:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 287
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Договори за 300 милиона лева втрещиха правосъдния министър

Според контрактите съдебните палати в София и Варна ще са направо златни
Разкритията за неоправдани разходи на тройната коалиция продължават. 333 664 962 лв. дължи Министерството на правосъдието по 37 договора за строително-монтажни работи, сключени от предишния министър в края на 2008 г. и до 31 юли т.г. Това обяви министър Маргарита Попова вчера.



Според нея, ако се платят задълженията само по един от тези договори, държавата ще фалира. "Само това министерство е в състояние да закрие държавата финансово", обяви Попова. Очаква се бюджетът на МП за догодина да е около 170 млн. лв.

30-процентови аванси и твърде високи неустойки са само част от странностите в договорите. Интересното е, че двата най-големи договора са сключени на 29 декември 2008 г. Анексите пък са подписвани след парламентарните избори, когато бе ясно, че тройната коалиция сдава властта. Заради специалните мерки за сигурност при изграждането на съдебните сгради са обявявани специални обществени поръчки, които не вървят по общия ред.

Една от фирмите, спечелили поръчки за милиони левове, е небезизвестната козлодуйска "Енемона". Тя ремонтира и действащата съдебна палата по поръчка на тогавашния председател на Върховния касационен съд Иван Григоров. Около избора на фирмата тогава се развихри скандал, след като Сметната палата излезе с одит, че макар и да възлага специална обществена поръчка, Григоров е трябвало да проучи и други оферти.

Доста висши представители на властта притежават акции от "Енемона", купени на борсата. От декларациите пред Сметната палата миналата година стана ясно, че акции от "Енемона" притежават вече бившият военен министър Николай Цонев, бившият зам.-министър на финансите Димитър Ивановски и бившият зам.-министър на отбраната Радослав Бозаджиев.

3-годишният договор с "Енемона" за 184 млн. лв. е сключен на 29 декември м.г. Срещу тази сума фирмата трябва да събори сграда на бившето ГУСВ на бул. "Цар Борис III" в София и да построи там нова съдебна палата за районния съд и районната прокуратура.

На 29 декември м.г. е подписан договор с "Валекс" ЕООД - Трявна за проектиране, изграждане и пускане в експлоатация на съдебна палата във Варна. Цената е 118.2 млн. лв., 3.12 млн. лв. са платени авансово.

Според договора, ако министерството не плаща в срок, дължи 34.1 млн. лв. неустойки, без да е необходимо изпълнителят да доказва вреди.

Малко преди да изтече мандатът на предишния кабинет, на 17 юли т.г. е сключен анекс, с който площта на бъдещата сграда е увеличена с 11 хил. кв. м. Така автоматично и цената по контракта скача на близо 164.3 млн. лв.

Проверен е и договорът за централизирана доставка на храни за местата за лишаване от свобода, сключен през март т.г. с "Панда" ЕООД. От МП обясниха, че фирмата не е внесла дължимия депозит и е пратила молба, с която настоява да получи забавените плащания в размер на 836 хил. лв. Зам.-министър Жанета Петрова даде пример как "Панда" доставя олио за 3.20 лв. при пазарна цена около 2.40 лв. Управителят й Ивайло Пандов отказал да предоговаря цените.

В специално изявление до медиите Пандов обяви, че министерството дължи на дружеството над 944 хил. лв. за доставени през септември и октомври продукти. По думите му министър Попова му е отказала среща, а задълженията на МП изправят фирмата му пред фалит. "Ако фирмата фалира, това ще означава, че без храна ще останат не само затворите, но и 40 детски градини, 19 болници и санаториуми в цялата страна, социалният патронаж на територията на София и др.", пише в изявлението. Според него най-високата цена на олиото на "Панда" е 2.20 лв. През август били уведомени от министерството, че олио вече ще се доставя от "Есо Комерс" за 3.20 лв.

От МП обясниха, че ще поискат договорите да бъдат обявени за недействителни от съда. Държавните такси за подобни искове са 4%. Това означава, че за договора за Варна ведомството трябва да се бръкне с 4.7 млн. лв., а за София - с около 9 млн. лв. Според Търговския закон съдът може да измени или да прекрати договора, когато са настъпили обстоятелства, които страните не са могли и не са били длъжни да предвидят, и запазването на договора противоречи на справедливостта и добросъвестността.

Заради сключването на договорите, без да са налични средства, директорът на "Финансово-счетоводна дейност" Димитрина Колева е уволнена дисциплинарно.

За нарушенията при обществените поръчки дисциплинарно са уволнени шефът на отдел "Обществени поръчки" Койчо Коев и Валентина Добрянова, старши експерт в отдела. За Добрянова са констатирани нерегламентирани контакти с един от участниците в малка обществена поръчка за медицинско обслужване на министерството. При нея има и съмнения за корупция.

Под договорите за обществените поръчки стои и подписът на бившия министър Миглена Тачева. Всички материали са пратени в прокуратурата, която трябва да прецени дали със сключването на договорите са извършени престъпления.





ОТГОВОР

"Нямам притеснения", коментира пред "Сега" ексминистър Тачева. Според нея сключените договори са законни и целесъобразни. Тя се запознавала с всичко, което подписвала. "Очаквах повече колегиалност от министър Попова. Както и аз постъпих на 24 юли, тя ще се сети", каза още Тачева. И допълни, че било редно да я запознаят с доклада, защото имала право на бележки. Тя била готова след 9 ноември, когато изтичат първите 100 дни на новото правителство, да коментира с Попова цифра по цифра.

"Нека някой ми каже, че в София или във Варна няма нужда от Съдебна палата", възмути се още бившият министър. Тя обясни, че поръчките са били специални заради становище на ДАНС. Договорът с "Панда" пък бил проверен от финансовата инспекция и не били открити закононарушения.
67
4969
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
67
 Видими 
21 Октомври 2009 23:54
Смятам, че горното е тест за способността на ГЕРБ, в качеството им на управляваща партия, да се справят с мошениците-мафиоти.

Мисля, че не би трябвало да е особено проблемно да се гласуват промени в ТЗ, с които подобни "договорености", ощетяващи явно едната от страните (особено когато това е държавата или общината), да могат да се атакуват успешно пред съда.

Подобна е и прословутата сделка на "Ялта" със "Столична община" -- ялта плаща някакъв смешен наем, а получава баснословни неустойки при строителството на метрото.

А пък ако са наистина загрижени за обществения интерес, да го направят и ретроактивен. Щом ЕК може да си иска парите обратно, защо пък държавата да не може?
22 Октомври 2009 00:02
Ма разбира се, че София няма нужда от повече административни сгради по принцип. Вероятни и Варна няма нужда. Администрацията трябва да се намалява, включително съдебната, а тези които останат, трябва да работят повече. Сградите ще им стигнат.
22 Октомври 2009 00:11
Единствено недоказани злословения срещу правителството на Най-Успешния премиер-ръкостискач...

22 Октомври 2009 00:51
Не ги разбирате тия работи. Всичко туй са инвестиционни разходи и антикризисни мерки за стимулиране на потреблението на бентлита и яхти.
22 Октомври 2009 00:56
Извинете, но досега тази министърка къде е била и какво е правила? Не е в първа младост и е напълно логично да я обвиним и нея за всичко, което става през последните 20 години. Аз се втрещих още в първите години на "демокрацията", а тя чак сега /като министърка/ се учудила силно на това, което наблюдава вече 20 г. Интересно!
22 Октомври 2009 01:13
... да им дадем да си изхарчат парите белким осъдят някого, а ..
22 Октомври 2009 01:21
Яли, пили, и се веселили.

Натиснете тук

Правосъдният министър Миглена Тачева си е купила апартамент 62 квадрата в София за 360 750 лева, на кредит. Това прави по 6 000 лева на квадрат.


Редактирано от - nikcv на 22/10/2009 г/ 01:28:12

22 Октомври 2009 01:34
Така, така - само че малко по-бързо да разплитат кълбето на далаверките на тройната, че нещо темпото е много мижаво ! А то, че ще се види къде отиде бюджетният излишък от миналата година, е добре.
22 Октомври 2009 01:41
Разкритията за неоправдани разходи на тройната коалиция продължават.
И така 4 години и накрая на 4-тата няма да има хляб ама пастите .... сладки-и-и-и-и-и-и
22 Октомври 2009 02:25
300 милиона за две сгради! Какво ще им слушаме оправданията, ще чакаме 9 ноември и ще гледаме колко законосъобразно било. Дайте да им счупим главите направо на подписалите договорите, няма да работим по 11 месеца в годината за такива.
22 Октомври 2009 03:14
Туй са дребни закачки. Какви далавери има още да излизат.
Краднали са като олимпийски шампиони на къси дистанции.
Де го брайтмана да ни раздуе за макрорамката ?
Като глеам тригъзите са я избушили таз рамка като свиня кочина.
22 Октомври 2009 04:39
Да, и аз се питам дали Фичобрайтите ще кажат нещо за сравнително успешното управление под тази статия. Жалко, че сме демокрация. Тези мръсници са за разстрел.
22 Октомври 2009 04:49
Как така - разстрел? Барут и олово не се полага на пладнешки айдуци, за тех кол или въже.
22 Октомври 2009 04:52
Ква е па тая партия Герб?
22 Октомври 2009 04:59
Грую , наистина по традиция за пладнешки крадци , кърски разбойници и пирати се полага въже.
Ма ние живеем все пак във век на хуманизма и затуй предлагам да решим въпроса цивилизовано - шлеповете.
22 Октомври 2009 05:05
Герб е инструмента на Бойко Борисов да насоли омразните червено-дпс-арски мутри.
22 Октомври 2009 07:05
Е, не трябва ли да се разстрелят тия мародери?!
22 Октомври 2009 07:15
Информацията звучи емоцианално зареждащо.
22 Октомври 2009 08:05
Абе, разкритията не бяха ли работа на следтсвие, прокуратура, съд?
А министрите да работят?
Повече по темата - в прегледа на печата -
Натиснете тук
П.П. Нямам реклами, не трупам трафик, просто вече съм казал каквото мисля.
22 Октомври 2009 08:10
Чудовищни далавери !
22 Октомври 2009 08:55
VOCI е прав.
Всичко това е НИЩО в сравнение с
КАПАНА "Белене".
22 Октомври 2009 09:02
Още един министър-ревизор, че и финансист...Видите ли и той разбира от фалити...дупки в бюджета и прочие...Тази простотия става стил в "работата" на новия кабинет...обаче времето на оправданията отминава...Пфу-у-у.
22 Октомври 2009 09:14
"Бившият директор на НАП Мария Мургина обаче е станала собственик на апартамент с гараж в столицата на обща стойност над 520 000 лева тази година.
Луксозното жилище с площ от 434 кв.м се намира на столичната улица "21 век", непосредствено до посолствата на Индонезия и Кувейт на бул. "Симеоновско шосе". Ексданъчната шефка има още два апартамента в София - единият от 101 кв. м на улица "Кърниградска" № 7 с гараж, а другият на ул. "Стара Планина". Мургина има влогове за над 64 000 лева" ...
Какво значи: да крадеш, да крадеш, та да се забравиш....
22 Октомври 2009 09:21
"През 2008 министърът на отбраната Николай Цонев е закупил къща с двор в провинцията. Описал е, че има да получава 200 хиляди евро от продадени дялове от съдружие във фирма".
Остава малко съмнение-дали са дялове от съдружие или комисионни....Де ги консулите-всезнайковци Фичо и Брайтман?

22 Октомври 2009 09:25
"През 2008 министърът на отбраната Николай Цонев е закупил къща с двор в провинцията. Описал е, че има да получава 200 хиляди евро от продадени дялове от съдружие във фирма".
Остава малко съмнение-дали са дялове от съдружие или комисионни....Де ги консулите-всезнайковци Фичо и Брайтман?
Администратора, не съм пускал подобно съобщение!.От къде ги измисляте такива?

22 Октомври 2009 09:44
Хинине,
Някой ти е пробил паролата.
22 Октомври 2009 09:52
..другарите от министерството на правосъдието на баш другаря Станишев требе да ги запишат на луксозно хранене със луксозно олио от фирма Панда
22 Октомври 2009 10:05
Аве как ще се дължат 337 млн. (тъй пише в матряла)? Нищо не се дължи, ама шум да се вдига. Работата свършена ли е? Построени ли са палатите? Не са. Като не им харесват договорите - да ги оборят, нали са юристи. Ако процедурите не са спазени - виновните да отговарят. Бат, името Иван Григоров случайно ли изплува? Според мен никак не е случайно. Той, както знаем е виден представител на синьото котило в правосъдната (да ми прости Господ) система на Отечеството. А при тях няма нищо случайно, когато се прави майчин помен с чужда пита.
22 Октомври 2009 10:15
Хамел,
Ама договорите са тарикатски - с грамадна неустойка.
Те по-скоро затова са направени, заради неустойката.
И всичко е по закон...
22 Октомври 2009 10:26
без храна ще останат не само затворите, но и 40 детски градини, 19 болници и санаториуми в цялата страна, социалният патронаж на територията на София и др.",

Баси и готвенето, баси и кетеринга!!!
В цялата страна?
А може би и изнася за съседни страни...
22 Октомври 2009 10:31
Изясняването на злоупотребите, ако има такива, е важна работа, но това трябва да става с по-сериозни аргументи от този, че договорът е сключен на 29 декември. Вярно, че е краят на годината, но е работен ден и сам по себе си фактът, че има договор от еди каква си дата нищо не говори.
22 Октомври 2009 10:33
Да, неустойките са хубави , но ако министерството на правосъдието не намери цаката на договорите, значи тез юристи за нищо не стават. Сепак не е министерство на спорта. А пък може и цените да са такива, знам ли? Макар, че множко ми се вижда. Но моят пойнт е друг - тези чиновнически грабежи са система, която действа от доста време. Асоциирането на грабежите с управлението на тройната не е необходимото лечение, което според мен освен наказването на виновните, трябва да разруши и системата и което е още по-важно - крадливия манталитет на чиновниците. Е, ако се окаже, че само при Станишев се е крало, значи не съм прав.
22 Октомври 2009 10:37
Видяхте ли сега как се чувства липсата на Параграфа.
Тъкмо щеше да обясни, дали всеки договор не може да бъде развален и при какви условия.
Не може това крадене и дране на по три кожи да продължава безкрай.
Все някога трябва да се спре.
Защо трябва да става обаче с колове , вили и лопати?
По добре е чрез демократични средства.
Да мислят там горе, нали затова сме ги избрали.
Да правят закони които да работят, а не да създават условия за крадене.
И друго-без възмездие няма прошка!
Който е крал - в затвора !
Само тогава ще има пречистване.
22 Октомври 2009 11:05
Зам.-министър Жанета Петрова даде пример как "Панда" доставя олио за 3.20 лв. при пазарна цена около 2.40 лв.


Зам-а се чудя откъде пазарува та пазарната цена да е 2.40? След като по веригите има на 1.55 лв., то се замислям на колко всъщност може да се вземе с поръчка на едро... Най-вероятно се е провел разговор с Пенка секретарката: "Пено ма, на колко туй олио го пазаруваш?" "Ми на 2.40 шефе".
22 Октомври 2009 11:10
Хамел, прав си.
Въпросът не е в тройната коалиция. Но все някога трябва да се започне. И няма друг начин да се започне, освен като се хване за ръката онзи, който в момента е бръкнал в меда.
Иначе става - дай да го пуснем сега, щото преди него друг е бъркал. Като хванем оногова, ще мислим и за следващите.
Мислиш ли, че нямаше да се радвам, ако Станишев беше подгонил разбойниците? Все ми е едно дали Станишев е социалист или не, стига да лови мишки. Ама не искаше.
22 Октомври 2009 11:11
За олиото нещата не са много ясни:
Според него най-високата цена на олиото на "Панда" е 2.20 лв. През август били уведомени от министерството, че олио вече ще се доставя от "Есо Комерс" за 3.20 лв.
Значи, според тази версия, до август олиото е макс. 2, 20 лв, а от авуст! 3.20 лв. На кого да се вярва?
22 Октомври 2009 11:25
Описаните в статията безобразия се превърнаха в национален спорт и законен начин за ограбване на държавата(разбирай на всеки от нас чрез данъците ни) през последните 10 години. Да, спешно е необходима по-голяма и функционална сграда за Районния съд и прокуратура в София. Защо обаче за нея се плаща три пъти повече от пазарната й цена. Защо хиляди министри и висши чиновници вместо в затвора са на свобода и нагло ръсят акъл по телевизия, радио и вестници. Наистина ли всички са в кюпа?
22 Октомври 2009 11:32
Да бе, Сократе, ама сам казваш, че вероятно всичко е законно. Уволнили двама, трима, материалите в прокуратурата, а аз като един обръгнал екземпляр съм скептичен. Защо? Защото това е система, демек и законите и наредбите и вътрешните правилници се спазват в повечето случаи, а се граби! Граби се щото така са направени-да се граби, да се изнудва, да се лъже и маже и т.н. Няма индикации за обръщане на хастара. Напротив, продължава се по стария начин. Ето, Лъчезар Иванов намества свое протеже в НЗОК, Плевнелиев раздава бонуси. И нещо доста важно - думичка не се обелва за Доган! Да си чул или прочел в скоро време термина "обръчи"? Аз не съм, изглежда тази дума е забранена, заради конкретните асоциации. А защо Доган е изнесен пред (зад) скоба? Да не би щото го водят за истинския кръстник? А ни занимават с розови беемвета.
22 Октомври 2009 11:36
Да, приятелю, всички! Само новите са още настръхнали, щото не са в агитката. Ама и те ще влязат скоро - имат добри данни. Нали от техните бяха двама-трима министри, които изтълкуваха Закона за конфликт на интереси в своя полза и обявиха отсега, че са чиста вода ненапита. И пречестният Б.Б се направи, че не забелязва. Така, че и те ще се набъркат в голямото преразпределение, не бой се! Току виж, отсега тихомълком се пръкнал някой закончец за предварителна амнистия - като при предишните!!!
22 Октомври 2009 11:39
Не помня къде, но скоро се прокрадна мнение, че ДПС са готови да сътрудничат по всякакъв начин на ГЕРБ.
Явно в замяна на нещо...
Щото и за злоупотребите и потъналите милиарди в МБАК нищичко се не чува.
22 Октомври 2009 11:40
Абе, разкритията не бяха ли работа на следтсвие, прокуратура, съд?

Беха и са, ама къде ги разкритията? На онзи брадясалия умизуля политбюровския внук му дай да надува бузи.

А министрите да работят?

Да "работят" като досегашните, т.е. да крадат???

Още един министър-ревизор, че и финансист...

Ами ако трябва и още нещо ще стават, като наследяват такава долна камунизко-турска крадлива сган
22 Октомври 2009 11:44
Ловък, в интервю д-р Т. Филипов прави догадката, че ББ и Доган са се разбрали. Дали е така, кой знае. Но отново потъваме в догадки, започват слухове, плетат се интриги, схеми и т.н. Затова съм скептичен, че задачата има решение. Никак не е задължително. Защо трябва да има? Щото сме хубави хора?

Редактирано от - hamel на 22/10/2009 г/ 11:46:23

22 Октомври 2009 11:48
kempes
Видяхте ли сега как се чувства липсата на Параграфа.

Аз не видях. Параграфа е самоук "юрист", както многократно е признавал. Неговите "юриридически" коментарии бяха нищо повече от инфантилно-комунистическо-идеалистични фантасмагории. Добре направи, че спря да досажда, което е за уважение, ако го е направил волево. Де и други тук "абасрались" да беха подвили опашки...
22 Октомври 2009 11:55
Никак не е задължително. Защо трябва да има? Щото сме хубави хора?

Абе лошо, ако е така.
В такъв случай ще трябва да пускаме кепенците на държавата.
Да почакаме още малко, а?
То не че друго ни остава...
22 Октомври 2009 12:00
Ми кво друго да направим? Чакаме. Вършим си работата, честно и почтено, плащаме си данъците, осигуровките - всичко квото се иска от нас, а отсреща - гнилоч. Крадат, богатеят, наглеят и искат да ги обичаме.
22 Октомври 2009 12:06
Е, само Бойко иска тва от нас.
Дянков...как да го обикнеш такъв...
22 Октомври 2009 12:39
До кога ще се чака!? Те партизаните дойдоха, национализираха, приземиха, присвоиха, усвоиха. След последната фаза на присвояция след ББ ще е - ей взимайте си властта и се оправяйте сами. Ние си съсипахме живота да ви оправиме и пак сте недоволни. ***
Знае ли някой какво пази в живота си? Държавността е ден до пладне, на границата с терористична Турция е пълно с правоверен аскер.

Редактирано от - sybil на 22/10/2009 г/ 13:40:46

22 Октомври 2009 12:59
Те тва е... още един с повтарящо се име и фамилия: Грую Груефф.., че и напреднал... почти като Мислю Мислефф...Ха Ха.
22 Октомври 2009 13:03
Да, неустойките са хубави , но ако министерството на правосъдието не намери цаката на договорите, значи тез юристи за нищо не стават. Сепак не е министерство на спорта. А пък може и цените да са такива, знам ли? Макар, че множко ми се вижда. Но моят пойнт е друг - тези чиновнически грабежи са система, която действа от доста време. Асоциирането на грабежите с управлението на тройната не е необходимото лечение, което според мен освен наказването на виновните, трябва да разруши и системата и което е още по-важно - крадливия манталитет на чиновниците


хамел,
аз също отдавна се възмущавам от сключени договори с неустойки, които връзват ръцете на държавата да разваля такива договори. Крадливите чиновници /поне част от тях/ ще си седнат на задника и няма да крадат толкова, ако бъде приет закон за пращане в затвора на всеки, който е сключил договор с убийствени неустойки за държавата. Или поне да възстанови за собствена сметка неустойките, за които е положил подписа си.


22 Октомври 2009 13:11
. И нещо доста важно - думичка не се обелва за Доган!


хамел,
прав си, че името Доган почти отсъства от общественото пространство. Но има и изключение, което потвърждава правилото. Онзи ден ББ посочи Доган като най-опасен и най-коварен свой конкурент. А Доган действа по живковски - снишава се с надежда бурята да премине без да го закачи.

... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД