:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 436,967,891
Активни 127
Страници 13,549
За един ден 1,302,066

Промяна в закона ще защити учениците при учителска стачка

При ефективни протести да бъде осигурено минимално обучение в школата, настоява комисията по дискриминация
Учебният процес в общинските и държавните училища да не се прекъсва изцяло по време на стачка, а да се осигурява поне минимално обучение. Такава промяна в Закона за уреждане на колективните трудови спорове предлага на правителството Комисията за защита от дискриминацията.Поводът за препоръката е жалбата на група родители от София срещу учителските синдикати и техните лидери Янка Такева и Крум Крумов.

Според родителите стачката на учителите миналата година е лишила децата от правото на образование, гарантирано от Конституцията. Преместването на учениците в частни детски градини и училища е довело до допълнителни разходи за семействата. Родителите са поискали и промяна в закона за уреждане на колективните трудови спорове, с която да се осигури минимална степен на образователни услуги по време на протест.

Комисията по дискриминация изцяло е уважила техния протест. Според нея заради учителската стачка учениците от държавните и общинските училища са третирани "по-неблагоприятно" в сравнение с възпитаниците на частните учебни заведения. Регионалните инспекторати в Ловеч, Ямбол, Русе, Стара Загора и Габрово са констатирали, че учителската стачка е довела до преместване на ученици от едно училище в друго. Антидискриминационната комисия смята, че така са били засегнати права и интереси на деца. Според нея правото на образование на деца до 16-годишна възраст има приоритет над правото на стачка. "Не става въпрос за това кое право е по-висше по ранг - правото на образование или правото на стачка. Става въпрос за паралелно упражняване на права без накърняване на едното право за сметка на другото", пише в становището на комисията. В резултат на това тя препоръчва на правителството в Закона за уреждане на колективните трудови спорове към общественозначимите услуги, които трябва да се осигуряват по време на стачка, да бъдат включени и основното и средното образование в държавните и общинските учебни заведения.

Нямаме отношение към този въпрос, коментира лидерът на учителския синдикат към КТ "Подкрепа" Крум Крумов. Зам. просветният министър Кирчо Атанасов, който отговаря за средното образование, не беше запознат с препоръките на комисията на Кемал Еюп. Просветният министър Даниел Вълчев не е заявявал публично необходимостта от предложената законова промяна.

Към момента учителските синдикати нямат намерение да стачкуват и не са обявявали стачна готовност.
62
2898
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
62
 Видими 
08 Октомври 2008 22:26
А закон може ли да отмени правото на стачка, дадено от Конституцията? И как ще бъде наредено на учители да прекратят стачката, за да работят? Та тогава те все още ще имат правото да напуснат. Е, а после? С полиция ли ще бъдат задържани? Изобщо, тая стачка здравата бръкна в рахатя на властимащите и властчакащите.
08 Октомври 2008 22:32

А какво ще правим с шофьорите, когато стачкуват и ми нарушават правото да отида на работа.Питам щото на тях по-лесно им изпълниха исканията, значи са по-важни и определят някакъв стандарт в държавата.
08 Октомври 2008 22:36
Правото на учение стои над правото на стачка? Къде го видяха това?
Чл. 6. (1) Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права.
(2) Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.

Равни ли са пред закона учителите с техните права и учениците с техните? Тогава?
Чл. 12. (1) Сдруженията на гражданите служат за задоволяване и защита на техните интереси.

Неведнъж съм предизвиквал с мнението си, че учителите имат свои интереси и синдикатите трябва дасе грижат преди всичко за тях - а не за часове, програми, учебници. За които трябва дас е грижат държавата и други обществени организации.
[/quote]Чл. 48.
(3) Всеки гражданин свободно избира своята професия и място на работа.
(4) Никой не може да бъде заставян да извършва принудителен труд.

Та - как ще накарат гражданите - учители да се трудят насила?
Чл. 50. Работниците и служителите имат право на стачка за защита на своите колективни икономически и социални интереси. Това право се осъществява при условия и по ред, определени със закон.

Изобщо - всичкото е поредната антидаскалска акция. За целта на която са готови да газят през Декларации за права на човека, Харти, Конституцията, закони и така - до смазването на остатъчната смелост за защита на личните и групови интереси в гражданите.
08 Октомври 2008 22:53
Комисията по дискриминация изцяло е уважила техния протест. Според нея заради учителската стачка учениците от държавните и общинските училища са третирани "по-неблагоприятно" в сравнение с възпитаниците на частните учебни заведения. Регионалните инспекторати в Ловеч, Ямбол, Русе, Стара Загора и Габрово са констатирали, че учителската стачка е довела до преместване на ученици от едно училище в друго. Антидискриминационната комисия смята, че така са били засегнати права и интереси на деца. Според нея правото на образование на деца до 16-годишна възраст има приоритет над правото на стачка.
9 реда и колко много глупости, злоба и реваншизъм към учителите в тях. Но тук е така, на обикновенни работещи хора не е прието да се заплащат заплати, достатъчни за нормален живот. Искането им за достойни заплати бе прието от управляващатата клептокрация като лична обида и сега те правят всичко за което се сетят, за да не допуснат нова стачка.
08 Октомври 2008 23:24
Нямаме отношение към този въпрос, коментира лидерът на учителския синдикат към КТ "Подкрепа" Крум Крумов.


Тия съвсем изперкаха - "нямали отношение към въпроса".......
Слава Богу - към събирането на членски внос и субсидиите - имат отношение
Най-шашкащото, обаче, е, че даскалите продължават да хранят синдикалните дебили, които са ги яхнали!
Явно си заслужават ниските заплати
09 Октомври 2008 00:37
Комисията по дискриминация не за пръв път прави опит да защити НДСВ и ДПС недоразуменията в МОН.

Например миналата година бе направен опит да се прикрие вината на Началник РИО София град. При явна жалба започваща с текст "срещу началник РИО" целия заседаващ състав на Комисията отначало се държеше, като че ли такива думи не са написани.

Едва когато един самопоканил се, НЕЗАВИСИМ от МОН експерт ги насоли И ГИ ПРИНУДИ да конституират Кастрева, тя не само бе обвинена, но и бе осъдена, без последващо обжалване! А председателя на състава бе сменен за следащото заседание.

Това което се случва се дължи на мърлявата работа на Янка Такева, преди всичко.

Не може да разполагаш с армия висшисти и да допускаш група дебили да ти се качват на главата. Написаното от комисията са пълни глупости, но в крайна сметка учителите сами са си виновни.

Трябва да почнат да се учат да се защитават от тоя полуграамотен нарцис.
09 Октомври 2008 00:42
(продължение)

Тази статия доказва, че по време на Станишев има противоконституционно и пълно срастване на трите власти (изпълнителна, съдебна и законодателна, те не са независими!), а това недоразумение Станишев, което е прекарало целия си съзнателен живот под чадър, така и не разбра, че е обикновено подставени лице.
09 Октомври 2008 06:48
Комисията по дискриминацията да си гледа работата!А да ги видим как ще вкарат 100 000 души в затвора!Значи русото недоразумение Вяра Не-знам коя си, дето за два часа прибира по 500 лв. от бюджета на училищата като обучител на родители, има повече права от тези, които учат децата и!Да е... и държавата!
09 Октомври 2008 07:42
генек, malinas, Neno, total, Петко Фенерски, bm1914ls,
09 Октомври 2008 08:10
Промяна в закона ще превърне окончателно учителите в роби на правителството.
генек, на кой управляващ му пука за Конституцията?! Самият конституционен съд не веднаж ме е разсмивал с решенията си...
09 Октомври 2008 08:28
Идва ми на акъла сега и друго: по същата логика учителите могат да съдят Държавата (не в комисиата - в съда!) с обвинение, че ги поставя в неравностойно положение спрямо милионерите или поне спрямо други държавни чиновници като прокурори, съдии, полицейски служители с висше образовние...
Тази комисия отдавна е за разтурване!

Редактирано от - Пламен Пенев на 09/10/2008 г/ 08:29:31

09 Октомври 2008 09:13
Държавата тъпче учителското съсловие. Това дава "рога" на учениците и те , необеспокоявани от никого, се качват на главите им.Затова образованието слиза на по ниско ниво.Пенсионер съм и бих желал "обещаните" ми 150 лв за Коледа да отстъпя на някой по свестен даскал....
09 Октомври 2008 09:31
Значи русото недоразумение Вяра Не-знам коя си, дето за два часа прибира по 500 лв. от бюджета на училищата като обучител на родители...
Прибира, защото й се дават - очевАдно, това са нейните сребърници...
09 Октомври 2008 11:42
Вяра не е недоразумение.Тя е герой!!!Не знам защо ви дразни.В едно демократично общество всеки има право на своите битки.Освен това тя никога, никога, никога НЕ Е ВЗИМАЛА 500 лева за два часа.Това е проверимо и доказуемо.И АЗ СЪМ УЧИТЕЛ.НЕ МЕ ИЗЛАГАЙТЕ СЪС ЗЛОБАТА СИ ТУКА ПОВЕЧЕ! Протеста на родителите имаше право и не случайно успя.Аз им се възхищавам и вярвам на Вяра, че това защитава нас също.ВРЕМЕТО ЩЕ ПОКАЖЕ!!!
09 Октомври 2008 11:43
Как се нарича държава, в която подслушват журналистите, пребиват неудобните и потъпкват правото на протест?Явно Гей Мутрич и Гоце наистина са се затъжили за тоталитарното минало и припкат да го възродят!
09 Октомври 2008 12:10
Платените клакьори на МОН пак изпълзяха!Не била вземала пари, била герой!? Че нали когато това излезе в публичното пространство, въпросната кифла се покри и отказа всякакви коментари!Нали показаха и разписката, на която същата се е подписала!
09 Октомври 2008 12:35
Вижте ся, другарки и другари - според закона в жизнено важни за обществото дейности правото на стачка може да се ограничи и се ограничава - например в транспорт, телекомуникации, енергетика, здравеопазване. И не само у нас, а и в цивилизованите страни. Така че разберете се - дали училищното образование е жизнено важно или не. Ако е - може да се ограничи правото на стачка, ако не - спрете да дуднете колко било важно. А иначе никой никого не принуждава да работи като учител, така че общите ви граждански права не са нарушени.

_______________________
And if I spend somebody else’s money on somebody else, I’m not concerned about how much it is, and I’m not concerned about what I get. And that’s government.
Milton Friedman, Fox News interview (May 2004)
09 Октомври 2008 12:58Има една интересна тенденция - заговори ли се за учителите /не за образованието, а конкретно за тях!/, появява се контрабасът Манрико и започва да дудне насреща им. При това откровено фалшиви. Първо, правото на стачка не е общочовешко право, а е заложено в конституцията. А виж - правото на протест е общочовешко. Манрико иска да се потискат и двете /а май и другите права!/.
Второ, това, че в някои държави на специални работници не е разрешена ефективна стачка не прави държавите демократични, както набляга той. А напротив.
Трето, според конституцията никой не може да те накара насила дас е трудиш. Тогава закон, забраняващ стачката, е просто антиконституционен.
Обаче, понеже у нас на власт са все дървени глави и философстващи унтерофицери Пришибееви /както е Манрико/ - конституцията постоянно се гази. Та и някои лакеи ни съветват да не се работи каквото искаш и можеш, а каквото ти разреши някой си.
Компютърният техник има меродавно мнение за парния двигател на компютъра. За другото - не по-високо от обувките.
09 Октомври 2008 13:26
kumariba:

Вяра не е недоразумение.Тя е герой!!!Не знам защо ви дразни.В едно демократично общество всеки има право на своите битки.Освен това тя никога, никога, никога НЕ Е ВЗИМАЛА 500 лева за два часа.Това е проверимо и доказуемо.И АЗ СЪМ УЧИТЕЛ.НЕ МЕ ИЗЛАГАЙТЕ СЪС ЗЛОБАТА СИ ТУКА ПОВЕЧЕ! Протеста на родителите имаше право и не случайно успя.Аз им се възхищавам и вярвам на Вяра, че това защитава нас също.ВРЕМЕТО ЩЕ ПОКАЖЕ!!!

Ти сам си се изложил достатъчно, та предостатъчно, представил си се като проправителствена отрепка още с първия си постинг.
Дай доказателствата за това, че номенклатурката Вяра не е вземала парите!

09 Октомври 2008 13:41За така наречената Вяра. Всички я видяхме каква е и разбрахме от разказите на чуителите как е "печелела" пари. В интернет би трябвало да има факсимилетата от документите - миналата есен се обсъждаха.
Кумариба, НЕ ТИ ВЯРВАМ, ЧЕ СИ УЧИТЕЛ!!!
Такива типчета са се появявали редовно тук в защита на МОН, МОНстъра и властта.
Впрочем, какво е героичното на тая Вяра? Нали е някаква боцка на неправителствена организация? Което изисква организиране, плановост, работа.
Та - кое й е героичното, Акнатон?
Чакам аргументиран отговор, а не есенните ти мантри и плювни.
09 Октомври 2008 14:00
Вижте каква беше реакцията на Комисията за защита от дискриминация по повод на явна дискриминация:http://www.mitev.eu/2006/11 /14/kejupkzdiskrim/
Тази комисия към парламента е създадена от управляващата коалиция за да симулира борба срещу дискриминацията.
09 Октомври 2008 14:05
Такива контрабаси като Манрико е крайно време да научат че в училищата децата нямат права. Данъкоплатците издържащи училищата също. Права имат само учителите и то само стачкуващите!
09 Октомври 2008 14:10
Антидискриминационната комисия смята, че така са били засегнати права и интереси на деца. Според нея правото на образование на деца до 16-годишна възраст има приоритет над правото на стачка.

Аз не се наемам да отсъждам кое право е по-висше, но би ми било интересно да чуя и мнението на шефката на комисията за детска защита, г-жа Ширин Местан, какво прави подопечната й комисия, а и държавната власт, че толкова много деца под 16 год. са лишени от правото си на образование.
И изобщо дали госпожата, като високопоставен държавен чиновник, се чувства длъжна да прилага Конституцията на РБ?
Чл. 53.
(1) Всеки има право на образование.
(2) Училищното обучение до 16-годишна възраст е задължително.
09 Октомври 2008 14:12
Правителството знаеше още от пролетта на 2007 г. за подготовката за стачката. В медиите не съм забелязал критика по негов адрес че е проспало лятото и че по същество е виновно за стачката. Опитах се да реагирам, но в-к Атака и в-к Учителско дело отказаха да публикуват следното: http://www.mitev.eu/2007/10/05/sta4ka_vla st/ В други вестници не съм опитвал, защото ми се струваше, че никъде няма да поемат отговорност и да публикуват критика за действията на правителството.
09 Октомври 2008 14:14
Такива флигорни като Хеатко трябва да научат, че :
1. Учителите СЪЩО са данъкоплатци
2. Просто е тъпо да поставяш нечии права над други /особено, ако претендираш, че си демократично скроен човек/
3. Правата са очертани в конституцията, в някои декларации и харти
4. В случая не става дума за пазене на нечии /детски/ права, а за отнемане на работническото право на стачка
5. Колкото и да се маскира акцията, тя е част от оная, сполучливо наречена от колегата Сократ-май "Прокълни даскала!". Пък и не забравяйте, че пътят към ада е застлан с добри намерения
6. Най-лошото е, че колегите писачи забравят - по време на стачката видяхме кои са озверелите ретрогради, мразещи всичко светещо и търсещи начин да смачкат някак си даскалите. Може би заради стари комплекси и заслужени двойки от училище.
09 Октомври 2008 14:20
Heat:

Такива контрабаси като Манрико е крайно време да научат че в училищата децата нямат права. Данъкоплатците издържащи училищата също. Права имат само учителите и то само стачкуващите!


Иронията ти е повече от неуместна. Правителството с действията си /не е първото разбира се/ обезкървява образованието като отблъсква качествените кадри от него. Моята дъщеря работеше като детска учителка. Заплата 220 лв. Завърши с пълно отличие университета. Обича си работата. Сега напуска със съжаление, защото е майка на две деца и трябва да мисли за прехраната им. На новото място получава над 1000 лв. заплата. Но разбира се според хора от рода на Хийт правителството не може да носи отговорност за това. А дъщеря ми съвсем не е единствената. От една страна напускане на изградени кадри, а от друга страна - все по-слаб интерес за ориентиране към учителската професия, - това е резултат от дългогодишното действие на властимащите, като сегашните са отличници по този въпрос. Като бивш вузовски преподавател ме боли за тази ситуация. Ти Хийт спокоен ли си?
09 Октомври 2008 14:34
Много ми е интересно какво означава това "минимално образование", което трябва да се осигури по време на стачка. Имам предвид не детските градини, а началния и среден курс на образование. Нещо като "Бърза помощ" ли ще е?
09 Октомври 2008 14:44
Calina Malina:

Много ми е интересно какво означава това "минимално образование", което трябва да се осигури по време на стачка. Имам предвид не детските градини, а началния и среден курс на образование. Нещо като "Бърза помощ" ли ще е?


Може би е същото както когато някоя жена е малко /минимално/ бременна.!

09 Октомври 2008 15:01
според закона в жизнено важни за обществото дейности правото на стачка може да се ограничи и се ограничава - например в транспорт, телекомуникации, енергетика, здравеопазване. И не само у нас, а и в цивилизованите страни.


Манрико, ако смея да те запитам в качеството ти на виден познавач на правните системи на "цивилизованите страни" - в колко от тях и поради какви причини правото на учителите да стачкуват е ограничено?
Чакам конкретен отговор
09 Октомври 2008 15:05
Такива контрабаси като Манрико е крайно време да научат че в училищата децата нямат права. Данъкоплатците издържащи училищата също. Права имат само учителите и то само стачкуващите!


Хитко , я виж това, а после пробвай да повториш горната си глупавиня, че да се посмеем истински здравословно на тупаноподобието ти:
Натиснете тук
Аре, чакаме
09 Октомври 2008 15:26
Моята дъщеря работеше като детска учителка. Заплата 220 лв.

Моя позната работи същата работа. След последните изменения средната брутна заплата при тях в момента вече е 750 лв месечно (общинско място, не частно). Естествено винаги може да се иска повече, но не и с използване на откровени лъжи и измислици.
09 Октомври 2008 15:45
М-да! Които родители имат пари ще запишат децата си в частни училища. Но... само преди няколко дена в същия този вестник имаше заглавие от вида: "Закриват се държавни училища, а се откриват частни", вопъл по закритите училища с по няколко ученика, чиято единствена цел е да държат персонал на работа. Явно тенденцията ще продължи след като родителите хем плащат за частни уроци, хем децата им губят седмици подготовка в училище. Не можем да ги обвиним, защото всеки родител се грижи за интереса на децата си според възможностите си.09 Октомври 2008 15:45
Хийт:
" Естествено винаги може да се иска повече, но не и с използване на откровени лъжи и измислици."


Хийте, това, което съм ти посочил, се отнася за периода на учителската стачка и за чистата сума след удръжките. Да ти изпращам ли фиша за заплатата.? И ако твоята позната получава 750 лв брутна заплата, то според правителството средната брутна заплата в образованието е 650 лв, а ти познай колко е чистата след като махнеш 10те процента плосък данък и другите удръжки. Лесно е да се говори за лъжи и измислици, трудно е да се предложат доказателства.

Между другото ти считаш ли, че политиката на правителството в сферата на образованието е правилна? Да или не?
09 Октомври 2008 15:51
Манрико не може или не желае да разбере, че ограничаването на правата става тенденция!Отново повтарям въпроса си.Как се нарича една държава, в която следят и подслушват журмалистите, бият неудобните/опасните и ограничават правото на протест!
09 Октомври 2008 15:53
И между другото, кой ще защити учителите!?
09 Октомври 2008 15:56
И между другото, кой ще защити учителите!?
По целия цивилизован свят защитата на правата на работещите се извършва от синдикалните им организации, които те сами си създават, и от лидерите им, които те сами си избират. Българските учители са си избрали за тази цел Янка Такева.

_______________________
And if I spend somebody else’s money on somebody else, I’m not concerned about how much it is, and I’m not concerned about what I get. And that’s government.
Milton Friedman, Fox News interview (May 2004)
09 Октомври 2008 16:05
По целия цивилизован свят защитата на правата на работещите се извършва от синдикалните им организации, които те сами си създават, и от лидерите им, които те сами си избират. Българските учители са си избрали за тази цел Янка Такева.


Манерка - бях те помолил да дадеш подробности за "цивилизования свят", от който така отбираш.
Гледам, че си се затруднил, поради което пак плямпаш общи приказки и пак - за пустата му цивилизованост.....
Кажи нещо конкретно!
Иначе - за Янка Т си прав - докато даскалите не я сменят, има да сънуват добри заплати
Айде сега - кажи за цивилизацията
09 Октомври 2008 16:21
Тази статия май е отговор на онова филмче, дадено по БТВ, и показващо тъжната реалност. Санким, да не би даскалите пак да решат да стачкуват. Ама те, особено по-младите, решават май да стачкуват с краката си, пък други залагат на старата максима от соцвремето - те ме лъжат, че ми плащат, я ги лъжем, че работим. Трети, онези, от старата генерация, които бавно и полека изчезват по причина на ЕГН-то, все още карат по възрожденски. Тъжна картинка.
09 Октомври 2008 16:22
И между другото, кой ще защити учителите!?


Преди всичко - самите учители трябва да се защитят!
Което няма как да стане под ръководството на селски интелекти като Янки и Томовци.
Отървете се от тия андрешковци, създайте истински синдикат, подайте ръка на родителите, не искайте само пари за заплати - настоявайте преди всичко за пари за ОБРАЗОВАНИЕ, а след това - всички разумни хора в страната ще ви подкрепят!
Това е формулата на успеха, според мен
09 Октомври 2008 16:36
Лен, не знам дали си наясно с положението в училище!?Просто млади няма или ако дойдат - махат се след две-три години най-много.Най-често се случва да дойде някой студент-задочник и да стои, докато завърши.Такива, дето работят за да отбият номера има, ама те са малко.Болшинството от учителите са на възраст над 45 години-т.е. такива, които са започнали в по-стари времена, защото са обичали тая професия.А когато такива, все пак улегнали хора се разбунтуват, значи нещата наистина са зле!Това е, което не разбират платените клакьори на МОН и индивидите като Манрико, които пускат високопарните лафове.Много скоро просто няма да има кой да работи в училище.А ако някой си мисли, че в частното образование плащат кой знае колко повече-жестоко се лъже.Да не говорим, че там учениците в доста случаи се държат доста по-брутално от връстниците си в общинските училища, защото смятат, че като са си платили им е позволено всичко.
09 Октомври 2008 16:41
Тотал, много е лесно да се каже:"Отървете се от Я.Т.!"А знаеш ли каква е процедурата за да стане това?А знаеш ли, че дори и да се създаде нов синдикат на учителите, дори и да обхваща всичики преподаватели, просто никой няма да преговаря с него, защото веднага ще влезе в сила клаузата, че правителството може да води преговори само с национално представени синдикати, т.е. с "Подкрепа" и КНСБ.
09 Октомври 2008 16:55
не искайте само пари за заплати - настоявайте преди всичко за пари за ОБРАЗОВАНИЕ

Ами тук е зарито кучето човече, за това се дърлим и все се подхвърля кой обича и кой мрази учителите. Говорим с едни и същи думи в които влагаме различен смисъл. Едни хора разбират под това децата да имат адекватни за 21 век знания, умения, възпитание и естествено добро заплащане за учителите които дават такива неща. Другото разбиране казано в прав текст и без заобикаляне е че пари за образование означава единствено пари за учители, за всички и по много, без съкращения, без контрол, без значение кой как си върши работа...
09 Октомври 2008 16:58А сега някой - като самовлюбения натруфен Манрико, да коментира това:
Чл. 12. (1) Докато трае стачката, работниците са длъжни да бъдат в предприятието през установеното за тях работно време.
(2) Стачкуващите работници не могат да предприемат действия, с които пречат или създават допълнителни затруднения за нормалното протичане на дейности извън трудовите им задължения.
(3) Виновното неизпълнение на изискванията по предходните алинеи е нарушение на трудовата дисциплина, за което се налагат предвидените в Кодекса на труда дисциплинарни наказания независимо от имуществената, административната и наказателната отговорност.

и към него :
Чл. 18. (1) (Изм. - ДВ, бр. 27 от 1991 г.) Работникът не получава трудово възнаграждение за времето, през което поради участие в стачка е преустановил изпълнението на трудовите си задължения.

Значи - хем работникът е длъжен да стои на работното място през "установеното работно време", хем не му се плаща. Какво е това, ако не натиск - просто се забранява хората да изкарат някой грош и се принуждават към капитулация чрез мизерия.
Що се отнася до "легитимните" синдикати - други у нас не се признват. Имаше един НУС, направен от отцепници от КНСБ - не го призна властта, докато не стана част ПАК от КНСБ. И сега формално е различен синдикат. Колкото някакви "лидери" да папкат пари.
Всиокомерието, Манрико, е манталитет на комплексаря!
09 Октомври 2008 17:04Хеат пак се опитва да прехвърля проблемите от болната глава на здравата /или почти здравата/.
Другото разбиране казано в прав текст и без заобикаляне е че пари за образование означава единствено пари за учители, за всички и по много, без съкращения, без контрол, без значение кой как си върши работа...

Кога най-после ще схванеш, че задачата на учителските организации е да се борят за подобряване на условията на учителския труд? Задачата да контролират този труд, да определят колко и кои ще го полагат, да съкращават и назначават - НЕ Е РАБОТА НА УЧИТЕЛИТЕ!!!
Както и програми, учебници, часове, изпити - казал го е един колега вече. Чия работа е, много добре знаете и ти, и Манрико. Право на учителите е да защитават своите искания и права, задължение на държавата /министър, чиновници/ е да създадат условия за нормална работа в ЦЯЛАТА ПРОСВЕТА.
Хайде стига елементарни демагогии! Наистина, толкова злоба има в думите ви, толкова упоритост да не се вижда истината, толкова комплексарщина...
09 Октомври 2008 17:06
Тука са го измислили много интересно. Има разни професии, които НЯМАТ право на стачка. Обаче пък, имат право на по голяма заплата, и по голяма компенсация от инфлацията.....като резултат, когато тука метрото стачкува, и когато мислиха дали аджеба да включат метрото към обществено важните служби...като направиха една сметка, решиха че е по добре да ги оставят правото да си стачкуват когато си искат Но да, това е в нормалните държави, в ненормалните
09 Октомври 2008 17:44
Невероятна е силата на манипулативните медии. Когато беше стачката на учителите миналата година, най-голямата въобще в историята на България, тези хора бяха превърнати в по-черни от дявола. Ето сега, отново се нахвърлят срещу онези, които миналата година дръзнаха да се възпротивят на правителството, обричащо ги на глад и мизерия. Защо, ми то е ясно - дайте да отвлечем вниманието, щото иде зима, парно, ток. Дайте да хвърлим даскалите да ги ръфат. Но, ей богу, потресаващата липса на солидарност сред този наш народ винаги ме е и ужасявала, и натъжавала. Що за философия, боже, имаме: всеки да се спасява поединично, пък другия /другите/ - кучета ги яли. Тъжна картинка. А иде зима. Че и световна криза има. Трябва да се отвлича вниманието от сериозните неща.
09 Октомври 2008 18:04
ЛЕН,
де да беше само за отклоняване на вниманието - с мед да ги намажеш, ду..пето им да оближеш, дет се вика.
Проблемът е много по-сериозен!
Борован,

09 Октомври 2008 18:40
по конституция е гарантирано правото на образование, но никъде не е записано, че това право се упражнява по всяко време
09 Октомври 2008 19:22
Тотал, много е лесно да се каже:"Отървете се от Я.Т.!"А знаеш ли каква е процедурата за да стане това?


Не казвам, че е лесно - казавам, че е необходимо!
Процедурата е елементарна - пълно напускане на казионните синдикати и създаване на ЕДИН обединен нов синдикат, а после - масова стачка с искане за "синдикални избори".Смея да те уверя, че колкото и да му се иска - Правителството едва ли ще може да продължи преговорите със старите организации, състоящи се само от "председателите" си и администрацията им
Докато си кротувате като овце под крилцето на Мама Янка - ще получавате овчи заплати!
09 Октомври 2008 20:15
Тотал,

само, ако приемеш едно уточнение - няма да получават овчи заплати, а ще ги колят като овце, а агнетата ще мълчат ли - мълчат..

... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД