:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 290
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ИНТЕРВЮ

Бойко Борисов измисли новата комуникация в ГЕРБ

Не трябва заради това, че даден човек е работил заедно с депутат и след това заема определена позиция, веднага да приписваме лобистки интерес, казва административният секретар на партията Цветомир Паунов
Снимка: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Цветомир Паунов
Цветомир Паунов е на 33 г., от София. Завършил е социология в СУ "Св. Климент Охридски". Работил е в НЦИОМ, участвал е в предизборната кампания на "Гергьовден" през 2001 г., бил е и началник на кабинета на Емил Димитров-Ревизоро. От 2005 г. е посветен на проекта ГЕРБ, а през 2007-а става административен секретар на партията.

-----

- Г-н Паунов, сработиха ли новите ограничения в ГЕРБ, според които депутатите трябва да пишат писма на министрите, за да се срещнат с тях?

- Хубаво е да разясним за какво става въпрос - за въвеждане на правила и ред в комуникацията между депутатите, областните структури, министрите и партията. Говорим за координация, а не за някаква забрана или възпрепятстване. Идеята е да се постигне експедитивност при срещите. Общоприета практика е, когато отиваш на среща, да имаш предварително подготвена информация. Иначе се губи ценно време. Всеки министър приема в определен час от седмицата хора, свързани с ГЕРБ. На тези срещи присъства целият им екип, присъствам и аз. Целта е тогава да се излезе с решение, а не тепърва да се поставя въпросът. Когато има ясен регламент за такова общуване, се предотвратяват опити за евентуално лобиране с нечисти цели, за натиск за назначения от страна на партийните структури към министрите и обратно. Просто говорим за добре сработена машина и форма за комуникация, въведена лично от премиера Бойко Борисов, за да може ГЕРБ да изпълни поетите ангажименти.

- Защо смятате, че с формалните писма ще прекратите порочната практика на кадруване? Ако реши, един депутат винаги може да намери начин да лобира пред министър - например при експертната работа по даден закон, при която новите правила не важат.

- Хипотетично всичко е възможно. Но тогава нещата стават ясни. Нали разбирате, че този ред се спазва и от министри, и от депутати и никой няма да си позволи да го наруши. Не мисля, че някой ще стигне дотам да се поддаде на такова прекалено изкушение, както се получи с други политически формации в миналото. Дори да има някакви опити, информацията стига до мен, нещата се разбират и се предотвратяват. Знаете, че винаги, когато за някой наш член се докаже нещо, реагираме политически. Спомнете си какво стана с кмета на Ветрино, председателя на ОС в Пазарджик, общински съветници. Много са подобните случаи. Имаме и много случаи на прекратяване на членство след получени сигнали за прокурорски проверки.

- Но защо се презастраховате? Имате съмнения за морала на депутатите си или вече има опити за кадруване?

- Не се съмняваме. Става въпрос за ред и правила, а не за някаква превантивна мярка. Ако искаш да въведеш ред в държавата, първо трябва да го направиш в партията и в собствените си взаимоотношения. Не както се получи с други партии, които себе си не можаха да оправят. Знаете, че един от най-големите проблеми досега бе смесването на различни партийни функционерски нива с изпълнителна, законодателна власт. А оттам идва и размиването на отговорността. ГЕРБ е много по-различна партия и управлението ни е много по-различно от досегашните. Затова дори и в тази си част ние се различаваме съществено от другите.

Повярвайте ми, до този момент нито един от колегите ми народни представители или областни ръководители на партията не е дошъл с някакъв лобистки интерес. Всички проблеми, които се поставят пред министрите, са свързани с развитието на съответни общини, със спрени проекти от еврофондовете, с лошо управление до този момент.

- Как ще коментирате тогава назначението на сътрудничката на Лъчезар Иванов Албена Златарева за зам.-шеф на НЗОК?

- Честно казано, не съм запознат с този случай и не мога да го коментирам. Но не трябва заради това, че по някакъв начин даден човек е работил заедно с депутат, веднага да приписваме лобистки интерес.

- Но тук връзката е очевидна?

- Дори и да има такава връзка, не трябва да подхождаме от такава гледна точка. Нека да видим този човек по какъв начин ще се докаже и как ще работи. Защото голяма част от експертите, които участват по някакъв начин в изпълнителната власт, са участвали в писането на програмата на ГЕРБ. Те са се доказали на експертно ниво и са най-подготвените за това. И поради тази причина идеята е, пишейки програмата на ГЕРБ например в сферата на здравеопазването, в един момент те да я реализират. Това е смисълът.

- Не се ли опасявате, че ще бъдете обвинен в диктатура в стремежа си да контролирате връзките на депутатите?

- Не, моята роля е координираща. Когато имаме някакви съмнения за нещо нередно, тогава може да се опитаме да го предотвратим. Знаете, в минали управления депутати ходеха из министерствата, бутаха CV-та, след това не се знае кой носи отговорността за тези хора, от кой са предложени. Едно безконтролно назначаване ще окаже деструктивно влияние не само върху управлението, но и върху страната. Не можем да допуснем хора да ходят наляво и надясно, да бутат CV-та и да оказват какъвто и да е натиск върху който и да е.

- Колко и какви сигнали са постъпили в партийната ви централа за шефове на ГЕРБ по места, които са превишили правата си?

- По отношение на превишаване на правомощия до този момент сигнали нямаме. Иначе по мейла се получават анонимни сигнали почти от цялата страна. Но те са от типа: "Една жена каза, че чула, че еди кой си е направил еди какво си". Имахме случай, в който търсех човека, който ни бе писал. Посочих му телефон, на който да се обади, исках да го поканя да се видим. И никакъв отговор. Искам да подчертая, че при ГЕРБ изобщо не можем да говорим за т.нар. "местни феодали". Имайте предвид, че колегите от страната, които са областни ръководители, и хората около тях са тръгнали още от създаване на гражданското сдружение ГЕРБ. Те са самосъздали се идентични гербаджии, не са привнесени отвън, участвали в учредяването на партията, на структурите, в изборите. До момента областните ни ръководители са показали, че работят добре и няма съмнения за тях. Доказателство за добрата работа на структурите ни по места е и фактът, че след изборите интересът към ГЕРБ се запазва постоянен. Членството в ГЕРБ като постъпване на заявления е постоянен процес, който не се влияе дали ГЕРБ е в предизборна кампания, или е управляваща. Това означава, че развитието на ГЕРБ е стабилно и няма механичен наплив на членове.

- Как оценявате първите стъпки на ПГ на ГЕРБ. На какво отдавате например бавното приемане на закони?

- Не е бавно, нужен е технологичен срок, за да може един закон да влезе в пленарната зала. Наскоро гледах статистика, според която приетите до момента закони са много повече от тези в началото на предишния мандат. Просто голяма част работата, която се върши в групата, остава невидима, защото се върши на експертно ниво. Но гледайки работата на колегите ми, които работят в комисиите, и отчитайки това, което изисквам от тях като партиен ангажимент, виждам, че те са много натоварени. Работата им е много голяма и като обем, и като съдържание. По отношение на дисциплината и в пленарната зала, и в комисиите има ред. Да не забравяме, че в началото на мандата парламентът не се различаваше от министерствата, където имаше много злоупотреби. Изискваше се технологично време, за да бъде направен одит и в НС.

- Докога ще продължи ревизията на държавата и кога ГЕРБ ще започне да реализира политиката си?

- Не мога да кажа колко ще продължи. Това трябва да го кажат колегите министри. Аз мога да коментирам, че ходейки по тези срещи, контролирайки и координирайки нещата, проблемите са много сериозни. Наистина държавата е била оставена на автопилот, с много големи дупки в бюджета във всяко едно министерство. Но това, което виждам като амбиция и воля от министрите, ме обнадеждава, че ще стане максимално бързо.

- Някои от партньорите ви в парламента ви обвиняват в липса на визия по ключови въпроси - антикризисни мерки, сигурност и др.

- Да се твърди, че точно в сферата на сигурността ГЕРБ няма визия... Не е така. Мисля, че на всички е ясно, че това е една от най- силните ни области. И в другите сфери имаме визия. Виждате, че дейността на всеки министър е много активна и това, което се прави във всяко министерство, е показателно като първи стъпки.

- Какво да очакваме от конгреса на ГЕРБ през декември? Има ли нужда от смени в ръководството?

- В момента започва подготовката за конгреса. Ще сформираме работна група, която за 2 седмици ще изработи началната техническа процедура. Но все още сме в начален етап. Към настоящия момент не сме обсъждали въпроса за смени в ръководството, той не стои на дневен ред. Комисията, която ще започне подготовката за националната конференция, ще прецени какво е необходимо и ще предложи дневен ред.

- Ще стане ли Бойко Борисов вече официален лидер на партията?

- Мисля, че е естествено, това е съвсем нормален процес.
22
6348
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
22
 Видими 
22 Октомври 2009 01:50
Пак фаталното Ц
22 Октомври 2009 06:12
Смешковци! Всичкото им полицейско... а и за полицаи не стават, както се вижда от последните случки в родината.
22 Октомври 2009 06:16
"ГЕРБ е много по-различна партия и управлението ни е много по-различно от досегашните. "

"Политическата метла": като при всички останали. Голите приказки: и в това царят ви изправари. Не се сещам нещо друго да се е случило от юли до сега...
22 Октомври 2009 07:11
Но тук връзката е очевидна?

- Дори и да има такава връзка, не трябва да подхождаме от такава гледна точка. Нека да видим този човек по какъв начин ще се докаже и как ще работи. Защото голяма част от експертите, които участват по някакъв начин в изпълнителната власт, са участвали в писането на програмата на ГЕРБ. Те са се доказали на експертно ниво(???) и са най-подготвените за това. И поради тази причина идеята е, пишейки програмата на ГЕРБ например в сферата на здравеопазването, в един момент те да я реализират. Това е смисълът.
Значи написването на програмата на ГЕРБ прави един човек експерт?! И щото е експерт трябва да се доказва, т.е. - да работи?!!
Много смислени въпроси на С.Георгиева




22 Октомври 2009 09:34
Ами ако искаш, може да го разбираш и по следния начин:
-Програмата на ГЕРБ е написана от доказали се преди това експерти.
-Въпрос на вкус, казало кучето и си .....
22 Октомври 2009 10:59
Ама вие сериозно ли прочетохте цялото интервю ?
22 Октомври 2009 11:22
Страхотен рейтинг на правителството и на ББ.
Това никога не се е случвало.
22 Октомври 2009 11:40
А, случвало се е. При един негов покоен работодател. Даже там беше 99% одобрение. Единият процент отиваше в затвора, ако откажеше да се вербува за агент на ДС. Случва се и в Италия. В Северна Корея също. Както и на много места в Африка.
22 Октомври 2009 11:51
Мътният Закон за конфликт на интереси от предишните управляващи върши идеална работа и на тези. Да сте чули да искат промени в него? Няма и да чуем! Щом са наши, значи по презумпция са кадърни и некорумпирани - щото отначало са гербаджии - смЕх....
22 Октомври 2009 11:53
Страсимире,
Пази си нервите.
Ами ако сега вземем да пуснем една подписка за събиране на пари за паметник на Бойко - кво ще правиш? Човешкият организъм не издържа на екстремни емоции.
22 Октомври 2009 12:00

Aма вие сериозно ли? Пари за паметник?
22 Октомври 2009 12:08
От 2005 г. е посветен на проекта ГЕРБ[quote]
ПРОЕКТА?
От кого планиран, проектиран и финансиран?

А на ББ паметник тогава, когато хората сменят фамилиарното "Бойко" с уважителното "господин Борисов, премиера на държавата".
22 Октомври 2009 12:25
Страсимире, а си седни вече на г*зо, а не на това, което дръзко считаш за свой ум.

Къде видя въпросната журналистка да ближе Бойковия г*з?


22 Октомври 2009 12:36
Не трябва заради това, че даден човек е работил заедно с депутат и след това заема определена позиция, веднага да приписваме лобистки интерес,

Не требе ли ? Море требе си и още как.
Ама ако се съвмести и со повечко лобут + катран и перушина ке стане екстра

Редактирано от - mitkog на 22/10/2009 г/ 12:37:37

22 Октомври 2009 12:49

Лобута пък за какво?
22 Октомври 2009 13:10
С профилактична цел. Пък и за назидание. На принципа "оти да го тепам СЛЕД като е счупил стомната".

лобут
м., само ед. Диал. Бой като наказание
22 Октомври 2009 13:19

Е, така е добре. Не знаех за диалектното значение.
Но в съчетание с катрана и перушината е, без съмнение, радикално лечение.
22 Октомври 2009 13:31
Младият експерт разбира какво иска да ни каже . Условно , следва да проявим търпеливо разбиране към "технологичните" усилия на ГЕРБ , за налагане на нов , различен от досегашния , стил на двуединство между политическото ръководене и административното управление на общия ни живот . Не мисля , че е лесно , но трансформирането на политическите послания в ред от административни процедури , освободени от досегашната "триъгълна" марка , трябва да разкрие своята полезност за Обществото , не по рано от средата на следващата година . Чарли обещава да следи този процес с повишено внимание във всички негови посоки на проявление...

22 Октомври 2009 14:02
Във връзка с новата комуникация в ГЕРБ преди няколко дни ми направи впечатление разказът по телевизията на кмета на Благоевград /от БСП/ за това, как е разговарял с ББ и колко бързо е получил реакция от министерството на финансите по повод на проблем в управлявания от него град. Каза, че винаги е имал трудности с министерството на финансите, но този път за негова изненада е получил бърза /след няколко часа/ и адекватна реакция. /Става въпрос за отпускане на средства за довършване на ремонт на разкопани улици в Благоевград./ Може би наистина се налага по-делови стил на работа.

22 Октомври 2009 14:47
Пак фаталното Ц


Фичо,
ръкостисналия пропусна да направи реформа и да премести "Ч" преди "Ц" в азбуката. Ама ти пак си го обичаш, нали?

22 Октомври 2009 15:17
Тук май важи" По делата им ще ги познаете !"...
22 Октомври 2009 17:09
"Може би наистина се налага по-делови стил на работа."
Митев, ти сериозно ли?!!
Пусти навици от БайТошово време.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД