:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 258
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Буш готов да изтегли US части от Ирак

Във Финландия сунити и шиити подписаха споразумение за помирение
АЛ МАДЖИД
ВЪЗМЕЗДИЕ
Президентът на САЩ Джордж Буш заяви в понеделник, че част от американските войници могат да бъдат върнати в родината си, ако сигурността в Ирак продължи да се подобрява така, както в района на базата "Ал Асад", който бе бастион на сунитски бунтовници, съобщи Би Би Си. Президентът не уточни нито колко войници могат да бъдат изтеглени, нито кога.

Буш направи изявлението си, след като изслуша командващия американските войски в Ирак ген. Дейвид Петреъс и посланика на САЩ в Ирак Райън Крокър. Двамата ще говорят пред Конгреса във Вашингтон на 10-12 септември. "Генерал Петреъс и посланик Крокър ми казват, че ако сегашният напредък се запази, същата степен на сигурност ще може да се поддържа с по-малко американски сили", посочи Буш .

Президентът на САЩ отказа да посети Багдад като израз на недоволство от политическата парализа в столицата. Жестът подчерта позицията на САЩ, че искрата за напредък може да дойде на местно равнище, коментира АП.

Буш обаче се срещна с иракския премиер Нури ал Малики, президента Джалал Талабани и с други висши иракски представители. Той призова иракското правителство да вземе пример от напредъка в провинция Анбар, където сунитски племенни вождове обединиха усилията си с американските сили срещу терористите от "Ал Кайда" и други екстремисти. Буш разговаря също с шейхове от сунитски племена и с представители на властите в провинция Анбар. "Америка не изоставя приятелите си. Америка няма да изостави иракския народ", каза президентът. Той добави, че в Ирак "успехът е възможен", ако местните власти на други места вземат мерки срещу бунтовниците така, както това се прави в провинция Анбар.

Макар да изрази разочарованието си от мудните политически промени в Ирак, Буш подчерта, че продължава да подкрепя еволюиращото по думите му ръководство на премиера Малики. "Това, което бих му пожелал, е кураж, убеденост и желание да поиска помощ", добави президентът. "Моето послание към Малики е: имате още много работа да вършите и каквито и решения да се взимат във Вашингтон, те целят да ви помогнат да осъзнаете какво е необходимо, за да свършите работата", продължи Буш.

Представители на иракските политически фракции и на "други групировки, свързани с конфликта", подписаха в понеделник във Финландия "Споразумението от Хелзинки". Те се ангажират да работят за трайно уреждане на конфликта. Текстът, публикуван на арабски и английски, съдържа 12 препоръки и девет политически цели. Сред тях са иракските фракции да се ангажират да решават всички политически различия чрез ненасилие и демокрация, да забранят използването на оръжия от всички въоръжени групировки по време на преговорите и да сформират независима комисия, която да наблюдава процеса на разоръжаване на милициите.

Румънският президент Траян Бъсеску предложи иракският проблем да бъде обсъден в Съвета за сигурност на ООН и коалиционните сили впоследствие да станат мироопазващи сили с мандат от ООН, предаде АФП.
9
1718
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
9
 Видими 
05 Септември 2007 00:46
Идват кат аслани, бягат кат насрани...

Всъщност Вазов Буш ли е имал предвид, като го е писал това велико стихотворение?

05 Септември 2007 02:42
САЩ ИМИТИРАТ ВОЙНА С АЛ КАИДА
Добрите герои побеждават лошите само в холивудските филми, но не и в ЦРУ
...Що се отнася пък до Осама бен Ладен и други подобни симпатяги, би било хубаво, разбира се, ако бъдат проследени, заловени или елиминирани, само че това съвсем не е някаква приоритетна задача. Или, за да кажем нещата още по-прецизно, залавянето на "терорист номер едно", явяващ се един "краен продукт" на ЦРУ, е последната грижа на агенцията. Но то се превръща автоматично в твърде важно мероприятие, само когато разузнавателното управление (както се случва и с останалите американски институции - от университетите до медицинските служби) поиска да получи повече от обществените парични средства...
................
Натиснете тук
05 Септември 2007 03:55
Разбира се, "част от американските войници могат да бъдат върнати", ако друга част (нерядко по-многобройна) американски войници ги заместят - върнете се и проследете минали подобни дрънканици. Нещо повече, Параграфа вика дето Щатите имитирали война с Ал Каида. Не съвсем. Щото те съвсем сериозно си я водят. Нищо, че "войната с тероризма" е измислена и фалшива също като и дори повече от "студената война". Но нещата си идват по местата, ако си припомним, че единствено десидерът може да каже къде какви вятърни мелници има и с кои каква война да има.
Мен, обаче силно ме интригува това, че "Президентът на САЩ отказа да посети Багдад като израз на недоволство от политическата парализа в столицата." Ами какво търси изобщо там тогава. Някой да има идея?
05 Септември 2007 10:29
Както казва един изтъкнат форумец-американските войски имат статут на гости официално поканени от демократично избраното правителство на Ирак Всеки, който твърди , че правителството на Малики е марионетно-е симпатизант на Ал Кайда и мястото му е в Гуантанамо. Приемането на закон за петролът в Ирак е най-висша еманация на справедливостта и утвърждава характера на интер-демократичната помощ оказана от братският американски народ Долу Путин да сложим край на политическата и икономическа зависимост на свободният свят от оковите на петрола и държавите които го притежават Пристъпваме към експроприяция на природните ресурси на страните от остта на злото Колелото на историята се върти и ще се върти доде свършат горивата
05 Септември 2007 12:53
yapayapa,
Абе някой изобщо разбра ли къде точно е бил Буш? Някъде, може би в Ирак, но тайно, пазейки се от всенародната обич.
Според практиката в някои щати, Буш би трябвало да бъде осъден поне на 9900 години затвор, щом химика го осъждат на смърт за дреболии.
05 Септември 2007 13:46
Както веднъж каза Jay Leno в шоуто си веднъж за ОМП: Ние ги търсихме навсякъде в Ирак, а изведнъж се оказа че те всъщност са били ...ТУКА, у нас
05 Септември 2007 15:44
Параграф, не се ли умори на празнословията на Атака? Аман. Популизъм в класическа форма.
05 Септември 2007 18:05
yapayapa, то май у багдад нема петролни кладенци... май бушмена е бил на посещение на петролните кладенци? а и сигур патува инкогнито на камили, оти они немат GPS и немое го проследят... демек пустинни stealth технологии

Редактирано от - Stupido на 05/9/2007 г/ 18:07:21

06 Септември 2007 01:29
Хилари ще продължи милитаристичната политика на Буш
...И така: 2015 г. Обаче "чистката" на Клинтън - сиреч войските, съсредоточени предимно в изолирани американски бази и с все повече упование във военните контрактори (раздули се напоследък като балон до повече от 150 000 фирми), плюс повсеместната, осъществявана в национален мащаб кампания за нанасяне на удари от въздуха срещу мишени на "терористите", независимо дали са сунити или шиити - все още не е постигнала очакваните резултати. Президентът пък продължава непрестанно да напомня на нацията: "Генерал Дейвид Петреъс каза пред Конгреса, че "чистката" може и да отнеме до 10 години, докато постигне ефект, затова трябва да бъдем търпеливи." Ето защо всички погледи са вторачени в 2017 г.
Иракското правителство от своя страна все още не разполага (и никога не ще има) достатъчно финанси, за да възстанови инфрастуктирата на държавата, разрушена от войната на Джордж Буш и Хилари Клинтън, понеже милиардите долари от бюджета за реконструкцията просто продължават и през 2015 г. да "изтичат" в дълбоките джобове на американските контрактори и техните съдружници - иркските гангстери.
Хилари сякаш не е истински трогната от хуманитарната катастрофа, причинена от войната - в която досега загинаха, при най-скромни сметки, повече от 1, 5 милиона иракчани и бяха изселени или прокудени зад граница вече над 5 милиона души. Да не говорим, че според ОКСФАМ (Оксфордска комисия за борба с глада - б. р.) днес 70 % от цялото иракско население живее под линията на бедността...
................
Натиснете тук
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД