:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 269
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Учителската стачка свършва във вторник

Възнаграждението на педагозите ще скочи до 524 лв. от 1 ноември 2007 г.
Два дни преди изборите и на 25-ия ден от началото на учителската стачка синдикатите и кабинетът стигнаха до споразумение. В него е записано, че от 1 ноември 2007 г. средната заплата на учителите ще стане 524 лв., а на непедагогическия персонал - 283 лв.



Към 1 юли 2008 г. средната брутна учителска заплата трябва да бъде 650 лв. Правителството се ангажира в бюджета за следващата година да осигури още 470 млн. лв. за образование.

Споразумението ще бъде изпратено за одобрение на регионалните структури и най-вероятно в понеделник ще бъде официално подписано. Така още във вторник децата може да се върнат на училище.

Обратът в преговорите бе постигнат след двучасова среща в Министерския съвет на синдикатите с премиера Сергей Станишев, на която той им обеща 80 лв. увеличение на средната брутна работна заплата в сектора от 1 ноември. Досега правителството даваше само 44 лв. от ноември. Синдикатите също отстъпиха - с 8 лева от първоначалното си искане. Те се съгласиха и 650 лв. да е средната учителска заплата, а не заплащането в целия сектор.

Синдикалните лидери приеха и предложението на правителството учителите да са задължени да декларират пред директора на училището, че дават частни уроци. "Ще ги убеждаваме и ще трябва да декларират това, но българската държава да бъде любезна да си реализира за частните уроци своя публичен регистър", коментира Желязко Христов. "Това е частен пазар и никой няма право да лишава учителя от това, ако има интерес към такава услуга", допълни той.

До сближаването на позициите се стигна след цял ден совалки на стачкуващи между президентството и МС. След недоразумението при предишната среща при Станишев, когато уж двете страни се бяха разбрали, а след това профсъюзите се отметнаха, вчера всички бяха много предпазливи в изказванията си. "Споразумение като документ няма", уточни Тренчев след разговорите на "Дондуков" 1. "Нищо не е договорено, докато всичко не е договорено", посочи и Даниел Вълчев. Все пак след срещата при премиера лидерът на КНСБ Желязко Христов обяви, че има "готовност и нагласа на отсрещната страна най-после това страдание да спре".

По-рано в интервю по бТВ премиерът Сергей Станишев заяви, че ако двете страни не постигнат споразумение, правителството ще започне едностранно да изпълнява офертата си към синдикатите за постигане на 650 лв. средна заплата за сектора. Според него с тази заплата ще се подчертае, че образованието е приоритет на обществото. Също така правителството щяло да поиска от синдикатите отговорност и по отношение на другите сектори. Станишев обеща догодина да се вдигнат заплатите и във висшето образование и на медицинските сестри.

Финансовият министър уточни, че с въвеждането на делегираните бюджети от следващата година заплащането ще зависи основно от училищата. "Много се надявам, че от 1 януари всички училища ще въведат делегирани бюджети и ще могат част от въпросите на мениджмънта да ги решават на своето си равнище, а не през нормативи и регулации," коментира Орешарски.

За пръв път и правителството обяви официални данни за масовата психоза с подаването на колективни декларации за напускане. "84 учители са подали молби за напускане от 100 000. Има още около 150 декларации. Така че няма основание за сериозна тревога", обясни Станишев.



ПОСРЕДНИК

Тон за сговор даде и президентът Георги Първанов. "Днес (вчера - б.р.), е психологическата граница, която не бива да преминаваме. Ако днес не намерим решение, не постигнем споразумение, опасявам се, че времето между двата тура на изборите не е подходящо", заяви държавният глава, който сутринта се срещна със синдикалните лидери. Според него с всеки изминат ден протестът се натоварва с политически претенции и с натиск от разнороден характер.

Президентът поздрави правителството за настойчивостта му да се въведат делегираните бюджети, но в същото време подкрепи препоръката на синдикатите за строг обществен контрол. "Педагогическите съвети и училищните настоятелства биха могли да дадат важен принос за прозрачността при изразходването на средствата", каза Георги Първанов. Той определи като разумна постановката за увеличаване на децата в паралелките. Все пак президентът се съгласи с профсъюзите, че трябва да има таван от 10 или 15%. Сега децата в клас са максимум 26. Искаме по-качествено образование и не може този таван да се вдига до безкрай, коментира държавният глава.

Според Първанов волята на синдикатите е средната брутна учителска заплата да стане 650 лв. към средата на 2008. "Когато решаваме проблеми със заплатите на учителите, подобни основателни претенции идват и по линия на научните звена и вузовете и темповете на ръст на техните заплати не бива да изостават", посочи държавният глава. Според него правителството трябва да излезе с актуализация на политиката на доходите в тази сфера. "Трябва да стане ясно, че парите се дават не защото ги искат стачниците, а защото България като държава има нужда образованието и науката да са локомотив на икономиката на знанието. А няма как без икономика на знанието да имаме силна държава", заяви Първанов. "Като държавен глава съм длъжен да подчертая, че едно подобно решение, което предвижда повишаване на доходите, ще е голяма стъпка и изпитание за бюджета. Не можем да допуснем да поставим на изпитание бюджета, да сме на ръба на кризата и да заплашим финансовата стабилност", предупреди президентът. "Не мисля, че радикализацията на протестът и емоциите създават предпоставки за решаване на проблема", добави той.
350
9575
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
350
 Видими 
27 Октомври 2007 00:14
Нечи, изкараха СС Гоце па като Месия.
Агентурни предизборни номерца на старата червена гвардия...
27 Октомври 2007 00:32
Стачкуващите дадохме мандат на преговарящите да договарят 3х20% средно за отрасъла, което с натрупването е ~73% и за минимум 4, 7% от БВП за образованието. Синдикалните лидери с мазни усмивки и подлизурковски ентусиазъм се кипрят пред камерите и се дуят, че договорили 650 лв към юли, но само за учителите. И допълнителни 470 млн., с които бюджетът за образование ще е ~4, 2% от БВП.
Ами това е старото прдложение на правителството, което отхвърлихме. И сега към правителствените манипулации се добавиха и тези на синдикалните лидери. Изглежда предизборно са им обещани някои нещица в личен план?
Писна ми от синдиКАЛНИ доктори!
Понеделник нарамвам пушката!
27 Октомври 2007 01:23
Верно, нарамвайте пушките, щото много ще ни липсва борбата за БРУТНАТА заплата.
27 Октомври 2007 01:27
Както и да завърши стачката, ми се струва, че е крайно време учителите да си създадат своя съсловна организация, независима от двете синдикални мафии. Ако сега учителите не вдянат как бяха употребени от Янка, бай Желязко и Тренчев и не ги наритат, значи нищо не разбрали от цялата история.
27 Октомври 2007 01:27
сега е редно, тези учители, които не стачкуваха, да се откажат от увеличението и
всеки месец да даряват в полза на държавата това за което колегите им се
бориха...
Ако не го направят ще излезе, че са супер лицемерни и нахални Бай Ганьовци...

Редактирано от - Zavinagi CSKAR на 27/10/2007 г/ 01:29:16

27 Октомври 2007 02:01
Извинете, ама не разбрах с какво уж-сега договореното е по-различно от предишното предложение на управляващата пасмина?
Нещо нагарча тая предполагаемо добра новина
Большой театр нещо мязается...
27 Октомври 2007 02:02
Защо да се отказват от новите заплати? Сред тях сигурно има и хора, които просто не са могли да си позволят да стачкуват ефективно и да останат без заплата за месец и кусур. Не знам как се успяват да вържат двата края семейства, когато само един човек в семейството работи, и то на учителска заплата, но предполагам, има и такива семейства.



27 Октомври 2007 02:10
Форца, може би горският е залашил да дойде? Синдикалните лидери също нямат интерес по средата на спектакъла на сцената да се появи досега неизвестен положителен герой-обединител на учителите.

27 Октомври 2007 02:28
Още 113 хвърлиха оставки на бюрата на директорите
3000 учители затвориха Аспаруховия мост

....................
Натиснете тук
27 Октомври 2007 02:31
Добра новина. Дано най-после този цирк да свърши и децата да почнат да учат. Възниква обаче въпроса с какво сега ситуацията е по-различна от преди, когато беше постигнато същото споразумение? Тогава синдикатите казаха, че учителите не го приемат, затова стачката продължава. Защо сега са такива оптимисти, че учителите ще го приемат? Има нещо гнило в ...
Сега да видим дали правителството ще направи най-сетне реформите в образователната система. И ако не ги направи, данъкоплатците, които не сме в тази система, трябва да излезем и да протестираме.
сега е редно, тези учители, които не стачкуваха, да се откажат от увеличението и всеки месец да даряват в полза на държавата това за което колегите им се бориха

Цесекарю, заплата се получава за работа, а не за участия в стачки. Учителите, които не са стачкували, ще вършат същата работа като тези, които са стачкували. Така че е редно да получават същата заплата. По твоята логика дай всички да излезем да стачкуваме и заплатата на всеки да се определя според това колко добър стачмик е.
27 Октомври 2007 02:44

Може и да атакувате цесекаря и може и доводите ви да изглеждат уместни, но и неговата теза има място. Защото ако както обикновено, повечето учители се бяха снишили (независимо от причините), сега никой нямаше да получи тези увеличения. И защото има случаи когато положението е или / или. Или си с нас или си против нас. И този беше точно такъв. А причини и оправдания винаги се намират.

27 Октомври 2007 03:01
garamel: " Нечи, изкараха СС Гоце па като Месия.
Агентурни предизборни номерца на старата червена гвардия... " Христо Комарницки има друго видение днес..... http://www.segabg.com/online/IMG/2795/000 1-large.jpg

27 Октомври 2007 03:01
Хайде, дa нe издигаме учителите в сан герои още. Не знам как е с вас, ама мен тръпки ме побиват, че следващите 4 дни имам работа по София и, недай Боже, пак да задръстят улици и площади та да не мога да си свърша работите, верно ще забравя да натискам спирачките.

Още рибата в морето тук някои взеха да готвят тигана с оливията. Оставете ги да се разберат кой колко заслужил.

Казвах аз, че някой друг ще се смее последем, ама кой да слуша. На ви сега Месия.

Редактирано от - Svetlina на 27/10/2007 г/ 03:04:56

27 Октомври 2007 03:02
БОЛЯРЧЕТО,
/:/ "...Цесекарю, заплата се получава за работа, а не за участия в стачки. Учителите, които не са стачкували, ще вършат същата работа като тези, които са стачкували. Така че е редно да получават същата заплата. По твоята логика дай всички да излезем да стачкуваме и заплатата на всеки да се определя според това колко добър стачмик е."
......................................... ......................................... ....................................
По моята логика, пък, тези учители, които НЕ са стачкували за по-виски заплати, са били ДОВОЛНИ от заплатите си и НЕ са искали по-високи! А щом са били доволни, нека си останат на старите си заплати- за да спестят пари на данъкоплатците за увеличение на заплати, което увеличение НЕ е било искано от получателите на заплати/а и за да има повече пари увеличение на заплатите на тези, които НЕ са доволни от заплатите си !/!!!
Или, пък, НЕстачкуващите са били СТРАХЛИВИ, или "досетливи", че другите ще свършат, вместо тях и без тях, "работата" със стачката и ще извоюват по-високи заплати, а НЕстачкуващите, ще си останат "любимци" на началниците и на упхравляващите, а и БЕЗ да са стачкували, ще получават по-високи заплати!
Такова поведение е ПОДЛО, ПОДМАЗВАЧЕСКО, ПРЕДАТЕЛСКО!
И е лош учителски урок НЕ само за младото поколение, но и при бъдещи нужди от стачни протести-каквито неминуемо ще има! Такова поведение ОБЕЗСМИСЛЯ Правото на Стачка- което е във вреда на Наемните работници и е ПОДАРЪК за НЕкадърни и/или алчни политици, управляващи и Работодатели!!!
......................................... ......................
Стачка парализира живота в ИталияХиляди служители в италианския обществен сектор, между които лекари и медицински сестри в държавните болници, общински събирачи на боклук и пожарникари участваха вчера в първата от серия стачки, планирани през следващите няколко дни. Водещите профсъюзи в страната - Обща италианска конфедерация на труда (CGIL), Италианска конфедерация на профсъюзите на трудещите се (CISL) и Италиански съюз на труда (UIL) - обявиха осемчасовата стачка заради спорове за трудовите договори в бюджета за 2008 г. Според тях в него са предвидени недостатъчни мерки за трудова осигуреност. Стачката, подкрепена от левите партии в ляво-центристката коалиция на министър-председателя Романо Проди, ще увеличи напрежението върху правителството, което трябва да прокара бюджета в парламента до края на годината. Учителите в държавните училища планират да стачкуват утре, а служителите в университетите и държавните изследователски институти са насрочили своята стачка за 29 октомври/в. "Монитор"-27.10.2007/

Редактирано от - paragraph39 на 27/10/2007 г/ 03:06:20

27 Октомври 2007 03:12
Струва ми се, че тук някои бъркат правото на стачка със задължение да се стачкува?

Редактирано от - Svetlina на 27/10/2007 г/ 03:21:57

27 Октомври 2007 03:36
Не знам, но май изпуснаха духа от бутилката.Да не се окажем само с бедна фантазия-СЕГА КОЛКО ЛИ ЩЕ РЕВНАТ за пари.
27 Октомври 2007 03:45
Параграфе, ще ти отговоря по параграфски:
ЗАКОН ЗА УРЕЖДАНЕ НА КОЛЕКТИВНИТЕ ТРУДОВИ СПОРОВЕ
Чл. 13. (1) Участието в стачка е доброволно. Никой не може да бъде принуждаван да участвува или да не участвува в стачка.
(2) Забранява се създаването на пречки или затруднения на работниците, които не участвуват в стачката, да продължат работата си.
Освен това стачката може да служи за уреждането само на колективни трудови спорове и резултатите от нея важат за всички, които са страна по колективния трудов договор, независимо дали са участвали в нея или не.
Като заговорихме за закона, какво ще кажеш за следния параграф?:
Чл. 12. (1) Докато трае стачката, работниците са длъжни да бъдат в предприятието през установеното за тях работно време.
(2) Стачкуващите работници не могат да предприемат действия, с които пречат или създават допълнителни затруднения за нормалното протичане на дейности извън трудовите им задължения.
27 Октомври 2007 03:49
Всяко нещо има край.
27 Октомври 2007 04:43
Е наи после разгеле Радо.....
27 Октомври 2007 04:56
БОЛЯРЧЕТО,
Посочи ми къде съм твърдял, че ВСЕКИ учител е "длъжен" да участва в законна Стачка на учителите?!
Казах, че когато стачката е за повишаване на работната заплата, то, който НЕ участва в такава стачка, значи, че е ДОВОЛЕН от работната си заплата- и НЯМА защо да му се повишава в такъв случай! Хем ще се спестят пари на Данъкоплатците и ще има за други нужди на хората и държавата! Или, пък, е страхливец, подмазвач/на началсвото/ или използвач/друг да му свърши "черната работа"-Стачката, а той да получи ДАРОМ по-висока заплата?! И, че НЕ участвайки в законна учителска Стачка, учителят учи учениците си на НЕгативно отношение към Стачките, въобще! Което е ВРЕДНО за младото поколение-защото Стачките са, за да се правят и състоят, за да постигнат целите си, като конституционно Средство за ЗАЩИТА на социално-икономическите права на работниците и служителите! НЕЩО ПРОТИВ?!
П.П. По текста на чл.12 ще кажа: още веднъж шефовете и чиновниците в МОН НЕ са си свършили работата- учителите, очевидно, са нарушавали този член, ако са били извън работните им места! В такъв случай, трябва учителите да бъдат съответно наказани- първото наказание е "Предупреждение"/"Забележка"/! Следват останалите наказания! Но НЕ очаквай учителите да се САМОнаказват!
Апропо, този чл. 12 е АБСУРДЕН, като законотворчество! Но, какво друго да очакваме от родните ни НЕкачествени законотворци?!

Редактирано от - paragraph39 на 27/10/2007 г/ 05:06:43

27 Октомври 2007 05:14
Ама моля ви се, защо само 113 учители са подали оставка? Смятам, че всичките трябва да си я подадат, а след това да бъдат назначавани с конкурси, на общо основание.

27 Октомври 2007 05:32
И в МОН и Инспекторатите му ВСИЧКИ трябва да си подадат оставките- а след това да бъдат назначавани с конкурс/ ама НЕ Конкурс "политически" и/или "роднински", а теоретически и практически!/!!!
Няма да е лошо и за Правителството, министерствата и "политиците" да има Конкурси-. а преди това да си подадат оставките!!!
Впрочем, в действщия Кодекс на труда има член/ове/, по които могат и ТРЯБВА да бъдат уволнявани НЕкачествени/НЕкадърни/ Наемни работници?! Защо "качествените" шефове и чиновници в МОН и Инспекторатите му НЕ са ползвали досега тези членове?! Май, липсва им Качество да бъдат шефове и чиновници в МОН и Инспекторатите му?!? Затуй и се е стигнало дотук с учителите и с държавното Образование в България през всичките тези години?!
18 ГОДИНИ СТИГАТ!
НЕ на Досегашните и Досегашното им!

Редактирано от - paragraph39 на 27/10/2007 г/ 05:33:50

27 Октомври 2007 05:35
Ти ли ще дойдеш, моля ви се, да проведеш конкурсите. То за асистенти в Университета няма кандидати ...Говорят се глупутевини просто ей-така...
27 Октомври 2007 05:37
Имах предвид учителските конкурси и Нели.
И сега в София има незапълнени места за всички специалности в училищата.
Ето едно училище търси учител по философия вече трета седмица. Нели може да пусне, нали е голяма далавера да си учител.....
27 Октомври 2007 07:01
Равносметката е - има надежда да се приеме предложението на правителството, което още миналият четвъртък то предложи. Ако се пресметне - Синдикатите искаха 20% - от 1 октомври, което за 3 месеца е 448 лева, а получават предложение за по 80 лева за 2 месеца - което е 160 лева. При това положение - как стои въпросът с 13 заплата и допълнителното плащане, което се осъществяваше за Коледа? Допълнителното плащане беше в порядъка на 160 лева, а 13 заплата - в зависимост от решение на всяка община - около 200 лева. Общо - около 360. Да, увеличението ще бъде включено в заплатите. Е, учители по математика не стачкуват ли??? Процесът още не е завършил, така че всеки коментар и анализ не би могъл да е окончателен. А колкото до нестачкуващите и това дали да получават увеличението - нека изчакаме декември и да видим дали все пак стачкуващите ще получат пари от осъществените икономии. Според мене - доста некомпетентно и без ясни разчети до къде може да се стигне с искания и отстъпки характеризира водените преговори от страна на Синдикатите. Нямаше стратегия и доста от инициативите бяха неинтелигентно осъществени. Учителите показаха един модел на гражданско неподчинение, на който вече част от учениците подражават. Нима не можеше да бъде всичко една идея по-интелигентно? Просто тази заявка за 100% от 1 октомври и 1 януари - публикувано е в сайта на СБУ!!! - не нереалистично, а цинично звучи. Не че заплатите са достатъчни и европейски - но колко от родителите, които се видяха в чудо през тези 5 седмици, взимат същите, като на учителите заплатаи?? Така че тепърва предстои да се изчислява какво точно се спечели от учителите и обществото и какво се загуби.
27 Октомври 2007 08:16
Твъре познато явление - колабораторите да смятат чуждата смелост за глупост, а собствената си страхливост и пресметливост??? за разум...Да запаля кандилото - какви тук пет лева, какъв тук КОЛЕКТИВЕН трудов спор?...

P.S. - колектив - (collectivus - събирателен) - група от хора обединени от общи идеи, работа или интереси...

_________________________________________ _
Лъжата, която прилича на истина, не е по- добра от истината, която прилича на лъжа - <Кабус Наме>

Редактирано от - Бармалей на 27/10/2007 г/ 08:25:05

27 Октомври 2007 08:52
И правилно! Край на измислените колективни трудови договори. Сега е времето да се отсее зърното от плявата, пък и учителите сами си го поискаха. Трябва да се освободят всички от работа и само с най-добрите да се подпише нов трудов договор. Така наистина ще се повиши качеството на образованието. Иначе е наливане от пусто в празно.
27 Октомври 2007 09:01
договорили се били да декларират частните уроци! а да плащат данъци?!? а държавата, както и родителите и учениците, са заинтересовани именно да ГИ НЯМА тия уроци и това ще е така, ако даскалите си вършат работата както трябва във времето, в което получават заплати!!!! докато не въведат тестове, които най-добре дасе проверяват я в лондон, я в амстердам, даскалската наглост и рекет няма да свърши!
27 Октомври 2007 09:08
А сега е време да се съкрати 30% от това нагло съсловие...
27 Октомври 2007 09:17
Аз си ги спомням всички тези седерастки подлоги, които най-много реваха за демокрация и свалянето на правителството на Луканов.Искахте демокрация и пазарна економика-на ви сега капитализъм!
27 Октомври 2007 09:42
ърванов гоце даде рамо на серго, като скастри сидикатите, а те искат да падне средната брутна заплата на даскалите от 770 на 650 лв, 650 за сектора-това да остане.Призовавам учителите да не се съгласяват с офертата.Излиза , че спечели само обслужващия персонал в училищата.Този непедагогически персонал , който 97% не стачкуваше.Ние имахме подобна оферта преди 15 дни, защо стачкувахме тогава, за чистачките ли?Колеги , не давайте мандат на синдикатите да подписват споразумение.Последните да направят отстъпки за заплатата на непедагогическия състав/това са 55-60 хиляди човека/.20-20-20%, 5% от Бюджет 2008.това е.В противен случай да се напускат профсъюзите!И не гласувайте за "тройната ламя".Накажете ги!
27 Октомври 2007 09:54
От това, което е известно за споразумението става ясно, че синдикатите отстъпиха почти напълно и е приета старото предложение на правителството. Жалко!
27 Октомври 2007 09:54
Офертата означава:
- Реално увеличаване на учителските заплати към Юли 2008 с ОКОЛО [b]100-150ЛВ. [/b]

Или това в най-добрия случай означава увеличение с около 40% на заплатите на учителите спрямо това, което взимат в момента.
Синдикатите ПАК се надупиха на Правителството.

27 Октомври 2007 10:02
Дано не се отметнат учителите в понеделник, както стана първият път!!!
27 Октомври 2007 10:15
абе момчета а какво е това за частните уроци .. ми не знам как е тук но по мое време тези неща бяха, а мисля че и сега са си доста дохони .. е .. кво правим сега .. хем вдигнаха заплатите (справедливо .. но какво стана с експертите по инспекторатите .. техните ще скочат ли .. все пак са експерти в областта си и не е логично еин експерт по .. български например да получава по малко от един учител .. да не забравяме, че и експертите са били учители) та след лирическото ми отклонение да продължа - трябва учителите да се задължат да екларират дохоите си от частните уроци които дават .. да се състави регистър и да се определят условно някои граници в цените .. тва си е един черен пазар .. защото като си помисля колко ли пари се въртят, особено в средно-големите граове където всеки знае кой е "най-добрият" и кой може да поготви детето я за кандидат -стуентски, я за изпит за някоя гимназие .. абе думата ми е че не всички си живеят на учителски заплати.
П.С .. а имаше моменти когато бях бесен .. тия хора като стачкуват и не си вършат работата защо трябваше да пречат на останалите прости и непомазани и далееееееееееч "по-добре в материално състояние рокфелери" (например на мен) или на стуентите да стигнат до работните си места или до университета (визирам Алма Матер) не всеки е на сеянка когато те стачкуват .. мир вам и честито на печелившите.
27 Октомври 2007 10:57
Добър ход на министера!
На пролет като сиктердосат
50% от мързеливите даскали
и затворят 200 порутени
училища всичко ще си дойде
на мястото.
Уволнените даскали да се
извозят с кушет вагони до
Златна Панега и да започнат
немедленно работа в завод
"Братски труд". По 12 часа
на ден, на 3 смени да
произвеждат капачки за
буркани.
27 Октомври 2007 11:20
Частните уроци са си бизнес като всеки друг. И е точно работа на Орешарски и хората му да намерят начин да го обложат. И не само частните уроци, а домашните башмайстори, доходите в строителството над декларираната заплата, врътките в хазарта тип Божков и прочие сенчести кътчета от икономиката.
Ако Орешарски не може да се справи с проблема, то значи че ежечасно и ежеминутно докато си е в кабинета си застрашава финансовата стабилност на страната.
Просто като боб...
27 Октомври 2007 11:31
Четейки неграмотните прякори и мнения по горе (Иштар - за комбинацията шт в българския език се използва една буква Щ ама който си е негарамотен и недоучил такъв си остава) наистина се надявам учителите да отхвърлят това подаяние.

Дефендер на незнам какво си - колкото и да ти е мъчно за Луканов, времената са други така, че адаптирай дарлинг.
27 Октомври 2007 11:32
27 октомври 2007 | 11:00 | Фокус



София. Ако не се стигне до подписване на стачното споразумение, за което бе постигнато снощи съгласие след почти четири часа преговори в МОН, то правителството ще администрира решения и те ще бъдат на по-ниски равнища от постигнатото. Това каза пред Агенция “Фокус” лидерът на КНСБ д-р Желязко Христов. Той посочи, че това е било заявено снощи от министъра на финансите Пламен Орешарски.

_______________________
Everyone who is incapable of learning has taken to teaching.
Oscar Wilde (1854-1900)
He who can, does. He who cannot, teaches.
George Bernard Shaw (1856-1950)
27 Октомври 2007 11:40
Учителите НЕ трябва да приемат това предложение - то е предишното...
На практика тези 80 лв покриват инфлацията...
И - аман от глупости на тема частни уроци - има ги, защото се търсят...
По каква логика ще се обявяват пред директора - това си е частна инициатива и задължението е да се подаде данъчна декларация...
Друг умник предлага да се регламентирала цената на частните уроци - интересно от кого? Май забравя, че правителствата обещаваха, че 1 квч ток ще расте до 3, 5 цента (САЩ), а сега е 3-4 пъти повече...
27 Октомври 2007 12:25
утре дами и господа за да се докажете че сте силни на деня гласувайте и от мое име и им покажете на главанаците че незнаещите са на власт

27 Октомври 2007 12:38
А бе, че не съм силен във финансите знам, сигур бъркам, но - синдикатите искали средната брутна на учителите (само) да е 650.
А правителството искало:
ако двете страни не постигнат споразумение, правителството ще започне едностранно да изпълнява офертата си към синдикатите за постигане на 650 лв. средна заплата за сектора.

тоест учителската ще е къде повече.
.
А искането за деклариране на уроците е безмислица, гавра, поредната подигравка. Тези хъшлаци са последователни в решението си да унижават учителите, така че няма да се учудя ако от понеделник осъмнем с искане за смяна на тази шайка късоумни наглеци.
27 Октомври 2007 12:41
А искането за деклариране на уроците е безмислица, гавра, поредната подигравка.
Да наричаш спазването на законите "безмислица, гавра, поредната подигравка" е нещо, което дори и бакшишите не правеха. После да не се чудите на отношението към вас!

_______________________
Everyone who is incapable of learning has taken to teaching.
Oscar Wilde (1854-1900)
He who can, does. He who cannot, teaches.
George Bernard Shaw (1856-1950)
27 Октомври 2007 13:00
Стига с тези даскали!Вярно е , че без тях не може, но и без лекари също не може! Как лекарския нощен труд струва някакви си стотинки, без 13 -та заплата, без пари за облекло и купони за храна? Стига!!!!! Значи е по-добре да си чистачка в едно училище за 280 лв., отколкото новоназначен икономист за 350лв-нямаш 13 -та заплата, пари за облекло и др.привелегии! Ало София не е България!!!
27 Октомври 2007 13:26
Коментарът на старшината: синдикалните курви клекнаха - нищо ново .. ако стачните комитети одобрят "споразумението" - жална им майка на учителите ... това е!
27 Октомври 2007 13:34
ХМ, аз не съм учител. И не одобрявам частните уроци, по-добре е да няма нужда от тях.
Обаче няма как, понякога е необходима малко индивидуална помощ.
Въпросът е там, че уроците в масовият случай са лична договорка, личен контакт, който не може да се следи.
Сега те трябва да "обещаят", че си декларират уроците, ако не го направят - да имат чувство за вина.
Това си е извиване на ръце, заяждане.
-
Ако стваше въпрос за някой търговец, хич нямаше и да ти хрумне да го обвиняваш, че не спазвал законите, като не си декларирал всички доходи.
Щеше да кажеш - всеки има право да бяга от данъци, а държавата има право да го гони, това е пазарната игра.
27 Октомври 2007 13:35
Не пращайте децата си на частни уроци и няма да има корупция.
В Благоевгрод основават нов синдикат.
И аз откога повтарям, че това е 1 споразумение от 17 октомври, което синдикатите приеха, но митингуващите софииски учители освиркаха и оттогава се въртим в омагьосан кръг.
А не е ли малко нагло да искаш 72% увеличение на заплатата? 47% е по-реалистично.
Спокойно, с въвеждането на делегираните бюджети всичко ще си дойде на мястото. Като имаш ученици плащаш голеви заплати, като нямаш съкращаваш учители.
27 Октомври 2007 13:37
Макар, че депутатската наглост я няма никъде и си гласуваха веднага 44%
27 Октомври 2007 13:41
Праграф, вярно ли е, че при 10 дни ефективна стачка си губиш точката за пенсиониране?
Въобще как стоят нещата за здравните и пенсионните осигуровки при стачка?
27 Октомври 2007 13:44
Ако даскалите клекнат на тези нови/стари предложения - значи си заслужават унизителното положение!
Прочетох предложението на правителството - единственото сигурно нещо в него е, че ще има масови съкращения, а заплатите ще достигнат цитираното невисоко ниво само в част от училищата.....
Неслучайно споразумението бе пуснато за "обсъждане" късно в петък, а решението следва да с обяви набързо в понеделник - така времето за разумна реакция се свежда до минимум!Явно синдикатите-проститутки са си взели поука от грешката от по-миналата седмица - обявиха споразумението, мисля, в сряда, и след като едва не бяха линчувани от разярени даскали - обърнаха позициите си за 2 часа!
Е, дето се вика, "вори опит"!
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД