:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 337
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Глупост или заговор взривил шахтата в София

От голяма глупост до мощен заговор са възможните хипотези за мистериозния взрив на шахта в столичния квартал "Хаджи Димитър" от миналия петък, казаха пред "Сега" запознати с разследването. "Всичко е много странно", коментираха те.

При експлозията загина учителката Лидия Цекова, а съпругът й Георги и приятелката им Надежда Любенова пострадаха тежко. Тримата изхвърляли различни химикали в шахта, които избухнали. Още не е готова химическата експертиза на веществата, открити в домовете на двете семейства. Тя трябва да отговори на въпроса какво би могло да се произведе от химикалите.

Първоначалната версия за инцидента бе, че взривът е трябвало да сплаши собственик на земя в района на избухналата шахта. Според друга версия обаче съпругът Георги Цеков е произвеждал взривни смеси неясно с каква цел.

Заради влошеното им състояние двамата оцелели още не са разпитани по делото за взрива и разследването се води срещу неизвестен извършител. В домовете на двете семейства не е открито нищо незаконно. Никой от пострадалите няма стари провинения или висящи дела, обясниха от Софийската градска прокуратура.

Срещу неизвестен извършител остава и делото за другия взрив от последните дни - този в "Люлин", при който пострадаха две деца. Едното момиче - 13-годишната Анелия, ще загуби едното си око, стана ясно в понеделник. Заедно с приятелката си Милена, която получи само повърхностни травми, Анелия се опита да изхвърли изоставен под пейка зад блока буркан с неизвестно вещество. Експертизите и по това дело още не са готови.
9
3636
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
9
 Видими 
06 Февруари 2008 01:15
Те(делата) както започват , така и се прекратяват-срещу неизвестен нарушител.Как искам поне 1 път да прочета, че на полицията нещо й е известно.
06 Февруари 2008 09:03
Ако са изхвърляли метилов алкохол и етилов етер, не виждам какъв взрив могат да произвеждат. Също тези вещества в допир с вода само се разтварят, а не избухват. Могат да избухнат, ако са в допир с горящ предмет. Твърде е възможно да са изхвърляли други вещества, като нитрати или сярна киселина, които биха предизвикали взрив с водата.
06 Февруари 2008 09:34
Първият абзац на статията само хаби място. С много думи е казано, че разследващите са некомпетентни и мудни.
06 Февруари 2008 11:27
За да знае нещо полицията и то да издържи в съда, а не на махленската седянка трябват доказателства, а не умозаключения. Огромна част от българското общество обаче се страхува да свидетелства срещу когото и да е било. Просто защото българите малко или повече сме си страхливици по национален манталитет - преклонена глава сабя не я сече и др. подобни мудрости, особено ако става дума за сериозен престъпник. При това положение не очаквайте кой знае какво от полицията и прокуратурата.
06 Февруари 2008 14:18
В домовете на двете семейства не е открито нищо незаконно.


мисля, че това изречение изчерпва темата напълно. Каквото и да разследват - все тая - не могат да се заловят за нищо, освен това на всеки що-годе светнат химик му е ясно какви гърмялки могат да се забъркат от неща, които се купуват от кварталната бакалия - повтарям - кварталната бакалия, а не някакви специализирани складове...
06 Февруари 2008 15:50
Ееее, че за колко време се прави химичен анализ?Да не би да нямат автоматичен анализатор.Или ще се правят на Менделеев-да очакваме откриването на нов химичен елементМина почти седмица.Тъкмо да ни атакуват с химическо оръжие, ще си измрем докато тези смешници се чудят!
06 Февруари 2008 16:44
За да избухне тази смес най.вероятно е била от диетилов етер и сярна киселина. Тази смес се използува за превръщането на амини в разтворими соли. Например от каптагон-база в каптагон сулфат. При смесването на тази смес с вода се отделя голямо количество топлина и диетиловия етер избухва.
06 Февруари 2008 19:09
Като шахта ти отнесе тиквата няма да е от умност. Ама те тези ще си кажат всичко и ще вдигнат разкриваемостта на МВР
06 Февруари 2008 20:01
Това което е написал (obla4en) има логика.

Възможно е да са искали да се отърват от забранени в-ва. Много малко вероятно е, но все пак е възможно учителката да е драснала клечката и да се е надявала взрива да отиде към другия край на шахтата.

Но там е имало и геолог и не би трябвало толкова наивно да е било при условие че изливаш ЕТЕР. Тези пари веднага са тръгнали нагоре към желязната решетка на шахтата.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД