:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 326
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Нов ин витро метод щади жените

Преди месец у нас се роди първото бебе, заченато по нов репродуктивен метод - ин витро матурация, съобщиха от Медицинския център по репродуктивна медицина и оплождане ин витро "София", където се прилага той.

Засега новият начин за лечение на безплодие прохожда, като по света с него са родени около 300 бебета, но според специалистите той има своите предимства. Основава се на физиологичен феномен при жената, при който в ранната фаза на менструалния цикъл голяма група от малки фоликули нарастват заедно. Те се пунктират в тази ранна фаза, т.е. изваждат се незрели яйцеклетки, които след това в лабораторни условия узряват и впоследствие се оплождат, а получените ембриони се връщат в матката на жената, обясняват от медицинския център.

Разликата между този метод и стандартната ин витро процедура е, че при ин витро се прилага стимулация с хормонални препарати, чиято цел е да стимулира нарастването на множество фоликули в яйчниците и образуване на голям брой яйцеклетки. Едва след постигане на определени параметри фоликулите се пунктират, изваждат се зрели яйцеклетки и се оплождат.

При ин витро матурация обаче се избягва хормоналната стимулация на яйчниците. Затова новият метод е препоръчителен за жени, чувствителни към хормоналната терапия. При тях е повишен рискът от развитие на т. нар. овариален хиперстимулационен синдром, водещ до болнично лечение при 2-3% от случаите. Тежките форми на заболяването понякога предизвикват усложнения като белодробен тромбоемболизъм, отпадане на бъбречната функция, респираторен дистрес.

По принцип ин витро матурацията може да се използва за лечение на всички форми на безплодието, но е особено подходяща за жени с висок риск от овариален хиперстимулационен синдром, пациентки с поликистозни яйчници, жени с някои злокачествени заболявания, при които химиотерапията трябва да започне без отлагане. Процедурата обаче не е препоръчителна при жени след 40 години и при пациентки с намален яйчников резерв, предупреждават от център "София".

Освен това периодът на лечение е по-кратък в сравнение със стандартното ин витро, значително се редуцират и посещенията в клиниката, а процедурата се понася по-леко от пациентите. Специалистите твърдят, че редица публикувани данни сочат, че не се увеличава процентът на вродените малформации при децата, родени след ин витро матурация, в сравнение с децата, родени чрез други процедури на асистираните репродуктивни технологии.

Другото предимство на новия метод е, че той е с около 50% по-евтин от стандартната ин витро процедура, тъй като при него не се прилагат скъпоструващите медикаменти за хормонална стимулация.
1
9067
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
18 Март 2009 16:55
zdraveite, iskam da nau4a pove4e za noviya metod. ve4e prolagali v bg i kade, kakvo e nujno kakav vid isledvaniya i dokumenti sa nujni i priblizitelno kakva suma e nujna.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД