:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 270
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Мобилизация срещу жегите в цялата страна

Областният управител на Силистра нареди обществените сгради с климатици да приютяват граждани
Специални мерки, за да помогнат на хората в жегата, предприеха вчера областни управители и кметове в почти цялата страна. В обедните и следобедните часове животът в градовете стана непоносим, тъй като градусите бяха около 40.



Засега няма жертви на горещината. Вчера в Пловдив, където бе 39 градуса, в колите си колабираха четирима шофьори и предизвикаха леки катастрофи. Десет души са загубили съзнание на обществени места. Четирима са приети за лечение в болница. Повечето са имали високо кръвно налягане или хронични заболявания. Една от припадналите е бременна жена. "Спешна помощ" в София е приела 140 повиквания, 41 от тях са били заради хора, припаднали на обществени места и по улиците.

"Да се отворят климатизираните фоайета на държавните и общинските сгради за гражданите", поиска вчера областният управител на Силистра Светлана Великова. Зданията с охрана се препоръчва да останат отворени и през уикенда. Във фоайето на областната администрация в Силистра вчера са поставили десетина стола и са осигурили минерална вода за случайните минувачи. "Не мога да ви опиша какъв ад е в Силистра! Плочките на площада са нагорещени сигурно до 70 градуса, металът на шахтите ги руши, защото се разширява", обясни областният управител. Екипът й обмислял дали да не обяви бедствено положение заради непосилните жеги, но се отказал.

Великова препоръчва ръководителите на институции в областта да променят работното време, а бременните жени и служителите с хронични и рискови заболявания да бъдат освободени от работа, докато траят жегите.

Почти същите указания прати вчера и областният управител на Благоевград до кметовете.

В Пловдив в центъра вече от месец насам линейка дава дежурство. Тази седмица общината е работила само до обяд. В началото на другата се възстановява нормалното работно време, но граждани ще се приемат само до 13 часа. Всяка сутрин улиците на Пловдив се мият.

"В Хасковска област има пунктове за раздаване на вода, но работното време на служителите няма да бъде намалено", съобщи областният управител Райна Йовчева. Има забрана за ТИР-овете и селскостопанската техника да се движат по магистралите в горещите часове.

От няколко дни в Монтана през целия ден мият площада, а служителите работят от 7 до 15 часа, обясниха от областната управа.

Кметът на София Бойко Борисов също предприе допълнителни мерки заради екстремните жеги. Той нареди екипи на "Столичен електротранспорт" да охлаждат дългите прави участъци на трамвайните линии, които са най-податливи на разширяване. Такива има по булевардите "Дондуков", "Стамболийски", "Ломско шосе" и ул. "Граф Игнатиев". Забранено е между 12 и 19 часа влизането в столицата на товарни автомобили над 20 тона.

Министерство на бедствията вчера цял ден подготвяше указания към населението заради жегите. "Не бива да има паника, защото прогнозите, с които разполагаме, сочат, че скоро температурите ще паднат с 10-14 градуса", казаха от министерството.

БЧК отвори в страната 19 пункта за подпомагане на гражданите. "Когато хората прегреят от слънцето и дойдат в нашия пункт, доброволците от БЧК дават охладителни напитки, мерят кръвното им налягане и ги стабилизират психически, защото при 40-42 градуса несъзнателно човек се отклонява от своите нормални човешки параметри", поясни председателят на БЧК Христо Григоров пред агенция "Фокус".

В неделя, понеделник и вторник градусите ще бъдат над 40, съобщи за "Сега" метеорологът Латин Латинов. Той припомни, че освен през 1987 г. подобни жеги имаше и през лятото на 2000 г. , но 2007-а е по-различна с това, че с изключение на април температурите са все над нормата. От сряда се очаква захлаждане, после пак жега. В края на юли отново ще има захлаждане и тогава температурите ще паднат с 10-12 градуса, обясни Латинов. Август ще започне с температури между 27 и 32 градуса.



Рекорди

39.3 градуса на сянка отчетоха термометрите в град Белене в 15.00 часа вчера. За втори пореден ден се отбелязва рекорд там. В Ловеч температурата се е покачила до 38.2 градуса, като рекордът е 37.8 градуса, отчетени през 1987 г. 38.5 градуса са показали термометрите във Велико Търново, където най-топло на този ден е било през 1987 г. Високи стойности показаха вчера и термометрите в Петрич, където отчетоха 40 по Целзий. В Гоце Делчев градусите са стигнали 38 на сянка.
34
3691
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
34
 Видими 
21 Юли 2007 02:05
"Министерство на бедствията вчера цял ден подготвяше указания към населението заради жегите. "Не бива да има паника, защото прогнозите, с които разполагаме, сочат, че скоро температурите ще паднат с 10-14 градуса", казаха от министерството."
Цял ден подготовка на указания към населението заради жегите?След няколко дена жеги? Че тях и третокласник ще ги изготви за 15-на минути....
"Не бива да има паника"... Че кой се е паникьосал? На хората им е горещо и стават все по-емоциоанлни с поредните бюрократични абсурди, като цитираният коментар.
"скоро" е условен термин. Че цели успокоение и псевдозагриженост за хората е видно. Но какво го грее обикновения човечец от факта , че след време ще се захлади, като може само да си мечтае за климатика в министерството на бедствието?
Пародия на "грижа за народа"
21 Юли 2007 02:09
metamorph
21 Юли 2007 03:30
Абе 40 градуса пак се понася.Преди две години бех в Узбекистан от 45 градуса не падна.В Казахстан на космодрума беше 53 градуса.Мислех че щте хвърля топа.От 12 до 7 вечерта изобшто не можех да излеза навън.А на тая жега хората рабодят за $25 на месец.Сложили си един скъсан чадър и продават домати и грозде по цел ден.Стари млади всичко работи.Ченгетата едни клйоштави.Много редко да видиш некои 65 кг. и такъв се смета за дебел.Имам чуството с един удар трима щте сваля моментално.Докато в Бг по големи шопари от мене от 100кг. са нагоре.Абе добре ги храните или па ништо не работят затова са дебели.
21 Юли 2007 04:27
Тия от бедствията и авариите отдавна са слънчасали.Сега с последните указания убедително се подтвържва диагнозата.
21 Юли 2007 09:43
пенцио ти чий го дириш по космодрумите? да не си станал кондуктор на некоа совалка или украинката те прати да намериш начин да преодолееш земното притегляне? не бой се и по-млади не го дигая
21 Юли 2007 10:09
Той нареди екипи на "Столичен електротранспорт" да охлаждат дългите прави участъци на трамвайните линии, които са най-податливи на разширяване

Да повикат онзи министър да ги полее. Където шадраваните, там и релсите.
21 Юли 2007 10:36
В солидните и масивни български къщи и апартаменти народът припада от жега. В дървените, барачески и мукавяни къщи в Америка хората настиват посред лято. С колите е същата работа. По работни места и там същото.
Не зная дали някой някога е правил проучване колко некомфортно се чувства българинът около десет месеца в годината и как това се отразява на настроението и работоспособността му. Човек, който няма в дома си климатична инсталация, колата му и тя е без климатик, работното място тоже и не познава тези екстри, то той не разбира, че не живее, а се бори с природата.
21 Юли 2007 10:45
тоа па задник... защо ми е климатик бе като има студена бира
21 Юли 2007 11:28
Гози, па като дуфне ветер 80 км в час, дето паниката в САЩ му вика, ураган, гледаш как цели квартали изчезват
то щото цял свет седи на климатик, от това и стават тия жеги... природата си го връща... па за тая мукава тия дървесини, за къщурките, дето през две години строят нови, че старите литнали /Магесника от Оз, разбираш ли/, сечем дърветата, строим, литват, строим, литват... гори не останаха...
дееба шибанялските консуматори... смърт за вас, генномодифицирани уроди...
21 Юли 2007 11:58
Ммм дааа и кой се бори с природата и кой живее по нейните закони?
Кога ще ни стигнат американците ?
21 Юли 2007 12:26
Възмущението на метаморфа е емоционална, но не и рационална реакция. Какво друго пък могат да направят бюрократите, освен "морална подкрепа"? Преди 2 години в Париж умряха над 200 души от жеги. Истината е че няма какво да се направи. Европа е свикнала да се бори със студове, заледявания, снеговалежи. Срещу жегата няма оправия, всеки се спасява поотделно.
А Гозамбо този път се е олял. Какво борене с природата 10 месеца? В България да ти се наложи да пускаш климатик 2-3 месеца в годината най-много, а за толкова на повечето хора им се свиди да дават пари за климатик. Освен ако не се и топлиш зимата с него, но това тъпо решение. Хем разходът на ток е огромен, хем се изсушава въздуха. Да не говорим колко вредно за околната среда е това "къща-кола-офис с климатик"
21 Юли 2007 15:13
Вредно за околната среда ли?!?
Има страни, където се живее на климатик - у дома, в работата, в колата, в магазина - не е толкова страшно...Само, гдето, в България са малко онези, които могат да си го позволят, поради това, че повечето сме вече демократично оскубани до шушка!...

Редактирано от - Р.Овч. на 21/7/2007 г/ 15:18:24

21 Юли 2007 18:41
Добре, съгласих се, че е вредно с климатик. Карайте без климатик!
Отопляйте се сега, че зимата, нали знаете, студ, мамата си трака. Природосъобразен живот, топлото и студеното ги ползвате кога ги има.
За някои еколози. В моя щат не ползваме климатици с фреон и не вредим на околната среда. Изобретението е много просто. Вентилатор и навлажнено платно от изкуствена материя, през което минава въздухът отвън, охлажда се и влиза в къщата охладен. Миниатюрна помпичка постоянно върти една и съща вода, а тази, която се изпарява се добавя от водопроводната инсталация. Много малък разход на вода, малък разход на електричество, няма замърсяване на атмосферата или каквото и да е.
21 Юли 2007 19:40
Само, гдето, в България са малко онези, които могат да си го позволят, поради това, че повечето сме вече демократично оскубани до шушка!...
Верно - колко хубаво си беше при бай Тошо, когато всички си имахме климатици

_______________________
Можеш ли да докажеш на човек, видял розови слонове, че те не съществуват?
21 Юли 2007 21:30
Ха , съвпадение !
Моят климатик е същия като екологичния САЩ- ски.
Охладителя от стар хладилник Мраз 250 , вода от чешмата, и вентилатор 30 вата!
21 Юли 2007 22:56
Гозамбо, за пръв път чувам за климатик без фреон
Както и да е, аз не говоря за фреона, а за тока, който ползва, който идва от *ЕЦ-ове, които замърсяват. А и климатикът винаги ще изхвърля повече топлина (навън), отколкото студ (навътре). И двата фактора имат пагубен ефект върху глобалното затопляне, затова говоря. А колкото по-топло става, толкова повече климатици се появяват, повече топлина се изхвърля в атмосферата и кръгът се затваря Сигурно се досещаш откъде е маранята над големите градове...
21 Юли 2007 23:33
В момента в страната температурите са 32-34 градуса.
По морето е хлад .Направило ми е впечатление че обикновенно страдащите от сърдечно-съдови болести се оказват в критичен момент не в големите жеги а след това при захалаждането.
След тези жеги сигурно ще има бум от мозъчни и сърдечни удари .
22 Юли 2007 02:59
Простия на жената брат работеше там като механик по самолетите.Сега е в Москва пилот на товарни самолети.На другата година щте ходиме да го видиме пак и така щте вида Москва за първи път.А на такава жега си прав на никои не му става......
22 Юли 2007 07:13
"Областният управител на Силистра...."
Какво ли прави моята приятелка "Дебелата Берта" от този град? Дали се мъчи горката в тези горещини? Едва ли, защото формата на тялото и няма нищо общо с литературния и псевдоним. Но аз не само за това си е обичам....Стария хъш, както виждаш на някои ни става при всяко положение. Хубаво от физиологическа, зле от географско-отдалечена точка. Но, това да ни е проблемът...
22 Юли 2007 09:44
Динайн,
никога не е късно да научиш нещо ново.
Чудото, което работи без фреон се нарича" Evaporative cooler" или още "Swamp cooler". Взема въздуха отвън, прекарва го през парче от намокрена пореста материя и го вкарва изстуден в къщата. Монтира се на покрива на сградата. Затварят се всички прозорци и врати, но задължително се оставя един прозорец четири пръста отворен, за да излиза въздухът навън. Няма го описания от теб ефект за допълнително нагряване на околната среда. Напротив, изстудяват я, защото охладеният въздух минава през къщата и излиза навън. Електричество ползваш за един вентилатор и за една миниатюрна помпичка, която помпи водата от казанчето и полива порестата материя, откъдето водата се стича обратно в казанчето. Загубите на вода идват от изпаряването, но с поплавък, на принципа на тоалетното казанче се добавя нова вода в казанчето. Минимален разход на вода и на електричество и като ефект охлаждане на къщата и околната среда. Анадънму?
22 Юли 2007 10:17
Звучи прекрасно...
22 Юли 2007 16:49
Звучи прекрасно. Па ако беше и верно!...И това за глобалното затопляне е върхът. Ми решаваме го проблема от раз - разтваряме широко вратите на къщи и коли с климатици и охлаждаме глобуса, колко му е! Как не сме се сетили досега?!... Я да вземеш да прочетеш урока по физика за топлообмен в затвотена система от седми клас - явно си бил болен като сте го учили и си го пропуснал...
22 Юли 2007 18:17
Динайн,
изненадан съм от теб. Такова животно немало! Аз ти говоря, че нашият щат целият, всички къщи са с такива климатици. В магазините се продават всякакви видове и размери. Дадох ти английските му наименования. Чукни в интернет и ще ти излезат хиляда реклами. Ще ти излезе и в Уикипедията.
Ти може ли да си мислиш, че всичко си видял и всичко знаеш? Или пък, че в българските учебници всичко го пише!
Моя съм го ремонтирал и преди всеки сезон му правя поддръжка.
22 Юли 2007 19:05
Не е Динайн, а аз - др. Р.Овч.
Във вашия щат не знам как е, ама в нашия(Флорида) такива климатици има по-малко от един.

"Unfortunately, except for in very dry climates, they may increase humidity to a level that makes occupants uncomfortable"
22 Юли 2007 22:04
Диего , по-полечко с проклетисването , оти оно има свойството да се връща , да гее. Да не отфръкнеш и ти ннанекъде като къще от Арканзас....
22 Юли 2007 22:38
Р.Овч.,
в югозаападните щати сме с такива климатици. При нас е сух климат. Някъде да съм споменавал, че с такива климатици е цяла Америка?
Не съм ги и предлагал за решаване на проблема с глобалното затопляне, само казах, че охлаждат въздуха в околната среда, не го затоплят. Но ако и тук съм сгрешил, то и климатиците с фреон също не се отразяват на глобалното затопляне. Колкото температура отнемат от стаята, толкова изхвърлят навън. Става само едно преместване на температурата, но тъй като въздухът и в стаята и извън стаята са в атмосферата, все тая.
22 Юли 2007 22:43
тоа току-що одмени фторио закон на термодинамиката... евала
22 Юли 2007 23:12
И без да зная втория закон на термодинамиката съм на хладно.
22 Юли 2007 23:19
GOZAMBO,
Фреонът има химическото свойство да разгражда Озона в атмосферата!
А Озонът в атмосферата предпазва Земята от ултравиолетовите лъчии топлинното им въздействие върху земната повърхност и земната атмосфера!
Т.е., НЕ фреонът, сам по себе си, е причина за Глобалното Затопляне, а чрез унищожаването на озона в горните слоеве на земната атмосфера!
ОЩЕ-ТУК:
Озоновите дупки
информация от "Наука"- Натиснете тук

22 Юли 2007 23:55
GOZAMBO,
Има такава система - не се притеснявай от подмятанията л
Такъв климатик би трябвало да топли през зимата.
22 Юли 2007 23:57
има разбира се - перпетуум мобиле се казва. доста американски компании я произвеждая
23 Юли 2007 00:38
Параграф,

Има известна разлика между късовълновата и дълговълновата слънчева радиация.

Озоновият слой има връзка само с късовълновата радиация. При изтъняването му - пропуснатото по-голямо количество късовълнова радиация увеличава многократно опасностите от развиване на рак на кожата, ослепяване и т.н. Ефектът е крайно неблагоприятен за здравето, но няма НИКАКВО отношение към климата!

ЕДИНСТВЕНО дълговълновата слънчева радиация има отношение към климата. Благодарение на нея земната повърхност, а отттам и приземната атмосфера се затоплят и правят възможно такива като нас и другите живи организми да населяваме планетата. Това, което става в последно време е, че атмосферата все повече се насища с вещества с големи молекули, които хващат (като под стъкло на парник) все по-голям процент от дълговълновата радиация на слънцето - това подгрява прекомерно повърността на Земята, а оттам и приземната атмосфера. В резултат имаме затопляне на климата.

Друг е въпросът обаче доколко дребното човечество (все пак сме само един малоброен биологичен вид!) предизвиква тези промени в състава на атмосферата. Аз вярвам на версията, че това са процеси протичащи в цялата Слънчева система, и какво правим или не правим ние - хората, по въпроса си е капка в океана (че и толкова няма). Истината е, че климатът се променя и ние трябва да се адаптираме към тази промяна, да адаптираме строителството си, производството си, местоживеенето си...
23 Юли 2007 02:34
за местоживеенето си най-прав.... ей, емигретата, не гледайте щатите и западна европа а направо некоа по-згодна слънчева система
23 Юли 2007 10:19
Драги rorik,
Дай, моля те, практичен съвет за самоделно, максимално просто устройство, охлаждащо въздуха в затворено помещение на принципа Рорик-Гозамбо. Гарантирам запазване на първия, втория и нулевия принципи на термодинамиката.
В противен случай ще посегна на фин.стабилност на фамилията и ще се изръся за климатик, нарушавайки скъпи екологични принципи.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД