:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 303
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Банките пак намалиха лихвите по кредитите

Според експертите обаче все още няма тенденция за по-сериозно поевтиняване на заемите
За втори път от началото на годината банките намалиха лихвите по кредитите. През март лихвите по новите потребителски и жилищни заеми в левове са паднали с около 0.30% , съобщи БНБ.



Годишният процент на оскъпяването по новоотпуснатите потребителски заеми в левове заедно с таксите през февруари е бил 13.72%, а през март вече е паднал до 13.44%. В евро пък намалението е от 12.32% на 12.20%. При ипотечните кредити в левове процентът е спаднал средно от 10.63% през февруари на 10.38% през март, сочат данните на БНБ. Но жилищните заеми в евро са поскъпнали. Процентът на лихвите и таксите се е качил през миналия месец от 8.98% на 9.84% за новоотпуснатите заеми.

"Това са по-скоро колебания. Не може да се говори за начало на тенденция към понижаване на лихвите", коментира пред "Сега" шефът на посредническата компания "КредитЦентър" Тихомир Тошев. Той поясни, че поевтиняването е незначително и касае отделни оферти на 1-2 банки за жилищни и за потребителски заеми. "През април очаквам статистиката да отчете известно повишение на лихвите по ипотечните кредити", допълни Тошев.

Март ще се запомни със сериозното оживление на пазара на жилищни кредити. Само за месец българите са изтеглили нови заеми за 228 млн. лв., което е сравнимо с обемите от времето на кредитния бум през пролетта на м. г. Но основната причина за това е падането на цените на имотите заради кризата.

При заемите, които са отпуснати по-отдавна, съществени намаления няма. Дори има незначително покачване на лихвите и по потребителските, и по жилищните кредити за домакинствата.

При преглед на конкретните продукти на банките става ясно, че най-сериозни промени на офертите през март има при потребителските заеми. Повечето обаче са към поскъпване, а при някои просто се налагат нови ограничения при отпускането на заеми, сочат данните на финансовия сайт "Моите пари". Само една банка е обявила промоция. Това е SG Експресбанк, която през март започна да предлага кредит без поръчител "Експресо" с промоционална лихва от 9.99%. Много банки като Райфайзенбанк, Банка ДСК, Емпорики Банк спряха необезпечени потребителски заеми. Най-големият трезор - УниКредит Булбанк, вдигна всичките си лихви по потребителските кредити в евро с цели 1.75%. Общинска банка също промени минималната лихва по всички свои кредити в левове и евро от 12 на 14%. Доста от трезорите повишиха таксите - ОББ, Общинска банка, МКБ Юнионбанк и др.

При лихвите по жилищните кредити сериозни промени нямаше. Само СИБанк и ПроКредит банк подобриха офертите си. Лихвите по заеми на СИБанк в левове и евро бяха намалени съответно с 0.50 и 0.35%. Банката вече финансира до 75% от пазарната стойност на имот в София, Варна, Бургас и Пловдив и до 70% в останалата част от страната. ПроКредит банк свали лихвите по левовите си ипотечни заеми с 0.65%, но не и по тези в евро.
22
4759
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
22
 Видими 
29 Април 2009 08:05

За втори път от началото на годината банките намалиха лихвите по кредитите. През март лихвите ... са паднали с около 0.30%





____________________________
Спортът е опиум за народите!
29 Април 2009 08:10

Както съм казвала и преди - когато вдигат, вдигат с проценти, когато свалят, свалят с десети. И то свалят само за "промоционален" период и за нови кредити. За старите - секира. А незнайно защо, все се забравя, че и новите сега кредити, след половин година са вече стари, а в договора пише, че банката може да прави каквото си поиска с лихвата.

Как беше оная фраза:
Защо да обираме банка ако можем да основем банка





____________________________
Спортът е опиум за народите!
29 Април 2009 08:16
Така е. Намаление ще е ако паднат с 3-4%.
29 Април 2009 08:17

И между другото, валутния борд в Аржентина не падна ли и поради такава причина - високи лихви в долари (резервната валута на тамошния борд), експанзия на депозити на чужденци от страни с ниски лихви, надуване на балон и... БУМ! Един ден аржентинците се събуждат с обезценени песо-та. Абе с една дума - класика...

ПП
И всичко това под мъдрото и всевиждащо ръководство и наблюдение на Международния Валутен Фонд (МВФ) и Световната Банка (СБ). Ама и това е класика...



____________________________
Спортът е опиум за народите!
29 Април 2009 09:05
От българските търговски банки няма нито една с български мажоритарни собственици, а в огромната част от тях дори и миноритарни дялове на българи и български фирми!
В тези "български банки" се удря огромната секира на държавата ни като цяло и всеки физически човек, като ползвател на какъвто и да е кредит-отделно.
У нас лихвените нива на всички видове отпускани кредите са най-малко два пъти по-високи от средните нива в ЕС! Беззащитна работа ...
Всеки знае, а ако не знае да разбере, че всички фирми без изключение работят с пари на банките. Това значи, че при ниво 12% лихви и такси в тези банки постъпват само от фирмите годишно около 4 милиарда лева. От ужасяващите лихвени проценти по потребителски кредити и ипотечни кредити за граждани се скубат почти още толкова и всичко това заминава в чужбина за сметка на българското валутно салдо! Отделно, чуждите работодатели изнасят печалба още два пъти по-толкова формирана от робските заплати, които ни дават!
29 Април 2009 09:24
Ужаст

Това е престъпление срещу закония лихварски бизнес.
За България реалната лихва е 18%.
Виж за франция е 6%
29 Април 2009 09:30

Да, едва ли има икономика, която да може да понесе такива лихвени нива. Това е възможно само при пирамидални структури. Мадоф е привличал "инвеститори" с 9 - 10% лихви...
Или как беше оная фраза отпреди 15-тина вече години - ако някой Рай или някой Фай, не казвам Райфай, ви предложи лихва от 10%... какво следваше, че съм забравила?



____________________________
Спортът е опиум за народите!
29 Април 2009 09:40
Това просто не е вярно.
Ще ви го каже всеки който ежемесечно изплаща кредит.
Вече за трети или четвърти път банката ми УВЕЛИЧАВА лихвата по кредита и ми утежнява семейния бюджет.
Те си мислят, че на мен са ми се увеличили доходите, май.
/За мен увеличението вече е с 8, 45 %. Няма никакво намаление/

29 Април 2009 09:41
Пенке, щом бързо Го дигат и бавно Го свалят - ами радвай се бе душа!
29 Април 2009 10:00
Нема да сваляме. Ке съдереме 9 кожи от гърбо на длъжникот
29 Април 2009 10:18
http://www.youtube.com/watch?v=IvsNQDYlMX0
29 Април 2009 10:43

Ох! Все се надявах, че някой ще каже, че никой не кара никого да взема кредити. Ама кажете бе хора, което си е верно си е верно!



____________________________
Спортът е опиум за народите!
29 Април 2009 10:50
Пени, не се коси, все пак има и ню-ню полза - покрай високите лихви на банките, изпълзяха едни "сиви" другаре с много пари в куфарчета...
Ама ти го си знаеш бе, що тряба ти ги обяснявам?
29 Април 2009 11:05
Пенке, затова еврото трябва да се въведе веднага и ако трябва дори едностранно. След това няма да има борд и няма да има какво да пада.
29 Април 2009 11:21
пичове държава без банки и кредити няма - това все пак е кръвоносната система на икономиката дай да не си кривим душата.
сювсем друга е работата че наште момци са елемнтарни лихвари а не банкери. при липсата на реален инвестиционен или първичен вторичен борсов пазар много трудно да бъде по друг начин.
29 Април 2009 11:51
Пенке, ти не се знаеш какво искаш. Хем даването на много кредити не било хубаво, хем лихвите да не били големи.
Лихвата е цената на стоката кредит. Ако една стока е евтина се купува повече, а ако е скъпа - по-малко. А ти искаш хем ниски лихви (т. е. стоката да е евтина), хем да не се купува. Е как да стане това?
29 Април 2009 13:34
А ти искаш хем ниски лихви (т. е. стоката да е евтина), хем да не се купува. Е как да стане това?
Ако беше чел Пенкините вопли, щеше да знаеш как - кредит само за членове на профсъюза (и то не за всички).

_______________________
Блогът на Манрико
29 Април 2009 14:20
"Има ли смисъл да обираме банка, като можем да основем банка?!"...
29 Април 2009 16:49
Някой да знае нещо за Пощенска банка и лихвите по ипотечните взети преди 2-3 години?
29 Април 2009 17:33
Ааа, "Пощенска банка" ли?!
Вземаш 30К, връщаш 46К!
Виж им офертите, и не се гъчкай при тях, опасно е...
29 Април 2009 17:40
ZEITGEIST извинявам се за латиницата ето истината за парите кредитите и още нещо както се пееше в един фил м
30 Април 2009 04:38
Големото изцоцване на капитали започна и докато се осетиме ще завърши. Всички банки(всичките небългарски) на софрата, лихвите на шес, балъци с почти никаква финансова политика колкото поискаш, лакомия- тоже. Всичко е наред. Пенка е права - ще се сетите защо лихвите са два и три пъти по-високи от европейските и американските.
С такива европски другари врагове не ни трябват.Много са готини.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД