:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 451
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Новият чиновник

Атестират всички работещи в администрациите

Това става по нова наредба, която вече действа
Наредба, приета с ПМС N105/2002 г. и обнародвана в ДВ, бр.54 от 31.05.2002 г. урежда атестирането* на работещите в държавната администрация. Тя се отнася както за държавните служители в служебно правоотношение, работещи по Закона за държавния служител (ЗДСл), така и за тези, които са в трудови правоотношения по Кодекса на труда (КТ).

За администрацията на Министерския съвет, за Министерството на финансите и за Министерството на регионалното развитие и благоустройството наредбата влиза в сила от 1 юни 2002 г., а за останалите администрации от 1 януари 2003 г.



Кои са основните цели на атестирането?



1. Установяване равнището на професионална квалификация на служителите в държавната администрация и съответствието й с определените изисквания;

2. подобряване дейността на съответната администрация;

3. справедливо възнаграждаване на служителите според техните способности и принос към дейността на администрацията;

4. определяне на нуждите от развитие на всеки служител и подобряване на професионалната му компетентност;

5. подобряване на работните взаимоотношения, включително между ръководители и подчинени, и работата в екип и създаване на условия за реализиране на справедливи и прозрачни процедури за професионално и кариерно развитие.



Как се извършва атестирането?



1. Атестирането се извършва въз основа на периодично (за 1 календарна година) оценяване на трудовото изпълнение при отчитане на професионалната квалификация, прослуженото време и изискванията към изпълнението на преките задължения, определени в длъжностната характеристика на заеманата длъжност. Оценка се прави на всеки служител в съответната администрация от оценяващ ръководител под наблюдението и контрола на контролиращ ръководител и на представителните синдикати в администрацията. Оценяващ е ръководителят, на когото съответният служител е непосредствено подчинен. Той е длъжен да извърши преценката на трудовото изпълнение безпристрастно, честно и компетентно въз основа на обективно установими факти и обстоятелства.

Контролиращ е ръководителят, на когото е непосредствено подчинен оценяващият ръководител. Той подписва формуляр за оценка в 7-дневен срок от получаването му, след което в 3-дневен срок го предава в звеното, изпълняващо функции по управление на човешките ресурси.

Цялостната организация по провеждане на атестирането се осигурява от ръководителя на съответната администрация.

2. Оценяването на трудовото изпълнение включва три етапа:

а/ изготвяне и съгласуване на работен план в началото на периода;

б/ междинна среща в средата на периода;

в/ заключителна среща и определяне на обща оценка на трудовото изпълнение в края на периода.

Основна роля при атестирането има



изготвянето на работния план



Той се изготвя и съгласува съвместно от оценяващия ръководител и от оценявания. Работният план отчита основната цел, преките задължения, управляваните ресурси и компетентностите, регламентирани в длъжностната характеристика на длъжността, заемана от оценявания. В него се определят целите и изискванията към изпълнението, които оценяваният трябва да реализира през периода.

3. Определянето на общата оценка на трудовото изпълнение за един период на оценяване включва:

а/ оценка на трудовото изпълнение по отделните показатели;

б/ оформяне на обща оценка.



Какви са видовете оценки?



Въз основа на преобладаващите оценки по отделните показатели, общите постижения и поведението на оценявания, оценяващият ръководител определя обща оценка на трудовото изпълнение, която може да бъде:

а/ "изключително изпълнение" - оценяваният изключително ефективно изпълнява работата си значително над изискванията за длъжността, показано през целия период;

б/ "изпълнението е над изискванията" - оценяваният редовно изпълнява работата си над изискванията за длъжността;

в/ "изпълнението отговаря на изискванията" - оценяваният като цяло изпълнява работата на нивото на изискванията за длъжността, но не ги надминава;

г/ "изпълнението не отговаря напълно на изискванията, необходимо е подобрение" - оценяваният изпълнява работата под нивото на изискванията за длъжността;

д/ "неприемливо изпълнение" - оценяваният системно изпълнява работата под нивото на изискванията за длъжността.

Оценката се отразява във формуляр. Оценяващият ръководител и оценяваният имат право да се запознаят с попълнения формуляр, като оценяваният го подписва. Попълнените и подписани формуляри за оценка на трудовото изпълнение се съхраняват в личните досиета на служителите.

Оценката на компетентността на различните видове служители (заемащи ръководна, експертна или техническа длъжности) се извършва по отделни показатели, посочени подробно в наредбата.

Процедурата по оценката се осъществява писмено във всички етапи, т.е. тя е формална.



Може ли да се възрази срещу направената оценка?



Служителите, които не са съгласни с дадената им обща оценка, могат да подадат писмено възражение, в което да посочат мотивите за несъгласието си с оценката. Възражението се подава до контролиращия ръководител в 7-дневен срок от датата, на която оценяваният е подписал формуляра за обща оценка на трудовото изпълнение. Служителят може да изпрати копие от възражението до представителен синдикат в администрацията. Контролиращият ръководител е длъжен да се произнесе по възражението в 7-дневен срок от получаването му, като решението му е окончателно. Ако копие от възражението е изпратено и до представителен синдикат в администрацията, той може да даде становище в 3-дневен срок. Контролиращият ръководител може да потвърди или да коригира с една степен оценката на служителя, като попълни и подпише формуляра съгласно образеца приложение към наредбата.

Атестирането на съответните държавни служители дава отражение и върху възможността им да бъдат повишавани в ранг.

Сроковете за изготвяне на работни планове и за провеждане на междинната среща за оценка през 2002 г. са:

1. обсъждане и изготвяне на работен план, попълване и подписване на съответния раздел от формулярите за оценка от оценяващия ръководител и от оценявания - от 1 до 30 юни 2002 г.;

2. междинна среща, попълване и подписване на съответния раздел от формулярите за оценка от оценяващия ръководител и от оценявания - от 1 до 30 септември 2002 г.

В наредбата са посочени и някои други срокове, които са от значение за изготвяне на работни планове за 2003 г.

Преди прилагането на наредбата ръководителите на съответните администрации осигуряват провеждане на обучение за всички служители, което се организира от звената по човешки ресурси.

* Атестат (атестация) - Писмена преценка за качествата и поведението на едно лице през време на службата му.

Речник на чуждите думи в българския език, БАН, 1993г.
2257
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД