:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 259
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Албански кораб с оръжие заловен в турски води

Скандалната пратка плавала за Армения, Еревен отрича, ислямските страни гневни на Тирана
Мистериозна оръжейна пратка стана причина за скандал между Албания и организацията "Ислямска конференция" (ОИК), писа македонският в. "Дневник". Албанско оръжие, пътуващо за Армения, но с неизвестна крайна дестинация, бе заловено на кораб в турски териториални води. Става въпрос за 60 сандъка с тежко въоръжение и муниции, предимно снаряди калибър от 75 до 122 мм. Корабът е спрян от турската гранична охрана и върнат в пристанището в Дуръс. Азербайджан и 56-те страни от ОИК заплашиха да охладят отношенията си с Тирана заради инцидента, съобщава изданието, цитирано от БГНЕС.

Агенция "Болкан уеб" отбелязва, че за печалба от няколкостотин хиляди евро Албания рискува да бъде обявена за страна, подкрепяща тероризма.

Азербайджан технически е във война с Армения, затова азербайджанското външно министерство обяви, че ще изпрати протестна нота до Тирана. Съгласно резолюция на ООН нито една страна не може да продава оръжие на държава, която е във война, обяснява говорител на министерството.

От своя страна Армения обяви, че няма никаква връзка с пратката, тъй като изобщо не е искала да купува оръжие от Албания. "Всичко, за което съобщават агенциите, е чиста лъжа", категоричен е поручик Сейран Шашуварян, говорител на арменското министерство на отбраната.

Директорът на албанската държавна компания за търговия с оръжие МЕИКО Или Пинари пък твърди, че оръжието е било предназначено за Армения. Според него няма международно ембарго за внос на оръжие в Армения.

Медиите в Тирана изразяват съмнения в изявленията на официалните лица. Едва ли мюсюлманска държава ще тръгне да изнася оръжие за християнска страна, която води война с друга държава, в която основна религия е исляма, коментират журналистите.

Не за първи път спорни пратки тръгват от Албания. Оръжие на Конго и други воюващи африкански страни страната продаваше през 90-те години, когато военен министър бе Сафет Жуляли. "Амнести интернешънъл" посочва, че най-голямото количество оръжие Албания е продала през 2002 г., когато военен министър бе Пандели Майко. Тогава на Руанда бяха продадени 240 тона оръжие.
4
1608
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
01 Август 2007 16:06
Че Армения няма пристанища.
01 Август 2007 17:11
А Грузия има.
01 Август 2007 17:28
Това е работа на кюрдите!
01 Август 2007 21:56
Шиптърите да не се правят на ущипана мома, много добре знаят за оръжието. гадно и мръсно племе.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД