:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 421
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Скандал в Брюксел около делото в Либия

Снимка: Вера Петкова
Президентът Първанов последен научи вчера новината, че шестимата български медици в Либия са преместени от затвора в къща. Външният министър Соломон Паси, който е заедно с президента в Брюксел, пръв научил добрата вест и побърза да я обяви по "Хоризонт". Първанов разбра за развоя на събитията в Триполи от журналистите.

"Най-малко като липса на добро възпитание", така характеризира президентът Първанов липсата на информация до него от страна на шефовете на спецслужби и посланици. Пред 20-ината български журналисти министър Паси поясни, че е научил новината лично от сина на Кадафи Сейф ал-Ислам. Президентът, който не беше уведомен за развитието, разговаря мрачно с Паси.

При откриване на сградата на новата Мисия на България на Европейския съюз на журналистически въпрос нямат ли задължения посланиците и шефовете на специалните служби директно да го уведомяват в подобни ситуации Първанов отговори утвърдително и добави, че "някой не си е свършил работата". Президентът каза, че няма да коментира повече тази ситуация преди завръщането си в България.

6-имата подсъдими медици в Либия в понеделник са били изведени от затвора "Джудейда" и преместени в самостоятелна къща с охрана. Мярката им за неотклонение е променена в домашен арест, обяви Соломон Паси. Те практически са преместени в незатворнически условия, разполагат с 4 стаи, хол, кухня, двор и прочее удобства, обяви той.

Министърът обясни, че случилото се е резултат на "енергичната намеса" на фондация "Кадафи" и лично на сина на либийския лидер Сейф ал-Ислам, който в средата на миналата година се нае да бъде наблюдател на процеса.

От онзи ден семейството



Кристияна Вълчева и Здравко Георгиев са заедно



Досега докторът споделяше една килия с още 50 затворници. 5-те жени пък бяха заедно в 1 помещение в женското отделение на "Джудейда". Обвинените в умишлено заразяване със СПИН медици са зад решетките от 3 години. Делото срещу тях се точи от февруари 2000 г., а прокуратурата иска да бъдат наказани със смърт.

По-скоро става дума за облекчаване на условията, а не за промяна на мярката за неотклонение, коментира часове след Паси говорителят на междуведомствената комисия Антон Гиргинов. Нито представителите на правосъдното министерство, нито тези на Външно в комисията, която се събра на заседание вчера, можаха да кажат



кой точно е взел решението за преместването на 6-имата



Гиргинов допусна, че това е затворническата администрация. "Важното е, че решението е взето, кой го е взел, тепърва ще разберем", коментира пък зам. външният министър Иван Петков и отново подчерта огромната заслуга на Сейф ал-Ислам. Вечерта Петков покани на среща във Външно либийския посланик у нас Фарадж Джибрил, за да му благодари за преместването на българите.

"Не е редно в момента да създаваме свръхочаквания", предупреди Соломон Паси от Брюксел. Той уточни, че за него "би било голям успех, ако на 17 февруари не бъде произнесена нито една смъртна присъда". За тогава е насрочено поредното заседание на Народния съд по делото. На въпрос ще пътува ли до Либия г-н Паси отговори: "Това са решения, които обикновено се вземат в последния момент. На този етап не съм мислил."

Бившата външна министърка Надежда Михайлова видя в случилото се "добър знак" и напомни за усилията на предния кабинет.

Парламентарният шеф Огнян Герджиков нарече новината "знакова". Според него основният принос за случилото се бил на Соломон Паси. Парламентарният шеф обясни, че преговорите за облекчаване на положението на българите започнали още по време на неговата визита в Джамахирията миналата година. Той лично писал на полк. Муамар Кадафи и малко преди Нова година и апелирал за хуманно отношение към нашите и замяна на мярката им за неотклонение с по-лека.



Много вероятно е медиците да бъдат оправдани,



едва ли щяха да ги пуснати под домашен арест, ако се знае, че ще бъдат осъдени на смърт, коментира пред радио "Нет" шефът на Конституционния съд Христо Данов, който бе спецпратеник за Либия на бившия президент Петър Стоянов.

Като "много щастливо обстоятелство в живота на българите" определи преместването им наетият от техните роднини адвокат Владимир Шейтанов. Оттук нататък предстои цялостното им и пълно освобождаване, каза той пред БТА. Шейтанов обяснил, че до няколко дни ще стане ясно дали заминава за Либия. Междуведомствената комисия вчера му отпусна 3500 долара.

Мисля, че българите не са преместени в резултат на решение на съда, това е процедура, задвижена от фондация "Кадафи", коментира либийският адвокат на шестимата Осман Бизанти. Според него е



напълно възможно делото отново да бъде отложено,



с аргумента, че е нужно още време за изследване на доказателствата. Според адвоката най-вероятно българите ще останат в къщата, в която са настанени до края на делото. Той възнамерява да се срещне с шестимата следващия понеделник.

До късно вчера във Външно нямаха информация някой от дипломатите ни в Триполи да се е видял с медиците след преместването им. В МВнР предполагат, че регламентът за достъп до медиците ще остане същият като досега. Докато бяха в "Джудейда", българите получаваха веднъж седмично храни и медикаменти от посолството.

РОДНИНИТЕ

Иван Ненов, съпруг на Нася Ненова:



Тази промяна е положителна стъпка към крайния положителен резултат за нас не само като роднини, но и за всички българи. Аз съм пословичен с моя оптимизъм и вярвам, че ще чуем оневинителни присъди на 17-и. Много се надявам този път, като отидем в Либия, да видим нашите роднини в значително по-добри условия.



Емил Узунов, съпруг на Валя Червеняшка:



Това е безкрайно радостно, защото вече не са при онези ужасни условия в този затвор. Това беше логичен завършек на искането на българския адвокат, поставени още през пролетта на 2000 г. и поставени едва в края на 2001 г. от адвокат Бизанти. Бих го сметнал за благоприятно, ако доведе до логичния завършек, а той за мен е само един - незабавното прекратяване на това дело поради липса на доказателства и освобождаване на задържаните.



Цветанка Сиропуло, снаха на Валентина Сиропуло:



Добре е, но това в никакъв случай не облекчава тяхната съдба и ако има някакво отлагане и втора инстанция, ще се чакат останалите дати.



Мариян Георгиев, синът на Здравко Георгиев:



Още е много рано да се радваме. Това нищо не означава, това е капка в морето в сравнение с това, което им е причинено. Но радостта ни е голяма, че близките ни не са в условията на затвора, надявам се на справедливо решение.
2350
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД