:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 223
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

София продаде евтино терен на Христо Ковачки

Общината получи 2.2 млн. лева за почти 8 дка. Новият собственик иска за тях 7 млн. евро
снимка: Юлиян Савчев
Христо Ковачки
Скандален договор са подписали в края на миналата година кметът Бойко Борисов и бизнесменът Христо Ковачки. Срещу скромните 297 лв. на квадратен метър бизнесменът се сдобива с близо 8 дка общинска земя в столичния квартал "Красно село", които няколко месеца по-късно са обявени за продажба на многократно по-висока цена.

Сделката е задвижена през пролетта на миналата година. Тогава фирмата на Ковачки "Ню Партнерс" ООД купува от друга частна фирма - "Ленд Къмпани", супермаркет. За едноетажната сграда с площ от 900 кв. м и правото на строеж са платени 550 051 лв. Прилежащият терен от 7607 кв. м обаче е частна общинска собственост. Затова през март 2006 г. Ковачки подава в район "Красно село" искане за закупуване на земята. В него той се позовава на текст от закона за собствеността, според който лица, придобили право на строеж върху общинска земя до 13 юли 1991 г., имат право да закупят целия терен. Районният експертен съвет по строителството и кметицата на района Стефанка Маркова не са склонни да подкрепят искането. Според тях за квартала, в който се намира имотът, трябва да се направи обща градоустройствена разработка, защото има и други собственици, а теренът е отреден за озеленяване.

Общината обаче не се е съобразила с това становище и е удовлетворила искането на Ковачки. Договорът за продажба е подписан на 28 декември 2006 г., а цената, определена от оценител на "Софинвест", е 2 263 332 лв., или 297 лв./кв.м. Според сайта imot.bg средната цена на парцелите в "Красно село" е 570 евро на квадратен метър. Сходни са средните цени и на други агенции.

Сделката не е минавала през Столичния общински съвет, защото с имоти, върху които има законно построенна сграда, се разпорежда еднолично кметът.

Консултация на "Сега" с юристи показа, че кметът Борисов не би трябвало да уважи искането на Ковачки. Върховният административен съд вече се е произнасял по сходен казус. Делото е заведено от частници от Пловдив, закупили през 2000 г. строен през социализма общински ресторант.

На същото основание като Ковачки - придобито право на строеж преди 13 юли 1991 г., частниците претендират да купят земята от пловдивския кмет, но той отказва. Те обжалват в съда, но губят делото. "Основанието да се купи общинска земя по този ред не е приложимо при придобито чрез сделки след 1991 г. право на строеж", категоричен е съдът.

Ако бе спазил тази логика и уважил искането на район "Красно село", кметът Борисов би следвало да продаде на Ковачки много по-малък терен. Наредбата за разпореждане с общинско имущество предвижда при законно построени сгради върху общинска земя имотът по възможност да се раздели на две или повече части и на собственика на сградата да се продаде само земята под нея. Така район "Красно село" би запазил градинката, която се намира пред XХ поликлиника, а Ковачки не би могъл да се сдобие с толкова голям терен.

Интересен факт е, че според новия устройствен план, който влезе в сила на 28 януари 2007 г., теренът на Ковачки вече не е предназначен за градинка, а за жилищно строителство, което още повече вдига цената му.

Междувременно във в. "Капитал" е публикувана обява за продажба на терена. Граждани, проявили интерес, разказаха пред "Сега", че са им поискали 7 млн. евро. На обаждане на "Сега" на посочените телефони обаче бе отговорено, че е станала грешка и този терен не се продава.

Кметът Бойко Борисов бе учуден от факта, че общината е продала на частници терен, предназначен за градинка. Той не успя да си спомни сделката, но се зарече, че няма да позволи строителство върху зелена площ и препрати към зам.-кметицата Юлия Ненкова. До редакционното приключване на броя "Сега" не успя да се свърже с нея за коментар.

Христо Ковачки не за първи път печели от Столична община. Преди време няколко общински фирми му продадоха тайно дела си в Общинска банка и му позволиха да придобие блокираща квота във финансовата институция. После той закупи около 20% от Общинска застрахователна компания.
снимка: Михаела Катеринска
На това място в "Красно село" скоро може да няма градинка.
54
14443
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
54
 Видими 
16 Април 2007 00:36
Сефте!


16 Април 2007 00:44
/:/ "...Той /Б.Б.- б.м./ не успя да си спомни сделката, но се зарече, че няма да позволи строителство върху зелена площ и препрати към зам.-кметицата Юлия Ненкова..."
......................................... ......................................... .....................................
НИЩО ново!
Типично в негов стил! Б.Б. много често "НЕ си сомня", "зарича се" и "препраща"!
Такъв си е Той- симпатягата Б.Б. !!!
16 Април 2007 01:16
Браво и благодаря на вестик Сега!
16 Април 2007 03:24
Нищо ново за БББ /Боклука Бойко Борисов/ взел маминият парите а после нищо не си спомня. Ако му разровят сметките може да се окаже, че и той като Вальо Топлото е скътал 2-3 милиона евро, от закуски.
16 Април 2007 03:46
Напавили са си далаверата под масата па сега се прават на ударени.Като е купил зградата може само да купи земята под нея и некаква пътека.Броил му е големи пари на кмета и затова се е съгласил на незакона продажба.Абе ако мине......но хуя.Съда требва да осъди некои за това нарушение!
16 Април 2007 05:35
Нима това е най-важното?
16 Април 2007 07:08
Според изнесената информация от СЕГА, зделката на КОвачки с общинският имот е в абсолютно нарушение на действащите разпоредби. "Наредбата за разпореждане с общинско имущество предвижда при законно построени сгради върху общинска земя имотът по възможност да се раздели на две или повече части и на собственика на сградата да се продаде само земята под нея."
'
Възможно е и кмета Борисов да казва истината: "Кметът Бойко Борисов бе учуден от факта, че общината е продала на частници терен, предназначен за градинка." Случва се понякога, когато м/у документи поднесени за подпис, да се пробута някой документ. НО случея може лесно да се разнищи от едно независимо разледване и да се разбере, а и гражданите имат право да знаят, дали кмета Борисов е прочвил небрежност чрез недоглеждане, или е участник в присвояване на собственост, чийто собственици са софиянци. Вероятността обаче кмета да не догледал разрешението за продажба на общински имот на частно лице на стойност 6000000 евро е почти изключена. Мислч още, че този, който дава подобни разрешения, трябва да обоснове решението си, а не просто така да сложи подписа си. И ако кмета Борисов, не е участник в конспиративна зделка, той би трябва задължително сам да поиска разледване, за да докаже невинността си. В противен слувай, е още един Софиянски.
16 Април 2007 07:40
Могъл купил човекът! Въпрос на пари и акъл!
16 Април 2007 07:42
Нема лошо, че пожарникаринът не си спомня - толкоз му е акъла.
Лошото е, че БЛЪГАРСКИЯ ЕЛЕКТОРАТ НИКОГА НИЩО НЕ СИ СПОМНЯ!
16 Април 2007 07:47
Ами сега! Като няма виновни “смърфове”
Точно така, KONTRAST, и единствената надежда е неформалният лидер на ГЕРБ БъБъ да сезира прокуратурата за действията на кмета.
16 Април 2007 08:11
БоБо станал член на фондация "Справедливост", която щяла да разкрие имената на 180 души от МВР, участвали във възродителния процес.
Участвалите във възродителния процес в Дулово правят изключение.
Същия той дал без пари общински терен в София.
Взелите рушвет по тази сделка правят изключение.
Изобщо мутрите у нас правят изключение.
16 Април 2007 08:18
ма тоз ковачки много изискан, елегантен, бе
16 Април 2007 08:51
Що така бе бате Бойко?
Вярата ни тебе подкопа.
16 Април 2007 08:57
Е, старата песен - на нов глас...пак като Софиянски. Нищо ново под небето...
16 Април 2007 09:14
ББ,
Ти прав си като съгрешиш дори
16 Април 2007 09:26
И това ми било новина??!?!
Щеше да е новина ако Общината беше продала СКЪПО на Ковачки!
16 Април 2007 09:39
а сега времето ли ще обвини ББ, щото нали все някой друг е виновен? сигурно пак общинския съвет е виновен.
16 Април 2007 09:50
н я м а к а к в о д а с е 4у д и м -т а к а е в п о л и т и к а т а , т а к а е в ж и в о т а -д а в а ш , з а д а п о л у 4а в а ш -ж а л к о з а с а м и т е н а с -4е в с е о щ е и д е а л и з и р а м е в ь п р о с н а т а ф и г у р а"н е т р я б в а д а я в ь з п р и е м а м е в е 4е и к а т о "л и 4н о с т"с л е д п о р е д н а т а и з ц е п к а -а с а м о з а п р е х о д е н л а п а щ о т н о в о п е р с о н а ж о т т е а т р о т о н а б ь л г а р с к а т а в ь р х у ш к а
16 Април 2007 10:03
Аз съм софиянец и никому нищо не съ продавал...
СЕГА, престанете с тези манипулативни заглавия и наричайте нещата с истинските им имена, а не внасяйте уточнения на нам си кое място в текста.
16 Април 2007 10:22
има как - нито един на избори за евродепутати.
16 Април 2007 10:27
На това място ще се построят каси да се събират неплатените сметки към топлофикация София.
16 Април 2007 10:48
*****.А на плюещите форумци - ФАК - ОФ (тъй като повечето сте изпаднали ЮС емигранти разбирате за кво става въпрос).Що така се забравя когато миналата година Бойко не продаде мажоритарния дял на общината в Общинска банка и думите му бяха - Няма да подаря печеливша банка на Ковачки



Натиснете тук, за да се запознаете с Правилата на форума (т.1.1)

Редактирано от - bot на 16/4/2007 г/ 12:40:47

16 Април 2007 10:51
И Б.Б. някога ще отговаря- я пред Бог, я пред дулото на бивш свой бизнес приятел...
16 Април 2007 10:52
граждани и селяни, няма как во да се пенявите, идат избори и трябват пари. ББ е продал имота за 2 милиона, взел е комисионна на черно още 2, а сега ковачки ще си избие разходите като го шитне за 7. туй е то сделка по български. с такива ганьовци в бизнеса и политиката няма как да бъде другояче

16 Април 2007 10:57
"kokotaisuna"- много слабо първо изказване.
А що се отнася за Б.Б.- ти балам ли си или малоумен- бил казал нещо миналата година- то не му е било изгодно и не е продал банката. Сега ако му предложат изгодна за собствения портфейл сделка ще приеме. А какво ще кажеш за концесията за боклука с Вълка? Помниш ли какви ги говореше преди 1 година и какво стана преди месец?
16 Април 2007 10:59
Абе плюещи отворковци Я си гласувайте за Волен Сидеров и АТАКА, АТАКА, АТАКА, АТАКА и втория в листата му .. . . . .. . .СЛАВИ ..........ама не СЛАВИ а СЛАВИ БИНЕВ - не няма грешка - КНЯЗ СЛАВИ БИНЕВ (има титла архонт отскоро)И тва ако не е т.а.ш.а.к пълен не знам - един от най-големите Мутряги за последните 20г - случайно още жив
16 Април 2007 11:05
Че той и пиздера е още жив.........
16 Април 2007 11:06
кокотайсъна, ти си много наивно дете. заявката на ББ че няма да даде общинска банка на ковачки може да бъде 1 от 2 неща:
1. ББ вече има поръчител на когото трябва да осигури контрол върху въпросната банка
2. обикновен пазарлък. първо казва "няма начин", оня бута гювеч, ББ казва "може, ама ще е трудно", оня пак бута, ББ въздъхва "абе не стават лесно тия работи", пак получава подарък и т.н. докато накрая и вълка сит, и овчаря доволен
П.П. по предизборно време такива партийни бройлерчета като теб се изсипват във форума на цели ята, значи ловния сезон започва. форумци, гласете джапането

16 Април 2007 11:08
"kokotaisuna"- много слабо първо изказване.
Еми ако ми назовеш друга тиражирана разправия между това с банката и тази - ЕВАЛА, но ше ти е трудно просто щото Ковачки е забранил да го снимат и питат.Та затова заговорих за банката - щото е последното случило се между тях - ОК, а иначе АТАКА, СЛАВИ БИНЕВ, АТАКА, СЛАВИ БИНЕВ, АТАКА, АТАКА, АТАКА
16 Април 2007 11:15
коко,
И ББ, за който ти толкова се пенявиш , и пиздера са от един дол дренки.
16 Април 2007 11:26
Б е много напред с материала, той е над тия не6та - подаръци, комисионни и др.глупости просто щото има всичко и тогава влиза в политикс а не обратно както 101% от досегашните Костовци, Царе, и най-вече комунягите руменовци(ей не мога да слушам даже за тия), той може да ги купи всичките, но не парадира с това, просто го прави за да си начеше крастата...Когато Мафиански каза през 1997 че започва ОКОЛОВРЪСТНОТО напролет - какво стана, за коя пролет говореше, а Б каза през 2007 и го започна през 2007, а това пък за концесията е безсмислено да ти напомням думите му към комунягите че са негодници и т.н. и пак изгони един от най-големите крадци на десетилетието. . . . . . .
16 Април 2007 11:27
Г-н Борисов прави каквото му изнася на него, а не каквото е добро за столицата. Някакъв терен на безценица продал..?!?? Боже, та той цял булевард в сърцето на София затвори, за да подаде на друго негово другарче! Браво, г-н кмете! Тупахте се в гърдите, че милеете за зелените площи в столицата, а сега ги продавате на безценица! Браво!
16 Април 2007 11:36
Царот, обикновено подкупът е половината от "далаверената" сума, тоест - ако купиш нещо, което струва 10 милиона, за 2, то "дължиш" на "загрижената страна" 4 милиона, които са точно половината на 8-те "далаверени".
Разбра ли сега? А смятай

Можеш пътьом да сметнеш и колко комисионна получи Софиянски за Mall of Sofia на Стамболийски, стига да не ти се счупи калкулатора от сумата


16 Април 2007 11:43
Я да кажем на пиздера като дойде на власт
да почне национализацията от ББ?
Вторият да е Слави Бинев.
Той нали обеща, чу го и бай Петко от дървото.
16 Април 2007 11:48
.... знайно е, че и герб-ерите са крадливи ... к'во се чудите ..
16 Април 2007 12:02
Амо той заради това ще вика, че Испания му е първата родина, а България - втората...
16 Април 2007 13:02
kokotaisuna, “нерде Ямбол, нерде Стамбул”. Номерът с “а вие защо биете негрите” вече е толкова изтъркан, че не хваща дикиш в дискусии. Я погледнете пак за какво става дума в тази тема, че нещо Ви се изгубила мисълта...
16 Април 2007 13:05
А не мислите ли, че кучето е заровено в законите. Уважаемите ни законодатели така си гласуват законите, че винаги да има повече от едно тълкуване. Нали се сещате защо?
16 Април 2007 13:18
Хемър,
Със сигурност това е било в плановете на червената буржоазия - днешната олигархия. Техният морал заложен в техните закони.
16 Април 2007 13:49
кокотайсъна е или самият ББ, или доста заблуден
16 Април 2007 15:36
"Кметът Бойко Борисов бе учуден от факта, че общината е продала на частници терен, предназначен за градинка" .. в Гоцеландия няма невъзможни неща.
Къде дреме прокуратурата?
16 Април 2007 15:45
Как така Общината не се е съобразила с мнението на "Общинския експертен съвет" и с мнението на кмета!!! Аз познавам г-жа Маркова не от вчера. Г-жа Маркова е свестен и почтен човек. Кой управлява в тая държава, бе майка му стара? Христо Кояачки ли управлява?
16 Април 2007 15:53
Не`ам нужда от врачка
да ми тълкува данни:
вълци като Ковачки
яко са подковани!



16 Април 2007 15:55
Вълчо,
Те почти всичките общинари по отделно са много готини...за комшии и на маса.
16 Април 2007 16:13
Форумните тъпи квачки
гракнали срещу Ковачки,
само Koko-tai-suna
се навежда за сапуна.


Редактирано от - Zmeja на 16/4/2007 г/ 17:51:55

16 Април 2007 16:32
Еййй, завистлив народ бе!
Я някой от вас да беше направил "далаверата" - едва ли щяхме го чуем повече...
16 Април 2007 17:39
Бе да, бе да, синца сме маскари...


16 Април 2007 18:13
kokotaisuna, "Що така се забравя когато миналата година Бойко не продаде мажоритарния дял на общината в Общинска банка и думите му бяха - Няма да подаря печеливша банка на Ковачки"
'
Не сме забравили. Това му решение допринесе допулнително да му се гласува доверие и надежди. НО! Това, че е защитил веднъж интерса на софиянци и си е изпълнил задълженията и клетвата да служи в интерес на гражданите в никакъв случай не му дава право да участва и/или прави зделки, които ощетяват с милиони лева гражданите на София. И ако е мъжко и честно дупе да докаже, че няма вина по случея. Иначе F OF и на двама ви.
'
ПоЗДАВ от мен.
16 Април 2007 18:14
Абе верно е за сефте тая сделка! Софиянски беше цар по тия въпроси, колко нотариални акта само е подписал през трите си мандата, толкова столични жители няма образно казано! И какво последва, съдиха го по четири грандиозни сделки, вдигна се малко шум колкото да се имитира, че нещо се върши и всичко се потули. Същото ще стане и с ББ! Та даже и по-добре за него се получава - безплатен PR му правят!

Редактирано от - Елисавета на 16/4/2007 г/ 18:16:17

16 Април 2007 18:37
Възхищавам се от такива умни хора и истински бизнесмени като достойния г-н Ковачки - купуваш за 2 и продаваш след година за 7, е разбира се с безкористната помощ на гербовия водач. Да са ни живи и здрави и да ни управляват още дълги години
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД