:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 287
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

България беше добра родина за евреите

снимка: юлиан савчев
Проф. Иван Илчев (вдясно) и президентът Първанов на честването.
Това беше лайтмотивът на вчерашното честване на 65-годишнината от спасението на българските евреи, което се проведе в СУ "Св. Климент Охридски". Отбелязването на празника бе организирано от СУ "Св. Климент Охридски", Академично издателство "Проф. Марин Дринов" и посолството на Израел, с чието съдействие бяха представени двете книги на Шломо Шеалтиел "От родина към отечество" с подзаглавие "Емиграция и нелегална имиграция от и през България в периода 1939-1949" и тази на Лариса Дубова и Георгий Чернявский "Опыт беды и выживания".

Патрон на проявата бе президентът Георги Първанов, а честването откри ректорът на СУ проф. Иван Илчев. Гостува и писателят Шломо Шеалтиел. "Това са две книги, които вървят срещу обичайните ни представи за нас самите", каза проф. Илчев, давайки определението за родина: "която е на всички, които живеят в нея". "Тези книги няма да се харесат на мнозина, те са жестоки, рушат уюта на митологизираната история, към която посягат общественици и политици", поясни ректорът и наблегна на патетичното: "Били сме толерантни, толерантни сме, да бъдем толерантни!"
10
2322
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
10
 Видими 
14 Март 2008 01:48
България беше


е, беше, била е, ще е, щеше да, щеше да е
14 Март 2008 02:26
"Били сме толерантни, толерантни сме, да бъдем толерантни!"
Докато изчезнете.
14 Март 2008 07:25
Хубаво, че има честване на спасяване на евреите. Браво! Лошо ечяе има такова честване на евреите спасени от нашите земи. Трябва в тъпия Брюксел да се отбележи, да им се набие под тъпите черепи на иния ксенофоби западноевропейците, че не са открили топлата вода, като по късмет не са ги разпределили преди 60-ина години в социалистическия лагер. а спасили евреоте - те се сещат за това само когато им изнася - иначе всички народи не са били жертви във Втората Световна война - нямя руснаци и поляци избити, няма белоруси и украинци, няма др. - убитите, според историографите на Новия Световен ред са само евреи. Да се чудиш как ли се размножиха толкова след такова избиване - плодят се като зайци!
14 Март 2008 09:10
И скоро пак ще е.Как им се е натопорчил ахмакдамаджан да ги издави в червено море.А той не си хвърля приказките напразно, а и петроло гони 200 долара.Но те са винаги добре дошли.
14 Март 2008 09:36
Вижте руините на еврейските гробища и на Синагогата във Видин, проф. Илчев. Каква толерантност! Сред отломките може да се разчете и името Пинкас - родът на художника Жул Паскин. А пропо, кога всъщност сме били добрата Родина - точно преди, или точно след Девети? Или точно сега?
14 Март 2008 10:25
Капката -
Има една мъдрост която е на Сократ или на Платон но преди да го разбера казваха, че била еврейска и това много ме учудваше.
" Няма ненаказано добро"
Толкова добрини сме правили и на турци и на цигани и на евреи. Какво добро сме видяли освен оплюване и яко изработване , в най-добрия случай може да сме доволни когато ни взимат за серсеми.
Та, вечния въпрос е, какво направиха всесилните евреи за да помогнат поне малко на България, поне от агресивната турцизация, ислямизация и педантично унищожение на нацията от продажните управници водени за носа от Д П С ?
14 Март 2008 11:50
От една седмица насам, пресата в Македония обширно отбелязва годишнината от депортацията и унищожаването на македонските евреи. Във всяка статия дебело се подчертава, че това е станало по времето на " бугарската окупация", от " бугарската полиция" и т.н. Най- усърден в това нещо е разбира се Утрински весник.
14 Март 2008 14:35
Хех, е явно има поне някой да е бил доволен от държавата България, че сега не се срещат често такива...
15 Март 2008 00:24
Много са объркани евреите. Ужким са тръгнали да се завръшат в земите на дедите си, там, където има много долини, планини и реки, а са се загнездили на онези пясъци а камъни. И въобще не си дават сметка, какво означава 11-та заповед на Господ: " И не забравйте да квасите млякото"!! Нека им подскажем-тръгнали са оттук като наемна армия, оказала се в последствие в плен по силата на мирен договор между воюващите. Остава само да проглбеднат, а не да слушат заблудените ционисти.Давид никога не е намирал Ковчега на Завета, направил е съвсем нов по точното описание от Петокнижието. Излъгал е всички евреи и така е станал господар.
16 Март 2008 16:04
"Били сме толерантни, толерантни сме, да бъдем толерантни!"
А тези, към които сме толерантни, толерантни ли са към нас?
Май не са.Затова и ще си отидем...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД