким им остане за поука. Ама то не са деца, а мастити дофтори на по 50 и нагоре години.
20 Март 2007 02:10
За такива деяния (ако се докажат) трябва да има отнемане на правоспособността завинаги.
Тогава няма да я има гаврата с пациентите!
Всички получаваме малки заплати. Трябва ли всеки да си иска от когото може?
20 Март 2007 02:28
кой не е бил в пирогов, той не знае кво е отношението на лекарите там към пациентите и към работата им въобще. не знам дали историята за обявата е вярна, но не бих се учудил особено и да е.

аз съм виждал в пирогов рентгеноложка да протестира, че я карат да прави рентгенови снимки, шеф на отделение да бие пациент без причина, лекар на нощнo смяна дежурство да порка като квартален алкохолик, сестри да водят проститутки на пациенти, сестри и лекари да пушат където им скимне из отделението.

за насекомите нема да споменавам.

но да беше така само в пирогов, да им стиснеш ръката. така е навсякъде. както се викаше в един виц, родина, сине, родина.

Редактирано от - simo на 20/3/2007 г/ 02:37:39

20 Март 2007 02:32
Гошо, това не са жалки дрислйовци, това са шайка мутри
начело с шефа на Пирогов. Ега ти безочието - никой не бил
виждал този плакат. И как се е оказал там от вътрешната
страна на вратата ?!?! Това си е жива гавра с пациентите,
от които си вадят заплатите и това трябва да се пресече
моментално. Няма какво да ни плашат, че нямало да ни
лекуват както трябва, то на такива изроди как ли да имаш
доверие. Да се махат по-добре.
20 Март 2007 02:49
Абе Хипократ не беше ли един дето нещо се беше клел.
Ама този от 2006-та му е през *** за тези клетви. Пука му за медицината на него. Мутрета с дипломи. Хипократ се обръща в гроба си. Добре, че не ми се налага да съм болен в БГ-то.
Лошото е, че голяма част от свестните хора се разбягаха по света, а боклука остана, а се и нарои още.
20 Март 2007 03:26
Този плакат нито е шега, нито заплаха. Той е импулсивен израз на раздразнение и протест срещу временното намаляване на възможностите да се осребри чуждото нещастие и да се изцеди някой допълнителен лев. Обаче онзи ден председателката на комисията по етика се опита да оправдае деянието на колегата си и да го определи като израз на "благодарност". При положение, че е заловен с белязаните банкноти. Гнусно! И без чувство за мярка.
*
А че и оплакването в полицията също е израз на раздразнение и отмъщение за обидното отношение, а не на уплаха си е ясно. Също както е ясно, че пациента е прав в случая. Но не "шегаджията", а взелият подкупа и опитващата се да го скрие шефка на комисията трябва да си търсят друга работа.

20 Март 2007 03:29
Какво точно престъпление е да си закачиш безвкусен плакат в кабинета и кога полицията ще подхване шофьорите на маршрутки и автобуси за подобни общественоопасни прояви??
20 Март 2007 04:17
Хипократ2006 аз не мога да разбера ***** като теб!Като квичите , че са ви малки заплатите има изход : наемаш сграда, персонал, апаратура и си правиш частна болница. Не ви стиска ? Тогава работите за колкото ви дадат, това с реката и изнудванията е жалка работа !!!Никой не те държи на работа насила ! Под договорът доброволно ли се подписа ?
Трябваше човекът при вида на тоя плакат да беше разбил наглата зурла на закачилият го !

Редактирано от - bot на 20/3/2007 г/ 09:12:49

20 Март 2007 04:23
криворазбраната лоялност е една от причините за разпада на държавата ни...
20 Март 2007 04:35
Анацефале, ти против подкупите на катаджиите ли си
или не ? Против подкупните митничари ли си или не?
Против подкупните съдебни органи ли си или не ?
Против подкупните политици ли си или не?
И защо те са по-лоши от един подкупен доктор, който
борави със здравето и живота на един беззащитен човек
изпаднал в беда? Какво доверие ще има един болен човек
да повери живота и здравето си в ръцете на един лекар,
който се интерисува само от парите, които ще измъкне от
жертвата си попаднала в лапите му ? Станали са алчни и
безогледни и на всичкото отгоре арогантни и нагли та чак да
ти се доповръща като ги слушаш.
20 Март 2007 05:13
плакатът може и да не е престъпление или нарушение на правилата (не ги познавам), но в никакъв случай не е приемливо явление. освен тва, ако е направена подобна простотия, тя (както редица други на които аз лично съм свидетел) е показателна за отношението на българските лекари към професията и пациентите им. за съжаление, това отношение прелива в професионална немарливост, която създава рискове за пациента, което е престъпление.
20 Март 2007 05:13
Обръщам внимание на форума да не обижда българските мутри като ги сравнява с някои български доктори. Мутрите изнудват тези, които въртят пари, докато лекарите изнудват поголовно, без оглед дали си богат или беден.Те превърнаха медицинското обслужване в медицинско изнудване.
20 Март 2007 05:17
Хипократи, Педераси и всякаква измет пак се е разквичала. Аз принципна разлика между борци-мутри и лекари-мутри не намирам.
Като искат $10, 000 на месец, българските лекари-мутри да додат в Америка, да се напънат и вземат съответните изпити, да направят малко стаж и работата готова. Като не им държи задника, да си стоят в Бългериа и да не мрънкат.
20 Март 2007 05:24
За Канада е още по-лесно- има точкова система, правилата са ясни! Малко напън и правиш добра пачка ако си лекар.
20 Март 2007 05:26
Абе докторите в Пирогов са си арогантни, безочливи и безотговорни. Особено там заради по-спешния характер на пациентите. Веднъж ми се е налагало да ходя там и не дай боже пак. С много гадни болки ме държаха няколко часа без да ме погледнат и без да са особено заети и ми се изхилиха най-нахално.
20 Март 2007 05:40
ох,
свята професия. Наистина не мога да разбера как може някой да защитава хора които позорят името на Хипократ (не форумния).
Аз също имам опит подобен на Ботевиста, наложи се да си ходя на три крака (единия в гипс). Съвсем нахално си поискаха (санитарчета някакви) ама аз беден студент и нямах, та не допринесох за разложението.
20 Март 2007 05:46
само да спомена на онези които не знаят истинското значение.
Най близката по значение на български на думата корупция е разложение.
Подкупо искащи и подкуподаващи, не забравяйте това
20 Март 2007 06:00
На мен пък ми е интересно защо около тази дреболия се заформи такъв скандал? Мигар тоя доктор е единствения поискал пари, ми нали пазар правим що да не иска? Ако за секи съдия или прокурор зел подкуп дигаха такава шумотевица да сме решили сички проблеми с бавенето на дела примерно.
20 Март 2007 06:06
Случаят, от където да го погледнеш не е приятен. 1. Колегата - Пернишки е паднал много ниско искайки си заплащане за операцията. Това е един много жалък факт. 2. Ако аз обичам жена си, ще стискам със зъби за подкупността на лекаря, щом е успял да я спаси. И ако съм сиромах човек ще му кажа директно, слушай, нямам пари, ще събера малко, около 300 лв. сега, после пак ще ти дам, вари ме, печи ме, това е положението. 3. Нямам да имам съвест да го топя човека на полицията, ако е свършил добра работа. Да не говорим, ако става въпрос за дете. Но бих предупредил други хора, потенциални пациенти на този корумпиран доктор, че си иска пари и то доста. 4. Не се знае имало ли е, или не, плакат. Този човек, съпругът на оперираната жена, може и да е психясал по темата или/и да си е с някаква параноя. Може и да е имало. Ако е имало, е било проява на лош вкус. След като няма директна, отправена към оплакващия се заплаха, то полицията би трябвало да спре разлседването. Ако обаче в някоя кофа се намери случайно такъв плакат, то това би било друга работа. Но въпросът е морален, а не криминален. 5. Да, някои колеги-форумци са прави относно някои отрицателни прояви ставащи на територията на "Пирогов" и по други наши болници. Но аз съм виждал и другата страна на монетата. Когато си бях в България, често ходех в качеството си на Републикански консултант в "Пирогов". Там видях прояви на храброст от страна на моите колеги, печените пироговски хирурзи. Оперирахе по цяла нощ, недоспали, недоплатени, неоценени. Спасяваха човешки живот от разхвърляни човешки части, с бързина, вещина и себеотрицание. Нямаха колегите с какво да шият - никакво снабдяване, нямаха горките по времето на социализма, сега не знам как е. Дано да са по-добре снабдени с материали! Аз като разглезен чирковист имах всичко: инструменти, материали, еднокртани предимно, конци, игли, всякакви глезотии. Съжалявах колегите си, че водеха война без амуниции. Започнах да им оставям материали и еднократни пособия. Колегите ми бяха много благодарни, но това моето и на други мои колеги-чирковисти беше само капка в морето. Поне за тези героични моменти, за тази си всеотдайност пироговци заслужават признание. Въпреки отрицателните прояви, които пациентите запомнят. Има ги и положителните прояви, които пациентите не желаят да запомнят.
20 Март 2007 06:45
Струва ми се, нашият форум има скромен принос в "черния хумор".
"Обявявам въпросния пенсионер за персона нон грата във всички лечебни заведения в България Запомнете му името , колеги - това е пенсионер , който идва при вас с белязани пари ! Нека личния му лекар също има това предвид !"
20 Март 2007 06:47
Има едно такова много простичко правило:
Алчният рушветчия не може да е добър специалист.
Време е да се разделят лекарите от докторите. Лекарите да получават, а докторите да копат. Но няма да стане скоро.
Българинът иска всичко да е безплатно ...
20 Март 2007 06:51
жалък факт...под тази статия нямаме нито един медик, който да осъди категорично подкупния лекар заедно със странното му чувство за хумор.
На фона на кампанията "Не сте сами", малко страшно изглежда...

Това е символ на тоталния крах на моралните устои на обществото ни.
Вместо да се делим на честни и мошеници, далавераджии и хора заработващи пари с честен труд, ние се делим по други принципи...в случая на лекари и пациенти.

Това е иделна основа за цъфтежа на корупцията, престъпността в България и за разпада на държавата ни.

Чичо Др.
Ако аз обичам жена си, ще стискам със зъби за подкупността на лекаря, щом е успял да я спаси

точно от такова стискане на зъби сме я докарали до тази фаза и е ярък пример, как може и десетилетия да живееш в страна със силно гражданско общество и манталитета ти пак да си остане балкански...

Редактирано от - Zavinagi CSKAR на 20/3/2007 г/ 07:32:04

20 Март 2007 07:08
Това си е чиста гавра. Директно казват - нашият човек го задържаха, но властта си е пак при нас. Защо се чудите, че пият и бият?
Лично аз нямам опит от срещи с корумпирани лекари, но случката е - най-малкото - адски неприятна. Оставя едно гадно усещане.
20 Март 2007 07:10
Гледаш го нищо човек, пък то ...."гошо".....
20 Март 2007 07:18
Що пък черен хумор, това си е чиста проба, лекарска простотия и реакция за запазване на статуквото...Лекари - търгаши...Пфу-у у-.
20 Март 2007 07:19
Huqin
Има едно такова много простичко правило:
Алчният рушветчия не може да е добър специалист.


100% истина-поне това показва моя житейски опит.

20 Март 2007 07:22
Съгласен съм с мнението на Chicho Dr.. И съм любопитен колко от взелите толкова категорично становище по отношение на лекарите в “Пирогов” живеят в София или поне в България.
Аз не си прекарвам времето в “Пирогов” като Симо и нямам толкова пълни наблюдения, а само съм попадал няколко пъти в последните 2-3 години. Но като пациент отново ще потвърдя категорично: ако се наложи болница предпочитам да е тази! Груби и безцеремонни – да! Ама си сигурен, че на когото и да попаднеш ще си свърши работата – за разлика от някои реномирани болници, където трябва да знаеш кой да те поеме за да имаш сигурност (съвсем безплатно, разбира се ). Това от лично наблюдение! И затова не бих бил толкова категоричен като Hugin, освен ако той няма поглед върху доктора като специалист.
А колкото до господина съпруг, предпочитам да не го коментирам. След като се страхува, че щели да убият жена му...
Така мисля като пациент. Като форумец не би трябвало – каква по-удобна тема за развихрени “правилни” мнения от доказан подкуп – корупция...
20 Март 2007 07:29
Графе, и ти не можеш да зацепиш...Никой тук не е против лекарите.

Не е нормално да защитаваш корумпиран лекар, както е недопустимо депутати да защитават техен корумпиран колега депутат, както е ненормално корумпиран съдия да бъде защитаван от негови колеги съдии
20 Март 2007 07:31
1. Zavinagi CSKAR, така е. Човек не може да избяга от себе си. Аз до края на живота си ще си остана балкански, бългърски мъж, ЗА ВИНАГИ, макар и не цскар.
2. Графът, брат, радостно е, че има и такива пациенти като тебе, коиот виждат и двете страни на медала. Живи и здрави и двамата! Да нямате нужда нито от Пирогов, нито от Мейо Клиник!
20 Март 2007 07:34
Zavinagi CSKAR, за жалкия факт...
че не се усещат копелетата, разложението и покварата НЕ ТРЯБВА ДА БЪДАТ ТОЛЕРИРАНИ!
20 Март 2007 07:41
Чичо Др. Не се обиждай-нищо лично. Все пак ти си единствения лекар под тази статия, който макар и половинчато не одобри поведението на корумпирания лекар и това ти прави чест. Явно годините прекарани в страна със силно гражданско общество все пак имат имат някакво отражение-макар и частично.
20 Март 2007 07:44
*****

Редактирано от - bot на 20/3/2007 г/ 09:15:56

20 Март 2007 07:45
Ааа, още нещо - полицията няма ли си друга работа, ами се занимава с това кой какъв плакат закачил някъде? При това - на работнонто си място?
20 Март 2007 07:46
"Показва се неумение да се шегуваме с нещата от ежедневието" Е, не му ли е време и директорчето на болницата да си ходи.............
20 Март 2007 07:58
"Малкият рушвет е обида и за двете страни", това е истината , скъпи ми пациенти, това го знам от един юрист
20 Март 2007 08:00
Добре де, че е шега с деформирано чувство за хумор едва ли някой се съмнява. Пошегували се, макар грозничко и гадно, и хайде да правим от мухата слон. И на тези от кабинет 105 в Пирогов не им е лесен живота, но лепенето на лентички "Пернишки не е сам" не е решение. Конфронтацията също не е решение. Може да е крайно време да се чуе по-високо и какво точно искат кадърните лекари.
А за такива като Пернишки мнението ме не е променено и на милиметър - щом изнудваш по този начин след операция на спешен случай, нямаш място в медицинската система на България.
20 Март 2007 08:16
О, ооо , повръщалник срещу лекарите е отворил работното време. Драйфате ли господа , драйфате ли...? Разбирам тежестта на ежедневието за всеки от вас , разбирам комплексите ви за професионална и житейска НЕреализация, финансова и интелектуална инсуфициентност... Ако тая пръдлива дописка помага макар и с частица за вашето психическо облекчение - то тя е една полезна дописка Приятно драйфане!
20 Март 2007 08:18
Да_Мо,
лай-нарка си ти, при това от онея на шаси от ЗиЛ
никой не се и съмнява, че здравеопазването е без пари. Става въпрос за морал, етика, достойнство и т.н., все силно компрометирани човешки качества, чиято липса води и до двата аспекта на проблеми като този.
20 Март 2007 08:35
Ех Хипократ,
Имам приятели лекари , уважавам ги, но това което става е голям резил за съсловието ви. И затова не е виновен Чолаков. Само не съм сигурен дали ще го осъзнаете Вие?
20 Март 2007 08:36
*****

Натиснете тук, за да се запознаете с Правилата на форума (т.1.1)

Редактирано от - bot на 20/3/2007 г/ 09:17:08

20 Март 2007 08:37
Евала, Чолаков! Само така! Разбий тоя Пернишки.
20 Март 2007 08:46
Графе, пак си пролича, че си ако не богат, то поне доста задоволен пенсионер! Ситият на гладния не вярва, нали така!? Ама ти май това няма как да го вденеш!
И още нещо. Когато се споменава за корупция, хора като тебе веднага реват за доказателства, а сега, когато ги има - пак рев: развихрени “правилни” мнения от доказан подкуп !
За останалите истински комплексари, дето викат "дръжте комплексара" като Muktadasaxkoburgidiotski, пък въобще няма да отворя и дума!
20 Март 2007 08:47
Chicho Dr., дай Боже, жив и здрав да сте и Вие!
Zavinagi CSKAR, къде не мога да зацепя, в “правилната линия” ли? Че аз никога не зацепвам на този принцип!
Нямах намерение да продължавам, ама явно трябва заради някои “зацепили” форумци. Пак да уточним (въпреки, че някой го направи в предишните обсъждания).
Корумпиран – ще рече, че поставя условия за нерегламентирано плащане за да свърши работа, в случая животоспасяваща операция. Не плащаш – няма операция. Така ли е?
Подкуп – след невъзвратимо свършена работа?
“Лош алчен специалист”, “доктор” според новото квалификационно определение на един колега тук – след като операцията явно е сполучлива?
Изнудване на пациента след като вече е изписан? С какво, ще анулира операцията?
Съжалявам, колеги, но няма как да “зацепя правилно” – в случая не съвпада с моите лични наблюдения и разсъждения.
И още нещо, за което се спомена – бонбоните и уискито. В последния ми случай на посещение в “Пирогов” една лекарка на зряла възраст не от спешните, сопната и сърдита (опашката пред кабинета беше солидна) ми спаси пръста от отрязване, което вече беше решено от няколко некорумпирани (значи добри! ) специалисти след два месеца лечение. По много прост, много болезнен (за упойка не стана и въпрос!) начин и сега изобщо няма следа от премеждието.
Е, как мислите, редно ли беше, оставяйки кутия бонбони и бутилка, да кажа “Довиждане, благодаря” и да си замина? А това, което направих, подкуп ли беше, изнудване или корупция?
20 Март 2007 08:52
Както с подкупните полицаи, така и с подкупните лекари въпросът трябва да се решава радикално:
- ако докажат корупция - изхвърлят го от професията. Да отива да става таксиджия или келнер.
Да видим тогава дали ще си позволява и какъв ще е процентът на корупция.
Но кой да го направи!? Нали трябва от корумпираните политице да дойде решението. Порочен кръг.
20 Март 2007 08:53
Germanik, колко съм задоволен аз си зная. Но във случая, ако нямах възможност наистина просто щях да благодаря и да си отида. Със голямо съжаление, че не съм могъл да изразя по-добре благодарността си.
Между другото, вие (болшинството сте май) от чужбина като ходите в заведение (ако ходите) давате ли бакшиш на келнера и кога? А може ли и да не дадете?
20 Март 2007 09:02
ваше благародие,
кутия бонбони и бутилка виски за 1500 лева малко ше трабва да сте се престарал, а?
И моля не смесвайте "благодарност" със "Wanted Dead or Alive!".
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД