:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 428,178,565
Активни 78
Страници 2,659
За един ден 1,302,066
КОНСУЛТ

Три начина да избегнем глобите за липса на уреди по радиаторите

От идната седмица можем да подаваме молби за разсрочване на сметките за парно
Снимка: Борислав Николов
На 30 септември тази година, т.е. само след 3 месеца, изтичат окончателно и последните срокове, които дава енергийният закон за въвеждане на услугата "топлинно счетоводство" за абонатите на централното топлоснабдяване.

И тъй като традицията от последните няколко години повелява всички важни проблеми с парното да се решават посред лято, столичната топлофикация сложи 1 август като краен срок за подаване на молби за разсрочено плащане за идващия отоплителен сезон. Така абонатите са впрегнати да действат тъкмо когато смятат, че отоплението им е най-малкият проблем.

Крайната дата за въвеждане на топлинното счетоводство се отлага вече трета година, но този път изглежда санкциите няма да подминат никого. Те са две: глоба от 100 до 500 лева и по-скъпо парно. Сметките на абонатите, които не желаят да се включат в системата, се определят по друг начин - техният специфичен разход се увеличава с 10%, което натежава върху цялата сметка с приблизително толкова - точният процент зависи от потреблението и на топла вода. А и това ще дойде наесен, когато и без друго парното ще струва с 10% повече отколкото сега.

Откакто фирмите за топлинно счетоводство се увеличиха и услугата почна да става масова, се появиха и първите проблеми, които в края на 90-те само се предвиждаха. Те се състоят в това, че масовият тип строителство у нас - панелките, принуждават на едно място да живеят хора с доста различно финансово положение. А услугата е такава, че обитателите на три съседни входа, които се отопляват от една абонатна станция, трябва да изберат една фирма, да сложат еднакви уреди и по възможност никой да не се отказва от отопление или поне не изцяло. Фирмите пък масово се придържат към изискването поне 90% от вързаните към една абонатна станция да са съгласни с услугата, за да подпишат договор и компромиси се правят много рядко.

Точно това прави понякога трудно постижимо сключването на договор с фирмата - в столицата и в по-големите градове има немалко случаи, в които абонатите свикват общо събрание на живеещите, но него не могат да се разберат.

Лошото в такива случаи е, че уязвими за санкциите са всички, а не само съседите, които се дърпат. Затоваюристите съветват да се направи констативен протоколот общото събрание и в него подробно да се опише случаят. На такова общо събрание трябва да се установи кои са съгласни да се сключи договор и кои - не. Под протокола трябва да се подпишат всички присъствали. Малко преди изтичането на срока 30 септември съгласните да въведат услугата топлинно счетоводство пращат декларация до топлофикационното дружество с копия до Държавната комисия по енергийно регулиране и до Министерството на енергетиката. Смисълът на декларацията е те да заявят, че са съгласни да въведат услугата, но по независещи от тях причини не могат да го направят.

Към декларацията се прилага и констативния протокол, а в отделен списък се посочват съседите, които отказват да сложат инидивидуални измерителни уреди по радиаторите заедно с абонатните им номера. В правомощията на топлофикационното дружество е да разгледа такова писмо и да реши дали да санкционира впоследствие всички абонати или само отказалите се. Според източник от "Топлофикация София" досега така са разрешени благоприятно няколко случая в столицата, в които съкооператорите не са успели да се разберат коя фирма да изберат.

Другото решение е съкооператорите, които желаят да въведат услугата, да се разберат с избраната от тях фирма и с

несъгласните си съседи ипоследните да свалят радиаторите си.Демонтирането на радиатор е най-радикалното решение, но така всички са сигурни, че топлината, отчетена от топломера, не отива в жилищата на хора, които не плащат почти нищо. Освен това от известно време насам спирането на парното става само по този начин, а не чрез познатите доскоро пластмасови пломби, които се свалят с помощта на бръснарско ножче.

В София свалянето на един радиатор струва 6,85 лева с ДДС. Абонатът може да го демонтира и сам, но преди това трябва да се източи водата от инсталацията. А още по-преди това кооперацията трябва да е решила какъв процент от влязлата в сградата топлина ще се разпределя за общите части на сградата. Енергийният закон позволява този процент да е между 10% и 30%. Обикновено фирмите препоръчват да се избере максимумът, защото така отчетеното на топломера се разпределя по-справедливо между абонатите, които не са се отказали да плащат за парно.Третата възможност е почти самарянскаСъстои се в това желаещите да платят част или цялата сума, за да се монтират уредите във всички апартаменти, включително и в тези на хората, които се отказват. За тази цел може да се ползва някой от многото начини за разсрочено плащане. Само че трябва голямо убеждаване на несъгласните, защото впоследствие те трябва да плащат сметките за парно. А обикновено хората не са се отказали от него от добро, а от липса на пари.

Всъщност, по новите правила за изготвяне на сметки липсва адекватна възможност за пълно отказване от парно. Бележките ни вече са разделени на три части - такса мощност, която е 4-5 максимум 10 лева на апартамент, отопление на имота, което е най-голямата част от сметката и отопление на сградата - това са всъщност въпросните 10% до 30%, които се разпределят между всички в зависимост от големината на жилището. Законодателството дава възможност да се откажем само от отоплението на имота, но не и от другите два компонента и така пълният отказ на практика е невъзможен.

Другото, което трябва да правят абонатите на топлофикацията посред лято, поне в София, е да подадат молба за разсрочено плащане. Според общите условия на столичната топлофикация, които влизат в сила на 24 юни тази година, всяка година до 1 август абонатите, които искат да се отърват от големите зимни сметки, трябва да напишат специална молба. Тя е свободен текст и се подава в деловодствата на някой от четирите топлорайона в София.

Разсрочването започва от началото на зимния сезон. Принципът е сметките за декември, януари, февруари и март да се плащат по отделна схема: цялата такса мощност, топлата вода, цялото отопление на общите части на сградата, цялото ДДС и само 50% от сумата за отоплението на имота. Остатъкът се плаща със сметките от април до юли и така се постига по-плавно разпределение на разходите. Смисълът е в това, че при закъснение на плащането, което през зимата е далеч по-вероятно, абонатът става длъжник на дружеството на 60-тия ден след изтичане на срока за плащане. След този срок срещу него могат да се задействат процедурите, предвидени в Гражданския процесуален кодекс, т.е. да се покани да плати в 7-дневен срок и след това да се пристъпи към описване на имуществото. При разсрочването обаче задължението за плащане официално се отлага във времето. Разсрочването важи и за абонатите, които са на топлинно счетоводство, и за останалите.

Във Варна този проблем е решен по малко по-друг начин. В общите условия на варненската топлофикация молба за разсрочване може да се подава два пъти в годината - преди или след отоплителния сезон. Така че засега само на софиянци им предстои да посетят топлофикационния си район в разгара на летните жеги.каре:

Четирите топлорайона в столицата"София"

Адрес: ул."202" N 6

Обслужва: центъра, "Толстой","Надежда" 1 и 2 част, "Света Троица","Фондови жилища", "Хаджи Димитър", "Стефан Караджа", "Суха река", "Левски", "Банишора", "Зона Б-5", "Зона Б-18", "Зона Б-19".

Номератор: 931 24 24;

Справки "Търговски отдел": 931 24 24

Приемане на молби: "Банишора", трафопост до бл.38, тел.31 70 25, работно време: от 8 до 15 ч.***

"София изток"

Адрес: бул."Цариградско шосе" N 28 Б

Обслужва: "Яворов", "Хр.Смирненски", "Гео Милев", "Изток", "Изгрев", "Лозенец", "Дианабад", "Мусагеница", "Полигона", "Дървеница", "Студентски комплекс", "Младост","Дружба","Подуене център", гара "Искър", "Редута", "Иван Асен II"

Справки "Търговски отдел": 71 91 81

Приемане на молби: 70 31 41***

"Земляне"

Адрес: кв."Борово", ул."Природа" N 2

Обслужва: "Иван Вазов", "Бели брези", "Красно село", "Хиподрума", "Лагера", "Славия","Бъкстон", "Борово", "Мотописта", "Гоце Делчев", "Стрелбище", "Сердика", "Красна поляна", "Овча купел", "Разсадника", "Гевгелийски", "Илинден"

Номератор: 958 68 08;

Справки "Търговски отдел": 958 68 08

Приемане на молби: 59 31 56

Търговски отдел: всеки работен ден от 8.30 до 13 ч.***

"Люлин"

Адрес: ул."Владимир Зографов" N90

Обслужва: "Люлин", "Обеля", "Надежда" 3,4,5 и 6 част, "Свобода", "Връбница", "Захарна фабрика",

Справки "Търговски отдел": 37 42 01

Приемане на молби: 37 42 01

всеки работен ден от 13.30 до 16.30 ч.
5480
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД