:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 345
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Сивият сектор в алкохолния бранш се разраства

Орешарски иска бизнесът сам да предложи мерки за затягане на контрола
снимка: Велислав Николов
Шефката на Националната агенция за приходите Мария Мургина бърза за среща с основните търговци и вносители на алкохол в страната във финансовото министерство. Вчера тя, шефът на митниците Асен Асенов и финансовият министър Пламен Орешарски посъветваха бранша сам да предложи как да се пребори контрабандния алкохол.
Тревожни данни за разцвета на сивия сектор в производството и търговията с алкохол се съдържат в доклад на агенция "Митници". Потреблението на бандероли за алкохол е спаднало повече от 4 пъти за 2 години, а приходите от акциз върху спиртните напитки през първите пет месеца на тази година са намалели с 16% спрямо същия период на миналата година.

Ако през 2004 г. бандеролите са били 112.9 млн. броя, то през миналата година са потребени 4 пъти по-малко - 25.9 млн. броя. Бутилките се облепват с фалшиви или вече използвани бандероли, а също и с такива за питие с по-малък градус или обем.

Нелегалното производство и недекларирането на пълния размер на произведения алкохол е една от основните причини за намалелите приходи от акциз, отчитат от митниците. 80% от този налог идват от 8 големи фирми, макар министерството на икономиката да е издало разрешения за производство на алкохол на 111 фирми. "Защо само 79 от тях са регистрирани в митниците, които събират акциза", попитаха вчера от Сдружението на производителите, вносителите и търговците на спиртни напитки.

"Между нас и митниците има консенсус за прелицензиране на фирмите, така че на тези, които не са плащали акциз изобщо или са го внасяли в непълен размер, да им бъдат отнети разрешителните", обясниха от сдружението. Негови представители подкрепят и идеята на митничар №1 Асен Асенов за въвеждане на капсули- бандероли, вместо сегашните хартиени, при които фалшификацията е много по-трудна.

МЕРКИ

"Освен общи приказки от страна на финансовото министерство ни бе препоръчано сами да предложим мерки за затягане на контрола върху търговията с алкохол". Така коментираха вчерашната си среща с Пламен Орешарски и шефовете на митниците, и данъчните от сдружението на алкохолните търговци и производители. На срещата са присъствали Асен Асенов и шефката на НАП Мария Мургина.
7
1683
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
04 Август 2007 08:31
Следващата стъпка е същия този бизнес сам да събира акциза.
Връща се положението от 2002-3 година и вината за това е на същата др.Мургина и умниците около нея, ликвидирали в данъчната администрация структурата занимаваща се с контрола върху производството и търговията с акцизни стоки-отдел "Оперативен контрол".А върхът на безумието беше извършеното прехвърляне на контрола и събирането на акциза към агенция "Митници", в която и до сега няма изградени ефективно работещи структури за това. Важното е да се отчитат реформи в администрацията
04 Август 2007 09:54
Бирник,
безумието акциз- митници е съгласно ЕС законодателство. Просто спазваме регламентите. Като патоци... Оперативния контрол трябва да е самостоялна агенция, включваща и контрола над събираемостта на вземанията. Митниците имат с какво да се занимават. Проблемът е и във водената данъчна политика - противоречиви, понякога изключващи се актове, липса на кадрови ресурс. Същото е вследствие сляпото копиране на ЕС регламентите . Иди в Гърция- иди и виж. Страна членка на ЕС-гърците са си гърци.....Или Словения.
04 Август 2007 10:23
Орешарски иска бизнесът сам да предложи мерки за затягане на контрола

..
На този няма ли кой да му каже да не стои продължително време на слънце ???
04 Август 2007 14:24
Остава и другояче да бъде.
04 Август 2007 15:45
Ами просто да намалят акциза на алкохола и ще им "спаднат" проблемите! Що има такъв висок акциз на ракиите и вината например, които по нашите земи бог дал условия за производство още от времето на траките (в смисъл земя, климат)? Или просто си играем на европейци?
05 Август 2007 15:21
А може би просто потребяваме по-малко алкохол
05 Август 2007 19:02
След като от ЕС разрешиха на стопаните да си произвеждат алкохол за собствена употреба, доходите от акцизи за питиета ще спадат още. Не можеш да накараш Пешо да плати 10лв за кило ракия/със съмнително качество/, след като той може да я свари на себестойност 1.50-2.00лв...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД