:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 277
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Премиерът Борисов реши резервът да не се пипа

Опасения от негативни реакции в чужбина потопиха идеята на министър Дянков
Иван Искров
"Фискалният резерв няма да се пипа. Няма да се прехвърля, няма да се правят конкурси за част от него, каквито идеи имаше", отсече вчера премиерът Бойко Борисов след разговор с управителя на БНБ Иван Искров.

Преди дни финансовият министър Симеон Дянков лансира идеята да извади част от фискалния резерв, който в момента е малко под 8 млрд. лв. от БНБ и да го вложи в частни търговски банки. Замисълът бе от по-високите лихви да се осигурят нови източници на приходи в бюджета. Тъй като реакциите на икономистите бяха по-скоро отрицателни, на следващия ден премиерът Борисов успокои, че банките, в които ще се дадат парите от резерва, ще се избират с конкурс. Премиерът вчера не нападна Дянков, а посочи, че идеята му е била "единствено и само с цел евентуално държавата да спечели повече пари", като се разсъждавало на идейна фаза. Само че впоследствие нещата били преекспонирани особено извън България, каза Борисов без да навлиза в подробности.

"Най-образно казано една такава сделка с фискалния резерв по-скоро предизвиква негативни коментари, спекулации и т.н., отколкото да даде няколко милиона повече приходи за страната. Ще се използва в негативна посока от международни наблюдатели", коментира след срещата Искров. Той припомни още, че фискалният резерв е част от международни резерви на страната и се управлява съгласно закона за БНБ. При управлението на парите се спазват високи изисквания за ликвидност и за много нисък риск, откъдето идва и по-ниската доходност, обясни Искров.

Борисов посочи, че фискалният резерв може да се ползва, ако "дупката в бюджета продължи да зее, тогава законът за БНБ позволява временно да се запушват дупките от него".

ОЦЕНКА

Премиерът мотивира решението да не се пипа фискалния резерв и с падането с цели три пъти на т.нар. рискова премия на страната. Тази тенденция показва, че финансите на страната са стабилни. "На 6 юли т.г. светът оценява риска на страната ни с 4.01%, на Румъния с 4%, Естония - 3.6%, Холандия - 6.8%, Унгария - 3.50%. И прави извод - следователно България е рискова страна. Към днешна дата рискът на България е слязъл на 1.86% и е най-нисък спрямо тези страни. Това е най-обективната оценка за 100-те дни на едно правителство. Именно затова фискалният резерв няма да се пипа", заяви Борисов.

Премиерът посочи, че рисковата премия у нас е най-ниска спрямо всички страни, с които сме сравнявани през юли. В Румъния към днешна дата била 2.30%, Естония - 2.18%, Унгария - 1.93% и т.н.

ДОХОДНОСТ

"Изключително паднаха лихвите и доходността в европейски мащаб - за междубанков депозит те стигнаха до 0.3%, а дори за 10-годишните германски книжа, в които сме инвестирали, лихвата е 3%", заяви Искров. Според него това са обективните условия на международните пазари и ако се иска от нас по-висок доход, това означава да отидем на по-висок риск - нещо, което нито бихме желали да си позволим, нито законът ни го позволява", добави още Искров.

коментар по темата - на 9-а стр.
4
1501
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
22 Октомври 2009 10:41
Убу де, убу. Вчера го коментирахме.
Ама то покрай снощния купон, нещо май..а?
22 Октомври 2009 11:23
Еххххх, таман бях замислил да купувам акции на сибанк и бате гойко така да ми прецака далаверата.
22 Октомври 2009 12:01
След като сме толкова безрискова държава, защо имаме най-ужасните лихви по кредитите? Но това не е точно по темата, така че само едно предложение: Правителството да дръпне няколко милиарда евро с лихва около 0.3 % от Европа, да ги предостави на тукашните банкови клонове на ОЛП, а пък банките да променят лихвата по кредитите на ОЛП + рисковия процент на България. /Таксите по обслужването да си ги запазят, от нас да мине./
22 Октомври 2009 14:10
Има и по-прост вариант.
ББ да дръпне 2-3млрд юро от централата на Societe Generale-Paris на 0.4%, и да ги вложи в Експресбанк-София срещу 5%.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД