:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,345,418
Активни 120
Страници 14,473
За един ден 1,302,066

Държавата разследва банките за високите лихви

КЗК проверява дали има картел между трезорите с цел поддържане на еднакви условия по кредити и депозити
Петко Николов
Държавата започна изненадващо и безпрецедентно разследване срещу банките у нас заради високите лихви по депозитите и кредитите. Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е претърсила в сряда офиса на Асоциацията на банките в България, за да търси доказателства за картел. Акцията изуми висшите банкери, които следващата седмица ще се съберат, за да обсъдят как да реагират.От КЗК отказаха всякакви подробности за разследването. "Сега" обаче откри определението на Софийския административен съд от 18 юни 2009 г., с което шефът на КЗК Петко Николов иска и получава разрешение за претърсването. Комисията се базира на различни сигнали, на свои наблюдения, на публикации в медии и на събрани данни за "повсеместно и рязко увеличение на лихвените проценти по потребителски и ипотечни кредити за жилищни нужди". Тя подчертава, че лихвите в България са в диапазона 6-7% и са доста по-високи в сравнение с нивата в Европа - 2-3%. Според КЗК поведението на банките не съответства на политиката на БНБ - не е ясно защо финансовите институции не понижават лихвите по кредитите, след като пада основният лихвен процент, БНБ сваля размера на минималните задължителни резерви, удължава срока, след който банките са длъжни да заделят 100% от размера на необслужвания кредит и т. н.. КЗК смята, че сходните оферти на различните банки за ипотечни и потребителски заеми и депозити са доказателство за липсата на конкуренция в сектора и за вероятно наличие на непозволени съгласувателни практики.

Акцията на антимонополния орган бе подкрепена вчера от Националната асоциация на българския бизнес, която от месеци насам организира протести срещу високите лихви на банките. От сдружението твърдят, че има косвено съгласувано определяне на лихвите по кредитите и по депозитите, което поставя българските производители и търговци в неравностойно положение спрямо европейските, защото в Западна Европа лихвите падат, а у нас растат.

Банкерите обаче са категорични, че няма картел помежду им. "Сходните оферти са по-скоро доказателство за огромната конкуренция, а не за липсата й. Ние се борим за всяка десета от процента", коментира пред "Сега" изпълнителният директор на Пощенска банка Асен Ягодин.

"Ако има сектор в българската икономика, в който конкуренцията е дори повече от необходимото, това е банковата сфера", каза шефът на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян. Той допълни, че банковият сектор е един от най-силно регулираните. Председателят на Асоциацията на банките и шеф на Банка ДСК Виолина Маринова пък коментира, че доказателство за конкуренцията е оспорваната борба между банките за привличане на клиенти през последните години.

Самите данни, които съдът цитира в разрешението си за претърсване, са доста неточни. Средните лихви по кредитите у нас в момента са по-високи - по данни на БНБ за май лихвите по жилищните заеми в евро са средно 8.11%, по потребителските - 10.32%, а по фирмените кредити - 7.52%. По депозитите в евро нивата са около 5.50%. Средната лихва по жилищните заеми в еврозоната към април е 4.64% по данни на ЕЦБ, а лихвата по потребителските кредити е 7-8%.

Мерките на БНБ, които магистратите цитират, върнаха в трезорите над 3 млрд. лв., но още когато това стана факт през декември 2008 г., банкери бяха единодушни, че не бива да се очаква намаляване на лихвите.

Тепърва КЗК ще търси и обработва доказателства, за да докаже подозренията си. Но дори да намери достатъчно аргументи за картел, по закон тя може само да наложи солена глоба на банките, които евентуално са се договорили какви лихви да прилагат. Санкциите са до 10% от оборота за предходната година. Когато става въпрос за юридическо лице - асоциация или сдружение, каквато в случая е Асоциацията на банките в България, глобата е до 150 000 лв.

Законът дава възможност на КЗК да забрани съгласуваната практика между банките, но е ясно, че няма как ведомството да нареди на дадена банка да намали лихвите си с даден процент. БНБ има правомощие да разпореди писмено на банката да предприеме действия за промени в лихвите като надзорна мярка, но само в конкретни случаи.

В края на миналата година трезорите също бяха в полезрението на антимонополната комисия. Тогава бе изготвен анализ на пазара на банкиране на дребно с конкретни препоръки. Като цяло обаче изводите бяха, че рискът за съглашение в този сегмент е минимален, защото всеки трезор самостоятелно определя лихвите, таксите и комисионните. Не е ясно защо само за няколко месеца КЗК е преобърнала мнението си.------Практика---

КЗК предприе масови претърсвания на офиси за доказване на картелни споразумения в хранителния бранш през 2007 г., когато цените започнаха главоломно да се качват. Тогава бяха иззети документи от браншовите асоциации на маслари, млекари, хлебари. Най-солената глоба - 2 млн. лв., бе наложена на 14 фирми, производители на олио, които се бяха договорили да държат една и съща минимална изкупна цена на слънчогледа. Те обаче я обжалваха и ВАС я намали наполовина.
 Виолина Маринова
36
4618
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
36
 Видими 
11 Юли 2009 00:42
Мисля, че КЗК се престарава. Преиграва!
Защо не вземат да "претърсват" банките, които фалираха по света? Или да претърсят банките-мераклии да кредитират "Дженерал мотърс", ако въобще има такива? Защо не "претърсят" и спадът в икономиката? Защо не "претърсят" срива в цените на имотите по Черномирието?
Така и не разбрах какво ще направят с високите лихви по депозитите?
Все нещо трябва да са понаучили от финансовата криза - лихвата е отражение на риска. При положение, че "Кремиковци" (например) преди една година все още продаваше, а днес го няма, как една банка да му даде кредит с лихва от 5%?
Да не би да връщаме власта на съветите, или какво?
11 Юли 2009 00:52
Ето и още една тема за "претърсване" Натиснете тук
Имам предложение към в-к "Сега": нека се анализират данните за печалбите и рентабилността (на база активи) на банките за последните 12-13 месеца и ще се установи, че идеите на КЗК са абсолютно безпочвени. Не може банковата система да търпи загуби и да има картел?! Такова животно нема!
11 Юли 2009 00:58
Държавата разследва банките за високите лихви

Голяма простотия!
Лихвите се определят от риска които банките поемат.
Голлям риск високи лихви!
11 Юли 2009 03:19

По лихвите ще ги познаете!

Състоянието им, очакванията им, всичко...____________________________
Спортът е опиум за народите!
11 Юли 2009 03:49

Ние се борим за всяка десета от процента", коментира пред "Сега" изпълнителният директор на Пощенска банка Асен Ягодин.
"Ако има сектор в българската икономика, в който конкуренцията е дори повече от необходимото, това е банковата сфера", каза шефът на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян.
Като гледам банковите офиси на всеки ъгъл, лихвите по разплащателните сметки и безбройните такси и таксички за щяло и нещяло, не вярвам да се борите за друго освен за една здрава и неокастрена гьостерица! Или хайде, че повече ще боли, нека да е здрава и неокастрена от последваща инстанция глоба.

____________________________
Спортът е опиум за народите!

Редактирано от - Пенка от Прокатния на 11/7/2009 г/ 09:53:07

11 Юли 2009 07:50
Лесно е да вдигаш лихви, когато знаеш, че "лошия" стопанин - Държавата е зад гърба ти Виолинче - с гарантирани депозити, съдебни процедури по несъбрани взимания и минимални резерви! А вий, вий сте...антихристи и ви трябва един български Уго Чавес!!!
11 Юли 2009 08:24
Акцията на антимонополния орган бе подкрепена вчера от Националната асоциация на българския бизнес, която от месеци насам организира протести срещу високите лихви на банките

Една част на олигархията се бори срещу друга.
11 Юли 2009 09:23
Държавата започна изненадващо и безпрецедентно разследване срещу банките

Тези държавни мерки са абсолютно наложителни! Освен това, държавата трябва да разследва и:
1. на каква основа банките изискват такси, при приемането на превод.
2. на каква основа тази такса е космически висока (1? в Европа, до 50? и повече в България) в сравнение с европейската практика!
Тази покварна практика практически се блокира трансфера на капитал от Европа към България. С тези такси, банките се изявяват като мутрата на входа на България, която те причаква в тъмното и те изтупва, като ти оставя само дребните стотинки. Много ясно, че веднъж като те "оберат", втори път няма да направиш грешка, което не е в полза на България. Направете нещо по въпроса!
11 Юли 2009 10:18
Ей ви фактите...
Клоновете и офисите на тридесетте регистрирани в страната банки и офиси на чужди трезори наброяват общо 2929...

справка Тук!
а сметките си ги направете сами.
11 Юли 2009 10:21

FL:
Лихвите се определят от риска които банките поемат.
Голлям риск високи лихви!


Обаче за нещастие, това правило не спира да действа до тук, а продължава да работи само за себе си, самоусилвайки се: по-високите лихви водят до повече лоши кредити и по-висок риск. Което води до още по-високи лихви, още по-повече лоши кредити и още по-по-висок риск. И докъде стигаме така, ако мога да запитам?

Или това е поредно проявление на банковата система като положителна обратна връзка в икономиката - когато цените се качват, кредитирането ги качва още повече. Когато някой продава по-търсена стока, кредитирането надува цената й още повече. Когато пък няма пари, кредитирането изсмуква и малкото, които са останали... Ефект, забелязан с просто око, преди повече от стотина години и описан от Марк Твен:

Банкер: човек, който ти дава назаем чадър, когато грее слънце и иска да му го върнеш, когато завали дъжд.
____________________________
Спортът е опиум за народите!
11 Юли 2009 10:38
Пълна глупост! Парите са стока, която се набавя от международния и вътрешния пазар. Когато външното финасиране секна по обективни причини (световната финасова криза "завърза" портфейла на всички) остава само вътрешното финансиране от гражданите и фирмите. За вторите е ясно, че ресурсът е кът. Гражданите пък имат ограничен ресурс зо влагане в банките. По тази причина, борбата за този ограничен вътрешен ресурс е жестока - лихвите по депозитите достигат до 8-9 %. Как при това положение, Банките да отпускат кредити за 5-6 %?
Апропо, посочете ми един браш, който работи с годишен марж на печалба 3-4 % и е печеливш бизнес (за тези които не се сещат, 3-4% е маржът на печаба на банките по основната им дейност-кредитирането).
11 Юли 2009 10:45

3'000 (три хиляди) офиса, по 10 човека в офис, по средно 1'300 лева на месец (с осигуровките), прави 39 милиона лева месечно. Плюс наемите, плюс текущите разходи (охрана, ток, отопление и пр.) и вероятно стигаме до 50 милиона месечно. По 12, прави 600 милиона лева годишно. 600 милиона лева! За едното удоволствие да имаме банка от всеки модел и марка, на една пресечка разстояние. Ефективност и качество, качесто и ефективност в най-чист вид...

Апропо, тия 600 милиона лева годишно са май почти колкото ония 700 милиона, дето не стигат за намаляне с 5 процента на осигуровките... И нека някой не ми казва, че това са всъщност работни места. Не, не са! Това е чист (административен) разход и неефективност за реалната икономика.____________________________
Спортът е опиум за народите!
11 Юли 2009 10:58
Пенке, Да илядиш!
11 Юли 2009 11:03

Благодаря Олде, ще се опитам.____________________________
Спортът е опиум за народите!
11 Юли 2009 12:30

Левон Хампарцумян, изпълнителен директор на УниКредит Булбанк:
"В България има много банки и може би само най-добрите ще оцелеят по време на кризата. Останалите ще загубят клиентите си и няма да успеят да се задържат на пазара. Кризата ще подейства оздравително и по отношение на нелоялната конкуренция в банковия сектор, очаква се тя да намалее."

Натиснете тук
____________________________
Спортът е опиум за народите!
11 Юли 2009 12:44
"Има ли смисъл да обираме банка, като можем да основем банка!"...
11 Юли 2009 13:46
Има ли смисъл да обираме банка, като можем да основем банка..

Апцолютно си прав Параграфе!
Само с една малка забележка - От теб Капитала, а от мен останалото.Редактирано от - OLDMAD на 11/7/2009 г/ 15:36:43

11 Юли 2009 16:46
Пепи,
към допълнителните разходи си забравила да включиш водене на секретарката до Рио. Това, заедно с нощувките, свирките, коженото палто, парфюма и т.н. отива към 15 000 лв.
А нищо не казваш и за годишните премии на управляващото тяло на банката. Те са към 100 000 на калпак, пардон, на каскет.

Е, те затова са високи лихвит по кредитите.
Защото покриват не само основната дейност.
А и охолния живот на управителите, основно "наши" к8адри, внуци на партията.
11 Юли 2009 17:18
...ако искате, разсъждавайте върху следните цифри - в банките според официалната статистика има спестени (вложени) 24 милиарда лева на български граждани, допълнително фирмените депозити били около 17 - 20 милиарда.
11 Юли 2009 18:52
@професор дървингов
а раздадените кредити казва ли се колко са?
11 Юли 2009 19:11
Да проверят и вкякакви такси по кредитите, а също така и "задължителните застраховки", които са многократно завишени, от факта, че се нуждаеш от кредит т.е. те изнудват!!! Защо ще ме задължават в коя компания да си направя застраховка, а също така и при оценките на имота - пак се прави от техни хора.
11 Юли 2009 20:26
Държавата разследва банките за високите лихви

Нямам коментар
11 Юли 2009 20:32
Държавата разследва бандите за безоките лихви
11 Юли 2009 20:57
Професоре, моля Ви не ползвайте словосъчетания от вида "Според официалната статистика" и пр. - те са вредни за вашето здраве!
11 Юли 2009 21:46
Какво се дървите, бе? Банкерите са си абсолютно прави - конкуренцията сред банките е голяма.
11 Юли 2009 22:43
Е-е, най-после...
Пенке -
---------------
Едно не разбирам - защо се продаде ДСК, пък и им разрешиха да запазят абревиатурата...
Сега отново държавата да вземе да направи държавна заемна банка или ипотечна или жилищна и да дава пари на хората с нормална лихва 3-4%, та поне едно жилище да могат да си купят, а чуждите банки, които могат, да се конкурират...
Вижте какви луксозни офиси на всеки ъгъл - това ние го плащаме... Защо банкерите не обявят заплатите си - някъде четох, че този Левон получавал 20 000, ама не помня лв или Е...

____________________________
Не мир дойдох да донеса, а меч…
12 Юли 2009 11:00
за тези които не се сещат, 3-4% е маржът на печаба на банките по основната им дейност-кредитирането


Значи зимаш една стока за 4, продаваш я за 8 и печалбата ти е 3-4% . И после ривът и са тръшкат че задачите по математика за 7 клас били непоносимо трудни.
12 Юли 2009 11:40
Да, за който смята лихвата и риска по този начин, му се види странно. Щото пропуска тънкия момент, че финансирайки, банкерът рискува да загуби не само каквото е "платил за стоката", т.е. лихва по депозит (като обикновен търговец), ами цялата сума+тази лихва.
Нека преведа пример като за малки деца: ти си банка, привличаш ресурс 1 млн. лв. и обещаваш на депозиращите 4% годишна лихва; после тоя милион го даваш като кредит с 8% годишна лихва. Според геният отгоре това е 100% печалба, обаче геният не е сметнал, че:
1. Ако "всичко се развие както трябва", ще останеш грубо с печалба 40 хил. лв. за годината.
2. Ако кредитът не се върне навреме, разходите скачат и ти изяждат печалбата за нула време (маржът е само 4% все пак).
3. Ако кредитът не се върне, ти като банка не губиш само 40 хил., които "си платил за ресурса", ами 1, 040, 000 лв., който трябва да върнеш на вложителите в края на годината. Те това е рискът, който го няма при продавача на фъстъци - когато той купи стока за 40, 000 лв., той не може да загуби повече от това.
ПП Ако геният отгоре знае, че маржът на печалба е процент от продажбите, щеше сам да си сметне колко процента печалба са (8%-4%)/1, 000, 000.
12 Юли 2009 13:52
по-високите лихви водят до повече лоши кредити и по-висок риск. Което води до още по-високи лихви, още по-повече лоши кредити и още по-по-висок риск. И докъде стигаме така, ако мога да запитам?

Пенке, що си не седиш в прокатния?
12 Юли 2009 15:30
Ха-ха, не нам такие иширети от йодейската уйдурма!
Като не й върнат кредита по причина че е раздаван умишлено на свои хора или на куцо, кьораво и сакато от врла лакомия за 100-тях% печалба, или пък е инвестиран мъдро в спекула с ценни книжлета и прочие деривати и номера не минал, банката не губи нищо, по причина че:
1. Почва да скубе още повече баламите, дето си връщат заемите
2. Не изплаща депозити и прочие борчове и ревва държавата да я спасява че ще станело по-лошо

Печалбата е правилно да се смята къмто собствения вложен капитал, т.е 12% преко сили. Тоест имал си 120 бона, прилъгал си да ти дадат стока на консигнация за 1.000.000 , продал си я за 1.080.000 , платил си я за 40.000 и се получава 40 : 120 = 33.3%
12 Юли 2009 16:08
Динаине, ти си поне еврейче, не разправяй врели-некипели.
Обясни най-напред, че банкера ИЗОБЩО НЯМА този милион, когато дава заема, той го СЪЗДАВА в момента на даване на заема, на база врътката, която твойте хора са измислили за 1:10 (навремето, сега е още повече) "обезпеченост". Натиснете тук
Та банкер, адвокат, брокер, застраховател или подобен "труженик"-паразит - най-напред обесен за топките, а после може да му се задават въпроси, докато си виси....
Колкото за лихвите - тук около моето пристанище, където се води най-стабилната банкова система в света - аз си взех ипотека за 3.84%, затворена при това за доста годинки. Вероятно Пръцунян и фелдшера Хърсев ще заобясняват как това ще съсипе баниките и нашия вилает. А всъщност те са стабилни именно защото нямат "съветници" и служители като тях...
12 Юли 2009 16:41

Пенке, що си не седиш в прокатния?


Не знам защо, но конкуренцията дето я имало в банковия сектор до нищо добро не доведе. Банкерите съвсем са се разпищолили, харчат наляво и надясно чужди пари и изяждат цялата печалба дето изкарваме в Прокатния, че и още отгоре, дето даже не сме я изкарали. Та се налага да взема нещата в свои ръце.

Банкер да организира ефективно финансиране и контрол на строителни или производствени дейности, види се, оказва се мисия невъзможна. Банкерите се оказаха спекуланти и лихвари от най-чиста проба, които освен да зарибяват (и заробват) наивни потребители, на друго не са способни.

Та затова, FL...____________________________
Спортът е опиум за народите!
12 Юли 2009 17:14
Леле колко любители на кредити с ниски лихви имало.
Само дето често се повтаря и рядко се слуша да се внимава какво си пожелаваш, че може и да се сбъдне. За да има кредити с 4-5% лихва трябва да има влогове с по 1-2% лихва. Колко от парите дето сега са в банките ще си останат там при такива лихви е наистина интересен въпрос. Който има познати с влогове а не кредити, може да си направи малко собствено проучване по тази интересна тема. А когато има сериозни трусове, кредитите могат да станат предсрочно изискуеми и то не на вноски а цялата сума накуп.
Освен всичко, кредитът има висока цена защото има и голямо търсене. Съвсем наскоро имах възможността да видя как хора вземаха пари назаем (не особено големи суми) при еквивалентен ГПР 35-40-45% и бяха много доволни, че са ги получили.
12 Юли 2009 21:37
"Администрацията на президента посочва, че подобни предпазни мерки могат да сведат до минимум щетите от икономическия спад." "От всички промени в системата за финансов надзор, предложени от администрацията на президента на САЩ Барак Обама, създаването на Агенция за защита на потребителите е най-голяма заплаха за печалбите на банковата индустрия, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА" http://dnes.dir.bg/2009/06/22/news4649064 .html На следващите избори може да има и банкери
13 Юли 2009 00:18
Да не би ако лихвите по депозитите станат 2-3 % българина ще хукне да ги влага в румънски или руски банки, защото там била по-висока лихвата? Това е смешно. По вероятно е тези "мързеливи" пари да се завъртят в реален бизнес. Аман от...
13 Юли 2009 08:50
Абе, аз сигурно не разбирам, нещо ама все пак.... Като се вложат парите в банката, тя да не би да ги държи заключени в сейфовете. Нали играе с тези пари на фондовите борси и си носи още по-голяма печалба. За да има има високи лихви по депозитите се иска добра игра на борсата, че тези пари на вложителите да донесат по-висока печалба. Банката не печели само от маржа между лихвите по влоговете и кредитите! Ако е така, наистина им е плачевно състоянието, но явно не е ! Няма как да се поддържа този стандарт в България на банкерите!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД