:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 286
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Поне 25 000 остават без работа след Нова година

Завръщащите се емигранти няма да могат да разчитат на програмите за заетост и на социални помощи
Опасенията на работодатели и синдикати, че безработицата ще скочи драстично още в близките месеци, се оправдават. Първата вълна уволнени ще излязат на трудовия пазар веднага след Нова година, показа проверка на "Сега". Очаква се тогава около 25 000 души да останат без работа.



От БДЖ ще бъдат съкратени не 2000 души, както се твърдеше доскоро, а 3000, т.е. една пета от персонала. Това се разбра вчера по време на преговорите между МВР и БДЖ за уреждане на договора за контрол на пожарната безопасност по влаковете за догодина.

"В строителството ще бъдат освободени около 10 000-20 000 души", прогнозира пред "Сега" Иван Бойков, изпълнителен директор на Камарата на строителите. Неговите сметки почиват на факта, че в момента са замразени обекти на стойност между 1 млрд. и 1.5 млрд. евро. "Съкращенията в строителния бранш ще достигнат със сигурност 20 000 души, а ако не тръгнат инфраструктурните проекти, за които се говори, ще са и много повече", смята Росен Плевнелиев, директор на "Линднер".

Само преди няколко дни една от най-големите строителни фирми в Банско, която се занимава с ваканционни имоти, е освободила близо 1700 работници. Предприемачи предполагат, че веднага след Нова година броят на съкратените работници драстично ще се увеличи. "Ако в строителния бранш действително работят около 250 000 работници, уволнението на 10% от тях е напълно реално", коментира Иван Мекушин, директор на компанията "Уинслоу", която инвестира главно в жилищни и ваканционни имоти.

Заводите и мините са другият голям "донор" за увеличаващата се армия на безработните. В "Стомана индъстри" вече са съкратени 300 души. "От 1 ноември до Нова година планираме да бъдат съкратени общо 200 миньори от "Горубсо-Мадан", съобщиха пред "Сега" служители от завода. До момента на 160 работници са връчени предизвестията, като това са предимно хора в пенсионна възраст. "Горубсо-Мадан" е собственост на Валентин Захариев от 2006 г. и е най-големият работодател в Смолянска област. В момента там са заети 1055 души.

Само преди седмица заводът за производство на азотни и фосфорни торове "Агрополихим" съобщи, че ще съкрати 200 души от общо 1100 наети в завода. Причината е спирането на една от производствените линии. От компанията заявиха, че финансовата криза е свила износа, а 60% от всички продажби са за чужбина. Друга причина е липсата на субсидии за фермерите, които нямали пари да си купят торове.

От "Неохим" съобщиха пред "Сега", че заводът е бил в ремонт от 15 септември до 25 ноември, но и след тази дата производството на торове не е било възстановено. Все още не е ясно каква ще е съдбата на почти спрелия "Кремиковци".

Германо-българската индустриално-търговска камара пък разпространи вчера данни от анкета сред членовете си, които показват, че 14% от немските фирми в България смятат догодина да правят съкращения. Половината от тях ще намалят инвестициите си у нас, а всяка осма немска фирма напълно се е отказала от намеренията за вложения у нас. 80% от анкетираните немски фирми с производства или офиси в България са абсолютно сигурни, че трябва да свият разходите си тук.

Допълнителен натиск върху пазара на труда ще окажат и емигрантите, които са останали без работа в Европа и се завръщат по родните места. Според проучване на агенция "Медиана" се очаква между 50 000 и 80 000 души да се завърнат в близко време. Първите вече започнаха да пристигат с автобуси от Испания и Германия. Кметове се тревожат, че тези хора остават извън програмите за заетост, тъй като не отговарят на условията за достъп - например да имат регистрация от 12 месеца в бюрата по труда. През първите няколко месеца емигрантите няма да имат право и на социални помощи.

В националния план по заетостта за следващата година е заложено равнище на безработицата от 7-7.8%. В последните дни обаче управляващите плахо започнаха да признават, че вероятно прогнозите им са твърде оптимистични и че безработицата може да надхвърли 10%. Това означава, че новите безработни на пазара на труда догодина ще са близо 100 000 души. При дебатите за бюджета в парламента беше обявено, че догодина се очакват 54 000 нови безработни.

За първи път от месеци насам безработицата отбеляза лек ръст още през октомври - "подскочи" до 5.85%, или с 0.05% в сравнение с предишния месец. Броят на регистрираните безработни по последни данни е 216 644 души, а увеличението за миналия месец е с 1952 души. Данните за ноември още не са готови.
40
5554
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
40
 Видими 
03 Декември 2008 04:27
Mного лошо!
03 Декември 2008 05:08
Тежки последни дни за тройната Коалиция...
И за нас.
03 Декември 2008 06:17
Грешките са при финансите, а го отнася реалното производство и гражданите. Банкерите продължават охолния си живот, да се правят на много умни и да искат заеми да не им се наруши рахатлъка. Има нешо много сбъркано и в американската система, колкото и по-напред да са от нас.
03 Декември 2008 06:32
Няма страшно, ще се пренасочат към селскостопанския сектор, у нас условията за земеделие са отлични. Е, позабравили са малко занаята на бащите и дедите си, но ще си го припомнят като дойде ножа до кокала. И без това селата са запустели, дано скоро да живнат.
03 Декември 2008 10:26
Много лошо , но нещата ще си дойдат на мястото. Занимавахме се с несвойствени неща и ставащото е следствие от това.
Сега ще дръпне селското стопанство, леката и преработвателна промишленост.
03 Декември 2008 10:27
Това са глупости, не им вервайте. Орешарски и Станишев казаха, че криза няма и няма да ни засегне.
03 Декември 2008 11:13
Щото стигнахме толкова напред в бурното си развитие , че продавачка работеща на 5дневна седмица , 8 часа купува БМВ за 18 годишния си син, който още учи !!!! От заплата хора и кредит .... Няма да го коментирам !!!
03 Декември 2008 11:42
Земеделието трябва да се събуди.България е прекрасно място за отглеждане на плодове и зеленчуци животновъдство.Селски и исторически туризъм морски и планински.Минералните води един огромен ресурс.Лека промишленост производство на обувки дрехи килими.Малко машиностроене и електротехническа промишленост.Никаква тежка металургия и химия. Другото е пренос на нефт газ ток и транспорт между Европа и Азия на стоки по въздух вода и суша.
03 Декември 2008 11:48
Егати приоритетите...
Емигрантите, които квичат за дравните осигуровки, които държават им иска, могат да не плащат данъци тука, защото не са местни лица и могат да си върнат парите от данъци в чужбина. Защо тогава да са на издръжка на местните бюра по труда, социални грижи, а не се замислите за хората тук, които остават без работа или - по български почин - няма да ги съкратят, ако сами не напуснат, ама няма да видят заплати по 5-6 и повече месеца.
03 Декември 2008 12:06
Тъпо Говедо:

"Няма страшно, ще се пренасочат към селскостопанския сектор, у нас условията за земеделие са отлични."


Уважаемо рогато,
ако не ме лъже паметта веднаж вече разменяхме мисли на тази тема. Много простичко си представяш нещата. Според мен те са много по-сложни поради следните причини:
1. Като се върнат безработните на село те ще намерят множество раздробени минипарцелчета земя, върху които не може да се разгърне модерно земеделие.
2. Като се върнат на село, те ще донесат със себе си работната си сила, способността си да се трудят, ще намерят и някакъв макар и малък предмет на труда /виж т.1 за земята/, но ще им липсва нещо много съществено - оръдията на труда. Как си представяш връщащите се на село безработни от града да обработват земята след като не разполагат със съответната селскостопанска производствена техника, нито със средства за закупуването и.
3. При съвременното развитие на техниката и количеството на земята на село пълноценно могат да бъдат заети определен брой хора в трудоспособна възраст. Наличието на повече хора ще доведе до непълноценното използване на работната сила и скрита форма на безработица, а наличието на по-малко от необходимата бройка води до неизползване на част от земята. /Наличието на необработена земя обаче може да бъде резултат не само на липса на достатъчно работна сила, но и на сбъркани цени, които правят неизгодно селскостопанското производство/
Нещата не са толкова елементарни, че да се решават с рогата напред.
03 Декември 2008 12:13
foo - системата не е сбъркана, просто работи точно за въпросните банкери. А производителите го отнасят. Сега вместо да се промени статуквото се печатат пари без покритие, за да се закърпи положението, а това е само отлагане на неизбежното.
03 Декември 2008 13:20
Mitev, остай го Тъпото не си губи времето с такива, като него дето разбират толкова от земеделие, та търсели фъстъците между листата растението, над земята и останали многоооо.. учудени, че вече били обрани !
Средствата отпуснати от ЕС на България за развитие на модерно, високо ефективно и производително, а от там и конкурентно способно на международните пазари, същевремено създаващо поминак и самочувствие на населението по места, изтекаха в партийните каси, бетониране на черноморското крайбрежие и планинските курорти, скъпи коли, скъпи курви и т.н....! По места партийно се назначиха и създадоха бейове и чукой с достъп до средства за закупуване на земеделска техника, къде на сила, къде "доброволно" прибраха земята от собствениците и, защото за последните пари няма, та да си вземат необходимият им инвентар и обработват наследствените си земи, превърнаха ги в селски пролетарият без бъдеще, без идейно вегетиращи животински същества, да им работят за 10-15 лева на ден...................................... .....
03 Декември 2008 13:32
Наемането на докери в пристанищата става по такава система , че и без да ги "съкратят" , от една дата нататък , ненужните просто няма да бъдат на работа ... Дописката подминава подобния казус ... Лошо ...

03 Декември 2008 14:23
Абе, какво стана с виетнамските работници, дето щяха да ни ги внасят?
03 Декември 2008 14:33
beagle:

"Наемането на докери в пристанищата става по такава система , че и без да ги "съкратят" , от една дата нататък , ненужните просто няма да бъдат на работа ... Дописката подминава подобния казус ... Лошо ... "


Четириноги приятелю
прав си, особено като се има предвид спирането на потока от товари след спирането на Кремиковци.
ПП.
След 1.12.2008 г., след като от четириногия си приятел бях пратен на доктор с диагноза "еклектика" не мога да спя спокойно. Вярно че най-добрите приятели на човека имат поне 80 пъти по-силно обоняние от човека, но все пак в кой момент надуши еклектика? След доказателство ще забравя захапването.
03 Декември 2008 15:38
Митев ,
Вярвай в добрите ми чувства и като затуй , в лично не го земай ... А насториш ли си поредното рецидивче , ще ти обадя ... При вас е като при нас , Приятелю Митев , не можем да се откажем от Любимото си ...

03 Декември 2008 16:02
Американците нали казаха, много сме били 7 милиона.
Трябвало да се "редуцираме" до най много 4.
Е, всичко е точно.
Има излишни доста хора.

03 Декември 2008 16:22
lalleen
[Начинаещ]
от Bulgaria

Общо мнения: 25
Скрий: Име, IP

Егати приоритетите...
Емигрантите, които квичат за дравните осигуровки, които държават им иска, могат да не плащат данъци тука, защото не са местни лица и могат да си върнат парите от данъци в чужбина. Защо тогава да са на издръжка на местните бюра по труда, социални грижи, а не се замислите за хората тук, които остават без работа или - по български почин - няма да ги съкратят, ако сами не напуснат, ама няма да видят заплати по 5-6 и повече месеца.

Ама успокой са ве, няма да се върна да ви изям мизерните 60лв на месец
Успокои ли се вече?
03 Декември 2008 16:41
beagle:

"А насториш ли си поредното рецидивче , ще ти обадя ... "


beagle, четириноги приятелю,
оставам още по-разтревожен. Обвинението за мен като човек който се е занимавал и се занимава с наука е много тежко. Освен това сега говориш за "поредно рецидивче", което е още по-смущаващо покоя мой. Ползвай ако желаеш пощата ми за да се разберем дали наистина съм съгрешил без да се усетя или ти си видял еклектика там където я няма.

03 Декември 2008 16:45
От БДЖ ще бъдат съкратени не 2000 души, както се твърдеше доскоро, а 3000, т.е. една пета от персонала.




Сериозен персонал.
***

...една от най-големите строителни фирми в Банско, която се занимава с ваканционни имоти, е освободила близо 1700 работници.



От това Банско нищо не губи, напротив. А профсъвзите да влезат в ролята на такива и да седнат да обсъдят с работодатели и социално министерство един приемлив социален план.



Преди месец се мотаха из форума колеги, които малко злобничко и много прибързано пищяха възторжено: Нека им на европейците, хак им на американците!


Я сега да ги чуем какво ще споделят...



Редактирано от - Real Life на 03/12/2008 г/ 16:58:05

03 Декември 2008 16:55
Стоите и гледайте. Текат първите изпитания за здравина на модела създаден от Иван Костов. Всички спецове се кълнят, че е много як, аз твърдя, че ще цъфне по шевовете.
Емигрантите не са плащали осигуровки за безработица и сега бюджетът т.е. ние ще трябва да ги подпомагаме. Същото с медицинските услуги, за които вдигаха джабала и се канеха да съдят държавата в Страсбург. Сега о-малко пари ще се разпределят между повече хора.
В момента банките слагат прът в икономиката. Те са чуждестранни, и повечето са фактически държавни или силно зависими от държавите си. Никакви инвестиции няма да вкарват в момент когато са най-нужни. Държавата е с вързани ръце и не може да възстанови кредитния процес, дори да иска.
През 1991 Пак костов беше автор на закона за банките, с което много се гордееше. Гордя са, гордя, до 1996 г. когато цялата работа рухна. После забрави за това. А аз само си наблюдавам.
03 Декември 2008 16:57
lalleen:


"Емигрантите, които квичат за дравните осигуровки, които държават им иска, ..."


lalleen,
какво са ти направили емигрантите та тъй грозно си се изразил?
Не ти ли стига, че има постоянен поток от тях към близките им в България, които подпомага платежния баланс на страната, та искаш да плащат и здравни застраховки тук без да ползват здравни услуги? Пиша ти това като човек, който се е върнал в България със съпруга чужденка с която е създал и отгледал три деца. Тоест не съм предпочел да остана емигрант и въпреки това не си позволявам грубости като твоите по адрес на емигрантите.
ПП.
Толкова ли си гладен та си изял някои букви в постинга си?
03 Декември 2008 17:08
Мошенник

Mitev, остай го Тъпото не си губи времето с такива, като него дето разбират толкова от земеделие, та търсели фъстъците между листата растението, над земята и останали многоооо.. учудени, че вече били обрани !
Средствата отпуснати от ЕС на България за развитие на модерно, високо ефективно и производително, а от там и конкурентно способно на международните пазари, същевремено създаващо поминак и самочувствие на населението по места, изтекаха в партийните каси, бетониране на черноморското крайбрежие и планинските курорти, скъпи коли, скъпи курви и т.н....! По места партийно се назначиха и създадоха бейове и чукой с достъп до средства за закупуване на земеделска техника, къде на сила, къде "доброволно" прибраха земята от собствениците и, защото за последните пари няма, та да си вземат необходимият им инвентар и обработват наследствените си земи, превърнаха ги в селски пролетарият без бъдеще, без идейно вегетиращи животински същества, да им работят за 10-15 лева на ден.


Мошенник (запазвам начина по който си пишеш ника с правописна грешка),
не разбирам какво искаш да кажеш, много ти скача мислата, като магаре дето са му пуснали конска муха под опашката.

Та какво предлагаш ти на 25, 000 безработни, по едно въженце и да се обесят?
А ти за упокойна ще им разтягаш лакърдии като тази тука?
Няма да е зле да помолиш някой да ти оправи правописа преди това, да не ги огорчаваш бесещите се, може да има и някой грамотен между тях
03 Декември 2008 17:26
За да се храни едно семейство от земеделие цяла година, трябва да обработва много декари земя, стотици, че и хиляди декари... За да работи толкова земя, трябва да има много селскостопанска техника, също навеси, работилница, складова база...
За животновъдство не говорим...
Е, имат ли ги тези неща съкратените работници и емигранти?
03 Декември 2008 17:43
Кой ще съживи селското стопаство и как по-точно ?
След като раздробиха земята и я направиха практически необработваема по чисто икономически съображения. Застаряващото население в провинцията ли, обезлюдени села !? С ЛИПСАТА на нормална инфраструктура в страната или много стара такава ? С милион емигранти пръснали се по света ? С това правителство ... от социалисти ... и икономисти като списващия в настоящата газета ? Отделно ... как ще стане ... с какво !? С мотики , като едно време , с волове или магарета ... с Беларуси или Kласс- ове или "Джон Диър" и "Джонсън" ? Как ще стане по -точно ?
Кой ще го прави това. Майкте ни и бащите ни ли, ние ли , или виетнамците който ще внесат ? Ами селското стопанство е на ДОТАЦИИ НАВСЪКЪДЕ ПО СВЕТА ... освен ако не е примитивно , разбира се.
Сега е ред за жестоката истина ... Кюлев беше пречукан като куче и пари няма да има, това беше банкера , който можеше да помогне ... а специалиста в селското стопанство беше Самоковеца, разбираше и от картофи и наркотици и от диаманти - ренесансова фигура .... и той беше пречукан ... Ние осиротяхме и сега няма да има и селско стопанство ... Трябваше да си пазите банкерите и агрономите ... а сега ...
Това е пооложението със селското стопанство. Може да ви помогнат и първите секретари и бивщи председатели на АПК , като този в Исперих - животновъдът Крачулов ... Това са в момента хора който се занимават с този бизнес ... на село ...
Да, ще стане със селското стопанство ... ама не днес , а утре ...

03 Декември 2008 17:44
Писна ми бе братче!!! Гледам как психясват народа с "финансовата криза". Люшкат го напред-назад "замразяваме заплатите", "емигрантите се връщали"...и прочее простотии...
Аз не мога да разбера как финансовата криза в България реши проблема с липсата на квалифицирани и обучени кадри!?! Ясно е, че в някои браншове - строителство, довършителни услуги, заварчици ще има редуциране, но конкретно за тях. Недвижимите имоти, въобще цялата тази сфера ще претърпи преструктуриране. Фирмите които бяха раздули, необосновано, щатовете си, също ще се преорганизират, най-вече кол центрове и сервиз услуги.
Божидар Данев, председател на БСК, в момента е впрегнал всичките ресурси в черна PR-кампания да вещае апокалипсиси. То не са дивашки интервюта, платени публикации, слухове, прогнози...Страда милия от сантиментални спомени за черните 90-те, когато без да си вложил нито стотинка, можеше да "бръкнеш" на пазара на труда и да извадиш служител с опит и два езика за 250 лв!?! Г-н Данев това иска и нища друго, никакво развитие, а регрес. Защо говори за редуциране на заплати, а не за адекватно финансово разпределение на средствата? Черната практика се състои в това, че фирмите в България приеха за нормално да работят на 50-150 % печалба!?! За сведение в нормалните страни, който постигне 15% печалба на година го смятат за финансов гении. Само фармацевтичната и оръжейната индустрия могат да постигнат до 20 % печалба. Така е в нормалният свят, в България, г-н Данев намаля заплати, повишава емиграцията, но не се отказва от 150% печалби, акумулирани най-вече не от добро управление, а от отчайващото ниско заплащане на труда в страната. Г-н Данев не говори за инвестиции на бизнеса в образователната система - не, прави се на ударен, и разчита "кризата" да избута пред вратата му отчаяни и обезверени "кадри".
Ето едно негово изказване, което искам да коментирам:"В последните пет години ръстът на работните заплати е изпреварил три пъти този на производителността на труда."
Прословутата производителност на труда, драги ми Данев, няма да се оправи ако Бай Иван вместо 2 канавки днес, изкопа 4. Бай Иван колкото и да копа с една лопата - толкова. Производителността, Данев, ще се вдигне, когато Бай Иван не копа с лопата, а с багер. Бизнеса в България не инвестира в модерни технологии, наука, образование, а е на мотото "Ако една работа не може да се свърши - ще наемем още една маймунка". Високата производителност ще се постигне само с модернизация и инвестиране в научни иновации. Инфантилно е, дори жестоко, Данев, да обвиняваш Бай Иван, че не копа като багер.
Образован емигрант, Данев, да се върне в България, и да ти работи за 600 лв. ще видиш през крив макарон, само в твоята глава „хиляди емигранти” се завръщат, и само такъв като тебе ще извика на помощ братският виетнамски народ. Напротив, продължават да заминават, и то за постоянно. Това е много страшно, защото много от тях вече емигрират не по икономически причини, а защото не искат децата им да израстат в България. По-добре емигрант в Париж или Копенхаген, отколкото в блатото на Данев.


03 Декември 2008 18:17
Bacho Ilia, !

Аман от Божидар Даневци и прочие люде с цигански манталитет.
03 Декември 2008 18:17
Нищо изненадващо няма в съкращаването на работещи в България. И без световната криза, пак щеше да има съкращения. Икономическата политика на България след 1989-та, или липсата на такава, има проста цел - унищожаване на българското производство и превръщането на останалите в България в подмивачи на задници, т.е. да работят в туристическия бизнес. Тъй де, ама туристическия ни бизнес също е в ръцете на дебеловратите, така че и той няма да прокопса, както и останалия дебеловрат бизнес. Унищожаването на производство то освобождава работници. Замирането на строителството също ще освободи работници, а при туризма просто няма да се увеличат работещите, докато не отмине световната криза. Това, което би могло да смекчи удара е увеличаване на потреблението в България, т.е. по-високи доходи за българите, но политиката на най-дясната партия БСП, е към продължаващото вече 19 години намаляване на доходите, така че удара ще е по-силен.
03 Декември 2008 18:32
Според мен това, което трябваше да смекчи удара са европейските фондове, обаче управляващите от коалицията направиха всичко, за да бъдат спрени...
03 Декември 2008 20:17
Бачо Илия
Напълно споделям мнението си за високопрефарцунения Данев.
Впрочем, той не беше ли инженер - кибернетик?
Което иде да покаже, че така любимите на Воцко и компания инДжинери /в противовес на омразните им "уманитари"/ наистина са свирки от какво и да е дърво.
03 Декември 2008 20:37
Според мен това, което трябваше да смекчи удара са европейските фондове, обаче управляващите от коалицията направиха всичко, за да бъдат спрени...

Ерго, да бъдат всичките избесени!
03 Декември 2008 20:41
Бачо Илия хиляди пъти
За съжаление такива като Данев са всеки час по телевизиите и работят за по-бързото приближаване на кризата, доколкото изобщо я има, а не е изкуствено създадена, за да си напълнят пак някои гушите.
03 Декември 2008 21:49
Господа ,
Дано сте наясно , че пирамидата "Съюз на работодателите" и наистина е черешката на общия ни живот , в резултат от прехода ни към демокрация ... Блажени да сме ...

03 Декември 2008 22:03
Пак се пробват да ни плашат
Да приемем, че един работник се върне от чужбина и се регистрира като безработен. Ако му предложат работа (на минимална заплата) и той откаже, няма право на обезщетения за безработица. Другият вариант е да се хване на работа, но малко ми е трудмо да си представя как някой работил за 120 евро на ден ще бачка цял месец за същите пари. При това никой не му гарантира, че след изработването на месеца и тези пари ще му бъдат платени.
03 Декември 2008 22:37
Доживяхме да чуваме мнения на Българи, че имигрантите сега са проблема.
Хубаво беше на всички, когато имигрантите носеха по 2млрд долара на година и мнозина все още пращат пари, а сега ги третират като чужди.
Само, че драскача не се замисля, че тези имигранти напуснаха България поради липса на работа.....
04 Декември 2008 00:33
Франция обяви война на Митал заради съкращения на работници
Френското правителство няма да остави стоманодобивната компания Арселор Митал (ArcelorMittal), която обяви съкращаването на 1400 работни места във Франция, да прави каквото си иска, възползвайки се от "алибито на кризата". Това заяви пред журналисти френският държавен секретар по заетостта Лоран Вокиез, цитиран от Франс прес...- Натиснете тук
04 Декември 2008 00:39
Неясно е още това КОИ, според статията се завръщат. Според мен неправилно се
ползва думата "емигранти". Берачи на маслини и портокали не са никакви емигранти,
нито са имигранти, а те са тези, които статията визира.

Прав е Бачо Илия за печалбата (нереално висока), но не е само тя дето бърка нещата.
И производителността на Бай Иван е важна. И нас традиционно (в строителството) и
масово се краде - време, материали, инструменти, машини. Това за да престане,
трябва да се смени "чипа". А у нас това е трудно. Дано не се окаже и невъзможно.
Ако някой и семейството му е действително гладен, ще търси варианти да се спасява;
досегашната практика показва обаче, че ние не сме забравили още схемата от по комунистическо
за 100% заетост и задължителен труд, при която всичко ти се "осигурява".
Свърши тази отдавна, но време ще мине докато всички я разберат.
Бг няма възможности да използва работната си сила в сегашния вариант, т.е. земеделието запуснато.
Там трябва да се насочи сериозан човешки ресурс (естествено е да му се помогне решително),
в селското стопанство е нашето спасение; и никакви лиготии като "селски туризъм" -
пак опити за "на баницата мекото и на работата лекото"...
04 Декември 2008 01:07
Ето типичен пример за мислене на съвременен "нашенец" (от тия с грешните чипове):
pepso
Пак се пробват да ни плашат

Те и преди се пробваха, но не стана, нали, ние сме отбор юнаци, надиплили пачки
в чужди банки и т.н. безработицата не ни касае

Да приемем, че един работник се върне от чужбина и се регистрира като безработен. Ако му предложат работа (на минимална заплата) и той откаже, няма право на обезщетения за безработица

Значи като се върне, първо ще се регистрира като безработен и няма той да
тръгне да търси работа, а ще чака да му "предложат".
Другият вариант е да се хване на работа, но малко ми е трудмо да си представя как някой работил за 120 евро на ден ще бачка цял месец за същите пари. При това никой не му гарантира, че след изработването на месеца и тези пари ще му бъдат платени.

Трудно е да си представиш, но ще ти мине като се сетиш, че тези 120 евро на ден
вече ги нема, а трябва да се яде
Та като поизгладнееш, може да ти светне, че този никой, дето "гарантира..."
едно или друго го няма от близо 20 години; гаранция може да дойде само като с
труда си докажеш на работодателя си, че заслужаваш парите, които ти плаща.
Така е там, дето плащат по 120 евро на ден. Апропо, те ли ти "предложиха" тая
работа, или ти ходИ на интервюта и правИ мили очи на тях?
Чипа, чипааааааааа
04 Декември 2008 01:24
9101
За да се храни едно семейство от земеделие цяла година, трябва да обработва много декари земя, стотици, че и хиляди декари... За да работи толкова земя, трябва да има много селскостопанска техника, също навеси, работилница, складова база...
За животновъдство не говорим...
Е, имат ли ги тези неща съкратените работници и емигранти?

Нямат ги тези неща, защото работеха работа, за която сега се оказва, че може и без нея
(или че има по-добри от тях в нея, такива, които ща я вършат, когато първите изядат ритника).
Нищо не става наготово, трябва дръзновение, труд и постоянство (т.е. нов "чип"
Преди няколко години минах през селото на баща ми, което помня отлично от
ваканциите в детските години. Пустуш, като 10 години след неутронна бомба;
лунен пейзаж, а беше една огромна градина със всичко, което днес можеш само
да мечтаеш да имаш за ядене и всичкото "органик". Никакви хиляди декари на
семейство не се падаха, не дори и стотици. Но имаше хора, към 600 души, а сега
стотина пенсии и виладжии, повечето сенилни или деградирали от алкохола
04 Декември 2008 10:52
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД