:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 284
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Данъчните предупредиха за провал на бюджет 2009

Новият шеф на НАП призна, че заради кризата няма да бъдат изпълнени заложените приходи, и обеща нови мерки срещу укриването на налози
За пръв път Националната агенция за приходите (НАП) призна публично, че няма да може да събере приходите в хазната тази година. "Ако спешно не вземем мерки, може да се стигне до крах в приходната част на бюджета", заяви вчера новият данъчен шеф Красимир Стефанов пред депутатите от парламентарната бюджетна комисия. От думите му стана ясно, че въпросът вече не е дали, а с колко няма да бъде изпълнен бюджетният план за данъците.



Финансовият министър Пламен Орешарски посочи, че за януари и февруари нещата все още били добре и изпълнението на плана е на 108%, но "факторният анализ показва, че има негативни сигнали, които ще се проявят през следващите месеци".

Орешарски и Стефанов вчера бяха изслушани от бюджетната комисия в парламента за събираемостта и проблемите в НАП, но опозицията се оказа неподготвена и почти не зададе въпроси. Изявленията на двамата са в рязък контраст с оптимизма на премиера Станишев, който в края на януари обяви: "Нямаме притеснение за приходната част на бюджета към този момент. Няма такива основания."

Още миналата есен бизнесът и опозицията предупредиха, че кризата ще подяде много сериозно приходната част на бюджета. През ноември Българската стопанска камара апелира управляващите да поправят основните показатели за 2009 г. - ръст на икономиката, инфлация, инвестиции, приходи и разходи - и да напишат нов, реалистичен бюджет с по-ниски приходи и разходи. Властта обаче отговори, че няма да променя разчетите, защото това щяло да е лош сигнал към света. Така сметките за приходите останаха при прогноза за икономически ръст от недостижимите 4.7%.

Напоследък Иван Костов от ДСБ дори заговори, че трябва да се настроим за "дефицитен" бюджет, защото приходите няма да са достатъчни да покрият разходите, дори при голямо затягане на коланите. Мария Капон, независим депутат и лидер на ЕНП, от месеци твърди, че следващото правителство първо ще трябва да актуализира бюджета за 2009 г.

Все пак вчера новият шеф на данъчните Стефанов се опита да внесе малко оптимизъм, като огласи поредната порция мерки, с които НАП ще бори данъчните измамници. Той обяви, че от другата седмица започва проверка на наемодатели, които не декларират доходите си от наем и не плащат данъци върху тях. На първо време ще се проверят 40 луксозни търговски обекти. Ще се правят ревизии на българи, взели на лизинг скъпи автомобили, тъй като е засечено, че много хора не декларират доходи, позволяващи да се плащат месечните вноски. Започва битка и с фиктивните заеми между физически лица, с които измамниците обикновено оправдават сивите си доходи. За последните 5 години според Стефанов българите раздали помежду си заеми за общо 2.7 млрд. лв. Ще се изземват и парите от касите на фирми-длъжници. Ако те имат лиценз за някаква дейност, той ще им бъде отнеман, заяви още Стефанов.
48
3852
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
48
 Видими 
12 Март 2009 23:46
Жална му майка на малкия и среден бизнес, значи. По стара традиция ще се тупа празния брашнен чувал (който и без това вече има дупки от кризата). В същото време държавната лява ръка не знае какво прави дясната. Данъчните първо да ловят големите риби и собствените си служители... там дупката в борда е най-голяма.
13 Март 2009 00:01
Е то не бяха напредъци, похвали, грамоти и медали от Световната банка, излишъци, невиждани преизпълнения на плана по приходите от НАП и Агенция Митници, а сега каква стана тя една такава.... Изглежда повече от 3 години вече Орешарски и кака Мара откровенно са лъгали и мазали подобаващо.
13 Март 2009 01:34
Представете си ситуация, народа надига глава и бойкотира плащането на данъците. Крадливата тройка продължава да напъва с бюджет 2009. Нали все пак има бюджетен излишък.
Какво ще стане, ако един цял народ не си плати данъците. ( то пък и защо да ги плаща) да не би да му осигуряват сигурност, работа, здравеопазване и други такива "дребни" жизнено важни нещица ......а .........
13 Март 2009 02:30
СВЕТЛО ПИВО,
/:/ "...Какво ще стане, ако един цял народ не си плати данъците. ( то пък и защо да ги плаща) да не би да му осигуряват сигурност, работа, здравеопазване и други такива "дребни" жизнено важни нещица ......а ......... "
......................................... .....................................
Първите две неща, за които се сещам, са: вдигане двойно на ДДС-то и поголовно печатане на пари!?
13 Март 2009 02:48
ано69
А олигарсите, техните задължения и укриване на данъци, завишаването на разходите 2-3 пъти над пазарната цена на държавните поръчки?
13 Март 2009 04:55
Като почнат с конфискации на краденото от Мургина и Орешарски и карат в тази посока, че преизпълнят приходите с мноого милиарди
13 Март 2009 08:25
Ами сега?!? Пари от ЕС не дават, в бюджета взе да няма, от къде ще крадете, дргуарье?
13 Март 2009 09:14
Имате колеги, верен усет към нещата, но си нямате и представа колко по-дълбоки са те. Е, аз ще приповдигна малко завесата, понеже имам възможността да черпя трошици инфо от "кухнята" на НАП-а. Значи, първото което се набива на очи е факта, че за 2009 г. планът за приходите на НАП ще бъде с 20-25% по-висок от изъплнението(забележете, не от плана) за 2008 г. И това на какви основания питам аз?! Ами първото и най-вероятното, което ми идва на ум е, че усещайки, че няма да е вече във властта след юни, тройната изедница нарочно залага такъв план, за да може догодина през януари да критикува следващите управляващи: "Ето, виждате ли, ние си изпълнявахме и преизпълнявахме годишните планове, а вие нищо не направихте!"
В тази връзка мога спокойно да твърдя, че плановете на НАП през последните 1-2 години бяха умишлено занижавани за да може да се отчете голямо преизпълнение в края на годината и съответните суми да минат автоматично в излишъка или в нечии джобове
Колкото до Мургина, в противовес на твърденията на някои форумци, за "н"-ти път ще заявя, че тя си е отроче на БСП-то. Не само методите й на работа, ами дори и изказа й и то в официални вътрешни заповеди и документи е абсолютно идентичен със стила на на цоциалистите от бай-Тошово време: "Дайте да дадем!", "Тази година да поставим рекорди в изпълнението на плана!"(това страшно ми прилича на едновремешното "Рекорди в млеконадоя!" ) и т.н. все в тоя стил.
И сега историята се повтаря. Ще гоним наемодателчета, комшии със заемчета, и други алабализми. Прах в очите на масите! Беше го казал още на времето покойния Георги Марков чрез думите на един от героите си в "На всеки километър". Ама какво има тук за чудене, новото ръководство нали толкова години беше под крилото на ММ, добре е изучило похватите й, браво, отлични ученици... Защото са цоциалисти!
13 Март 2009 09:19
Колко от форумците са пътували с пътнически влак последните 10 години?Колко от форумците са виждали товарен влак последните 15 години като не се смятат тези дето превозват руда на фалиралото Кремиковци?
Правителството одобри насоките за развитие на държавните железници
29 Януари 2009
За повишаване на качество и сигурността на предлаганата услуга в жп сектора тази година ще бъдат инвестирани близо 450 млн. лв., до 2013 г. вложенията ще надхвърлят 4, 8 млрд. лв.
449, 5 млн. лв. ще бъдат инвестирани тази година в жп сектора, за да бъдат постигнати европейските изисквания за качество и сигурност на предлаганата транспортна услуга. Правителството одобри днес насоките за развитие на държавните железници до 2013 г. и финансовите разчети към тях. Общата сума на инвестициите за периода е 4, 839 млрд. лв.

13 Март 2009 09:26
Penu, аз много често например пътувам с влак! Какво искаш да ми кажеш?
13 Март 2009 09:56
Ако има провал на бюджета, то той ще дойде от големите данъкоплатци и осигурители, т.е. от "национално отговорния" капитал. Както и миналогодишното неизпълнение, въпреки високата инфлация, цената на петрола и свъхпечалбите в банковия и строителния сектор.
А за поредните мерки - тоя цирк сме го гледали, т.е. играли многократно. Все кампании с повече от съмнителен ефект. Справка - ревизиите на митничарите.
Ще почнат пак едни обаждания от разни местни и национални политичета:
- Абе, виж там ...., наше момче е. Ако можеш, направи нещо. ( ДА НЕ СЕ СБЛЪСКАМЕ ПОСЛЕ ЧЕЛНО !)
Не, че в момента са спряли.
Не виждам мненията на разни измислени младши и старши икономисти от разни институти и фондации за все по-увеличаващите се приходи при все по-намаляващите се данъци.
Никой май не ще да разбере, че борбата със сивата икономика може да се води само ако е срещу целта и средствата и, а именно - парите в брой.
----------------------------------------- --------
Извън морала, всичко е курвалък !
Цифровото изражение на морала се нарича данък !
Не го ли платиш, курва си !
13 Март 2009 10:18
ano69
Жална му майка на малкия и среден бизнес, значи

А също и на обикновените хора - тези дни се получиха съобщенията за данък сгради и такса смет - надути с 50%...
През декември за няколко дни правителството "опука" близо 5 000 000 000 лв от излишъка, сега нямало - е, няма...
13 Март 2009 10:22
Цоциалистите пак ще оставят след себе си обрулена държава с празна хазна.Вервайте ми..
13 Март 2009 10:39
За какъв процент и за каква сума става дума? Мало и старо знае, откъде могат да се увеличат приходите в бюджета, че е банално да се повтаря.
13 Март 2009 10:43
..на фона на стотици милиони източени от ДДС, на фона на пилеене на обществени средства посредством раздаването им на другарски фирми, на фона на груби злоупотреби с обществени средства...
Ожесточаването на данъчната практика на този фон е меко казано наглост.
Защото сме цоциалисти..
13 Март 2009 10:51
Провал, като няма европейски пари за крадене..

ДПС+НДСВ+БСП = Великата Криминална Коалиция
13 Март 2009 10:57
БирникЪ мили , кучето ми е признателно , че те има ... То няма какво да добави , освен да "свърже" казаното от теб , с едно престъпно управление на общия ни живот ... За да се преборим с него , трябва да бъде ликвидирана Политиката , която го крепи ...

13 Март 2009 11:04
Дами и Г-да, предлагам уважаемият г-н БирникЪ за шеф на Мин.Фин, в "ноЕвото" уПравителство на РБ!
Който е за, да дигне палче!
.
P.S. А който е против, желателно е да се издокументира през "Закон за Конфликт на интереси"!
Ще го разберем...

Редактирано от - OLDMAD на 13/3/2009 г/ 11:09:34

13 Март 2009 11:11
БирникЪ, мам едно въпросче дето ме човърка. Из някои медии се появи твърдение, че от неплатени данъци наемодателите в София са спестили около 40 млн лв годишно. Набързо и приблизително сметнато излиза, че ако половината от наемодателите крият всичко, при около 500 лв среден наем, някъде около половината жилища в София са обитавани от наематели. Това данъчен или медиен гений го е открил?
13 Март 2009 11:27
Източна европа плуваааааааааа
Скоро всички плувааааааааааааааат
13 Март 2009 11:40
Източна европа плуваааааааааа
Скоро всички плувааааааааааааааат

Аре плувай и ти. Ако не ти се плува - потапяй се.
13 Март 2009 11:43
На вниманието на Германик!
БДЖ е отживелица.За близки растояния има автобуси, за далечни самолети.За товарите има тирове.Милиардите трябва да се дават за магистрали.Милиардите се дават на БДЖ за да се открадат.Анализирай внимателно следния документ:
П Р О Т О К О Л
№ 128
На 22.01.2009 г. от 14.45 ч. се проведе редовно заседание на Комисията по транспорт и съобщения. То бе открито и ръководено от председателя на комисията господин Йордан Мирчев.
ПРЕДС. ЙОРДАН МИРЧЕВ: Ананиев, не ни баламосвайте! Миналия път отказахме да включим този текст. Вие, противно на закона, назначихте заместник-генерален директор. Сметната палата ви наказа, както и министерството, и сега търсите отдушник. Не ми говорете, че тези текстове от 5 реда се пишат 4 месеца.
Аз питам: това ли са проблемите на железниците? Приемам условно, че част от текстовете са евроинтеграционни. За всичко останало в момента има създадена работна група, ще работим изцяло за промяна в закона. Защо клиентите бягат от БДЖ и отиват при частни спедитори и частни превозвачи? Защо вие правите разходите, а те прибират парите? Румен Ангелов постави въпроса: една година от пожара във влака. Изприказваха се милиони приказки как ще се промени нормативната уредба и практиката. Дайте нещо! Аз се радвам, когато другите променяха непрекъснато транспортните закони, съдържателно, за развитие на бизнеса, а вие давате множествено число на заместник-генералните директори. Множественото число ще го променим тогава, когато с новия закон кажем мястото на транспортното строителство отделно ли е или е в инфраструктурата. И тогава ще сложим един заместник-генерален директор, втори – да управлява това строителство и т.н. Не може държавата да дава 500 млн. лв. за транспортната ж.п. структура, това да е държавно предприятие и 25% от парите да се губят. Това искаме от вас. Не може железницата да работи за частните спедитори и частните превози. Защо са по-евтини и защо се търсят – на това трябва да се отговори с един нов закон.
Споменатите 25% са ни-повече ни по-малко 125 милиона лева, а 25% от 5 милиарда са 1милиард и 250 милиона лева.
13 Март 2009 11:44
Вие най-добре спрете източването на ДДС от обръчите, пък тогава се заканвайте ан нормалния бизнес, който и без това се задъхва.
13 Март 2009 11:56
Да ви е честит новият шеф на НАП, Красимир Мургин.
Бюджета се пълни от всеки отделен българин, като мравки, а се източвка от големите акули на едро.
Няма какво да добавя.
13 Март 2009 12:22
Представете си, че има ЗАКОН—„който уличи, доложи или предаде сведения за измами с ДДС, налози, скрити данъци на юридически и физически лица---получава 10-20 % от сумата, която се дължи на НАП и държавата. Последната взема 80 % + глоба , равна на 100 % от дължимата сума”… т.е.-почти двойно..Да видите как ще се топят един-друг крадците и далавераджиите….Пък и за бодърстващи граждани ще има нещичко…
13 Март 2009 12:23
Извън морала, всичко е курвалък !
Цифровото изражение на морала се нарича данък !
Не го ли платиш, курва си !



Точно, кратко и ясно .
13 Март 2009 12:27
Аре плувай и ти. Ако не ти се плува - потапяй се.

Аз ще посърфирам така на Карибите, заповядай да ме видиш ако искаш.
Голямото плуване ще е Април като почне финансовата година. Тя не съвпада с НГ.
Почне ли новата финансова година с новите бюджети Източна европа плувааааа
Скоро всички плувааааааааааааааатеее

Редактирано от - Netspider на 13/3/2009 г/ 12:33:12

13 Март 2009 12:50
Този безценен чичо Пламен Орешарски свикна да се прави на велик само с 5-6 милиарда "излишък"..(Което практически означава, че не го бива да направи един нормален бюджет). Другият кретен - Йордан Христосков (който замете следите на дългогодишните кражби в НОИ и собствената си тотална некадърност, когато Данъчната администрация стана НАП), също е постоянен извор на проблеми. Добре поне, че тия дни управителния съвет на НАП изрита некадърниците от френската "Бул"..


Ясно е, че дойде време за свиване на кухите обеми от "гордостта на Тара" - строителните перачници, което ще доведе до значим данъчен колапс. Ниска е събираемостта на общините (които се натискаха като цигани на точило да събират данъци), но се провалят и пак ще искат "помощ" от хазната (като мутропожарникара).Чуждестранните инвеститори пък, ще замразят или ще спрат дейности (с резонни оправдания за ефекта от световната криза)..


Но това за управляващите некадърници са бели кахъри. Ей сега като вдигнат акциза на цигарите, тутакси ще се успокоят. После ще измислят още данъци, такси и глоби. До осигуряване на следващия "излишък".
А стадото кротко ще преживя, зомбирано от вехтия лозунг "Другари (господа), дайте да дадете!"
13 Март 2009 12:50
К`ви бански си харесах....
13 Март 2009 12:53
При такава криза:
- закриване/съкращаване 100% на ненужното Министерство на администрацията (Николай Василев)
- 10% - 30% съкращаване на другите над предварителните съкращения (преди кризата), а не джуджето да обяснява, че вече бил съкратил....
- ....
- разкриване на необходимия брой детски градини за всички(!) деца, с цел подпомагане на родителите и защита на децата от кризата и възможности за родителите да търсят работа / организират свой малък бизнес и т.н.
- занимални за всички учениците до 8 клас;
- ...

Ама кой да мисли.

С толкова нарциси и дете без трудов стаж начело няма как да се разчита на мисъл ....
13 Март 2009 12:56
... използвах "джудже" в преносен - професионален смисъл: той е абсолютно излишен, и товари излишно бюджета, с неговото съществуване се опитват да прикриват факта, че са назначили десетки полуграмотни близки и роднини на ръководни длъжности ...
13 Март 2009 13:36
И'бьем ти данъците....тъпо е да плащам, на Доган десния калник на летящата чиния...

А пък мухобойко ептен нема види от мен местни данъци. Не съм видял отчет как ми харчат парите.
Да публикуват разходи, структуриране на бюджета на проектна основа, възможности за оптимизация и анализ за връзката между нивото на данъка и неговата събираемост и още около 76 важни показателя. Простата мутра да се научи, че парите не падат от небето...
13 Март 2009 13:43
Комунистите ПАК прилагат стратегията за "изгорена земя".
После ще питат нагло "Къде са парите?".
13 Март 2009 15:45
Аз ще посърфирам така на Карибите, заповядай да ме видиш ако искаш.

Еее тука ли те стяга душата бе, душа - да се похвалиш че караш сърф на Карибите. Ами браво, юнак. Мерси за поканата ама на Карибите нема да дойда, поради щото сърфа е новия голф, откакто куцо, кьораво и сакато взе да лези по дъските - няма достатъчно адреналин за мене в тоя спорт. Пък и тоя уикенд имам работа - ще приготвям коктейл (молотов) по рецептата на митког.
П.П. Кой, къде, кога и в какво плува - ще поживеем и ще видим.
П.П.П. Айде сега пълно потапяне и ни остави да поплуваме.
13 Март 2009 15:55
Тъйй, сия скромна заметка за невыполнение на приходната част на бюджета по вина на злостните неналогоплательщики е пушката, която виси на стената в действие първо (по Чехов). Във второ действие нашите другаре ше се пробват да отупат народа за още деньги, а в трето действие живот и здраве, тая пушка ше гръмне и народа* ше ги отупа здраво тях.
*-предполагам доста форумци, също като мен се чувстват част от народа, така че фнимавайте да не опущим момента. Дали с тояги или с бюлетини - важното е тупане да има.
13 Март 2009 16:04
Аз все пак предпочитам дряновицата.
13 Март 2009 16:14
Дали с тояги или с бюлетини - важното е тупане да има

Те го те - и Тов.Джентл'мен почна го раздава..."Тънко-исказно и Богу-угодно".
'Ма 'ного колтурни станахте изведнъж бе!
Що не се изразявате вече по нашенски(по Форумски), плийз?
Примерно - "ДГНЧКМ на мамуните с червените гъзети"!
А?
13 Март 2009 16:29
Олде, нещо не ти харесва призива ми ли? Не се притеснявай когато дойде подходящия момент ще дойдат и подходящите призиви. И никакви такива: "Да забравим миналото и да изградим заедно нашето общо бъдеще". Както пише Т.Пратчет лозунгите трябва да са максимално ефективни от типа на: "Ей го къдя бяга црвената тахтаба, бре. Ритни го насам че да го набуча на вилата"
13 Март 2009 16:52
едно престъпно управление на общия ни живот ... За да се преборим с него , трябва да бъде ликвидирана Политиката , която го крепи ...



Четириноги приятелю,
на мене ми се струва, че Политиката няма начин да бъде ликвидирана, ако не бъдат ликвидирани /не физически/, отстранени от власт тези, които правят такава политика и осъществяват престъпното управление на общия ни живот. Ще добавя още, че ако управлението на общия ни живот е престъпно, а то безспорно е, всички които с гласа си го крепят се оказват съучастници в престъплението.

13 Март 2009 16:56
той е абсолютно излишен, и товари излишно бюджета,


Петко Фенерски,
наличието на такова професионално джудже е естествено в правителство, чиито премиер счита икономията на двадесетина милиона лева от провеждането на изборите в един ден за "най-несъстоятелния аргумент" в полза на такова решение.

13 Март 2009 17:02
Скоро всички плувааааааааааааааатеее



Netspider,
това ми прилича на злорадство, не греша нали?



13 Март 2009 17:06
А пък мухобойко ептен нема види от мен местни данъци. Не съм видял отчет как ми харчат парите.
Да публикуват разходи, структуриране на бюджета на проектна основа, възможности за оптимизация и анализ за връзката между нивото на данъка и неговата събираемост и още около 76 важни показателя. Простата мутра да се научи, че парите не падат от небето...


Кайзере,
а Станишев знаели от къде падат парите? Струва ми се че ти искаш той да си остане. Инак по принцип си много прав!

13 Март 2009 17:32
Уважаемий др.Митев!
Фнимавайте с винцето - потивопоказно е за кръвнишкото.
13 Март 2009 17:44
Mitev ако ще купуваш бански се нареди на опашката
13 Март 2009 18:22
държавата намали данъците на 10% и сега иска да има пари за бюджет
тази схема данъци бюджет социални деиности за населението важи за държава със собствено проидводство на всичко и липса на кражби
в нашия случаи трябва да си печатат пари
13 Март 2009 19:22
Секи леф даден на тази държава е хавая.

__________________________________________ _____________________
Once the government socializes losses, it will soon socialize profits. If we lose our ability to fail, we will soon lose our ability to succeed. If we bail out risky behavior, we will soon see even riskier behavior.
13 Март 2009 20:11
а не знам кой на къде ще плува но по лични наблюдения а) на хавайте много негър
б на карибите също много негър в) на целио островен регион само маймун негър банан и много религиозни хора г) сичкото кара японско джипчета че 1) нема пътища и 2) му ги карат на контейнер пакет
16 Март 2009 16:19
Митко, докладвам - рецептата ти работи, макар че напъхването дори само на една шепичка чакълчета ме озори. Венсеремос.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД