:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,979,531
Активни 507
Страници 1,976
За един ден 1,302,066
Реконтра

В облаците

***
Лесно ви е на вас, жертви на въздушно-капковата глобална мрежа и елементарния свински грип. Не сте като мен, безнадеждника. Затиснат съм от свинска депресия и нито мога да практикувам любимата си професия, нито да вкуся от радостите на живота.

Но когато Гражданинът Г отново изпълзя, нещо в мен се пробуди, напуснах вцепенението си и излязох да потърся този извънредно интересен случай.

Открих Г до една къртичина и го задържах властно за иглата на вратовръзката му. Той ме изгледа диво, аз го успокоих:

- Имайте ми доверие, не съм лекар. Искате ли да поговорим честно - като луд с луд?

Образът му стана по-мек и кооперативен.

- Да поговорим - подаде ми ръка той, докато с другата описа движение, което изразяваше: пълен съм с идеи!

Проведохме кратка борба с очи, колкото да се изпитаме. Опита се да ме кашпирира, парирах го с дълбока непроницаемост. Пробва да ми събере очите, разчекнах му векторите. На свой ред го фиксирах в десятката, той се вкамени за миг, но тръсна глава и се посипа мазилка. Спря да се опъва на стария психар.

- Кажете ми - хванах го под ръка и тръгнахме край къртичините, - отдавна ли ви овладя чувството за мисия? Какво са за вас парите?

- О, и парите, и мисията винаги съм ги чувствал, дори когато съм бил без една стотинка, а хората не ми обръщаха грам внимание, дори не ми се присмиваха. Аз съм калЕн и обигран идеалист. Дори да спечеля милиарди, трилиони! - Гражданинът Г вдигна ръце към небето, - това няма да се промени, аз пак ще хвърча в облаците, аз пак ще обладавам Идеала.

- Разбирам. Случвало ли ви се да съчините корупционна схема, напълно имагинерна, да я разкажете по всички телевизии и докато се приберете вкъщи, схемата да е станала реалност, а вашият процент да е отчислен?

- Това е нещо естествено - каза той с безразличие и завря глава в къртичините като любознателен щраус. Така сгънат, той дансува известно време, дистилирайки утаечна информация. - Аз съм вдъхновен изрод - обясни той след като се надигна.

С няколко невъобразими движения той почисти калта от себе си.

- Възхищавам ви се - уверих го. - Всичко, в което сте заврян, е адски нехигиенично. А вие сте все така морално и физически чист.

- До якичката на ризата - потвърди той. - Но наистина всичката мръсотия около мен е уморителна. Аз действително не разбирам защо всичко трябва да е толкова мръсно? Кажете ми вие!

- Ще ви обясня. Има един френски писател, не искам да му казвам името - педераст и престъпник, ужасно зъл. Сигурно сте наясно, едва ли има на света нещо по-зло от зъл хомосексуалист. Та тоя долен човек все пак има много разумни наблюдения. Той например казва, че изящният изказ е като златна клетка за мисълта - не й дава да мърда. И неизящно посочва, че когато поетите рисуват Младенеца в слама, трябва да имат предвид и оборските миризми, и половите органи на добитъка. Вие сте Спасител и нямате право да бягате от клоаката, вие се вписвате в доклади и лоши практики, защото такъв е животът. Чистотата е само в облаците. И между нас казано - мисля, че в стерилна среда не бихте съхранили невинността на ума и сърцето си. Същият този писател, който ви споменах, в педерастията си изкарва всички като него - в неговите книги дори Хитлер е непоправим педераст. Опитайте и вие да направите всеки, когото докоснете, непоправим идеалист.

Усетил характерни интонации във вокала ми, Гражданинът Г изведнъж се разбуйства:

- Вие сте лекар - замахна той, но аз го спрях и запях с детски глас:



Мимо белого яблока луны,

Мимо красного яблока заката

Облака из неведомой страны

К нам спешат и опять бегут куда-то.



И т.н. (http://www.youtube.com/watch?v=q_IW_J9qlBc)

Гражданинът Г ритна една къртичина и падна по очи в есенната шума. Облаците прокапаха.
1303
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД