:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 370
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Тотална забрана за шофиране след употреба на алкохол

Здравното министерство ще бори пиянството и с увеличение на акциза
Данните за България са само за гражданите, които пият алкохол, а не за цялото население. АА пък означава абсолютен алкохол, т.е. етанол. 50 грама ракия са равни на 20 мл абсолютен алкохол.
Радикални мерки срещу войната по пътищата предлага Министерството на здравеопазването. "В закона за движение по пътищата (ЗДП) ще се наложи пълна забрана за шофиране след употреба на алкохол", обясни пред "Сега" д-р Маша Гаврилова, шеф на отдел "Опазване на общественото здраве" в МЗ.



Предложението е записано в проекта за национална програма за предотвратяване на злоупотребата с алкохол, подготвен от ведомството.

В момента законът не наказва водачи с под 0.5 промила алкохол в кръвта. "Не бива да се допуска никакъв алкохол, дори една бира. Сега се дава подобна възможност, но хората не могат сами да преценят колко могат да пият, за да не минат границата", обясни Гаврилова.

Предстои да се прецизира и текстът в закона. "Има храни, заболявания и лекарства, при които дрегерът би отчел известно, макар и минимално, съдържание на алкохол в кръвта, затова не може промилите да паднат до нула", обясни Гаврилова. Записът обаче ще бъде така направен, че да изключва употреба на алкохол. Гаврилова каза, че вече са водени разговори с МВР, което не е възразило срещу идеята.

Бившият шеф на КАТ Алекси Кесяков коментира пред "Сега", че не е възможно минималното допустимо количество алкохол в кръвта на шофьорите да падне под 0.2 промила. "Това е границата на естествено колебание на алкохола, дори и човек да не е пил нищо", обясни шефът на комисията за безопасност на движението към МВР. Една бира обаче е над 0.2 промила.

Кесяков каза, че в промените на ЗДП, които предстои да бъдат обсъждани в НС, наистина има предложение за падане на границата до 0.2 промила. "Това обаче ще касае само младите водачи до 25 г., които са взели шофьорските си изпити преди по-малко от година", обясни той.

Шефът на КАТ Алекси Стратиев не беше открит за коментар.

Според статистиката от 2000 до 2007 г. тежките катастрофи, причинени от пияни шофьори, са 3163. При тях са починали 410 души, а ранените са 4013. През 2007 г. КАТ са хванали 14 662 водачи с по-малко от 1.2 промила алкохол в кръвта и 10 860 с повече от 1.2 промила.

Друга мярка, която предвижда програмата за органичаване злоупотребата с питиета, е предложение за ежегодно увеличение на акциза и съответно - на цените на алкохола.

"Това е единият от пътищата за намаление на потреблението, но на този етап не може да се каже, че акцизите ще се увеличат догодина. Още не сме говорили с Министерството на финансите, това ще се реши през юли - август", обясни Маша Гаврилова.

"Не ни е известно да има такава политика и този въпрос не е обсъждан с нас", заявиха експерти по акцизно законодателство в МФ. Те допълниха, че България не е длъжна да увеличава ставките на акциза върху алкохола всяка година, защото вече са достигнати минималните нива на налога в ЕС.

Според данните от националната програма България е с най-ниските цени на алкохола в Европа, след нас е единствено Македония. Резултатите от проучванията сочат, че злоупотребата с алкохол у нас е широко разпространена. Според данните на МЗ през 2006 г. у нас са регистрирани 15 779 души с психични разстройства, дължащи се на злоупотребата на алкохол. Приема се, че алкохолиците са многократно повече. През 2001 г. от цироза у нас са починали 1560 души, а най-малко 100 000 българи с хипертония дължат болестта си на прекалено пиене.

Изследване от 2006 г. в София сочи, че около 1/3 от учениците на 15-16 години са се напивали поне веднъж последния месец, което ги извежда на първо място сред децата в 9 европейски града, участвали в проучването.
58
10201
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
58
 Видими 
17 Февруари 2009 06:34
Тая Маша е въздух под налягане. Обаче
"В закона за движение по пътищата (ЗДП) ще се наложи пълна забрана за шофиране след употреба на алкохол"

това не е идея, а е нормално. Ако някой иска да пие и си намери подходящо дърво - да се забива с кеф. Но опасността, която представляват подобни люде за нормалните шофьори и пешеходци.
А сега ще започнат хвалбите: ама какво толкова - аз пия литър и нищо ми няма, ама аз пия на кормилото от сто години - пък не съм катастрофирал и тем подопбни изцепки на комплексари в ламарини.
17 Февруари 2009 07:44
Повишаване цената няма да ограничи пиенето, а как да стоиш под 0.5 промила е озвестно на цял свят без нашенското министерство
17 Февруари 2009 08:33
Преди доста години изследване в САЩ показало, че над 70% от тежките катастрофи с фатален край се дължат на употребата на алкохол. Започнала тотална битка срещу алкохола и резултатите не закъсняли. Две години по-късно същото изследване показало, че тенденцията се обърнала - този път над 70% от тежките катастрофи се дължали на трезви шофьори.
Уви, сега нямало как да ограничат...трезвеността.
17 Февруари 2009 09:17
Увеличаването на акциза няма да доведе до значително намаляване на консумацията. Ще доведе до увеличаване броя консуматори на домашен алкохол и съответно увеличеното му производство. Миналата година из нашия край , трябваше да се записваш за селския казан един месец предварително, ако дигнат акциза , сигурно от пролетта ще почнат опашките

наздраве
17 Февруари 2009 09:22
Друга мярка, която предвижда програмата за органичаване злоупотребата с питиета, е предложение за ежегодно увеличение на акциза и съответно - на цените на алкохола.
Тук е заровено кучето!
17 Февруари 2009 09:27
Вместо отново да бърникат закона, много по-голям ефект би имало МВР просто да си контролира катаджиите.
.
Кесяков и Стратиев - в затвора!
17 Февруари 2009 09:33
Тия хора така и не разбраха, че каквито и закони да направят, ако те не се спазват е все едно....
17 Февруари 2009 09:38

е предложение за ежегодно увеличение на акциза и съответно - на цените на алкохола.
---- Да не ЗАБРАвят , акциз и върху дрогата.....
17 Февруари 2009 09:38
..вдигането на цената на акциза на алкохола няма да намали потреблението му, а ще увеличи доходите в черните каси на партиите.Ще се увеличи контрабандата, черния пазар и съпътстващата я престъпност!
А свалянето на законовия минимум под 0, 5 промила за допустима концентр. на алкохол по никакъв начин няма да повлияе на употребата му!
Ефектът ще бъде в увеличаване на шантажа от страна на господа полицаите и безмислени разправии на тема: 'колко кила бонбони 'пияна вишна съм изял''
*
Законите и сега са достатъчно рестриктивни, та проблемът е в това, че се прилагат избирателно или изобщо не се прилагат.
Санкцията в закона служи единствено за вдигане на мизата на пътния полицай и следващите го хора по веригата!
*
За съжаление за пореден път виждам, че тая дтржава е управлявана от малоумници на които им липсва елементарна общата култура и не са чували дори за ефекта от сухия режим в Америка..

17 Февруари 2009 09:39
Ами като алкохола прави толкова бели, нека правителството наложи сух режим.Ама май тези данни се използват само за вдигане на акцизи и налагане на ограничения , които ще доведат до увеличаване на приходите в хазната от това перо.Имало еди колко си катастрофи причинени от пийнали водачи, а колко са катастрофите , причинени от разбитите пътища?
17 Февруари 2009 09:52
Абсолютно съм съгласен с тези които казват, че причината е в неспазване на съществуващите закони. Примели много. Най-фрпапиращия - "Синдромът Стависки".
17 Февруари 2009 10:00
Да бяха попрочели малко История.
За "Сухия режим" в САЩ няма да коментирам..
Само ще припомня, че опита на Горбачов да забрани водката, му костваше главата...на това отгоре пуснаха в продажба водка с неговото име.
"Шофиране в нетрезво състояние" е стар локум.
Разтягали сме го многократно, и винаги сме стигали до един извод: - "Закона е врата у поле..."!

17 Февруари 2009 10:19
Е, и ? И да се намалят промилите, резултатът ще е същият. Необходими са драстични мерки. Като например отнемането на документа за правоуправление доживот. Има ояе един начин, който съм убеден, че ще доведе до абсолутно спазване на правилника. Например при превишена скорост да се обстрелва нарушителят с гранатомет и това да се заснема от телевизиите и предава в централните новини. Вярно, че някой ще прецени, че подобна мярка е жестока и антидемократична, но нека се замисли дали ако бъде блъснат от пиян нарушител с превишена скорост и оживее все пак като инвалид за цял живот ще мисли хуманно и християнски.
17 Февруари 2009 10:24
национална програма за предотвратяване на злоупотребата с алкохол
какви ли бисери ще има в тоз стратегически документ
ще си го разпечатам, прошнурован и подвържа в една папка и внимателно ще го поставя на шкавчето до леглото
17 Февруари 2009 10:27
Да се пие и после да се кара кола не е хубаво, съгласен съм. И съм сигурен, че посочената статистика е точна. Но ме смущава едно: защо няма статистика за това колко катастрофи са резултат на таралясници, които се движат с неизправни спирачки, фарове, стопове и тотално изтъркни гуми. И колко катастрофи стават заради липсата на пътища. Когато правиш гигантски слалом, за да избегнеш дупките и се удариш онзи отсреща, който прави същите движения на зиг-заг - кой е все пак виновен? Аз, че карам с несъобразена с пътя скорост и съм навлязал в отсрещната лента, той че кара с несъобразена с пътя скорост и е навлязал в моята лента или липсата на път?
Или ситуация: изпреварваш колона от тирове, всеки един движещ се с около 120 км. За да ги минеш, ти си с, примерно, 135. Отдясно са ти стената от тирове, отляво е мантинелата а отзад е идиот, залепил се за задната ти броня и светещ с фарове. На пътя излиза коза, ти и тировете набивате спирачки, а изродът зад теб се залепва в теб и потрошава колата ти, защото нито има видимост, нито спазва дистанция. И питам - кой е вионовен тук и за какъв алкохол точно говорим?
17 Февруари 2009 10:31
начинът, по който се шофира в нашата красива татковина е най-показателното нещо за психосоматичното състояние на втория по интелигентност народ във галактиката
17 Февруари 2009 10:41
Ако правителството има право да ти каже какво да обличаш, какво и колко да ядеш, кога да си лягаш да спиш, колко да спиш, дали да пиеш, то правителството отнема правата ти на пълнолетен индивид. Според него всички сме некомпетентни колкото децата и то е нашият родител. (Това е кошмарът, който Джордж Оруел описва в своя роман "1984".)


Под фалшив претекст за загриженост за хората вдигането на акцизите ще напълни касите, а забраната за шофиране след халба бира ще е повод полицията да те спира и притеснява (за пари). Полицейски произвол + акцизен феодализъм на държавно ниво.
17 Февруари 2009 10:50
на това отгоре пуснаха в продажба водка с неговото име.


Wrong answer! Водка Горбачов се произвежда от един емигрантин в Берлин от 1921 - ЕЙ ГА
17 Февруари 2009 10:57
кракатау, кви ги диплиш, брато
17 Февруари 2009 10:59
Влади
Начинът да се манипулират хората е да се правят зависими, като загубят инстинкта си за отговорно поведени посредство псевдо-грижи на всякакво ниво!
Нещо, като деградацията на вълка, който става куче, а накрая помияр..
17 Февруари 2009 11:00
Определено след като привършиха с пушачите, започнаха с пиячите.
След тях идва ред на дебелаците.

Дадена група от хора не може да живее, без да трови живота на различните.
Което май прилича на дискриминация.
17 Февруари 2009 11:18
Каква дискриминация бе, човек! Ти луд ли си та говориш за демокрация по отношение на закон, от неспазването на който загиват хиляди души годишно и още пет пъти по толкова остават с последствия.
17 Февруари 2009 11:43
Оня смешния приличащ на сатир майор, дето коментира пътната обстановка веднъж беше при слави и каза бая умни и верни неща.Дългия страховито го питаше как ще се намалят катастрофите с пияни млади хора, а майорчето му обясни, че няма как на изхода на всяко село да сложат патрулки, за да спасяват живота на тъпите селяци.Защото примерно най-отворения селски дришльо бачка като роб или извърта дребна далаверка и си купува 12 годишна резачка, от вида на която на селските моми им омекват коленцата, а ергените получават тикове от завист.Идва си отворкото от гурбет и събира другарите на пъб кроул из региона и след последните две водки се резват със 150 пет човека в някоя топола.После две села са в траур...Това е...Какви закони тука и акцизи-тъпотията е най-могъщата сила на света.
17 Февруари 2009 11:46
По статистика основните причини за катастрофи с летален изход са следните:
- несъобразена с пътните условия скорост - 37%
- несъобразена с други условия скорост - 10%
- други нарушения на водача - 9%
.
Горното разпределение означава, че никой си нема идея защо стават катастрофите, а всичко се пише "несъобразена скорост". Логиката е, че щом има инцидент, значи си карал бързо.
.
В същото време сме идеални (пак ако верваме на статистиката) по дял инциденти по вина на инфраструктурата - около 1%. (По света е 20 - 30%.)
.
У нас също така делът на инцидентите с употреба на алкохол е рекордно нисък в сравнение с останалия свят. Ако верваме на органите...
.
Е по тия причини двамата Алексиевци и още неколцина други са за затвора.
17 Февруари 2009 12:14
born,
Абсолютно съм съгласен за засилване мерките срещу карането пиян.
Главната идея на изложението в статията, заложена от д-р Маша Гаврилова, шеф на отдел "Опазване на общественото здраве" в МЗ, е търсене на 'пътищата за намаление на потреблението'/на алкохол/.
Това едва ли ще стане с посочените от нея мерки, и както се вижда от реакцията на различни структури, те се дистанцират от тези идеи.

17 Февруари 2009 12:30
Аз не съм шифьорка, и пияч не съм много голям - впрочем, второто няма значение, щом не карам кола. Но за комфорта на компанията ми искам да запитам - този 0, 5 промил позволява ли една биричка (350 или 500?) или петдесет грама хард?
Досега май беше така калкулирана практиката.
17 Февруари 2009 12:48
Минималният промил се установява за да се избегне санкционирането на хора с различни заболявания, а не означава, че можеш да си позволиш да употребиш алкохол. На всеки алкохолът влияе по различен начин-един веселее, друг става агресивен. Количеството също не е еднакво. Следователно би следвало употребата на алкохол да е абсолютно забранена.
17 Февруари 2009 12:54
Доба,
не съм чел посочената статия, но да се разчита на общото намаление на употребата на алкохол за предотвратяване на автопроизшествия е просто невероятна дебилщина и може да се очаква само от един чиновник.
17 Февруари 2009 13:15
Каквито и закони да се напишат, няма ли съзнание, нищо няма да помогне. Наистина трябва строги мерки срещу алкохола, защото този дето е пил, ако си строши само своята глава си е за негова сметка. Но много често потърпевши са невинни хора. Но българинът е и с много високо самочувствие и не се интересува за останалите. Лошото е, че съм свикнала вече като пешеходец шофьорите да ме пазят, но в БГ все забравям, че трябва да е обратното.
17 Февруари 2009 13:52
Забрани, повишаване на акцизи...глупости. Това е като с престъпността -увеличаваме полицаите, а престъпността расте. Трябва да се премахват предпоставките за пиянство и престъпления. Т.е. да се създаде по-добро качество на живот чрез редица държавни мерки интегрирани в обща стратегия. Тогава ще намалеят много от негативните стълбчета в графиките.
17 Февруари 2009 14:03
Извинявай, Старши, но забрани трябва да има. Демокрацията не отрича забраните, напротив-изпълнението им е задължително. Апропо, защо го обяснявам на старшина?
17 Февруари 2009 14:48
Тотална забрана за шофиране след употреба на алкохол

Катаджиите огладняли, да?
17 Февруари 2009 15:12
От написаното по-горе направих следния извод: трябва да си остане АНАРХИЯТА по пътищата както до сега-който иска да кара и пие, да не се спазват никакви ограничения на скоростта, забранителните знаци, техн.годност на автомобилите….Всеки иска да кара по своите си правила!.. Затова и живота ни е на това дереже-и полиция, и прокурори, и съдебна система, и сме на ПОСЛЕДНО място в Европа….
17 Февруари 2009 15:28
И с пиениците като с пушачите, силно ще ги намалят.
Знаем, знаем...
17 Февруари 2009 15:51
Аргументацията на това законово изменение изсква задължително прилагане на статистика - в кои страни колко е разрешеното ниво алкохол в кръвта , какви са санкциите , колко са катастрофите свързани с алкохол. Няма такова приложение. Значи предложението е пунтамара , гладни катаджии , алчни за акцизи партизани... По-горе всичко се разнищи...
17 Февруари 2009 16:25
Геновева, ако човек има средно 5000 ml кръв, 0, 5 промила са 25ml чист алкохол , сиреч една малка ракия (~60ml)или една биричка 330 ml.
17 Февруари 2009 17:05
Интересна дискусия сте заформили тука. Едните признават нуждата от някакви мерки, но не добряват това дето се предлага. Другите и те признават нуждата от мерки, ама не приемат никакви мерки. щото ... и те не знаят. Трети пък смятат, че няма ефект от никакви мерки, щото ... няма ефект от такива мерки!
17 Февруари 2009 17:05
Като махнем майтапа от тая тема, всеки си дава сметка, че това дето става у нас не може и не бива да продължава. Видях само няколко коментара за необходимостта от изследване на проблема, колко как, защо и т.н. Само за успокение на отрицателите - тоя проблем не е само нашенски, макар у нас да е далеч по-задълбочен. Просто защото нищо не функционира както трябва по цялата верига.
17 Февруари 2009 17:06
Отделен въпрос е народо-психологията, националните навици и традиции! Тук в Портокалия, почти никой не пие концентрати. Имат си всичко, но рядко кусват. Най много за апертив да му ударят по едно "Porto". А то - бая силно, ама сладко! А пък ракията я пият с кафето. Направо си наливат вътре! Викат му "шейриньо", т.е. било за аромат! Абсолютен отврат! За нас! Ама те си го харесват! За сметка на това си локат вино, ама яко! Ако един българин изпие на обяд толкова вино, колкото един португалец, направо трябва да си ляга! Поне за мен е така.
17 Февруари 2009 17:08
И понеже се произвежда и съответно пие вино в индустриални количества, тук си имат същия проблем като у нас. Преди две години тукашната Академия на Науките предложи подобни мерки. Резултат? Цял месец протести на винопроизводителите пред Парламента, Министеския Съвет, Академията и къде ли не. Цял месец! Да не говорим за реакцията на телевизии, вестници, радия и прочие. И ... минимума си остана 0, 5 промила.
За сметка на това полицията си ги лови най-редовно. А глобата за алкохол е от 600 до 2400 евро, ако е до 1, 2! Оттам нататък - направо в ареста, оттам при съдията. После, зависи дали е имало вече произшествие, дали водача има вече други провинения, имало ли е друг алкохолен случай и т.н. И в затвора се лежи, и без книжка завинаги може да останеш и колата да ти конфискуват... Загубени портокалци! Не си поркат като нас и да си карат! Колко му е?
17 Февруари 2009 17:39
много се съмнявам, че който е свикнал да пие по 5 ракии и да кара при ограничение 0, 5 промила ще се стресне и ще спре да пие когато ограничението стане 0, 2. пък ако ще и глобите да станат по 10000 лева като няма глобени какъв им е смисълът.
17 Февруари 2009 17:52
Добре го е казал Шуменско Пиво,
Как е в Португалия.
Иска ми се културата ни поне да стигне тяхната, а и да ги задминем.
Пиянството и последиците му са бич за всяка нация, но трябва да се търсят причините, водещи до тях, а не последиците...
17 Февруари 2009 17:54
Чест и слава на колежката ми д-р Маша Гаврилова!
Но ако тази поръчка се облече в законова форма, ще трябва да си хвърлим книжките. Щото всеки средно грамотен човек знае, че ако сте хапнали сладки плодове, пили сте плодов сок, яли сте мармалад или сте пили боза... протичат нормални процеси на алкохолна ферментация.


Та въпросът е как Дрегера ще различи виновно изпитата една бира от невиновно изядената чепка грозде или филията с мармалад? И отговорът е ясен: Пак им трябва на управляващите говеда повод да скубят пари!
Всичко друго е шменти-капели.
17 Февруари 2009 17:58
Тя, дискусията хубава, ама вного моралисти се навъдиха, нещо.
Я да се включа и аз.
Първо да кажа, че когато карам не пия. Това е принцип в нашето семейство останал още от дядо ми, лека му пръст. Не че съм Въздържател.
Обаче, едва ли най-опасните на пътя са водачите с 0.5 промила. Опасни са джигитите по пътищата със или без употреба на алкохол.
Опасни са КАТаджиите, чието единствено занимание е да се скрият зад някой храст в близоста до абсурдно поставен знак за ограничение на скоростта. Само един пример. Преди време при Ихтиман в близост до строежа на бензиностанция на магистралата някой беше поставил знак 60 км. Естествено точно зад завоя след знака седеше редовно патрулка, добре скрита.
Ако тулупите мислеха за безопасноста, щаха да паркират преди знака и по този начин да заострят вниманието на шифьорите към опността. Те, обаче, стояха скрити зад бариерите и .....обираха хората.
Друг пример. До миналата година бул.България в София се воеше "градска зона" т.е. ограничение до 50 км|ч. Около моста на околовръстното седяха три патрулки с тулупи и .....обираха хората. Сега там поставиха знак 70км|ч. и тулупите никакви ги няма. Естествено тязи промяна не повиши броя на катастрофите. НО.
И преди и сега по този булевард опасни не са тези, които карат с 60 -70 км|ч, ами тези, които карат със 100. И те са си пак същите.
Но тези няма кой да ги контролира.
Същото е и с алкохола.
17 Февруари 2009 18:12
Стягането на пасмината наречена МВР е начина, не тъпотиите на някаква лелка, пък била тя и Маша !
17 Февруари 2009 18:21
Мисля че никого не застрашавам, когато ходя с кола да хапна и пия една бира или чаша вино . Не рискувам с повече не за това, че още една бира влияе чак толкова, а именно за да избегна излишни проблеми и разходи.
А дали да не пиеш нито една бира или да се насвириш и нашмъркаш и да караш кола е въпрос на избор който няма нищо общо с това колко стува алкохола и колко е минмално разрешеното количество....и това малко кефче ли искат да ни отнемат?
17 Февруари 2009 18:33
Шофиране без алкохол - да.
Повишаване акциза на алкохола - не.
Това е.
17 Февруари 2009 18:41
Първо - пиене и каране са несъвместими. Второ - какво мислят специалистите за концентрация 0.5 ? Аз смятам, че няма съществено влияние и не трябва да се снижава до 0.0. Трето - опитайте се да пресечете Цар Борис III на някой от пешеходните светофари. Ще видите, че щом колоната автомобили види жълто, намалява и на червено спира, някой отзад, възмутен преминава хем в лентата за насрещно, хем на червено, като натиска клаксона на тия леваци, дето са спрели. Прелита просто. И ако в този момент пресичаш и той те прати в инвалиден стол, какво те интересува пил ли е и колко, или те е ударил съвършено трезвен. Как пък един катаджия не видях да спира такива! Сигурно ги е страх да не ги пометат!
17 Февруари 2009 18:52
Сухият режим е най-не удачното решение. Забраната да се шофира след употреба на алкохол и сега я има в чл.5 от ЗДвП. Полицията може да наказва с глоба. Налагани са глоби на някои места в България .
Употребата на алкохол е най-вече свързана с това, че алкохола е най-достъпния и относително ефективен анти депресант. При стресовия начин на живот има доказани случаи на смърт без видима причина , която често се среща при не употребяващи алкохол. Най-чести такива случаи има в северните страни и полярните части на същите.
17 Февруари 2009 20:10
Наистина съжалявам изказалите се в подкрепа на забрана на алкохола.
Тези хора просто не мислят, а се правят на хубави сами на себе си.
-
Защо, първо, има ред заболявания при които нивото на алкохол варира, второ, има лекарства, които могат да мръднат нулата.
Но да го махнем това.
Да разгледаме моя пример. Живея извън града.
Много често се налага да участвам в "социални" мероприятия и после да се прибирам. Досега можех да пия много бавно една биричка, да казвам наздраве и т.н. Даже две. За моите килограми - далеч под 0.5.
След това си карам спокойно, но и с повишено внимание.

А сега вие искате да ми отнемете това общуване?
От къде на къде вие искате да ми осакатите живота?
Защото имало малоумни глупаци?
Ами че те ВИНАГИ ще пият, и ще карат...!
Докато се блъснат.
Аман от натегачи!
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД