:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 233
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Парите на партиите за изборна реклама са отишли на вятъра

Същият резултат на вота можел да се постигне с 10% от разходите
Влиянието на телевизионните клипове върху изборните резултати е било минимално. До това заключение стигнаха вчера експертите от фондация "Медийна демокрация" въз основа на изследване на телевизионната рекламна кампания на партиите преди парламентарния вот, проведено от GfK. Наблюдението е от 8 юни до 4 юли сред 750 домакинства и обхваща 11 телевизии.

Експертите от GfK са на мнение, че същите изборни резултати са щели да бъдат постигнати и само с 10% от изхарчените за реклама средства. Което означава, че парите не са оказали решаващо въздействие за изхода от надпреварата.

През наблюдавания период са излъчени най-много клипове на "Коалиция за България" - 768. Следват "ЛИДЕР" с 525 и "Синята коалиция" с 469. 336-те клипа на РЗС й гарантираха едва 10 депутати. Докато петата в класацията НДСВ при излъчени 261 тв послания изобщо не влезе в парламента. Победителят ГЕРБ се е рекламирал само с 65 клипа. Спорният колаж с "брадвата" е излъчен общо 133 пъти. Според професора по културна антропология Ивайло Дичев на тези избори хората са се разбунтували тъкмо срещу парите, което е намалило допълнително ефекта от изборната реклама. Той отбеляза, че е отминала епохата на усмихнатите политици от типа Стефан Софиянски и отново се връща модата на намръщените лица (Волен Сидеров, Яне Янев).

Най-много рекламни приходи от политическата кампания е прибрала bTV - над 2.2 млн. лв. Следва я Нова тв с 988 хил. лв. Трета е БНТ с 377 хил. лв. Цифрите са въз основа на официалните рекламни тарифи на телевизиите, без да са отчетени евентуални отстъпки, уточниха от GfK.

------

ТЕОРИИ

"Не медиите свалиха тройната коалиция, както стана преди това с Костов и царя, свали я интернет", коментира медийният експерт Георги Лозанов. Според Дичев и културолога доц. Александър Кьосев обаче ролята на мрежата се надценява. "В противен случай Костов щеше да е във властта", аргументира се Кьосев. Според него медийното наблюдение показва рефеодализация на българското общество, което се разпада на отделни групи и социални мрежи, без реална комуникация помежду им. "Българската политика и медиите са във фатална прегръдка, те са в пълна хармония, само че електоратът не участва в нея", заключи Кьосев.
11
1162
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
11
 Видими 
18 Юли 2009 06:53
Кьосев е прав - умният електорат изобщо избягва прегръдки.
Дето имаше един виц - баба Мара пита Тодор Живков кой е тоя, дето все се целуват. "Брежнев", вика Живков. "Аууууууууууууу, сине, пази се - казва тя - Аз от млада си знам. Кой ме е целувал - все ме е...".

Експертите от GfK са на мнение, че същите изборни резултати са щели да бъдат постигнати и само с 10% от изхарчените за реклама средства.

Тоест, за следващите избори отивайте при тях - хем ще ви направят реклама, хем ще е по-евтино.

Бизнес маркетинг, нищо лично!
18 Юли 2009 07:52
Пари за избори има!! За деца с увреждания и без родители няма! Събират се със СМС.... Егати социалната държава.......
18 Юли 2009 08:52
Да ама ние знаем имената на тези "ветрове"
18 Юли 2009 09:16
"Не медиите свалиха тройната коалиция, както стана преди това с Костов и царя, свали я интернет", коментира медийният експерт Георги Лозанов.

Те за това Станишевото МВР се бори лъвски да се ограничи Мрежата.
18 Юли 2009 09:36
Най-малко харчи на избори АТАКА!
18 Юли 2009 14:02
""Българската политика и медиите са във фатална прегръдка, те са в пълна хармония, само че електоратът не участва в нея", заключи Кьосев."
18 Юли 2009 15:17
Парите за партиите били свършили. Те, партизаните, бюджета изпразниха от съдържание, статията за партиините кинти ни говори.
19 Юли 2009 00:47
От където дошли, там и отишли.
19 Юли 2009 08:41
Парите на партиите за изборна реклама са отишли на вятъра

Сиреч - парите са отишли при онзи, дето духа.
Но все ми се чини, че и на онзи, дето му духат, не му е било зле.
19 Юли 2009 12:55
През наблюдавания период са излъчени най-много клипове на "Коалиция за България" - 768. Следват "ЛИДЕР" с 525 и "Синята коалиция" с 469. 336-те клипа на РЗС й гарантираха едва 10 депутати. Докато петата в класацията НДСВ при излъчени 261 тв послания изобщо не влезе в парламента. Победителят ГЕРБ се е рекламирал само с 65 клипа. Спорният колаж с "брадвата" е излъчен общо 133 пъти.


Защо ли Брайтмана не се е появил тук да коментира "преимуществото" на 768 бесеПАРски клипа в сравнение с мижавите 65 клипа на ГЕРБ?

19 Юли 2009 14:35
Бабите нямали телевизори с клавиатури и като затуй , Тройната паднала от власт ..." Най-много рекламни приходи от политическата кампания е прибрала bTV - над 2.2 млн. лв. . Следва я Нова ТВ с 988 хил. лв. Трета е БНТ с 377 хил. лв. Цифрите са въз основа на официалните рекламни тарифи на телевизиите, без да са отчетени евентуални отстъпки, уточниха от GfK ." Докато отчетете отстъпките , с поздравително писмо БТВ опрости сичкия борч на ГЕРБ и Бареков в бонус му даде . Е , Бубойко плати за два месеца нета на Чарли . Папионки ...

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД