:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 237
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Снимка: РОЙТЕРС
Румънски екозащитници се събраха на протест пред сградата на българското посолство в Букурещ вчера. Те демонстрираха срещу строежа на новата българска АЕЦ в Белене. Протестът бе мълчалив, екозащитниците бяха със защитни маски и костюми. АЕЦ "Белене" е заплаха за енергийната сигурност на Румъния, заяви преди дни Константин Дегерату, съветник по отбраната на румънския президент, пред местния в. "Бизнес стандарт".
21
3104
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
21
 Видими 
10 Март 2008 08:13
- Съветник по?
- Енергийната отбрана!
10 Март 2008 08:30
Луд умора няма. Само се поти.
*
Цял свят говори за атомните електроцентрали, като единствен изход от недостига на енергия и замърсяването на въздуха с горене на въглища, но мамалигарите единствената им грижа е българите да не са по-добре от тях.
*
Че с простаци спор няма е ясно. Но ми се струва, че има и твърде много българи, които са против атомната енергетика в България - а това за разлика от тези смешковци на картината е истински проблем.
10 Март 2008 08:35
Ще протестират, я! "АЕЦ "Белене" е заплаха за енергийната сигурност на Румъния" - това е повече от ясно. А и, току-виж, някой в ЕС се сети, че в Черна вода работят реактори от "Чернобилски" тип (няма значение, че са канадско-френски - технологията е същата), т.е. нещо настина опасно, а не като ВВЕР, и реши да ги затвори!?
10 Март 2008 08:55
Е, толкова ли не помните протестите български в първите "демократични" години начело със "зелените"...
Каквото сами си направим и цяла Румъния не може да ни направи...
10 Март 2008 09:03
Много са им еднакви протестните униформи на румънските протестиращи.
И на всичкото отгоре в главата ми кой знае защо веднага нахлуха асоцииации:
- еднаквост
- организиция
- Чаушеску
- Черна вода
- Козлодуй
- Франция

Редактирано от - mechi на 10/3/2008 г/ 09:32:13

10 Март 2008 09:05
Ся, пичуви, много ме радва как се вързвате на АЕЦ пропагандата и как приемате недоказани факсове за вярни (като например че АЕЦ е панацеата на съвременнате енергетика и че произвежда (и най-важното което вие идиоти сте си набили в главите някак си) и ВИНАГИ ще произвежда най-ефтиния ток. Ся тва е много хубаво да вярвате в всякви глупости квито намерите за добре, няма лошо - това е право на всеки индивид.

Обаче има факти, които не се пренебрегват с лека ръка, може би и дори от промити мозъци като вашите. Цял свят говори за атомните електроцентрали, обаче никой не строи такива. Yantar, В момента в света се строят има няма 10 реактора, това прави под 3 GW мощност на година - изключително пренебрежимо. Очевидно има някаков колебание по въпроса и то най-вероятно е основателно.

Нека изреда няколко от основните проблеми на АЕЦ:
- нерешен е въпроса с ядрените отпадъци;
- нерешен е въпроса с достатъчността на ядрено гориво за да обезпечи съществен (над 10%) дял от енергийните ни нужди;
- АЕЦ не може да се справи с върховите натоварвания в мрежата - има нужда от ТЕЦ-чета и ВЕЦ-чета да се включват и спират като в дискотека;
- НЯМА АЕЦ в света строен без правителствена помощ, което ще рече, че инвестиционните фирми и банки са пресметнали, че това е високо рискова инвестиция, не случайно.
- АЕЦ е корупционно образуващ фактор. Неа споменавам Р.Офч и СтаниШеф колко са се нагрухали около таа зделка с тоа АЕЦ"Белене";

И т.н. Но най-важното е, че само се говори за нови АЕЦ-и, а никой не ги строи.
10 Март 2008 09:26
хм, тъпотъпчо.........
10 Март 2008 09:30
Виж да имахме съдебна система, която да работи и да е независима от политиците, можеше да се осъди Държавата и Правителството за строежа на АЕЦ"Белене". Както стана във Великобритания, но уви...

В българия няма независима и работеща съдебна система....
10 Март 2008 10:26
редник
Абадабчо, значи ТЕЦ-овете на Марица изток (примерно казано), дето тровят мало и голямо в старозагорско може да ги има, а АЕЦ, от , които само файда сме видели - не така ли.
А комшиите се пенявят щото се га изнасят ток вместо онзи, който произвеждаха реакторите 3 и 4 на Козлодуй
10 Март 2008 11:05
А защо пред ПОСОЛСТВОТО?
Нали тази АЕЦ си е часна
Какво общо има държавата с политиката на ЧАСНА ФИРМА?
Да протестират пред часната фирма? Да не би комунизма да се е върнал на балканите и часните фирми да са държавни. Е тогава може
10 Март 2008 11:07
Абетъпчо,
що не се опиташ да водиш нормален разговор, ами все си проваляш каузите... то бива екстремизъм ама твойто избива на тъпизъм. Замисляш ли се?..
Ако успееш, помисли и практично.
10 Март 2008 11:26
Netspider,
нищо лично, ама понеже си го потъмнил,
пък си го написал и с главни букви,
пък си го повторил няколко пъти -
пише се часТна

Редактирано от - Рози на 10/3/2008 г/ 11:28:12

10 Март 2008 11:35
Ми как няма да протестират хорицата... Колко зор, лобиране и подкупи бяха докато ни закрият 3-ти и 4-ти блок, а сега изведнъж ще строим АЕЦ Белене. Бранят си националния интерес хората за сметка на съседите, а пустите му съседи не щат доброволно да си ликвидират производството на ток.На какво прилича това?
Кво чакате, бе??? Айде на протест пред румънското посолство срещу ядрената централа в Черна гора.
10 Март 2008 11:48
Netspider,
Извини ме, но имаш погрешно запомнена дума в речника си:
ча̀ стен
ча̀ стна, ча̀ стно, мн.ча̀ стни, прил.
1. Който не е държавна собственост, принадлежи на отделно лице или на група лица.
спрaвка: http://www.eurodict.com (Bulgarian Тълковен)
може би коренът му е "част" - т.е. част от нещо, не цяло.





Редактирано от - mechi на 10/3/2008 г/ 12:02:29

10 Март 2008 13:31
Тез румънци бързо забравиха когато комина от джурджю опушваше с отровната си смрад Русе, и хората там ходеха като маносани с кърпички на устите.
10 Март 2008 16:15
Абадабчо, че то кое много скъпо нещо (от порядъка на няколко милиярда евро/долара или повече!) със силно разсрочена във времето възвращаемост (30 и повече години!) не се строи с помоща на съответната НОРМАЛНА държава. Програмта "Аполо" и тя беше с основно (ако не и и изключително) държавно участие. И тя беше оплювана като издънка на студената война но си върна ивестициите с индиректна печалба от внедрени уникални технологии в съотношение между 1:5 до 1:7. И ако САЩ е това което се виждаше до края на 80-те то това е и заради програма "Аполо". А това което виждаме сега от САЩ е САЩ с "40 години стигат без стойностна космическа програма!"
П.С. Цезар, технологично двата канадските рекатора CANDU в Румъния не са от Чернобилският тип РБМК-1000. Това не им пречи да са боклук.
10 Март 2008 16:59
Хахахахах Абадабчо - скиви кво шоу Ти им говориш едно, оногова разбира друго, а трети трето ...
11 Март 2008 03:30
АЕЦ Белене е руски боклук които може да превърне половин България в радиоактивна пустиня!
Русия няма технология и знания за проекти от такъв мащаб!
Русия е първобитна държава с налудничави имперски цели.
Русия има мощна агентура в България която работи срещу интересите на страната ни.

11 Март 2008 04:43
Румънските реактори миналата година спираха два пъти аварийно - и са на 100 км от Варна. Крайно време е да протестираме официално в ЕС и ИАЕА. Все пак и румънските по-заможни класи летуват у нас и купуват имоти.

Белене си е много добро - руско, ама Арева и Сименс са вътре, Уестингхаус и други може да се присъединят. Четири реактора в Белене, още един хилядник в Козлодуй, в ТЕЦ Варна ЧЕЗ строи още 800 МВт мощност само на газ, с което ще станат над 2000 МВт. Няма да са излишни и Румъния ще страда от благородна завист.

Южен поток има шанс да не мине през Румъния транзитно.

Почваме пристанищни мощности равни на румънските по капацитет, но с по-добрите ни връзки с Русия има потенциал да задминат румънските.
11 Март 2008 05:56
Румъния ни е съюзник.Член е на НАТО и на ЕС!
Интересите ни са взаимни и еднопосочни.
Русия е враг на България.И подмолен и открит.
Русия има ракети насочeни срещу страната ни за тотално унищожение.

11 Март 2008 14:52
Каква е истината извън кухите лозунги? Румъния ни е основен конкурент в енергетиката и транзита. ЕС не е отменил конкуренцията, напротив. Русия в случая ни е от полза (6.4 млрд инвестиции само в три проекта), както и ние на нея. Тя не ни заплашва осонено като сме в НАТО и ЕС и имаме американски бази.

В ЕС трябва да работим активно за замяна на некачествените канадски реактори на румънците, а също и да се построят бързо поне два нови моста - Видин и Оряхово, може и три - Силистра - и хубави пътища от тях до Унгария.

Също и за Гърция - да спре да блокира отварянето на КПП-та и да запречва еврокоридорите, да даде неограничен достъп на бълг. превозвачи до егейските пристанища и да осигури европейски стандарти за българите в Гърция - християни и помаци.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД