:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,280,591
Активни 132
Страници 32,286
За един ден 1,302,066

120 дни тотална мобилизация срещу мафията обяви властта

Кабинетът разчита да си върне доверието на ЕС с радикални мерки за ускоряване на съдебните дела и масови проверки на съмнително забогатели българи
През идните 4 месеца ще има пълна мобилизация на всички институции в държавата, за да може България да си върне доверието на Европейската комисия. Изпълнителната, законодателната и съдебната власт вчера съгласуваха мерки, свързани с борбата с организираната престъпност и корупцията по високите етажи, както и с ускоряването на съдебните процеси. Премиерът Бойко Борисов вчера отлетя за Брюксел, за да представи лично идеите.Президентът също реши да се активизира по въпроса и вчера неочаквано обяви, че на 14 септември свиква Консултативния съвет по национална сигурност заради проблемите с еврофондовете. Държавният глава не реагира по този начин, когато миналата година България безвъзвратно изгуби 220 млн. евро, а ЕК замрази други 300 млн. евро.

Правителството прие вчера график за изпълнението на 57 неотложни мерки, които са отговор на 21 препоръки в последния доклад на Еврокомисията. Около половината от тях са с постоянен срок на действие. Други са разчетени от септември до декември, когато у нас ще бъдат експертите на ЕК, които ще ни оценяват за следващия доклад.

Прокуратурата, МВР, ДАНС и данъчните ще проверяват хората с имущество над 500 хил. лв. Министерството на финансите и Агенция "Митници" са натоварени да проверяват имотното състояние на митническите служители. За да се предотвратят данъчните измами, ще се ревизират длъжници - потенциални участници в организирани схеми за извършване на данъчни престъпления.

Според графика до края на октомври ще бъде въведена забрана за разплащане в брой при сделки с недвижими имоти, а в данъчните декларации ще се описват получените или предоставените заеми над определен размер.

До 30 ноември Законът за защита на класифицираната информация ще бъде променен така, че шефовете на съдилищата и прокуратурите също ще бъдат проверявани, преди да получат допуск до информация с гриф "Секретно". В този срок трябва да бъде структурирана и Агенция "Медицински инспекторат", която да противодейства на корупционните практики в здравеопазването.

Агенция "Митници" трябва до 15 декември да въведе система за цялостно видеонаблюдение на четирите основни митнически пункта. 5 дни по-късно НК и НПК трябва да са променени според препоръките на практикуващите юристи.

До края на октомври се очаква Министерството на правосъдието да е готово с проектозакон за изменение в Наказателнопроцесуалния кодекс. Вчера магистратският съвет към министъра представи обобщените предложения на прокурори и съдии за промени в НПК, чиято цел е да се ускорят процесите. Едно от тях е да се разшири кръгът от престъпления, за които ще могат да се използват специални разузнавателни средства, и към тях да се включат тежките посегателства против данъчната, финансовата и осигурителната система. В момента не могат да се прилагат СРС при разследване на пране на пари и укриване на данъци в особено големи размери.

Белязаните пари, които се използват като СРС, пък ще се осигуряват от държавата, а не от жертвите на престъпленията, каквато е практиката в момента. Друго предложение засяга споразуменията между обвиняеми и прокуратурата. Идеята е те да се допускат още от момента на повдигане на обвинението, а не както е сега - едва след приключване на разследването. Одобреното от една съдебна инстанция споразумение между обвиняем и прокуратура е равнозначно на влязла в сила присъда.

Магистратите лансират и много промени, свързани с адвокатите. Планира се да се ограничи техният брой до двама или трима и замяната на защитник да се допуска само в определен срок преди процесуално-следствените действия. Когато адвокатите са повече, да се смятат за призовани, ако и само един от тях или клиентът им е получил призовката. При неоснователно отлагане по вина на защитата тя ще бъде глобявана и ще покрива разноските за проваленото заседание.

За вещите лица, чиито експертизи често са решаващи, са замислени по-сериозни санкции, ако откажат да участват, не се явят или не представят заключението си в срок. Предложението за глобите е или да станат до 1000 лв., или да се обвържат с размера на минималната работна заплата. Сега за неявяване или отказ да даде заключение без уважителни причини вещото лице се глобява до 200 лв. При повторно провинение те ще бъдат заличавани от списъците с вещите лица.ПОДКРЕПА

"ЕК приветства заявените от новото правителство намерения за справяне с корупцията и организираната престъпност, както и за преодоляване на слабостите по управлението на еврофондовете", заяви премиерът Бойко Борисов след срещи в Брюксел. Той се срещна с шефа на ОЛАФ Франц-Херман Брюнер, а днес ще разговаря с председателя на ЕК Жозе Барозу. Междувременно говорителят на ЕК Марк Грей заяви, че ЕК очаква България да действа делово и по същество. Според него правителството много бързо и навреме е разбрало какво трябва да прави. "Не смятам, че е нужен меден месец, преди сериозно да се заловим за работа", допълни той.
134
5441
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
134
 Видими 
09 Септември 2009 21:51
Забрани Бойко думата ЩЕ и ето, 6 пъти повторение в първите абцази на думата ВЧЕРА.
Вече се действа. И като чета, чак козината ми настръхва.

_________________________________
ДЪРЖАВАТА ТОВА Е ФАРС - http://www.kaily.dir.bg
09 Септември 2009 22:27
Бой последен е този,
дружно вси да вървим.
Със Бойко Борисов
света да обновим!
09 Септември 2009 22:43
Сто двадесет дена те бяха на брой.
Изтекоха всички до първия бой...
И сега няма кой...
09 Септември 2009 23:23
Мафията да бори мафията ? Най-много единият клан другия. За плячката.
-
Дано не съм прав, ама едва ли... Както винаги, живота е по силен от илюзиите.
09 Септември 2009 23:26
Стани, ти пленник на проклятие,
на глад, осъден днес народ!
Умът ни кратер разтопен е,
и с лава ще залей светът.

Ще стрием минали окови
ще тръгнат робите на бунт
светът ще бъде променен основно
от нищо днес, ще станем всьо .

Бой последен е този
Дружно вси да вървим
С интернационала
Човечеството да обединим
-
Siol En,
това познато ли ти е ? От френския оригинал.
09 Септември 2009 23:54
Необходимостта от мерките, които са изброени, е от повече от очевидна. Всяка от тях може да бъде посочена и от ученик от прогимназията. Но въвеждането им ще срещне жестока съпротива, защото от тях ще пострада статуквото и всички играчи в процеса - съдии, прокурори, адвокати, вещи лица, свидетели, подсъдими и ищци ще ги саботират и ще ги изкривяват, както им е изгодно. От години сме свидетели на процеси, в които всички се държат като малоумни или в които се случват небивалици, но никой не реагира. Да не говорим за изчезнали дела, "пипани" доказателствени материали, фалшиви медицински, подправени подписи и какво ли не още. Край няма, системата е напълно изгнила. Та се питам, кой ще въвежда тези мерки, а?
09 Септември 2009 23:59
Айде, мухито с 4-те панелки изгоре
10 Септември 2009 00:19
"...Президентът също реши да се активизира по въпроса.."
Абе, тоя клоун защо не вземе да се скрие! Медиите трябва просто да започнат да го игнорират! Казал това, казал онова .... мълчание, ... никакво внимание да не му се обръща докато сам не си подаде оставката!
10 Септември 2009 00:25
А за еврофондовете. Ако искаме да се цакаме за вътрешна употреба темата е идеална за наивници. Ако, обаче искаме в България да влезат техните пари, то причината за спирането им и решението за пускането им е едно - да пуснем гювеч на фирмите от страните, които ги дават. И там има спонсори.
-
Грешката на предното правителство бе, че бе прекалено национално и не искаше да се съобрази с колониалния статут на тъмните балкански субекти, привиждан отвън. Сегашното, макар и супер по-сговорчиво е на път да повтори грешката. Поради недоученост.
-
Като нация (и тук партиите нямат значение) трябва да решим имаме ли достойнство и потенциал за развитие и ще се борим ли за равноправие или искаме да приберем някакви европейски пари ?
Ако искаме да се борим - пари няма да ни дадат, но си запазваме достойнството и историческите перспективи. Ако искаме парите - пускаме им лъвсия пай, парите тръгват и обираме трохите. Въпрос на стратегия...


Редактирано от - Brightman на 10/9/2009 г/ 00:29:30

10 Септември 2009 00:32
Необходима е твърда ръка , която радикално да реформира системата . Действащите субекти в днешната , трябва да бъдат лишени от всякаквите им илюзии , че необходимата за Обществото ни промяна , е само "от ден до пладне" . Дори и до стадионите трябва да стигнем . Ходом в колона по един - обиколка на пистата , пред погледите на всички присъстващи . От там - към местата за въдворяване според присъдата ...


Редактирано от - beagle на 10/9/2009 г/ 00:34:12

10 Септември 2009 00:38
Бай Ламби защитава тезата на серГейко, че видиш ли, що онези биели били негрите... или иначе казано, серГейко целия в бело, не бил давал рушвети на ония в ЕК, и те зат'ва спрели парите

М'чи то най-добре да ставаяме част от Российската федерация тогава... като наследник на най-чистия цоциализъм...
10 Септември 2009 00:48
beagle,
кви стадиони, кви 5 лв. ? Българина е оцелял защото е приспособим. Навремето всички се нагодиха към реалния социализъм, сега към мутросоциализма. И в двата случая обстоятелствата бяха извън България и непроменими отвътре. Поне не без югославски вариант, т.е. бомбандиране на непокорните.
-
Хората не са виновни. Те не са герои и няма защо да ги обвиняваме, че не са герои. Едва ли са доволни от това, че са принудени да се приспособленци без достойнство.
-
Това, че аз и ти не сме се приспособили и примирили не ни прави герои. Аз знам защо не се приспособих. За теб не знам.
-
Истинската промяна е възможна, само на реална основа, даваща възможност на всеки да бъде, това които иска да е, и да постъпва, така, както счита за правилно.

Редактирано от - Brightman на 10/9/2009 г/ 00:57:02

10 Септември 2009 00:52
гошо,
Сергейко не съм го чувал да се изказва от 2 месеца. И хич не ми дреме за него. Сергейко си е завоювал място в историята, като успешен български премиер и дори може да се пенсионира. На негово място щях да се оттегля и нямаше да се занимавам с конюнктурни глупаци, след като мастото ми и положителната оценка на историята ми е осигурена.
-
Но не се учудвам, че може би мнението ми съвпада с неговото. То съвпада с това на повечето умни и обективни хора.
10 Септември 2009 00:59
Яркий,
10 Септември 2009 03:20
Борбата с мафията е немислима без борба с БСП. Тотална и без прекъсване във времето. Освен, ако тия крадци не променят престъпната си партия, но това вече е невъзможно, струва ми се.
10 Септември 2009 03:41
Все по ясно става че ДПС остават в бяло а за БСП остава рязанио ( НДСВ - никой не иска даже да го и*е)
10 Септември 2009 06:50
Е сега вече наистина може да съборят барбекюто и караулката на Соколето!Нема лабаво!Да не беше тоя пусти етнически мир
10 Септември 2009 06:58
Я виж, Brithmana не е сам на амбразурата, а има и подкрепата на един дядо, който го подпира с палеца си на места, които слънцето не огрява.
Цитат"Грешката на предното правителство бе, че бе прекалено национално"
А, не не, бих казал, че беше интернационално - по скоро от мелези, с объркана националност.


10 Септември 2009 07:01
Президентът също реши да се активизира по въпроса и вчера неочаквано обяви, че на 14 септември свиква Консултативния съвет по национална сигурност заради проблемите с еврофондовете. Държавният глава не реагира по този начин, когато миналата година България безвъзвратно изгуби 220 млн. евро, а ЕК замрази други 300 млн. евро.

Много показателно!Държавния глава пак отчита присъствие, но като че ли това издава "необяснимо" безпокойство и акт на дистанция от своите протежета в тройната коалиция.И неговото време отминава, както и тези на прогнилите партии от прехода.Къде бяхте до сега г-н Президент?
10 Септември 2009 07:04
ДПС не е в бяло, в червено е. Клонинг на БСП - няма смисъл да се споменава.
10 Септември 2009 07:07
Грешката на предното правителство бе, че бе прекалено национално


Така е! Така е! Азер Меликов - най-чистият българин!
Како Коце, де си да го предложиш за вицевожд на Атака!
10 Септември 2009 07:09
С възхищение от всеобщия патос, присъединявайки се към стиховете и лозунгите по-горе, ще добавя известното:
"Р.Рейгън - враг номер 1 на тутраканската селищна система"
10 Септември 2009 07:13
Някой по-горе май бъркат етническо с национално, ама само тва да бъркат...
10 Септември 2009 07:34
по повод Азер

Редактирано от - lastcupofsorrow на 12/9/2009 г/ 08:13:56

10 Септември 2009 08:00
значи- 120 дни са идеален срок за угояването на едно прасе.Ако днес го скопим, точно по коледа ще е готово за българският народен обичай "колене".
Аз скоро си взех рентата в размер на 285 кг.жито и мога да отпочвам подготовката на мероприятието.Пък на 120-ият ден съм готов да ви докладвам какво съм постигнал през периода. На работа другари.
10 Септември 2009 08:07
Българският народ чака АРЕСТИ,
а не закани.
10 Септември 2009 08:09
ще бъде въведена забрана за разплащане в брой при сделки с недвижими имоти

И не само за разплащания за недвижими имоти, а разплащания по всякакви договри и сделки и покупки, надвишаващи определена сума (нпример 2000 лв.). При всички сделки за налични (независимо от размера на сумата) задължително във всяка фирма - касов апарат и издаване на касова бележка.
10 Септември 2009 08:15
"прекалено национално" правителство начело с одесита Дмитрий Сергеевич Станъйшев! Мама одеситка, атец - македонист.
Останалото - руска и турска агентура!
Етем ти прекаленото, Етем ти националното...
10 Септември 2009 08:17
Премиерът използва много често, забранената лично от него дума, "ЩЕ".
10 Септември 2009 08:18
европеиската комися няма ли да изиска бьлгарското законодателство да се публикува безплатно и дьржавата да администрира безплатен правноинформационен софтуер за да имат грайданите свободен достьп до законодателна информация което е право по конституцията на правовата дьржава бьлгария
в саита на електронното правителство на бьлгария има само врьзка сьс саита на европеиското законодателство администрирано и предоставяно безплатно на европеиските граждани от европеиската администрация
защо в бьлгария радакцията на дьржавен вестник публикуваща законите не администрира безплатен правноинформационен софтуер с които гражданите да могат да имат достьп до огромната нормативна база на бьлгария и които го интересува нормативната уредба за някаква деиност да може да прави бьрзи справки за промените в законодателството
10 Септември 2009 08:19
България трябва да бори престъпността и корупцията - не за да "върне доверието на ЕС" , а преди всичко да върне доверието на собствените си граждани. Всичките тези закани - засега изглеждат само поза и пушилка. Така ще бъде до доказване на противното. Чалга-управлението не може да бъде алтернатива на кражба-управлението. Нещем репортажи за розови БМВ-та от 1996 г. Искаме репортажи за арестувани политици и олигарси . Индикации за това няма. Горят дребни бушони. "Изгори - за да светиш"...
10 Септември 2009 08:38
Ха дано, опашки, гущери и прочие...Пак ще чекаме и тези, като поредния ГоДо?!
10 Септември 2009 08:50
Milcho, не трябва да ги чекаме, ами да се запрятаме и ние срещу мафията. Ако гледаме сеир, всичко ще си остане по старому.
Ето една идея за промяна възпитанието от по-ранна възраст.
Наше приятелско детенце ходи за 1 месец във Франция на училищен обмен. Явно редът и дисциплината са го впечатлили и е много променено. Но не смее да се покаже дисциплинирано, защото другите му се присмиват. Може би е добре да пращаме всички ученици примерно в 7-8 клас за един училищен срок по Европа да вдъхнат малко европейски манталитет. То би било хубаво да пратим и родителите, учителите и политиците
10 Септември 2009 08:52
Жалкия Гоце Първан ага отново срами президенската институция, с демонстрирането на активност, не когато трябва.Да се занимава с това което най-добре умее, да ходи на лов за триперливи госпожици!Съвсем се е скапап завалията, жолък Изрод.
10 Септември 2009 09:06
Българският народ чака АРЕСТИ,
а не закани.

Вярно.
Но и глупаво.

Арестите и отнемането на накраденото няма да решат проблемите, няма да ни измъкнат от кризата и няма да повишат благосъстоянието. Може да ни докарат едно словесно потупване по рамото, макар че са по същество леви мерки.

Време е, май, да престанат с ваденето на всякакви (голяма част от тях - нелепи) компромати и да се захванат с работа. По възможност - без политизация, защото енергетиката не е игра на шикалки.

10 Септември 2009 09:16
А след 120 дни какво?..
10 Септември 2009 09:50
да бе, на 121-вия ден какво ще правим?
доверието на мутрите в кабинета ще се върне ли?
10 Септември 2009 09:51
след 120 дни нищо! Или бой по манерките на кокошкарите и че горнеме показно някой друг бушон от последното управление. Показное и кой е главния прокурор и защо точно той ще е от пред и ще се бори като прасе с тиква.

И аначе не виждам как Байко ще пореже ония с стотиците милиони и милиардите. Нали го даржът на верижки и викат дръж тука Байко, браво добро куче и дано и Брусела фане декиш.
10 Септември 2009 09:58
Брайтман мили ,
Колоната на тези , които трябва да бъдат изведени на "пистата" ще трябва да завърши с групата на техните "учени слуги и адвокати" . Цялостното твое творчество във Фор-ума е солиден атестат за включването ти в тази група , ако не и "по-напред" . Със своя "обективизъм" , в кръг въртиш и на користен тралаланко избиваш . Нищо лично , Приятелю ...
Редактирано от - beagle на 10/9/2009 г/ 10:05:29

10 Септември 2009 10:04
Що така, другари, станахте песимисти? Това е страхотна бизнес новина - 120 дни гарантиран пазар на медиите. На всички медии. Като се почне от Агенция "Как' Сийка" и се завърши с Нюз Корпорейшън. Нема лабаво!
10 Септември 2009 10:14
Темата е изключително важна, а само 3-4 мнения досега ... башка дежурния червен калдаръм. Оказва се, че пакет прости мерки и 120 дни са достатъчни, за да се наруши много сериозно комфорта на мафията, грижливо изграждан от БКП и филиалите й повече от 20 години. В статията не се споменава за една изключително важна законодателна инициатива, може би ключова за крайния изход на борбата. Това е поправката "Панева", целяща да промени скандалното положение да се търси имуществена отговорност за незаконно придобитото имущество, само след наказателна присъда, при това за ограничен кръг престъпления.
10 Септември 2009 10:31
Чудя се, дали ЕС ще се хване на тази въдица? Едва ли. Защото не можеш да се бориш сам със себе си, как да стане това. Същите прокурори, съдии и полицаи, които до вчера обслужваха "тройната" и живеят и учат децата си по чужбина от престъпната дейност да си резнат клона, на който седят. Е, няма как да стане, ама ще опитат да преметнат ЕС, че нещо се променя.
10 Септември 2009 10:34
120 дни тотална мобилизация срещу мафията = 120 дни пренареждане на участниците и 120 дни прекрояване на пазарите
10 Септември 2009 10:47
Огън с огън съм видял да се гаси, и двата огъня угасват, но мафия като пребори друга мафия остава тя.
И имам друго питане - след тези 120 дена какво ще последва - хиляда годишен мир или нещо друго? Аз го знам какво е - каквото остава след всяка кампанийност - сиреч СЪЩОТО...
10 Септември 2009 10:47
Прекалено много ЩЕ както е писала и kaily.
Мафията да бори мафията ? Най-много единият клан другия. За плячката. е писал Brightman и май ще се окаже прав, за съжаление. Същото го пише с други думи и Д-р Перемянов - 120 дни тотална мобилизация срещу мафията = 120 дни пренареждане на участниците и 120 дни прекрояване на пазарите
И аз да добавя нещо - важното е да не се допуска повторение на корупцията сега сред управляващите от ГЕРБ, а за това ГЕРБ мълчи. Важно е разбира се и всички предишни корумпирани да бъдат наказани и ГЕРБ да не се ограничават само с предишната тройна коалиция, а да подхванат и останалите, че скоро няма да има кого да съдят - годините си летят.
10 Септември 2009 10:54
Големия Хикс
[Златен]
10.9.2009 г. 07:01:50 Къде бяхте до сега г-н Президент?[quote]

Как къде ? На лов...
10 Септември 2009 11:16
Масларова - в Сливенския затвор
Гагаузов и Орешарски - в Софийския
Сладка гледка
Но не би...
10 Септември 2009 11:51
Азер изплува и от новите лични карти
Меликов и секретарка изтрили условие в конкурса и уредили "Сименс" с поръчката

Червените прашки заместиха червените ескадрони!
10 Септември 2009 11:55
Другари, дайте да се разберем.
Писах, че много пъти се повтаря ВЧЕРА, не ЩЕ.
ЩЕ-то си го знам открай време, ма ВЧЕРА-то ми се наби на очи.
Нещо е свършено.
Като си купите жилище, ама не от новите, след колко време се нанасяте вътре да живеете? Аз гледам купувачите поне след няколко месеца влизат. Първо го избушват из основи, сменят тръби, инсталации, дограма, паркет, латекс, тапети, туй онуй, после мебели и чак накрая почват да гледат телевизия в ремонтирания си хол.
Като една каца е прогнила и тече, не се ли потяга първо така, както е празна, па чак после почва да се работи с нея и да се пълни с туршия и зеле?
Ми нали ако я напълните с туршия, тя ще изтече, можете ли едновременно да я потягате и да я пълните, а?


_________________________________
ДЪРЖАВАТА ТОВА Е ФАРС - http://www.kaily.dir.bg
10 Септември 2009 11:58
А защо: "да върнем доверието на Европа"
А не "за да сме нормална държава"
Стига с таз Европа, от там нищо не идва даром......
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД