:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 279
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Светът се договаря тайно за доставка на зърнени храни

Русия, Украйна и Казахстан активно участват в преговори за споразумения с развиващите се държави
СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Филипинци протестират срещу вноса на ориз край опашка за зърнената култура, продавана от държавата на по-ниски цени в град Кезон. "Няма справедливост, когато стомахът е празен", пише на плаката. Немалка част от филипинците призовават правителството да предприеме аграрна реформа, за да се увеличат добивите на ориз, както и да падне цената му. Призивите станаха още по-злободневни, след като се провали сделката за закупуване на ориз от Виетнам.
Държавите се надпреварват да сключват тайни бартерни и двустранни споразумения със страните - износителки на основни зърнени култури, писа в. "Файненшъл таймс", като се позовава на дипломати и търговци на хранителни продукти. Целта е да се осигурят суровини в момент, когато цените на земеделските стоки непрекъснато нарастват, а водещите износители на продоволствени стоки забраняват продажби в чужбина. Междуправителствените контракти могат да заобиколят тези ограничения, твърдят дипломати. Русия, Украйна и Казахстан активно участват в преговори за постигането на такива споразумения.

Търговци на пшеница твърдят, че Украйна и Либия са пред сключване на споразумение за отдаването на 1 млн. декара земя, върху които северноафриканската държава да отглежда пшеница. Анализатори в Киев се питат дали е възможно постигането на такава договорка, след като по-рано тази година Украйна ограничи продажбите на зърнени храни за чужбина.

Дискусии предизвика и договор за бартер, сключен между Египет и Сирия. Според него Дамаск ще снабдява с ориз Кайро срещу пшеница. Провалиха се преговорите между Филипините и Виетнам за доставка на голямо количество ориз за Манила. "Сключването на двустранни споразумения е в разгара си", обяви Абдулреза Абасиан, експерт в Организацията по прехрана и земеделие на ООН.

Държави като Аржентина, Виетнам и Русия, които са основни износители на ориз, пшеница и соя, вече наложиха ограничения върху експорта на тези стоки и това засили притесненията от недостиг сред страните вносителки.

Търговци на зърнени храни казват, че Индия и Казахстан преговарят за сключването на двустранно споразумение за доставка на пшеница. Делхи бе принуден да внася зърно в последните две години. Все още обаче не е ясно дали е постигнато съгласие между двете страни.

Интересът към сключването на двустранни договори в сферата на земеделието бележи промяна в досегашната политика на повечето правителства. През 90-те години договарянето на такива сделки бе преустановено, защото държавите започнаха да купуват хранителни продукти от международните пазари.

Някои по-богати развиващи се държави купуват фючърси на пшеница, царевица и соя, които се търгуват на Чикагската стокова борса. Цените на храните са скочили средно с 45% от миналото лято насам, според Организацията по прехрана и земеделие на ООН. Цената на житото, ориза, царевицата и олиото удариха рекордни стойности тази година. Оризът например само за година поскъпна със 70 на сто.

Последици

Развиващите се страни вече изпитват негативните последствия от нарастването на цените на основните продукти. Гладните бунтове, които избухнаха в Хаити преди дни, отнеха живота на петима души. Протестите срещу увеличаването на цените в Кот д'Ивоар, Камерун, Мавритания, Мозамбик, Сенегал, Йемен, Бангладеш, Боливия, Индонезия, Афганистан, Узбекистан взеха 40 жертви.
92
2719
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
92
 Видими 
12 Април 2008 01:36
"Кога ще настъпи Световният Глрад?"
"Когато китайците започнат да ядат, като американците, с вилици и лъжици, вместо с пръчици!"
12 Април 2008 01:48
Когато стане очевидно и за най-големио задръстеняк , че храната си има енергиен еквивалент и той е приблизително 5 кила говеждо за барел петрол.
Който се чувства недоял да се обръща към ОПЕК.
12 Април 2008 02:17
В една статия наредени една дузина имена: Русия, Украйна, Либия, Иран, Виетнам и др. подобни. Тук може да стане страшно.
12 Април 2008 02:51
Русия, Украйна и Казахстан активно участват в преговори за постигането на такива споразумения.

Хи-хи, само преди няколко дни онзи доайен от Руската академия на науките обясняваше как "спекулантите" предизвиквали повишаването на цените по света. И местният дудукарник умно кимаше с глава
Бай Вълчане, прав си. Кютек ще има, ама не само виртуален.
12 Април 2008 02:57
БТВ, Параграфе, видях ти македонските замечатки от вчерашния брой. Мога само да те посъветвам да ми четеш постовете по-внимателно и по няколко пъти, ако трябва.
12 Април 2008 02:58
Никакъв кютек нема да има. Само разни комплексари като парата и гозамбо ша раздуват за ционистко-комунистически-китайски заговор.
12 Април 2008 03:35
Тази година над 1/4 от зърнената реколта в САЩ отива за дестилиране...смятайте (около 120 млн.тона). А дори цялата реколта да бъде превърната в гориво, то ще покрие едва около 18% от нуждите. Цените тръгнаха рязко в началото на миналата година, когато стана ясно, че според новата линия на Партията, собствениците на автомобили и неколко милиарда гладни други ще се конкурират за все по-недостигащия ресурс ( в момента резервите в световен мащаб са на най-ниско ниво от десетилетия (търсенето надвишава предлагането), като биха стигнали за около 50-60 дни). Като се има предвид средния "инком" на ламьособствениците и този на милиардите бедняци, става ясно къде ще отива зърното... Като вземем предвид и 70-те милиона нови гърла всяка година; и изчерпващите се водоносни пластове; и пресъхващите реки; и топенето на ледниците в Хималаите например, което топене заплашва да превърне големите реки в района в сезонни реки (сухи през топлия сезон, когато вече го нема глетчеро да захранва реката); ....много още причини има. Дано да се размине, но ако не се - тогава измрелите украинци преди 75-тина година биха ни се видяли капка в морето...
12 Април 2008 03:39
Българското правителство да вземе строги мерки за увеличаване на обработваемата земя. Да не се допуска засаждането на обработваема земя с технически култури за производство на биогорива, засаждането да се разрешава само на пустеещите земи. Българските учени да се заемат сериозно с детайлна разработка за приоритетите и развитието на земеделието. Пари по програмите да се дават на кандидати работещи по изпълнението на националните задачи.
12 Април 2008 05:55
pyte6estvenik , ти да не пристигаш от събрание на ТКЗС -то , бе каскет ?
Я ми кажи кой може да забрани на частен зърнопроизводител да засажда на собствената си земя технически култури АКО това би му донесло по-голям доход ?
Или те притеснява да не се появи конкуренция на горивопроизводителите от брацкио Лукойл ?
12 Април 2008 08:23
Нормално, Русия освен нефт и газ, произвежда и огромни количества пшеница и ще търгува нея. Руснаците произвежадт около 72 милиона тона на година.
Около 10-15 милиона тона остават за износ. Житото е като нефта. Дори по ценно.
Освен това Русия държи около 25% от запасите на сладководна вода.
Там също ще бъде огромен бизнес.
Барселона почва да внася питейна вода с влакови композиции заради огромната суша. Водата ще бъде синьото злато.
12 Април 2008 10:19
Надявам се, че поне "сладководна вода" нема да внасяме от РФ.
Имаме си питейна и минерална в изобилие. Даже се давиме понекога в нея...
12 Април 2008 10:43
" Анализатори в Киев се питат дали е възможно постигането на такава договорка, след като по-рано тази година Украйна ограничи продажбите на зърнени храни за чужбина "

Видяла Жабата че продковават Коня и си дигнала кракът.
Къде са тръгнали оранжевите дупенца - маолоросите да се сравняват с великоРусите

Украйна я храни Русия. Какви храни може да изнася, след като нея я хранят.

Украински и таджишки батраки и гастарбайтери им ме разрешено ВЕЛИКО ДУШНО дабачкат на полята в Русия.

Това е надежда да не измрът тот глад.

Сладководната вода съще е дефицит.
Никоя страна в света няма такивазапаси от чиста вода като Русия.

Волга, Об с Иртиш, Енисей, Лена, Амур - това са едни от най големите реки на света и са в русия.
Байкалското Езеро е най големия течен сладководен запас в света.

ОТлделно Русия притежава огромни количества замразена вода по Северния и Южния Полюм ( Арктика и Антарктика).
12 Април 2008 11:00
Дуся, ние ВОДА ИМАМЕ - и питейна И минерална.
И житце си имаме. И австрийците си имат и водичка и житце.
Отваряйте сергиите другаде.
12 Април 2008 11:21
Открих нещо велико и ви го съобщавам: Внимание! Светътът тайно пикае в тоалетните си!

Редактирано от - Менип на 12/4/2008 г/ 11:22:21

12 Април 2008 11:24
Там също ще бъде огромен бизнес.

ЗИПе, ако си мислиш че хората ще пукясват от глад и ще плащат баснословни суми за храна и вода, лъжеш се. Затова казвам че ще има кютек и не само във форумо. Революции ще има, режими ще падат, тероризмът ще цъфти, миграцията също. В централна Африка се тепат вече за вода. В Египет тия дни арестуваха няколко стотин души след безредици заради повишаващите се цени. А Рашата има най-много причини да се притеснява, както и от други проблеми - огромна територия, много ресурс, малко и намаляващо население. Ако тенденцията се запази, след десетина години просто ще бъдат заляти от емигранти (всъщност бежанци) от юг. И никакво атомно оръжие няма да им помогне.
12 Април 2008 11:26
Дуся, ние ВОДА ИМАМЕ - и питейна И минерална.

Блажени са верующите
12 Април 2008 11:38
Динаине не се коси, Тя и сега Русия е залята от емигранти около 15 милиона, тъй че новите само ще и помогнат, щото нема кой да бачка в момента и дори в Сочи има 2000 кфалифицирани австрийци които строят обекти.
България също няма много водни ресурси, но засега стигат.
Виж около твоя район има голем проблем. Там ще бъде горещо.
Ето малко и за Барселона
Натиснете тук
12 Април 2008 12:45
Аз написах бежанци, а не емигранти. Каква работа, какви 5 пева. В страни като Бенгладеш се гъчкат като в мравуняк и скоро ще започнат да се избиват за чиста вода и храна, а в същото време Русия се е ширнала на половин континент с 140 млн. население. Мислиш ли че това положение може да остане непроменено завинаги?
12 Април 2008 12:53
Да поясня: хората ще започнат да минават държавни граници, за да търсят прехрана, но и ще си я вземат насила, ако не им я дават доброволно. Никакви визи и гранични полиции няма да ги спрат, хеле пък ако говорим за руската граница. Както един български гражданин беше казал "Гладът е по-силен от тока, бате!"
12 Април 2008 12:55
Бай Дъ Вей, едва ли ще те учуди, но в Израел такива постоянни спирания на водата както в България не се наблюдават, нито на тока. Освен запаси от вода, трябват и запаси от акъл и управление. Във Враца си имаше постоянен режим на времето, сега не знам как е.
12 Април 2008 13:06
Мислиш ли че това положение може да остане непроменено завинаги?

Всъщност не, след около 10 милиарда години, Земята ще изчезне а заедно с нея и всички държави и държавици с техните граници

Айде стига толкоз, почва спортния уикенд.
12 Април 2008 13:24
Тц. Според Душето поднебесната ще пребъде за 10 млн. години, ама ако трябва да сме сериозни, ще има катаклизми, тежки. аре
12 Април 2008 13:52
Потенциални "провалени държави" ще бъдат онези, които имат дефицит на енергийни ресурси (нефт, газ) и зърно (пшеница, царевица, ориз, соя и т.н.) и са принудени да търсят внос на последните.
Така че пътешественика е съвсем прав - последната надежда е някаква държавна политика в тези области. Спомнете си съвсем близкото минало на Запада - при големи кризи, депресии, войни, единствено пълна мобилизация спасява положението. Така че пазарните теоритици може за мъъъъничко да се покрият и да не дрънкат глупости и да стават за посмешище, щото все пак някои по "любопитни" хорица черпят информация и прогнози не само от Радиоточката
12 Април 2008 14:34
Dinain,
Според една книжка с крилати мисли за израелците израелец е този, който разказва вицове, които започват с "Един арабин, един християнин и един евреин..." и винаги завършват с победа за евреина. Та:
"В страни като Бенгладеш се гъчкат като в мравуняк и скоро ще започнат да се избиват за чиста вода и храна, а в същото време Русия се е ширнала на половин континент с 140 млн. население. Мислиш ли че това положение може да остане непроменено завинаги? "
Съгласен съм че светът го очакват големи социални катаклизми, но все пак да попитам: След като в съвременния свят все още енергоносителите, суровините, храните и т.н. се купуват с пари, н мислиш ли, че ширещата се бедност от една страна и съсредоточаването на парите в Америка и евреите "може да остане непроменено завинаги"?
Защото не Бангладеш, а именно САЩ правят планове за разделяне на Русия и заграбване на богатствата й!
12 Април 2008 15:12
"Съсредоточаване на парите в Америка и евреите" - Змей, това щеше да има смисъл от обсъждане, ако не беше типична крилата фраза от книжката ти
Ресторантът ще приканя да каже нещо по същество, ако може. А не да ми заглушава радиоточката със white noise
12 Април 2008 15:45
Динаинчо да са успокои и да диша длбоко.
Малко успокоение и размисъл може и да помогне.
12 Април 2008 15:55
Некакси не си представям тълпи от босоноги бангладешци да прекосяват Хималаите, Тибет, Памир, казахските степи и право у Сибир да вземат водата и нефта на сибиряците.
Виж на Запад е все равно и топло. И току-виж се оказали на брега на Средиземно море.
Там, както разбрахме, водата не спира и има житце.
Па и бангладешците са мюсюлмани, нали...
12 Април 2008 16:16
Dinain
"... В страни като Бенгладеш се гъчкат като в мравуняк и скоро ще започнат да се избиват за чиста вода и храна, а в същото време Русия се е ширнала на половин континент с 140 млн. население. Мислиш ли че това положение може да остане непроменено завинаги?

Да поясня: хората ще започнат да минават държавни граници, за да търсят прехрана, но и ще си я вземат насила, ако не им я дават доброволно. "

И аз така мисля. Немците като стари приятели ще получат НАЙ ХУБАВИТЕ и ЛЮБИМИТЕ им земи - тия около Саратов , Энгелс и конечног Сталинград .
Може малко и около КУРск.
Франсетата ще колонизира Смоленск и Березина. Ингилизите обичат земите около Архангелск. Там е вечна пролет , като в Лондон .
игурен съм че афро саксонците от полуостров FLорида ще си харесат земите около полуостров ЧУКотка.
Бангладешците ще садят ОРИЗ около Тунгуская, Унгарците по Дон.

За Динайн и евреите въобще не се безпокоя. Те си имат республика около Амур.

Ще бъде интересно. Например - Бригадата на афро саксонците на FL от ЧУКотка обяви съревнование на Биробижданск4ата Бригада " Звезда Давида " на Динайн.
Но най добре се справя с дървосекачеството бригадата на оло - " Заваеты сОЛОмона ".
12 Април 2008 16:26
Некакси не си представям...

Това едва ли учудва някого, Хугин.
Душе, чувам че преди 65 години в брилянтения Питер основното ястие било плъх на тиган. Канибализмът (или както е на родния ти език - людоедството) също не бил изключение. Коментар?
12 Април 2008 16:36
Като стана дума за родния език: white noise си има еквивалент и на български... бял шум му викат инженерите... има и розов...
12 Април 2008 16:39
За съсредоточаване на парите Змеят може да изключи Америка, ако иска да бъде точен.
Сибир вече е населен с повече китайци, отколкото руснаци. Руснаците имат същия проблем, като Америка с мексиканците, макар, че вземат сериозни мерки.
Пренаселването на планетата, климатичните промени, замърсяването на почвата, въздуха и водите, изчерпването на ограничени природни ресурси няма до какво друго да доведе, освен от световни унищожителни войни.
Тук един колега призова пазарниците да си налягат парцалките. Експериментът със свободният пазар вече свърши. Опитът бе неуспешен. Светът се убеди, че напълно свободен пазар не може да има, а и никога не е имало. Оттеглянето на държавата като регулатор веднага предизвика заместването й от други сили, нелигитимни, неизбирани никога и от никога, които започнаха да командват икономиката. Всякакви монополи, картели, съглашения, лобита, престъпни сдружения, мафиотски организации, еврейски конспирации и пр. започнаха да командват пазара по-лошо, отколкото държавата. Пресният пример за свободният пазар- в Америка спрели да правят поддръжка на самолетите, за икономия на средства и увеличаване на печалбите на съответния Моше. Раздуха се работата и държавата отново си влиза в ролята, като спря от полети стотици самолети. Свободният пазар просто се оказа една идея как банките и финансовите институции да преразпределят световните пари в тяхна полза, или по-точно, онези, които ги притежават. Т.е. това е давате на свободата на малцина да ограбят безпрепятствено мнозинството.
В условията на очертаващите се световни катаклизми, всяка държава трябва да си организира производство, търговия и потребление по този начин, че да влезе в сила поговорката-"Гъз знае две двеста!". Т.е. трябва да има много гъвкава организация и приспособителни способности. От свободен пазар до здраво регулиране плюс възможности за натурално стопанство, плюс здраво ограмотяване на населението, военизиране, мобилизиране и прочие. Готови ли сме да произвеждаме ако нямаме нафта за тракторите? В момента не сме.
12 Април 2008 16:51
Gozambo !
Дано те прочетат някои от нашите висши "икономисти" от "политическата класа"... но едва ли ще те разберат...
12 Април 2008 18:54
Всякакви монополи, картели, съглашения, лобита, престъпни сдружения, мафиотски организации, еврейски конспирации и пр. започнаха да командват пазара по-лошо, отколкото държавата.

Менип, подкрепяйки Гозамбича по икономическите въпроси си слагаш главата в чувала. Тук вече неведнъж му се смеем на икономическите "прозрения" -стана пословичен с неговите evil corporations, ционистски морали и конспирации А икономическите науки заяви в прав текст че не ги признава заради "ненаучността" им
Гозамбе, все още чакаме Обама да се договори с арабския свят
12 Април 2008 18:55
Dinain
" Душе, чувам че преди 65 години в брилянтения Питер основното ястие било плъх на тиган. Канибализмът (или както е на родния ти език - людоедството) също не бил изключение. Коментар? "

Динайн, това го разправят приятелите ти , дето обичат ЧИСТОТАТА,
Те правеха некои на Сапун ?
Верно ли е ? Ти наверно пор добре знаеш ?
Коментар ?
12 Април 2008 18:59
Gozambo
" ... Сибир вече е населен с повече китайци, отколкото руснаци. Руснаците имат същия проблем, като Америка с мексиканците, макар, че вземат сериозни мерки. "

ТекСас , КенЗас , АлаБамка и FLорида са стари МЕКСИКАНСКИ Земи.
СИБИРЬ е бил 4 000 години до Веик Китай и никога не е бил Китайски.
Понеже е РУСКИ.
Понятно ? Ферщеен ?
Никога бан-гладен- деци и индуси, Негри , Сакси, арийи и китайци няма да зхаселят СИБИРЬ.
Щото ще им замръзнат мартинките.

12 Април 2008 19:01
Днес е ДЕНЯТ на КОСМОНАВТИКАТА,
Днес за първи път Руският Чрвек - Майор Юрий Гагарин започна усвояването на Космоса.
Сибир, Арктика, Северният и Южният Полюси и по голямата част от космоса са руски земи и се изследват от Русия.
12 Април 2008 19:03
Много ясно че няма конспирации
Наскоро имаше годишнина от трагедията със замърсяването на бреговата линия на Аляска, след като танкерчето на Ексон-Валдез (консорциум, контролиран от БП) се блъснало в риф, дало малко напред-назад, напред-назад (все едно таратайката е заседнала в сняг, a местните туземци си гледали от брега и си мислели - що за експерименти си правят тия ми ти бледолики), след което така си и изтелко, като "кънтейнмънт весл-а" си останал "он ит'с уей" (така де - не се появил) . И там официалното обяснение било: "Чичо Джо бил пиян и заспал на руля"

Редактирано от - RestorantPriRene на 12/4/2008 г/ 19:18:43

12 Април 2008 19:10
Динайн-е, няма какво да ти казвам по същество човеко
Добрите разследващи журналисти, които вадят кирливите Западни ризи вече се броят на пръстите...хайде не на едната, но на двете ръце
И съм сигурен че повечето ги знаеш - търси, чети и мисли...за развлечение
12 Април 2008 19:25
В страни като Бенгладеш се гъчкат като в мравуняк и скоро ще започнат да се избиват за чиста вода и храна, а в същото време Русия се е ширнала на половин континент с 140 млн. население. Мислиш ли че това положение може да остане непроменено завинаги?


Да поясня: хората ще започнат да минават държавни граници, за да търсят прехрана, но и ще си я вземат насила, ако не им я дават доброволно. Никакви визи и гранични полиции няма да ги спрат, хеле пък ако говорим за руската граница. Както един български гражданин беше казал "Гладът е по-силен от тока, бате!"


Я да видим дали съм сФанал правилно логиката на Динаин - понеже аз живея в боксониера 30 квадрата с две деца и мърмореща жена, а съседът се е ширнал със сочната си хубавица в 200 квадрата мезонет, няма проблем да го лопна по главата, да се нанеса в апартамента му и да му поебвам жената. И понеже имам само 5 лева в джоба, а те не стигат за бутилка Пещерска, ще лопна по главата и оня другия, с фирмите, и ще го преджобя, че се къпе в кинти, гадината.

Значи такова мислене си е нормално и в реда на нещата, така ли? Никой копче не може да ми каже и никой не може ме спря.
Ми тъй кажи бе, Динаин!
12 Април 2008 19:33
Йезуитино, бе какво "нормално" те гони? Все ми приписват някакви "нормалности", пък аз тази дума въобще не я ползвам
Казвам какво става и какво ще става, не съм слагал никакви оценки какво е "нормално" и какво е "ненормално". С това изключение, другото си го схванал правилно. Като огладнее човекът, нито граници, нито визи, нито закони ще го спрат...
Другарите дето горе подрипнаха защо не съм громял САЩ, ами Русия - аз не съм громял никого, посочвам обективните реалности. Русия е с населението на Бангладеш (който е с територия колкото БГ), а се е ширнала на половин континент с купчина ресурси - няма как да го опазят това, когато опре ножът до кокала. А ако не се променят тенденциите, отново казвам "ако", в близките десетилетия ножът на там отива. САЩ пък е с много по-малка територия и двойно население - може да се защитава по-ефективно.
12 Април 2008 19:35
Ресторанте, не си падам много по "разследващи журналисти"... имат склонност да попълват колонките в "Строго секретно". Повече си падам по научни публикации и история. Освен това не виждам какво общо имат "кирливите ризи на Запада" (каквото и да значи това) с написаното от мен.
12 Април 2008 19:41
Ами в заблуда съм останал, щото с такъв кежуъл тон ги редиш, че човек остава с впечатлението, че това са най-нормални и в реда на нещата работи...
12 Април 2008 19:50
Iezuit,
Такова мислене е справедливо и демократично само на държавно (и по-точно международно) ниво. На битово равнище е престъпно, неморално и осъдително.
12 Април 2008 19:54
Dinain!
Не бе приятелю! Но нима не си съгласен, че да се абсолютизира една идея е порочно! Нима не смяташ че Държавата има задължение не само да събира данъци? Нима не мислиш и ти, че дори и в Щатите, да не говорим за европейските демокрации, държавата прави някакви планове и регулира по някакъв начим икономическите процеси в страната си. Това казва и Gozambo!
Преди години управляващите се стремяха да превърнат всяко производство в държавно. Видяхме резултата... Сегашните, без да се замислят (като предшествениците си от БКП, но на 180 градуса) се опитват да направят всичко частно... Пипе трябва!
А Буда е казал: придържай се към СРЕДАТА. Нали не смяташ Буда за "комуняга"?
12 Април 2008 20:11
Менип,
Съгласен съм с тебе по принцип. Но не си прав , че сегашните "без да се замислят" превърнаха поголовно държавната собственост в частна. Напротив много добре си направиха сметката, гласуваха си съответните закони, осигуриха си международната подкрепа, създадоха си необходимата организация и... се нагушиха законно или незаконно, без значение. От "патриоти" се превърнаха в "граждани на света", а народа ДГД.
12 Април 2008 20:20
Динайне,
кои сте които ми се "смеете на икономическите прозрения"? Ти, Чики-Рики и още няколко наследници на Авраама.
Едно основно мое икономическо прозрение, че идва краят на либерализацията. То не е само мое, но нейсе. Ето, видя й се краят. Свободните банки и финансови институции такава каша направиха, че вдигнаха ръцете и призоваха държавата да я оправя. Оказа се, че "свободният пазар" само може да направи кашата, но не може да излезе от нея.Правителството на Буш обърна политиката и взема мерки за регулиране на банковият, финансовият и пр. бизнеси. Дори се натиска то да прави то да прави реформите за регулиране на икономиката, но от Конгреса им дават сигнали да си доизкарат мандата и да си обират крушите, защото икономиката се нуждае от по-сериозни регулативни механизми, които бушовци ще ги опорочат. Интересно е как се смееш на прогнози, които от около месец вече са сбъднати.
Твърдението ми, че макроикономиката и микроикономиката, която в момента се изучават са ненаучни, изобщо не означава, че "не вярвам в икономическите науки, защото са ненаучни". Можеш ли да ми посочиш един учебник, където е разгледан въпросът за влиянието на лобизма и корупцията върху развитието на икономиката? За мен лобизмът и корупцията имат по-голямо влияние, отколкото законът за търсене и предлагане, като последният никъде и никога не е действал във вида, в който се преподава. Каква наука е тогава, след като не отразява един най-основен икономически фактор? Само този пример ти давам.
На мен ми е ясно, че най-много те дразнят споменатите "еврейски конспирации". Досега еврейството нищо не е направило, за да опровергае наслоеното с хилядолетия мнение за еврейската религия като конспиративна. Говори се, че се събират се евреите и четат секретни свети писания и не искат никакво разпространение на религията им сред неевреи и, че оттам получават стратегически предимства в търговията на база еврейския морал. Всички религии учат хората да не лъжат, да не крадат, а се говори, че при еврейската е обратното. Оттам във всички времена и епохи, във всички държави, във всички региони имаме репресии над евреите. Нещо като народната песен-"Където ида мамо, все ме бият...". Говорят, че винаги с репресиите са налагали на евреите да носят отличителни знаци, за да ги познават хората и да се пазят да не ги излъжат.
Динайне, аз не бих искал това да е вярно. Но не мога да прочета нищо, което да го опровергава. За всеки можеш да пишеш или дискутираш всичко, само за евреите не. Ха си отвориш устата и или те цензурират, или те изключват от форума, или те обявяват за антисемит. Аз не искам да бъда антисемит и затова ще те помоля да ми дадеш някакви линкове, които да разсеят съмненията ми. Сега търся обяснение защо евреите винаги и навсякъде са гонени и са били карани да носят отличителни знаци от най-древно време. Ще ти бъда благодарен ако ми помогнеш.
А за Обама няма какво да ти кажа, освен да те попитам, да не би вече да са избрали Хилъри, та така подигравателно говориш за него?
12 Април 2008 20:23

Gozambo ,
вярно ли е, че след ипотечната криза “твоите приятели” са си отредили друго удобно място за изява, проявявайки неудържима активност на Чикагската борса?
12 Април 2008 20:30
Ааа, Менип, това е друга работа. Съгласен съм - балансът му е майката
Има области, в които държавата е незаменима, и това никой сериозен икономист не го отрича. Но проповедите на Гозамбича са все за йодеите, корпорациите, подтиснатите изобретатели и прочие. Ми смешен е човекът, какво да го правим?
законът за търсене и предлагане, като последният никъде и никога не е действал във вида, в който се преподава

След такива прозрения какво да се коментира...
12 Април 2008 20:39
Досега еврейството нищо не е направило, за да опровергае наслоеното с хилядолетия мнение за еврейската религия като конспиративна.

Това е, Гозамбич, поне по начало няма такова нещо като "еврейството", затова ще има да чакаш да те опровергават. Все едно да заявиш че зелени човечета се канят да завладеят Земята и после да питаш защо зелените човечета не са направили нищо, за да опровергаят обвиненията
А ако се чудиш защо те банват, обявяват за антисемит и прочие, според мен то е заради общоприето схващане че вярващите в еврейски конспирации са глупаци и с тях няма смисъл да се спори. По същия начин хората от хиляди години вярват в астрология, зодии и хороскопи, въпреки че за рационалното мислене е очевидно че това са глупости. Ключова дума тук е "вярващи" - когато става дума за вяра, спорът е безпредметен, чаткаш ли?
търся обяснение защо евреите винаги и навсякъде са гонени

Това също сме го дъвкали, какъв е смисълът да го правим пак? При теб очевидно става въпрос за вяра.
12 Април 2008 20:43
Динайн,
аз искам да ти кажа, че не съм антисемит. Напротив! Аз съм за Израел да съществува и , че трябва да бъде опазен от Запада. Отчитам постиженията на евреите във всички сфери. Признавам, че изобретяването на банковата и финансова система е основно тяхно дело и едва ли можем да си представим сегашния свят без тяхните постижения. Аз просто не искам определени ционистки сили, които в никакъв случай не представляват еврейството, да вземат връх в световните дела и най-вече в американските дела. Не искам американското правителство да действа под ционистки натиск. Менип горе каза за златната среда. Нека всичко да е с мярка. Амбициите да са с мярка. Има реална опасност светът или важна част от света да се обърнат срещу вас. Просто не прекалявайте!
И ще те помоля, когато искаш да ме изкараш смешник, да го правиш в същия материал. Написал съм нещо, обясни кое е смешното, кое е откаченото, кое е несвързаното, а не със стара дата от рода на - "Мани, го тоя, той е луд!".
Защото това, което пиша се разбира добре от другите хора. Не го разбираш ти, Чики Рики и още няколко сороски храненици. Така ви отърва.
Така ви става смешно, че хич да ме няма във форума не пропускате да ме споменете. И да не се обадя, ефектът е все едно съм тук, което означава, че се чувстване сериозно засегнати и не може да се отървете от натрапчивити мисли за онзи мизерник Гозамбо.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД