:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 173
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Депутатите пак разрешиха нощните ученически екскурзии

Това е подигравка с паметта на загиналите в Лим деца, протестират осиротелите родители
Пълната забрана да се правят ученически екскурзии с нощни преходи издържа само няколко месеца. Тя бе въведена заради трагедията в река Лим, в която загинаха 12 деца. Вчера обаче с гласовете на депутатите от БСП и ДПС бе приета поправка в Закона за автомобилните превози, според която забраната не е валидна, ако пътуването с автобус е част от предплатен туристически пакет. Точно такава бе трагичната екскурзия.



Текстът бе вкаран между първо и второ четене на закона. Мотивите на депутатите от БСП и ДПС са, че ако примерно има организирана екскурзия в чужбина и самолетът с децата кацне след залез слънце, те трябва да си стоят на летището до сутринта, защото никоя автобусна фирма не може да ги превози. Иван Иванов от ДСБ предложи изрично да се запише, че нощните пътувания ще са разрешени до 30 км в рамките на дадена община, за да не са дава възможност на туроператорите да тълкуват по-свободно закона. Вчера предложението му бе отхвърлено на два пъти. "Против" и "въздържал се" бяха най-вече на БСП и ДПС.

Зам.-министърът на транспорта Георги Петърнейчев призна, че новият текст защитава интересите на туроператорите и отваря вратичка за заобикаляне на забраната за нощни превози на ученици. "Ние подкрепяме ограничението до 30 км и ще го внесем като поправка в закона до 1-2 месеца", закани се зам.-министърът, който е от БСП. Той обясни, че се опитал да убеди съпартийците си в парламента да приемат предложението на Иван Иванов, но те не разбрали добре аргументите му. Министерството щяло да направи пак опит да разясни ситуацията при внасянето на нова поправка.

Иван Иванов директно обвини депутатите от БСП и ДПС и конкретно зам.-председателя на транспортната комисия Радослав Илиевски от БСП и Несрин Узун от ДПС, че са лобирали за прокарването на спорния текст. "Това ще спести на туроператорите разходите по нощувки и ще смъкне цената на организираните пътувания", обясни той. Иванов подчерта, че от закона е отпаднал и друг важен текст, който задължава туроператорите да работят само с категоризирани автобуси.

Така се дава възможност да се ползват и стари возила. Този текст също бе приет заради трагедията в Лим.

Радослав Илиевски отхвърли обвиненията. Според него въпреки поправката забраната за нощни пътувания остава. Конкретните ограничения обаче щели да се запишат в наредба на министерството на транспорта. "В един закон не може да се разпише всичко в детайли. Държавната агенция по туризъм пое ангажимент да не се допускат нощни пътувания на деца", обясни Илиевски. Той обаче не е наясно как ще стане това.

Илиевски си противоречеше и по въпроса какви трансфери ще позволи новата поправка. Изненадващо той обяви, че всъщност поправката не позволява трансфер от аерогара София до Боровец например, макар точно такъв да е един от мотивите на вносителите. "Ограничение от 30 км в закона не може да се запише, защото най-близкият хотел можел да е на 31 км", разясни Илиевски.

"Това е подигравка с паметта на децата, които загинаха. Всъщност парите показаха какво правят, особено преди избори. Самите парламентаристи не държат на своята дума - преди два месеца приеха едно, а днес - съвсем друго, коментира пред "Фокус" Георги Манзаров, председател на фондация "Ангели от Лим" и баща на загиналия 18-годишен Юлиян. - Обмисляме ответни действия на това решение. Първо ще очакваме да видим официалното решение какво е и следващата седмица ще потърсим отново помощта на медиите", допълни той.

Туроператорските фирми признаха, че досега са губели от забраната. "При ученическите екскурзии винаги се търси един баланс между цена и качество. Ако децата пътуват нощно време, те ще имат възможност да видят повече неща в различни населени места, иначе екскурзията се оскъпява с много нощувки", коментира пред "Сега" председателят на Асоциацията на туроператорите и туристическите агенции Ирина Найденова. От Българската асоциация на туристическите агенции подчертаха, че формално те никога не са предлагали отпадане на забраната.
41
4223
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
41
 Видими 
15 Септември 2007 01:07
БСП и ДПС нямат интерес от съществуването на българскта нация. А специално ДПС има и още по-директна задача от своите началници около Босфора - да намали наличието на българи до санитарния минумум!
15 Септември 2007 02:42
Абе кво БСП - тия искат да ни уморят до крак явно
15 Септември 2007 02:42
Да, траурът приключи.
Животът продължава.
До следващия траурен прецедент......
15 Септември 2007 05:36
Лъсва отново, вижданата от всички, връзка на мафиите с законодателната власт.Предложителите на разрешителен режим за нощно пътуване на деца ще си трупнат капитали в чужбина и след време ще ходят там да си ги харчат.Петър Стоянов вече обяви това официално.А ние тук, стадото, само избираме, кои по равни от нас, да да правят закони така, че да се облагодетелстват за наша сметка.ВСИЧКО ТОВА има финансово измерение, влиза в някаква себестойност, която ни "източва".Затова сме и най бедни в Европа....И такива ще си останем....
15 Септември 2007 05:54
Депутатите пак разрешиха лошите ученически екскурзии
15 Септември 2007 06:33
Наглостта им няма край!Сега на ход са родителите.Да не подписват декларациите за съгласие/прави се преди екскурзията/, ако се предвижда пътуване през нощта!Бойкот!
15 Септември 2007 08:14
Че е много кофтипоредното законоче пржизведено от бая корумпироните ни депутати, кофги е, но става дума за закон отнасящ се до транспортни превози. Сега загрижения за децатани министър на образованието без да опира до депутатите може да издаде заповед до подчинените и учители и директори с оято да забрани "организиранего" на екск, рзии с нощни патувания- Дали ще стане, незнам.
15 Септември 2007 08:21
Самата забрана да се пътува нощем беше конюнктурна. Премахването й бе въпрос на време...
15 Септември 2007 08:32
Господа депутати от БСП и ДПС, Вие бихте ли си пуснали децата на среднощна разходка?
15 Септември 2007 09:13
когато народа ти е съставен от минимум 75% лум*пени, такива закони са най-нормалното нещо, което може да ни се случи...
Лум*пените вярваха на Станишката и Гоцан....
...сега вярват на Бате Бойко...
...и така до края на света...
15 Септември 2007 09:26
"Той обясни, че се опитал да убеди съпартийците си в парламента да приемат предложението на Иван Иванов, но те не разбрали добре аргументите му"

Сякаш зам-министърът се е опитвал да им обясни терията на относителността - толкова сложно се оказало за червените кратуни да вдянат за що иде реч.
Аз знам защо е гласувана тази "поправка", която обезсилва закона - и всички знаят. Обяснението е просто - корупция, на която някои за благозвучие викат "лобиране".

А ако все-пак се е оказало, че червените депутати не притежават минимума интелект, за да разберат нещо елементарно - тогава да попитам: това парламент ли е или заведение за бавноразвиващи се?
15 Септември 2007 09:37
депутатите разрешиха нощните превози щото през деня децата като пътуват с автобуси през европата ще видят китни селца и градчета обработена земя и зеленина хубави пътища ще снимат през прозорците на автобуса и ще сравнят ландшафта на запад от ниш с този в българия пустеещи земи порутени къщи в селата и туко виж като пораснат и започнат да си задават въпроси това що така онова що така докато с нощтните превози "спете спокоино деца" от сън спомен няма щото като посещават само курорти и градове на запад сравнени с нашите курортите ни и градовете ни що годе имат фасон на западните и разликата не е драстична
поне да бяха оставили изискването за нови автобуси
както пише фукуяма
съвършените закони и несъвършенните изпълнители
15 Септември 2007 09:50
Europeans прочети какво си писал и дали има малка истина в това
.........не мислих че има толкова т.....и хора в БЪЛГАРИЯ
15 Септември 2007 09:53
Гадове!
15 Септември 2007 10:05
Поредният закон за поправка!
Но всъщност има ли изобщо нужда от тези точки в него? Те са нещо като “водене за ръчичка” на определени хора, които би трябвало да носят цялата отговорност. Нали ученическите екскурзии не са задължителна част от учебната програма?
В никакъв случай не мога да приема, че в него има нещо фатално опасно – има поне две абсолютно “спиращи” решения, които не зависят от закона (и които действаха и преди трагедията с децата!)
Първото, приемане от директорите на училища условията на екскурзията. Би трябвало да носят също отговорност при инцидент и тогава няма да има нужда от министерска забрана (виж star_pisa4).
И второто, най-решаващото – родителите! Преди да пуснат детето си някъде трябва да мислят! Когато се съгласяват вникват ли се в условията? Въпросът на Станимир е добър, но някой задължава ли недепутатите да си пускат децата на среднощни разходки?
С автобусите е още по-просто. Нали в България не е една туроператорска фирма?


______________________
Четенето изморително, мисленето - главоболно... Барем писането остава!
15 Септември 2007 10:11
Преди следващите парламентарни избори ще се поскарат на тоя и оня, те пък ще им обещаят по-големи комисионни а българите пак ще гласуват за БСП и ДПС
15 Септември 2007 10:17
Те това гласуваха, а аз чакам да гласуват забрана за движение на ТИР-ове в събота и неделя.
Както липсата на такава забрана, така и разрешението за ползване на стари автобуси съвсем облагодетелствуват турчулята от Турция и тези у нас. Справка - 1.над 90% от ТИР-овете движещи се събота и неделя по нашите пътища са турски, 2. най-разнебитените рейсове тръгващи от софийската автогара например са на ДПС фирми - Недима и др.
15 Септември 2007 10:33
В България всяко чудо за 3 дена.
15 Септември 2007 10:47
Това е пример как неефективно работи народното събрание.
Все едно, че вътре не е пълно с народни представители ами с лумпени. Ако тук-там има някой свестен - той се губи в общата маса.
Проблемът е, че за да икономисват от нощувки екскурзиите се правят с нощни преходи - такъв е туристическия пакет. И имаше трагедия.
Значи решението трябва да е: Задължително вечер да се предвиждат нощувки. В друг закон, не в автомобилните превози.
Това е.
Не е ли просто?
Каакви са тези депутатски глупости?
15 Септември 2007 10:55
П а п л а ч , с б и р щ и н а , д е б и л и

д а п р о ч и с т и м А в г и е в и т е о б о р и )
15 Септември 2007 11:08
Трябва да си съвсем изперкал даскал, че да поведеш деца на такава екскурзия. Да си гласуват каквото си искат. Ако щат и екскурзии до Марс. Майната им!
15 Септември 2007 11:21
Графе, Децата трябва да пътуват колкото се може повече на различни места в страната и навън. Дори да е нощем. Не е кой знае какво натоварване! Важното според мен е качеството на автобусите, маршрута по който се пътува, наличието на сменящи се шофьори! Каквито и закони да се приемат, това е главна отговорност на родителите - да направят добрия избор и да не си хвърлят децата на вятъра.
15 Септември 2007 11:33
Какво толкова е станало?
Всяко училище има право да си избере кога да пътува, родителите също...
Какво пречи да се пътува през нощта по европейските магистрали - та някои са и осветени...
15 Септември 2007 11:48
Какво пречи да се пътува през нощта по европейските магистрали

Нищо не пречи, само дето през ноща децата трябва да спят в леглата си.
Не за нещо друго, ами защото са деца.
Като не вярвате, че вечер децата трябва да спят - питайте специалистите - те да ви кажат.
15 Септември 2007 12:26
Аз никога няма да пусна детето си да пътува нощем, нека всеки родител направи същото.
15 Септември 2007 12:46
Този закон беше само прах в очите на хората.
15 Септември 2007 12:54
Така и не разбрах дори тогава за всякакъв вид транспорт ли става въпрос.
До морето например, като деца винаги сме пътували с нощния влак много по-удобно е.
15 Септември 2007 14:46
Грешно решение, което ще има непредвидими последици заради алчността на т.н. туроператорски фирми, койо са пълна скръб!
15 Септември 2007 15:35

Туроператорите имат толкова здраво лоби, че успяха да преборят свещената крава - единната ДДС ставка (уредиха се със 7% ДДС) та сега едни нощни пътувания няма да си уредят


________________________________
Морал - това са интересите на другите
15 Септември 2007 15:43

fractal:
разрешиха нощните превози щото през деня децата като пътуват с автобуси през европата ще видят китни селца и градчета обработена земя и зеленина хубави пътища ще снимат през прозорците на автобуса и ще сравнят ландшафта на запад от ниш с този в България...

Напълно съгласен! Просто е покъртително пътувайки с автобус или влак, от Европа към България, да наблюдаваш как става все по-мръсно, по-разбито и още по-мръсно. Докато накрая пристигнеш в България и видиш, че е най-мръсно! Е, разбира се, затова сме си виновни ние (с нашия манталитет), но е ФАКТ!


________________________________
Морал - това са интересите на другите
15 Септември 2007 17:12
Като гледам колко хора чакат парламентът да им каже кога да пускат децата си на екскурзия, се чудя как са успели да ги направят сами, без някой да им каже. Да се регулира със закон нещо, което родителят не може лесно да провери, например техническата изправност и техническите прегледи на автобусите, разбирам. Но графикът на екскурзиите? Нали като пращаш детето си някъде, знаеш кога и къде отива? Ако си отговорен родител, де.

_______________________
Можеш ли да докажеш на човек, видял розови слонове, че те не съществуват?
15 Септември 2007 19:30
Manrico
15 Септември 2007 21:26
Като се замислих, че министърът се изживява като Бог, нищо не му пречи да пусне заповед и за нощтните екскурзии.
16 Септември 2007 03:01
Ми браа на тях.Те ако не измислят нещо по-умно от т'ва...Това да им е най-малката работа хи хи хи
16 Септември 2007 09:13
туй за нощните пътувания ней толкоз страшно
по важното е да се диша във вратъ на шофиерите и на техните шефове - туроператорите - да имат тахошайби денонощно да се проследява дали са се наспали преди да тръгнат на път с дечица пък и с каквато и да е стока
-
вторият проблем е проблем - да се разреши да возат дечицата със стари кошници
туй е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ облечено в закон
туроператорите обаче пискат - как че пуснем тия хлапетии в нов автобус да го драскат и цапат, пък и много е скъпо. по лесно е в некоя стара щайга да ги извозиме се че стигнат донекъде
-
*
а един такъв тарикатин ми се фалеше че бил голема работа бизнесмен та дрънка изтепал конкуренцията с мръсни номера
-как-питам го
-примерно да ти кажем - вкарах един микробус 8 местен и го регистрирах като лека кола
-и кво спечели
-платих по-малко данъци
-хм
-а после да знаиш същия микробус-лека кола го регистрирах като 18 местен автобус
-как
-ей така - кихаш на техниците на канала в кат и на другите след тех и те поправят документите и изобщо не разбират че пред тех стои микробус а в документа пише че е автобус
-е що?
-щото с него че возим цел клас - нали са дечица че ги слагам по две на седалка 18х2=36чувалчета с картофи
-бе нали седалките са само 8?
-кой те пита пък тебе бе виж кво пише в талона черно на бяло-пък и който се не събере има место и под седалките и между тех за правостоящи пък е те носат малко багаж - в багажника също има место
ПРИЯТНО ПЪТУВАНЕ!!!
16 Септември 2007 09:34
тези екскурзии се плащат от родителите и всеки родител решава за себе си дали да пусне детето си на нощна екскурзия или не.
16 Септември 2007 10:05
Ми то и един руски самолет със стотина деца падна преди 5 години над Швейцария поради грешка на шнейцарски диспечер което си е грамадно нещастие (между другото бащата на две от жертвите го намери и закла като овен)
Сега какво, да сперм полетите с деца?
16 Септември 2007 13:45
Как няма да разрешт като вземат комисионни
16 Септември 2007 21:05
Bobi e прави аз мислех да дам този пример, изпревари ме! Всичко е въпрос на стечение на обстоятелства и възможности!Дъщеря ми пееше в пловдивския хор "Детска китка" и в първите години на "демокрацията" пътуваха до Стразбург, Барселона и Порто!Ами всичките пътувания бяха нощем с двама шофьори нощем!Нямаше пари за хотели!След 2-3 години и сина ми пое по тези пътища с хора на "Пловдивските момчета".Изискването беше нотариално заверено съгласие от родителите!Другото
както казах е стечение на обстоятелства, лош късмет и човешки грешки което може пда се случи и през деня!
16 Септември 2007 22:58
ДД-Демократични Дивотии! Защо ще се забранява нощното пътуване за ученици? Ами останалите, които не сме ученици, значи може и да си пътуваме. Кое прави нощното пътуване на ученици по-опасно от това на останалите? Я държавните мъже малко да си напрегнат мозъците и разрешат нощните пътувания САМО ЗА ПЕНСИОНЕРИ! Щото за бюджета ще е по-добре да тръгнат на екскурзия пенсионерите, па да не се върнат...
02 Септември 2010 22:37
(снимка: натиснете тук)
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД