:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 271
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
МЕДИИ

България по-бърза и от Албания за "Евровизия"

Заради орязан бюджет и нисък рейтинг някои държави вече се отказаха от конкурса
Снимка: БГНЕС
След миналогодишния скандал с Красимир Аврамов на "Евровизия" БНТ промени регламента за избор на участник от България в конкурса.
С оповестяването на Миро като изпълнителя, който ще представя България през 2010 г. на фестивала "Евровизия" в Осло, нашата страна успя най-сетне да изпревари Албания в този конкурс. Досега тя винаги първа обявяваше името на своя участник. Това се случваше на финала на техния "Фестивали и кенгеш" (в превод "Конкурс за песни", подобие на някогашната "Мелодия на годината" у нас). Той се провежда през втората половина на декември и неговият победител заминава за "Евровизия". Иначе на самия фестивал винаги (с едно изключение - участието на Елица и Стунджи) албанските изпълнители са се класирали далеч преди нашите.

Тази година БНТ промени правилата, но очевидно не и тертипа, по който смята да работи за "Евровизия". Заради постоянните подозрения при гласуването с sms за избор на изпълнител, който да представлява България, и скандала с Красимир Аврамов миналата година сега регламентът е различен. Според него анкетна комисия от специалисти в поп и рок музиката излъчва певец, а след това се прави конкурс за 5 песни, написани за него. Една от тях печели със зрителски sms-и.

Миро наистина бе излъчен след широко допитване - 51 отзовали се, в което обаче прави впечатление, че



анкети са били пратени и на странни адреси



Например откъде накъде мнение за поп фестивал трябва да изразяват Съюза на артистите в България, Съюза на българските музикални и танцови дейци и особено Съюза на българските композитори, в който не се е чуло в последните 20 години да се е включил някой от младите и актуални композитори на поп и рок у нас. Друг е въпросът как точно цял съюз попълва анкета, след като мнението е нещо персонално. Още по-странен е списъкът с анкетирани електронни медии. От излъчващите предимно българска музика там е само БГ радио, но липсват БНР и особено варненското "Браво" - единствената частна радиостанция у нас, в чиято програма 50% от музиката е на български поп и рок изпълнители. За сметка на това БНТ е анкетирала денонощния компютър - телевизия ММ, откъдето, след като я купиха шведи, бяха уволнени всички водещи. Дори не е ясно кой точно в тази телевизия е попълнил анкетата. Може би системният администратор...

Разбира се, БНТ продължава да налага и разделението в българската музика, според което има правилни и неправилни музиканти - "Пайнер", "Ара мюзик", чиято собственост са телевизиите "Планета", "Фен тв" и "Балканика тв", не са анкетирани, въпреки че 80% от изпълнителите у нас, които могат да пеят правилно, са продуцирани от тях. Дори и избраният Миро е от "Пайнер"!

Все пак похвално е, че въпреки провалите си на "Евровизия" и в условията на финансова криза БНТ не се отказа да заделя немалка сума като такса за участие и тази година. Много телевизии вече обявиха, че



се оттеглят от фестивала



Директорката на чешката телевизия Катерина Фричова оповести, че повече няма да участват на "Евровизия", заради ниския рейтинг на конкурса. "Основната причина за оттеглянето ни е това, че "Евровизия" не съумя да привлече чешкия зрител. Рейтингите му бяха твърде ниски и, откровено казано, мненията в пресата за него бяха също доста крайни. Дори и специалистите смятат, че този фестивал издъхва и е по-добре да се насочим към друг вид музикални и шоу програми", обяви Фричова по време на онлайн пресконференция миналия месец. Отказ от участие обяви и естонската телевизия. "Смятам, че оттеглянето ни от фестивала ще е най-оптималният вариант, заради съкращенията в нашия бюджет. Така няма да се налага да орязваме парите за останалите предавания и дори да спираме някои от тях", заяви Хейди Пурга, шеф на обществената медия на Естония.

Най-занимателна е обаче обстановката около "Евровизия" в Беларус. В тази авторитарна държава всичко е под контрола на президента Александър Лукашенко, дори и този фестивал. През август Лукашенко направи специално изявление пред обществената телевизия БТ1, в което каза, че е недоволен от резултатите на страната му в този фестивал и оттук нататък отнема правата на канала да излъчва победителя във вътрешните финали. Президентът каза, че ще задължи другата държавна телевизия - ОНТ, да се заеме вече с фестивала. Това обаче създаде проблеми, защото ОНТ не е член на EBC - Европейската организация на обществените телевизии, която провежда "Евровизия" и за да получи правата за фестивала, трябва да стане неин член. За няколко дни каналът трябваше да подготви заявка за членство, която ще бъде разгледана през декември. Интересно ще е да се види как по нея ще гласува българският представител в EBC, доколкото в случая молбата за членство не е продиктувана от обществения интерес в Беларус, а от личното хрумване и заповедта на един авторитарен президент.
936
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД