:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 347
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Фонд "Земеделие" давал кредити на доверие

Земеделци не отчитали точно какво са купили със заемите за техника и животни
Фонд "Земеделие" е давал инвестиционни кредити на земеделски стопани, без да се формализира много с представените от тях документи какво всъщност е било закупено с парите. Това стана ясно от одит на Сметната палата за времето от началото на 2006 г. до края на 2007 г. Тогава фондът се ръководеше последователно от Асен Друмев и Димитър Тадаръков.

Според одиторите ведомството е приемало фактури за закупената с пари на фонда техника, в които изобщо не са посочени марка, модел, година на производство и други данни. При проверките на място за закупени животни пък се оказало, че стопани не са представяли данни нито за броя им, нито за вида им.

Само през 2007 г. за такива кредити са отделени към 59 млн. лв., които са раздадени при много изгодни условия - с лихва до 6% и с гратисен период за плащане от 9 месеца. За 2006 г. одиторите се натъкнали само на един кредит, който фермерът не иска да погаси, а за 2007 г. случаите били 3.

Палатата е открила и че фонд "Земеделие" не е съвсем наясно с приходите си. Фондът например не е регламентирал ясно начина за отчитане на приходите от трупани лихви по раздадените кредити. Липсват и активи за 93 000 лв., установила палатата.



СЪД

Районният съд в Добрич постанови вчера условни присъди по дело за неправомерно получени средства от фонд "Земеделие". Четиримата обвиняеми са получили чрез фалшиви документи общо 582 тона амониева селитра. Трима от тях получават наказание по 3 години лишаване от свобода с 5 години изпитателен срок. Четвъртият, който доброволно разкрил в полицията за подготвените фалшиви документи, получава 1 година и 6 месеца лишаване от свобода с 4 години изпитателен срок. Районният прокурор Пламен Костадинов заяви, че ще протестира присъдите пред окръжния съд, тъй като обвиняемите не са възстановили нито лев от причинената щета.
1
1599
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
30 Септември 2008 10:59
Не е вярно.


Само правилните "земеделци" не са се отчитали официално. Защото са се отчитали неофициално.


Неправилните са се отчитали ежеминутно и ежесекундно.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД