:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 350
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
РОБИН ХУД В ХОЛИВУД

Крисчън Бейл погва Джони Деп за банкови обири

"Обществени врагове" е стилен филм с блестящи актьори и зашеметяваща операторска работа
Снимка: Прооптики
Джон Дилинджър е обществен враг номер едно, а Джони Деп - всеобщ любимец.
Вече знам защо Джони Деп има милиони заклети фенки по света. И против волята си започвам и аз да го харесвам все повече и повече. Някой има ли довод, с който да обори твърдението, че Деп няма слаба роля? А друг дали ще оспори физическата му привлекателност? Тишината вероятно е най-добрият отговор, защото Джони Деп е уникален актьор. Безупречен и магнетичен. Идеален за ролята на чаровен благороден престъпник, нали?

В "Обществени врагове" Деп влиза в образа на Джон Дилинджър - легендарния банков обирджия, който в очите на американците се доближава до Робин Худ. Дилинджър обича да ограбва големите банки, но не и обикновените хора, а когато трябва да избяга от полицията или затвора - го прави зрелищно и изкусно. "Зад всяко голямо богатство се крие престъпление", е казал Балзак, но май не е споменал и за органите на реда, които неизбежно се появяват. Случаят с Дилинджър също не е изключение. Срещу него застава смелият и безкомпромисен Мелвин Първис, изигран от Крисчън Бейл. Първис е сдържан, малко студен, но изключително целеустремен агент от ФБР. Неговата задача е да залови обществен враг номер едно за САЩ - Джон Дилинджър. Макар във филма реалните им общи сцени да са едва две, Бейл и Деп създават неповторимо екранно съперничество с нарастващо напрежение.

Със сигурност ви се е случвало да гледате филми "на един дъх". Макар и клиширан, този израз напълно описва емоцията на "Обществени врагове". Първото нещо, което грабва от раз, е актьорската игра. Джони Деп е страхотен, ироничен, нежен и безмилостен. Любимата му Били е изиграна от ангелски красивата Марион Котияр, която миналата година получи награда "Оскар" за изпълнението си в "Едит Пиаф: Живот в розово". Двамата ни представят невъзможната и трагична любов между известен и непрестанно преследван престъпник и бедна честна гардеробиерка. Безспорен е фактът, че всички актьори в "Обществени врагове" партнират на Джони Деп. Американецът с индианска кръв е толкова магнетичен, че неминуемо насочва погледите към себе си във всеки кадър, в който присъства. Това е и причината Крисчън Бейл да стои леко встрани, но в крайна сметка и образът му е една идея на заден план.

Важното в случая е, че "Обществени врагове" е наистина добър, смислен, майсторски пипнат филм. Точно от такова заглавие имахме нужда, давейки се неизбежно в посредствени и унифицирани филмови продукти. В произведението на Майкъл Ман освен безупречният актьорски състав има още едно име, което заслужава да бъде споменато. Това е операторът Данте Спиноти - човекът, създал по мое мнение поне 50 процента от филма. Ще се опитам да ви подскажа на какво е способен Спиноти, що се отнася до визията: "Последният мохикан" отново на Ман, "Бърз или мъртъв" на Сам Рейми, "Човекът със звездите" на Джузепе Торнаторе, "Жега", "Вътрешен човек" и др.

Каквото и да напиша, няма как да предам емоцията и цялостното ударно впечатление на "Обществени врагове", защото визията "обеднява", разказана в думи. Филмът просто е сполучил. Е, и 80-те милиона бюджет също са помогнали, но без участието на блестящите актьори това щеше да е просто някакво друго заглавие. Когато не харесвам един филм и смятам, че не се е получил, успявам да концентрирам причините и да ги изложа. Когато обаче някое заглавие ми допадне толкова много, изпадам в неудобната ситуация да не мога да разгранича емоционалното въздействие от професионалните хватки. Моля за извинение. Засега свършвам на тази нота - филм на Майкъл Ман значи качество!
Снимка: Прооптики
Крисчън Бейл като Мелвин Първис е по-убедителен, отколкото в "Терминатор: Спасение" като Джон Конър.
12
3973
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
12
 Видими 
10 Юли 2009 10:29
Най-добрите роли си Джони създаде под режисурата на Тим Бъртън. Особено добър беше в "Бръснарят-демон...", където доказа, че може да изиграе тъмен и ообладан от демони персонаж, което липсва в предишните му роли. Дъвката "Карибски пирати" изобщо няма да коментирам. Единствената му запомняща се роля преди Бъртън е в "Защо тъгува Гилбърт Грейп", но пък там беше напълно засенчен от малкия Ди Каприо, който несправедливо се размина с Оскар, присъден на Ана Пакуин за "Пианото". Джони има наистина приятна външност, мека и фина, която му печели толкова фенки.
Крисчън Бейл е новото старо откритие в последните години. След изключителния му дебют в култовия "Империя на слънцето" на Спилбърг, оттогава на практика няма слаба роля, въпреки недоразуменията в които понякога играе. Сещам се веднага за една слабичка история за лоши дракони, където си партнираха с Матю.
Има излъчване на студен и жесток човек-виждам го успешно в героя на Даниъл Д. Люис в "Ще се лее кръв".
10 Юли 2009 10:50
Гилбърт Грейп е роля след Тим Бъртън, Деп се е снимал вече в Едуард с ръцете ножици. Майната им на пиратите, освен Бъртън не трябва да се забравят и филмите на Кустурица и Джим Джармуш, в които участва. А най добрата за мен е ролята в "Страх и омраза в Лас Вегас" на Тери Гилиъм
Иначе и Бейл е гигант, дори да беше се снимал само в Американски психар и Престиж
10 Юли 2009 10:51
авторката да бръкне в http://www.imdb.com и да се закълне, че е гледала всичките му към 40 филма ... това в отговор на тезата и, че нямал слаб филм...
Поне Анитка често се позоваваше на този сайт
10 Юли 2009 11:00
Не е лесно да направиш Дилинджър романтик. за целта трябва много Холивуд.
В живота той първо е стрелял. И е сменял жените, докато една не го е предала пред киното.
А е трябвало да го посочи на ФБР, защото след бягството си се е подложил на операция, която го е направила неузнаваем.
Само че в киното никой не може да иска от Джони Деп да се обезобрази.
10 Юли 2009 14:25
Понеже режисьор е Майкъл Ман, веднага ще се появи сравнение "Heat" или "Public enemies", или Де Ниро с-у Пачино срещу Деп с-у Бейл
10 Юли 2009 14:30
нещо като "Недосегаемите" ли ще да е
и там имаше титаничен междуличностен сблъсък: Елиът Нес (Костнър) vs Ал Капоне (де Ниро); a propos, гадняр се пресъздава по-трудно от симпатяга , май
10 Юли 2009 14:34
Тц, "Недосегаемите" е друга бира. Там Костнър си беше героя, а Де Ниро едвам се мяркаше на екран. Друг титаничен сблъсък като в "Жега" едва ли скоро ще се пресъздаде. Между другото, сещам се за онази боза от Майкъл Ман с побелелият Том Круз като наемен убиец - пълен провал беше.
10 Юли 2009 16:08
Ооо, да-верно беше греда.
Ще го видим този.
Джони малко мек ми се вижда за такива типажи.
Абе щом с педераския маниер от пиратите стана звезда №1...
10 Юли 2009 18:49
A искате ли да ви светна от кой филм е крадена финалната сцена на "ЖЕГА"?
Филмът се казва "Влакът стрела", японски е и беше даван по кината началото на 80-те години.
Иначе е производство 1975, ето линк
http://www.imdb.com/title/tt0080479/

10 Юли 2009 19:49
Филмът е ОК и толкоз. Бих казал "студено!" , ако се търси близко сравнение с Heat(Динка, )
По отношение на актьорска игра, французойката направи забележителна роля.
Бейл и Деп са много добри актьори, но Public enemies не им е върхово постижение. За Бейл такова е определено ролята му в The Machinist.

Fear and loathing in Las Vegas е безспорно голям филм, но актьорът там се казваше Деп/дел Торо.
10 Юли 2009 21:29
Бейл - "Американски психар". За "Машинистът" просто беше измършавял страшно, това не го прави автоматично добър актьор.
10 Юли 2009 22:57
автоматично - не! Иска се и игра и той я направи. Това беше филм-моноспектакъл.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД