:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,979,370
Активни 552
Страници 1,815
За един ден 1,302,066

Георги Петканов изпревари уволнението си с оставка

Тройната коалиция и премиерът Станишев научиха за оттеглянето на правосъдния министър от медиите
Снимка: БГНЕС
Георги Петканов
Докато лидерите на тройната коалиция умуват кого, кога и защо да сменят при предстоящия ремонт на кабинета, министърът на правосъдието Георги Петканов изненада всички, като подаде оставка. За решението той уведоми най-напред журналистите. Премиерът Сергей Станишев и НДСВ научиха от медиите и се опитаха да омаловажат гафа с обяснението, че става дума за напускане по лични причини.



Премиерът обеща в близките дни да запознае обществото с цялостното виждане на коалицията за развитието и бъдещето на правителството.

Петканов все пак призна, че прави изпреварващ ход, тъй като е разбрал, че ще е част от готвените "пакетни" промени в кабинета. Той обяви оттеглянето си без грам самокритичност и раздаде оценки за две министерства, няколко министри и кабинета като цяло.

Необичайно разговорлив, след заседанието на ВСС вчера Георги Петканов даде пространно изявление пред журналистите, в което обясни, че ремонтът на кабинета е неизбежен. Той подчерта, че си отива по свое желание, но не пропусна да отбележи, че основният повод за промените в МС е корупционният скандал. "Покрай сухото гори и суровото. Няма нищо страшно в това", каза Петканов във видимо добро настроение.

По-късно той посочи и други мотиви за напускането си - липсата на достатъчно пари и квалифицирани кадри в МП. И даде за пример как взел решение за повишаване на заплатите в министерството, но това не било одобрено от Министерския съвет. "В МП работят 292 човека, от тях не повече от 10-15 са квалифицирани. Останалите са все младежи. Трудно се работи с такъв неквалифициран персонал", оплака се Петканов.

Петканов, който беше вътрешен министър в предишното правителство, обясни, че "в изпълнителната власт да караш два мандата е героизъм". В началото на втория си мандат Петканов не осъзнавал това, защото не знаел какво го чака в правосъдното министерство. "Но то е много тежко. В МВР беше по-лесно - то е 10 пъти по-голямо по кадрови потенциал, но има някаква дисциплина, има ред", обясни той.

Министърът в оставка отрече решението му да е свързано с доклада на Европейската комисия за напредъка на България и опасността от налагане на предпазна клауза по глава "Правосъдие и вътрешен ред".

"Приказките, че не съм се разбирал с европейците, са абсолютно произволни. Даже много добре се разбирам. Няма никакъв проблем", каза министърът. И обясни, че от всички 52 мерки, които страната ни е трябвало да изпълни, само една е била към МП - приемането на Гражданския процесуален кодекс и Закон за съдебната власт. И двата проекта вече са в парламента.

Точно вчера обаче румънската тв Реалитатя цитира еврокомисаря по въпросите на правосъдието и вътрешните работи Франко Фратини, който предупредил България и Румъния, че ще задейства предпазна клауза, ако реформите не бъдат ускорени. Клаузата ще бъде задействана, ако София и Букурещ не отбележат напредък в борбата с корупцията и не успеят да укрепят съдебните си системи, добавя Фратини в интервю за електронното издание "Юръпиън войс".

Петканов обясни, че ще изчака решението на премиера Сергей Станишев и за другите промени, за да напусне заедно с останалите. Най-вероятно ще депозира оставката си в понеделник, след конгреса на НДСВ. Запитан кои други министри ще бъдат извадени от кабинета, той отговори: "Има там 15-20 човека, ще изберат кои". Полушеговито отговори и на въпрос дали и други министри от НДСВ ще бъдат махнати: "Сигурно ще има. Кой ще си тръгне, аз не знам. Ще ги питам днес и утре ще ви кажа". По-късно пък рече, че НДСВ има добри министри.

Новината свари премиера Сергей Станишев на европейската конференция на министрите на транспорта. "Мисля, че от известно време има една такава нагласа у г-н Петканов, защото той действително цял мандат е бил министър на вътрешните работи, а освен това ресорът на правосъдието не е лесен", коментира премиерът.

Като личен акт определиха оставката и министрите от НДСВ Даниел Вълчев и Веселин Близнаков. Според Вълчев няма политически причини за други оставки, но на лично основание можело всичко да се очаква. Военният министър Близнаков увери, че няма намерение да подава оставка, тъй като имал поети ангажименти и те трябва да се изпълняват.

Петканов отказа да каже кого смята за подходящ свой наследник. Министърът посочи, че коалиционното споразумение при ремонта на кабинета би трябвало да се спази и на неговото място да седне отново човек на НДСВ. "Спрягат 3-4 имена, не ги знам кои са. Но за МП много-много не биха се натискали, че няма пари. Всички искат да отидат там, където има пари", смята той.

В НДСВ от седмица са знаели, че Петканов се кани да напуска, и усилено са му търсили заместник. Но били изненадани, че той е решил да обяви намерението си публично, преди да са съгласувани всички смени в кабинета.

Петканов най-вероятно ще бъде наследен от жена - конкурентки за поста са шефът на ПГ на НДСВ Анелия Мингова и зам.-председателят на НС Камелия Касабова. Други двама потенциални кандидати - Пламен Панайотов и Огнян Герджиков, категорично са отказали да бъдат номинирани за поста.

Петканов не разкри какви са плановете му, след като сдаде поста. "Ще стана журналист", пошегува се той. Петканов може да се върне и в парламента. Преди 2 години той бе избран от Смолян, но предпочете да стане министър, а не депутат. Има вариант да стане и конституционен съдия. В момента в КС има вакантно място от квотата на парламента.





--------------------

Тройната коалиция се успокои, че оставката е "личен акт"



Политиците побързаха да квалифицират оставката на правосъдния министър Георги Петканов като личен акт, а не като част от промените в кабинета или санкция за несвършена работа по препоръките на Брюксел в тази област.

Зам.-шефът на жълтата ПГ Борислав Ралчев демонстрира изненада от новината за оставката на Петканов. "Няма решение на НДСВ някой от министрите да подава оставка, очевидно актът на Георги Петканов е личен", коментира той. Ралчев увери журналистите, че в НДСВ има достатъчно подготвени юристи, които могат да заемат овакантения пост, но не се ангажира с име.

"Решението за оставката на министър Петканов е по лични причини", коментира и шефът на лявата ПГ Михаил Миков. "Няма съмнение, че следващият правосъден министър ще е също от НДСВ", бе категоричен той.

"Това е въпрос на лично решение", бе лаконичен Юнал Лютфи от ДПС.

"Оставката на Георги Петканов е един логичен завършек на една провалена кариера", коментира в кулоарите на парламента депутатът от ДСБ Атанас Атанасов. По думите му правосъдният министър е бил избран предварително да подаде оставка, за да може да продължи логическият ход на промените в кабинета.
51
4527
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
51
 Видими 
30 Май 2007 20:48
... И като "заваляха" едни оставки , та цяла неделя. Тихо , кротко ...
30 Май 2007 21:27
Нека да кажат каква част от служителите в правосъдната система са членували в БКП преди демокрацията, пък после да умуват защо не вървят работите там. Не може главната опора на една пазарна система да е взета от тоталитарната преди нея. последна
30 Май 2007 21:29
Тоя за мен е единствения министър, дето не заслужава решетки!Сиромаха е абсолютно неадекватен и освен един здрав побой, друго едва ли има смисъл!А после лечение!4ти км.или Курило, по негов избор!
30 Май 2007 21:29
Оптимизмът ми се изчерпа.Персоналните промени няма да подобрят качеството на управление.За него е необходима екипност, а такава в сегашните условия няма и смените едва ли ще променят статуквото.
30 Май 2007 21:32
И да добавя-медикаментозната терапия на заден план!Не виждам полза от нея за случаи като неговия!Още не е открит подходящия медикамент!Но трудовата терапия!О, трудовата терапия ще направи чудеса от този...
30 Май 2007 21:34
.. както съобщих и вчера - решил е да се беси ... дейба и пияндурника ..
30 Май 2007 21:40
Старши, да се беси, но първо требе да руча много ориз, та да му се дръпнат очите като на японец.

Редактирано от - ОвенЕдинак на 30/5/2007 г/ 21:41:05

30 Май 2007 21:49
Тоа нема да се обеси
Вервайте ми
30 Май 2007 21:51
"Железния", ти рече неадекватен, много си назад в Материята
30 Май 2007 22:01
Мнооооого важно. Сега като по4нат едни интервюта, та цяла неделя. И за кво??? Както казва6е Велко Верин то е толкова правосъдно колкото и министерство
30 Май 2007 22:10
Ми тогава, да го закрият
30 Май 2007 22:16
Засега се отлага закриването...Маргините са му хвърлили око
30 Май 2007 22:40
У нас да пуснеш кокала е равносилно да си направиш 2 харикирита и един , , полет на честа от 6 етаж, ,
30 Май 2007 23:18
Сигурно му е свършило уискито
30 Май 2007 23:43
Все пак, Истанита е, че министър Петканов НЕ е подал Оставката си!
Щял да я подаде в понеделник!
А, до понеделник,"я Петканов-я Робинзонов"!!!
31 Май 2007 00:31
Волен Сидеров е единствения който ще оправи съдиите
ако те не оправат него!
Петканов не може.
Усети се но доста късно! Но все пак другите министери и това не могат.
31 Май 2007 01:18
MEXIKANSKI VOJD,
ПРАВ си!
Така /ще/ е!
Защото:
......................................... ....................
20 точки на партия АТАКА
...
8. Приватизационните сделки подлежат на ревизия.
...
18. Провеждане на операция „Чисти ръце”. Разследване на криминално забогателите и всички сделки с участие на политици, както и сделките по външния дълг.
19. Конфискуване на незаконно придобитото имущество и създаване на фонд за безплатно медицинско обслужване с конфискуваното. Правна формула на понятието “национално предателство”. Съд за национални предатели.
...
Да върнем България на българите!
......................................... .....................
Натиснете тук
......................................... .....................
Програмна схема на партия АТАКА
...
. Съдебна система

Работеща прокуратура. Разследване на корумпирани магистрати. Създаване на бързо действаща съдебна система. Връщане на смъртното наказание.
......................................... .....................
Натиснете тук
31 Май 2007 01:36
Пара- България на българите - ДА със две ръце !
А моя рожден ден е само за мене !
31 Май 2007 01:49
Жалко
Отива си прекрасен пример на пълния идиотизъм.
31 Май 2007 02:49
В. СЕГА цитира изказването на Министъра на Правосъдието, който казва: "В МП работят 292 човека, от тях не повече от 10-15 са квалифицирани. Останалите са все младежи. Трудно се работи с такъв неквалифициран персонал", оплака се Петканов. Петканов, който беше вътрешен министър в предишното правителство, обясни, че "в изпълнителната власт да караш два мандата е героизъм". В началото на втория си мандат Петканов не осъзнавал това, защото не знаел какво го чака в правосъдното министерство. "Но то е много тежко. В МВР беше по-лесно - то е 10 пъти по-голямо по кадрови потенциал, но има някаква дисциплина, има ред", обясни той.
'
Фактически министъра, който оглавява години на ред Министерството на Правосъдието признава, че от 292-ма от служителите му само 10-15 са били квалифицирани. Това са думи на министър за министврството му. Неминуемо възникват въпросите:
1. Не е и министъра отговорен за квалификацията и назначаването на квалифицирани служители в министврството му?
2. След като е знаел, че само 15% от назначените отговарят на нуждите на министврството, какво е направил?
3. Факта, че само 15% от назначените в Министврството на Правосъдието имат нужната квалификация за министврството красноречиво говори, че
а. или в министврството корупцията е в разгар,
б. или че министъра му е работил съзнатело във вреда на министврството си (какво ли е получавал за това или просто е един недоказан некадърник),
в. или и двете.
'
Това е положението господа. Какъвто министъра, такова и министврството му, такава и съдебната система в България. Затова мафиотите и бандитите, във власта и извън нея, контролират държавата и живота на българина.
31 Май 2007 03:14
Контраст знам само че на темида са и превързани очите не за да не взима страна , а за де не гледа какво става в БГ-правосъдието !
И излиза че кривосъдието е по-добро !
31 Май 2007 05:54
Тия кадри нали неговите съпартийци ги назначаваха. Сега какво риве. Пък и какво ли правят там 300 човека , като има, я има работа, я няма за 30.
31 Май 2007 07:00
Този се оказа най-адекватният министър за сега. Няма да се обеси, няма да скача от 6-ия етаж, но поне подава оставка. Приема се. Ще бъде съвсем скоро забравен. Може и да спаси затвора.
31 Май 2007 08:09
В друга ситуация бих определил оставката като проява на доблест. Но в този момент бих определил поведението на Петканов като плъх на потъващ кораб...
31 Май 2007 08:57
Първо Петкан се изниза, после Робинзон, а накрая политическите пирати с награбената плячка?
31 Май 2007 09:10
Той обяви оттеглянето си без грам самокритичност
- ами че какво искате - типичен български професор - тъп и безочлив. Да не забравяме, че почти без изключение, ни управляват все хора с научни титли - така че да не се чудим, защо политиците в България са като правило полуидиоти.
31 Май 2007 09:18
Петканов - оставка - добре! Но, чух какво каза Доган. Предавам го по памет. ДПС е доволно от своите министри и не виждаме повод да сменяме някой от тях. Мноооого е еднозначно -другите са виновни за неразборията в държавата, но ние сме безгрешни!
31 Май 2007 09:26
Първо, невиждам какъв му е проблема с младите хора. Второ не разбрах кога млад стана синоним на неквалифициран и трето с тия политически назначения трябва да се престане. А на горния пич му пожелавам там където работи да уволнят всички и той да им върши работата, понеже в МП са достатъчни 30 човека.
31 Май 2007 09:30
Ония от МВР са му били студенти и са спазвали дисциплина. Там било лесно . Демек - тъпи , но старателни. Тия от МП са си жертви на Юрфака - тъпи и разхайтении. Даже Петкан признава че са неспасяеми.. Пълни ташаци.
31 Май 2007 09:50
Така, така!
Слушам и не вярвам на ушите си. Петканов изкарал мандат и половина, вярно, че веднъж беше министър на вътрешните работи, а сега на правосъдието, но това си е изморителна работа и е крайно време да се върне на парламентарната банка и да си почине. Сега започват пазарлъци и рокади. Ники Василев дето беше министър на икономиката, после на транспорта, а сега на държавната администрация иска образованието!!!!!
Мутафчиев и той искал друго "кресло"......с една дума......задава се гоооляма въртележка.
Как не се намери някой който да обясни на лидерите от тройната коалиция, че колкото и да променят местата на събираемите сборът остава непроменен!
31 Май 2007 09:51
те затва са си масони - да изпреварват.
а останалите - да духат до изкукуригване.
31 Май 2007 10:09
а бе на тия младежи в МП не перподаваше ли проф.петканов, та били неподготвени, нали са назначавани с конкурсили му било по-лесно да продава дипломи когато беше декан на ЮФ, е сега ще им сърбаме попарта им.
31 Май 2007 10:37
Мдаааааа!
От Коритаров Лайф тази сутрин.Става дума за източването на Държавния резерв към политическите партии.Протокол от отчета на "бизнесмен" на събрание на Българо-Руска фирма.Този Д.Димитров е добарал въпросния протокол и го е занесъл при Коритаров.
Димитър Димитров: И цитира тук нещо, което е твърде такова за нашата държава, много неприятно, защото това го изнася в Русия пред руски бизнесмени, че “всеки министерски пост в България струва около 200 000 лева”.
Водещ: Прочетете, ако обичате. Не е ясно това, което правите. После ще ми го дадете.
Димитър Димитров: Ето: “В България всеки министерски пост струва 200 000 лева. А аз готвя още мои хора, които да бъдат назначени, на които ще мога да разчитам за това”.
Водещ: По-подробно, ако обичате, за трите партии и за личности.
Димитър Димитров: Това е изречението, което прочетох, за трите партии. А за личности тука отгоре той е записал така: “За ритмичността на вземания на стоки от Резерва е необходимо да имам поставени, доверени хора, както в Резерва, така и в някои министерства. Затова за изпълнителен директор на Резерва вече назначихме Йовчо Йовчев и регионалните директори, за които дадох 1 млн. лева”. Става дума за регионални директори към Държавния резерв във Враца, Плевен, Велико Търново, Варна, Бургас и София.

http://www.focus-news.net/?id=f6655
31 Май 2007 10:50
Сега малкото Петканче трябва да обуздае страстта си да троши чужди коли в пиянска еуфория!Няма кой да го измъква...
31 Май 2007 11:28
Плъховете напускат кораба. Награбиха се, станаха милиардери и сега отиват да се радват на спокойното си безметежно съществуване - ядене, спане и сране. За такива говеда дадохме 18 години от живота си. Жалко за нас!
31 Май 2007 11:30
Пич от Манхатън
[Златен]
от Bulgaria

Общо мнения: 272

Жалко
Отива си прекрасен пример на пълния идиотизъм


И на педофилията, и на педофилията...
Нима сте забравили едно пословично изказване на министър Петканов в една детска градина по повод благотворителна акция? Не си спомням как точно звучеше то /и не искам/, но беше много извратено и насочено към децата. След гафа Петканов се оправдаваше, че не знаел, че го снимали, моля ви се...
Още тогава следваше да подаде оставка, но както всички много добре знаем, нещата се замазаха и не последва нищо. Не се промениха и педофилският поглед, и провлаченото говорене като след шест мастики, които няма да виждаме и слушаме оттук нататък и слава богу!
31 Май 2007 11:48
Това министерство е кухо и изпразнено от съдържание изначално. Няма почти никакви съществени правомощия и обикновено го използват за балансиране на министерски постове между партиите. Понякога правят опити чрез него да упражняват натиск върху ВСС, на който дадоха твърде неограничени права и независимост... Така че със или без Петканов, със или без това министерство, хаосът в правителството и държавата си остават същите.
31 Май 2007 11:51
Това единственият министър ли ще е, който ще подаде оставка?

Със сигурност има защо, но мисля, че много от министрите трябва да последват неговия пример и да си подадат оставките сами, а не някой да им ги иска и те пак да не си ги дават. Защото това е повече от липса на чест - това е безобразие, дебелоочие и дебелокожие!
Емел Етем, която е министър на едно министерство, което въобще НЕ СЕ НУЖДАЕ от нея, не си е подала още оставката! А й е искана! Защото 3-та поредна година реки и канали преливат и нейното безхаберие и бездействие са оставили десетки хиляди обикновени бедни българи без дом! Овч кога ще си подаде оставката? Дори да пренебрегнем скандала (което няма как да стане!!!), който се разрази последния един месец и се дъвчи от всички медии всеки ден, да не би българската енергетика и икономика да са във възход?! Да не би да има някакъв подем?! Напротив даже въврят стремглаво надолу и правят черен живота на обикновения човек в България!
А онази дебела нетрудеща се и антисоциална крава Емилия Масларова - тя да не би да не трябва да си подаде оставката? Всички вкупом да подават оставки, после в съда и накрая във затвора!
Ама за много дълго! Та да не ги видим повече!
31 Май 2007 11:54
Достатъчно е гепил, не го жалете. Партията не оставя другарите на течение. Сега ще го метнат като Филчев някъде в кьошето докато се позабрави и после ще се върне да си харчи паричките и да си ползва екстрите, заслужени докато е бил министър. Лошото е, че бате ви Бойко се въртеше около него като помияр и това хората не са го забравили.
31 Май 2007 12:01
Е6,
Беше интересно интервю. Май това ще е хитът на седмицата, макар че до момента отзукът е слаб. В един кюп бяха сложени Емел Етем, Нихат Кабил, Румен Петков, Слави Бинев и пр. От фокус вече са качили целия текст
Натиснете тук тук

Редактирано от - Потапов на 31/5/2007 г/ 13:43:20

31 Май 2007 13:00
Този министър се оплака, че в Правосъдното министерство нямало пари. А откъде съдиите и прокурорите получават заплатите си? Не мога да разбера. Младши съдия започвал със 700 лева заплата. По-голяма от професорската. Та е по-добре проф. Петканов да се цани за младши съдия, отколкото да преживя мизерната си професорска заплата в СУ.
31 Май 2007 14:04
Петканов е стара лисица и с оставката си прави много добър ход. С нея той излиза на позиция, която му дава свобода на действие в много посоки...
31 Май 2007 14:35
Democrat!
Парите за съдебната система идват от ВСС който е със собствен бюджет и не е подчинен на правосъдното министерство така като и самата съдебна власт е независима.
31 Май 2007 15:41
Както е потръгнало , Новата Кръгла маса и по-скоро , отколкото предполагаме , ще влезе в дневния ред на обществото ни ... СЕГА овреме да "банкира" аргументите на Новата политика , от която то отдавна се нуждае ...

31 Май 2007 15:52
Бигъл,
Отдавна я спрягаш тази кръгла маса. Какво обаче би представлявала тя? Онази от началота на прехода, или такава като на Артур и неговите рицари? Защо ми се чини, че няма толкова голяма маса, която освен богоизбрани да хване и други люде. Пак ще бистрят нещо на тъмно, ще се пазарят, ще си стиснат ръцете и накрая само ще разберем, онова което искат да знаем. Сив и тъмен формат е - как да му се довериш?
31 Май 2007 15:55
отива си некадърния пияндурин, който все пак беше най-добрия министър !

бай дъ уей , колко чужди езика знае това мекотело, облечено във власт ?
31 Май 2007 17:27
Георги Петканов изпревари уволнението си с оставка


поредното идиотско заглавие.

никъде не се уволняват министри, а се задължават да подадат оставка, която е равносилна на това бълнувано от вестник СЕГА уволнение, така че никой нищо не е изпреварил, става дума или за един и същ акт, или за лично решение, зад което в такъв случай не би стояла заплаха от "уволнение".

а иначе, тази оставка точно в този момент... къде го чукаш, къде се пука
31 Май 2007 20:50
А защо Р.Пет. не заеме вакантното място? И сетне това на главен прокурор? Защо да се хабят сили, та правосъдието да лъже, че Маджо бил охраняван свидетел, полицията да бие, а прокуратурата да оневинява? Още повече, че вече е било така/
31 Май 2007 22:25
Един безотговорен мегаломан си отива ! Какво направи през властвуването си ? Едно голямо нищо . Каквото и представлява. Напред към небитието , Петканов.
31 Май 2007 22:46
http://www.slovo.bg/showwork.php3?AuID=169 &WorkID=9816&Level=1

Да се върнем преди 41 156 дни :-)
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД