:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 306
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
РАВНОСМЕТКА

54 млрд. долара бяха хвърлени за реклами в Китай заради олимпиадата

Снимка: РОЙТЕРС
Работник наглежда поточната линия за бутилки "Кока-Кола" в завод на компанията в Нанджин, провинция Жянсу. Компанията е спонсор на олимпиадите от Амстердам 1928 и се стреми да задържи позицията си на №1 с хвърлянето на баснословни суми за реклама. Целта покрай наближаващите игри е "Кока-Кола" да стане предпочитана от новата генерация китайски консуматори.
Спонсорите на олимпийските игри ще похарчат рекордни суми, за да спечелят симпатиите на китайците. Местното население е издигнало в култ спортния форум, следователно и фирмите, които го подкрепят. Според проучванията на маркетинг-агенции рекламодателите в Китай ще похарчат с 19% повече средства от миналата година. Това прави 54 млрд. долара. Само олимпийските спонсори дават над 3 млрд. долара през 2008 година.

"Адидас", който е един от 11-те рекламодатели на Пекин 2008 на местно ниво, се надява да изпревари "Найк" по пазарен дял до края на годината. "Нашата маркетинг кампания е най-голямата в историята", коментира директорът на олимпийската програма на "Адидас" Ерика Кернер.

Големият конкурент "Найк" спонсорира много състезатели, но не е официален партньор на игрите. Това със сигурност ще повлияе негативно на американския концерн предвид факта, че 90% от китайците ще следят игрите, затова е и логично, че ще обърнат внимание и на официалните спонсори. Освен това Китай е най-бързо прогресиращата икономика в света и пробивът в този пазар означава пробив и в глобален план. Именно по тази причина "Адидас" се надява Китай да стане най-големият му пазар след САЩ. В момента в азиатската държава има 4000 магазина на фирмата, а до 2010 година те трябва да са вече 6300, което е увеличение с над 50%.

Друга мегакомпания - "Кока-Кола", пък кани 10 000 души на свои разноски на олимпиадата. Половината от гостите са от Китай, а останалите са партньори и служители на фирмата от цял свят. "Кока-Кола" ще монтира за своите хора и най-големия LSD-екран в Пекин.

Въобще спонсорите ще разположат своите павилиони около олимпийските обекти. Те обаче търсят и нови пътища за промоцията си - чрез благотворителни и социални дейности. Американската компания Johnson & Johnson например се ангажира да помага на китайците от борбата със СПИН до проблеми с очите. "Адидас" нае 75 хора на изкуството, които правят картини и скулптори на олимпийска тема. След края на игрите произведенията им ще бъдат продадени на търг от аукционната къща "Сотбис" в Хонконг, а парите ще бъдат преведени във фонда за подпомагане на жертвите от земетресението в провинция Съчуан.

"Това са хубави инициативи, които ще останат след нас", добавя Кернер.

Но нищо в най-многолюдната страна в света не става лесно. Организаторите и спонсорите се сблъскаха с този факт преди месеци, когато бяха размириците в Тибет и се заговори за олимпийски бойкот.

"Това е голямо предизвикателство за всички спонсори, защото инвестициите тук имат и известни рискове заради променящата се политическа обстановка", коментира медиен консултант на един от големите концерни.

А Тибет далеч не е единствената взривоопасна тема. Властите в Пекин осъдиха позицията на международната общност, която определи като геноцид случващото се в суданската провинция Дарфур, тъй като китайската политическа върхушка се интересува предимно от своите инвестиции в Африка, свързани с добива на петрол. Затова и на олимпийските игри ще има голяма група от спортисти, които ще протестират срещу случващото се в Судан. Всичко това със сигурност отчасти ще помрачи излъскания имидж на организаторите...
960
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД