:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 315
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

София намери пари за метро до "Младост 4"

Европейската инвестиционна банка готова да отпусне 260 млн. евро по 3 програми
Сериозен кредитен ресурс за реализиране на важни инфраструктурни проекти е успяла да договори Столична община с Европейската инвестиционна банка. Банката е изразила принципна готовност да финансира с около 260 млн. евро заем строителството на кръстовища на две нива, допълнителното удължаване на метрото до "Младост 4" и проекта за завода за боклука. Това се разбра от доклад на зам.-кмета Минко Герджиков до Столичния общински съвет. Очаква се в четвъртък общинарите да дадат мандат на кмета да договори конкретните условия по заемите.

С най-голям приоритет според банката е програмата за изграждане на 6 кръстовища на 2 нива, обясни Герджиков. Експертите на финансовата институция са посетили на място инфарктните за трафика места и са се уверили, че тази мярка ще има най-директен ефект за облекчаване на задръстванията. За строителството на съоръженията са необходими 70 млн. евро, като това финансиране може да е факт още през лятото и да почнем да работим през есента, допълни Герджиков. За естакади на ключови кръстовища се говори отдавна, а кметът Бойко Борисов дори предложи да се изграждат временни метални мостове.

140 млн. евро са необходими и за допълнителното удължаване на метрото от "Младост 1" до "Младост 4". Тук първоначално финансиране бе обещал и "Бизнес парк София", но заради кризата осигуряването на ресурс е затруднено. Заедно със строежа на метрото ще бъде разширен и натовареният бул. "Александър Малинов", който поема основния трафик от и за центъра.

Финансирането със заем за завода за боклука още е под въпрос заради липсата на яснота колко точно пари ще предвиди за него по програма "Околна среда" правителството. "При песимистичния вариант от правителството се очакват 110 млн. евро при обща стойност на проекта около 184 млн. евро", обясни Герджиков. Засега преговорите се водят за 53 млн. евро заем.

И след взимането на тези заеми кредитната задлъжнялост на София ще остане под максимално позволеното. Градът има право да връща заеми на стойност 25% от собствените си приходи, към момента е на ниво около 5% и няма да надхвърли 12%, коментира Герджиков.

ТРАФИК

Конструкции на две нива се предвиждат на кръстовищата на бул. "България" и бул. "Акад. Иван Гешов", на "Гешов" и ул. "Георги Софийски", на бул. "Драган Цанков" и "Алея Яворов". Движението ще се размине на две нива и на бул. "П. Яворов" и "Стоян Михайловски", на бул. "Андрей Сахаров" и "Андрей Ляпчев", на "Мария Луиза" и бул. "Сливница".
12
5370
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
12
 Видими 
29 Април 2009 03:28
Ако не за друго, поне за крадене ще има
29 Април 2009 08:22
От какъв зор ще се строи метро в квартал, където може да се организира вътрешно квартален транспорт и паркинги в близост на метростанция Младост??? В същото време на Орлов мост, Петте кюшета, Красно село, Борис ІІІ и Горнобански път има вопиюща нужда за естакади. Да не говорим за "строежа на века" - Южна дъга, който се строи с темповете на Египетските пирамиди...
29 Април 2009 09:43
Top Gun,
Ако у нас обектите, за които говориш се строеха с темповете на Египетските пирамиди, щеше да е много добре! Щяха да са готови отдавна.
Виж преди колко деситилетия е започнало строителството на автомагистралите София-Варна и София-Бургас и след колко десетилетия ще бъдат завършени, ако това въобще стане!
С метрото е още по-трагична работата, имайки в предвид неговите мащаби!
Май, племето е калпаво - влагат се в главите му дефектни чипове, внесени на безценица, или нарочно давани ни безплатно от чужбина!
29 Април 2009 10:18
Южна дъга, който се строи с темповете на Египетските пирамиди...
Комунетата иначе не могат.
12 000 000 евро на километър и тотален боклук.
29 Април 2009 10:35
А преди 2-3 месеца Б.Б. е опростил 91 милиона лева на „Софийска вода”, от СОС са потвърдили, дека е верно. Вчера има репортаж по една от телевизиите - "Нова" или еврейската...
FL - кмет на Мали Поровец!
29 Април 2009 11:07
...Европейската инвестиционна банка. Банката е изразила принципна готовност да финансира с около 260 млн. евро заем...

Не разбирам - тези заеми без лихви ли са, че така смело ги теглим...
Та нали имаше 5 милиарда излишък...

Редактирано от - редник на 29/4/2009 г/ 14:18:42

29 Април 2009 11:41
Досега пари не е имало!
Сега са намерили и проектите ще се случат!
Горните пак реват!
Абе хора, вие знаете ли изобщо какво точно искате?
29 Април 2009 14:12
Това за Младост е добре, само пак да не откраднат парите без да направят нищо съществено. Интересното е, че там където ще се прави естакада в Младост възникна първото много голямо задръстване в София, което според мен продължава да е най-голямото в София като време разбира се, защото там има само две платна с по две ленти. Малко неясно е написано според мен къде ще е естакадата в Младост, защото двата булеварда, които са написани са почти успоредни. Надяваме се естакадата да обхване двете кръстовища пред Била и Деница, както и отбивките към Младост 1 и 1А. Ако това не стане, няма да има много голяма полза. Това, което все още липсва са паркинги около спирките на метрото.
29 Април 2009 15:29
Хубаво са се сетили и за задръстванията при телевизонната кула и при Семинарията, но са забравили кръстовището при румънското посолство. Като отпушат тези двете, окончателно ще запушат пред посолството.
29 Април 2009 16:17
... С най-голям приоритет според банката е програмата за изграждане на 6 кръстовища на 2 нива, обясни Герджиков...

Г-н Герджиков се е объркал - 2 кръстовища на 6 нива. Това ще има най-директен ефект, както са се уверили на място експертите...
29 Април 2009 16:31
Като слушам кой урежда нещата с пътните артерии на столицата /Герджиков - помните ли конфузната предизборна борба?/, просто не ми се мисли какво точно ще се случи. Дано не направят второ ниво на нашата улица, че и бездруго е три метра, а сигурно ще стане още по-тясна след ремонтите
29 Април 2009 17:19
Да ви кажа ли колко точно нива ще видите а?
Я слезте не земята!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД