:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,873,488
Активни 142
Страници 24,122
За един ден 1,302,066

МВФ изумен от броя на инвалидите

Шефът на мисията на фонда Ханс Фликеншилд препоръча затягане на мерките при раздаването на пенсии за намалена трудоспособност
Големият брой на хората с увреждания у нас изненада ръководителя на мисията на МВФ за България Ханс Фликеншилд. По данни на социалното министерство те са около 400 000 души, а според Националния статистически институт - 300 000. В момента Агенцията за хората с увреждания подготвя регистър за броя и възрастта им, както и за вида на увреждането им.



На среща със социалния министър Емилия Масларова вчера Фликеншилд препоръча да се затегнат мерките по освидетелстването на инвалидите.

Основната причина за неестествено високия брой инвалиди са привилегиите и добавките, които получават хората с увреждания. От 1 юни пенсията за намалена работоспособност над 90% е 84 лв. При по-леката инвалидност е съответно 78 лв. и 63 лв. Групата инвалидност дава и редица облекчения, свързани с вноса на автомобили, месечните помощи за транспорт, пътуването с влак, телефонните разговори, данъчното облагане. В момента възрастни хора със социална пенсия имат право и на добавка от 15 лв. за инвалидност. От тази година бе прекратена практиката пенсии, получени при стаж и възраст, да се преобразуват впоследствие в инвалидни. Мотивът е, че държавата не може да плаща за намалена трудоспособност на неработещ човек.

Само през 2004 г. териториалните експертни лекарски комисии (ТЕЛК) са издали над 281 хиляди решения за инвалидни пенсии. Нерядко възрастни безработни, на които не им достигат години за пенсиониране, успяват да се сдобият с инвалидна пенсия.

Заради силните съмнения за корупция в ТЕЛК от Националния осигурителен институт и Агенцията за социално подпомагане от тази година контролират определянето на инвалидност. До момента те са оспорили 10 пъти повече решения на ТЕЛК в сравнение с предишни години. Целта е да се спестят злоупотреби за над 25 млн. лв.
51
1471
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
51
 Видими 
17 Октомври 2005 21:36
От МВФ не се разхождат по "Витошка" и "Графа", за да видят какви возила притежават някои от ползващите инвалидни карти за паркиране. Самото наличие на такива возила с инвалидни карти, паркирани на места, където допреди 2 седмици е имало железни колчета срещу паркиране, е подигравка с държавна подплата не само с инвалидите, но и с всеки от нас.

Редактирано от - гошо на 17/10/2005 г/ 21:37:22

17 Октомври 2005 22:00
*****

Натиснете тук, за да се запознаете с Правилата на форума

Редактирано от - bot на 18/10/2005 г/ 09:50:16

17 Октомври 2005 22:18
84 лева пенсия за инвалидност ??? Европейците са притеснени ?? През април 2002 си купих от Върджин на Шанз Елизее - Саксън' 84 и 88 за 38 Евро, което прави 78 лв то4но ! Къде са барикадите, къде е гражданската война у нас?
Престъпление е било, да се полу4ава Пенсия = на два диска във Франция ??? или е престъпление да се полу4ава изобщо някаква пенсия ? Ми да го направим като в "Логан'с Рън"(1976) - Навършваш 27 години и те терминират ....






Редактирано от - aads на 18/10/2005 г/ 18:50:32

17 Октомври 2005 22:42
ааds
тук има кирилизатор. Прочети внимателно поп полето за писане, употребата е лесна. Има и изискване да се пише на кирилица.
Иначе май си прав.
17 Октомври 2005 22:44
И аз съм изумен!Всичките мангали са пенсионери по болест.Вижте в коя и да е болница , където има ТЕЛК комисия-само мангали.Трябва да се раследват председатели на ТЕЛК, какво имущество имат, какви данаци плащат....също като сик, тим и вис
17 Октомври 2005 23:35
Злоупотребите с положение, едно от което е взело връх - да бъдеш инвалид, не са нито новост за България, нито за останалия свят....Разликата е, че за разлика от другите страни, в България хората, които НАИСТИНА имат нужда от инвалидни колички и возила, гният по социални домове и общежития. В Англия е другата крайност. Тук и злоупотребяващите, и достоверните инвалиди имат:
Безплатен и облекчен достъп до обществени возила, паркинги, магазини, болници учреждения
Намаления в таксите и данъците
Привилегия при приемане на работа
Преди една седмица министърът на пенсиите и социалните грижи Дейвод Бланкет /самият той е сляп, но рядко ерудиран човек!/ заяви, че му е писнало да плаща помощите на 2 700 000 инвалиди, две трети от които спокойно биха могли да ходят.т на работа или да работят от домовете си. При 60 милиона популация в Кралството, това си е сериозна цифра...А като прочетох статистиката за инвалидите в Българско, амчи то направо ми настръхнаха косите! Инвалиди? Отгоре на какво?
18 Октомври 2005 00:05
Щом се плашат ЕС от броя на инвалидите, предлагам да върнем привилегигиите на активните борци против фашизма безплатни пътувания с гр.транспорт и баня!А сега по-сериозно...че се злоупотребява, злоупотребява се но нищо в тая държава не става без помоща от корумпирани държ.служители и доктори!Истинските инвалиди нямат физическата и финансова възможност да се редят на опашки и да се разтакават до окръжните градове за пред комисии на ТЕЛК.А те пък им слагат едни срокове за отговор...та белки биологическата развръзка изпревари височайшия им параф!
18 Октомври 2005 00:29
Гошо го е казал много точно в началото на коментарите на темата. Много нашенци караха едно време, пък и сега продължават да карат, по-евтини коли, предназначени за инвалиди. От друга страна обаче, България е в дълг към инвалидите ни. Чак напоследък започнаха да преправят тротоарите, за да могат инвалидните колички да преминават по-лесно. Чак напоследък, започнаха в някои учреждения да правят достъпни входовете им за инвалидите, чрез полегати пътеки и т.н. Най-много грижи за инвалидите се полагат в САЩ, повече дори от страни като Германия. Тук дори са в другата крайност. Паркинзите са пълни с места за инвалиди, естествено най-добрите и дори нито един инвалид да няма наоколо, нямаш право да паркираш на място опреелено за инвалиди. Глобата е в зависимост от щат до щат около $ 500. А също така специални места в тоалетни, предимство за работа; Брайли азбуката навсякъде, телефони за глухи и какво ли не още.
18 Октомври 2005 01:21
а аз мисля че рорик го е казал още по-точно... гяволите ще преджапат и тази бара, а някой нещастен човечец ще си замине заради поредните простотии.
Женицата която се съди миналата година с здравното министерство/каса за липсващите лекарства за онкологично болните, почина скоропостижно. Барем да се беше извинил някой от дебелокожите. И тука същата работа. Манго ще прибира помощите, тупаните от хелзинския бг комитет и прочие лешояди и те ще се облажат, Гошо Дзвера ще си паркира бмв-то с инвалиден номер насред витошка, а на дедо станчо ще кажат - ми нема вече 80 лева, много са!
18 Октомври 2005 01:25
Chicho Dr.В сащ не съм бил и уви май през този живот няма да се случи да ида, но за цяла Европа имам прекрасни възможности да сравнявам!Една Австрия дето минава за богата страна е на светлинни години от Германия в това отношение.Точно си го казал, чак прекаляват с инвалидните места и паркинзи.Това си има и обяснение, Те са и първенци (в миналото ..от 1-вата св. война още )по брой на инвалиди (за упоменатия период към20-та година само са били над2000000сакати от войната млади мъже по улиците)та това обяснява много неща.На баща си съм донесъл отдавна инв.количка от чужбина , но още не е използвана по простата причина че тяхната улица особено след дъжд , за здрав човек е непроходима та камо ли с количка.Идиот някакъв прокопа улицата им да си полага силов кабел за фирмата и обратно нахвърляната пръст си е рохкава и неравна та и колите затъват дори
18 Октомври 2005 01:31

Ей момчета, чичо доктор и покер фейс, да знаете, че множествено число на паркинг е ПАРКИНГИ , а не паркинЗи дето вие пишете, айде със здраве
18 Октомври 2005 02:23
Чичо ДР -
Я го писах преди - скоро беше Французите като по тъпи
направиа колонка на мястото за паркиране на коли за инвалиди , ако до 15 минути не си си сложил чиповата карта за инвалидност - след десет минути няма и толкова идват и ти правят глобата . Ако не си си оправил за 30 минути по-късно колата ти изчезва със паяк ! При получаването плащаш наложената глоба , разкарването на паяка , престоя във специялния гараж и най-вече ти се дублира глобата за неизпълнение на установения ред !
Точка по въпроса ! закон железен и без право на обжалване !?!?

ПП- забравих да допълня че колонката е със фотоклетка или камера как кажеш - веднага задейства системата в полицията ! И.Т.Н .

Редактирано от - nesnaecht на 18/10/2005 г/ 02:27:53

18 Октомври 2005 03:07
1. ПокерФейс, съжалявам за баща ти, приятелю! Лошо, много е лошо, човек да е инвалид. Още по-лошо е да е такъв в България. Не само за това, че не правим нищо за тези хора, но вкорененото ни презрение към тези нещастни хора. Ние с презрение обичаме да казваме: мани ги тези сакатите! Не подозираме, че само секунди могат да ни делят от това и ние да преминем към тази група. Никой не е застрахован! Жив и здрав!
2. Опасен 4ар, ч се пише не с цифрата 4, а с ц +х. това, което го казваш звучи логично, въпреки, че съм виждал списване на думата по двата начина. Но благодаря за забележката. Сигурно ти си прав. Не се оправдавам, но когато, човек се откъсне от ежедневното позване на даден език, малки грешчици се случват. Виж, лошото е когато постоянно ползваш един език да правиш неграмотни грешки. Жив и здрав!
3. Незнаещ, така е! Хората са ги измислили тези неща отдавна. Ние трябва да започнем с първата крачка: Уважение, не съжаление към тази група хора. Жив и здрав!
18 Октомври 2005 03:43
чичо ДР , мога да докажа всичко каквото казвам със снимки . И няма страшно , страшното е че не се вижда от всичките , или се вижда само от тези дето искат да видят ?!
18 Октомври 2005 03:48
Незнаещ, тези, които не искат да видят ще си останат слепи за цял живот. Духовни инвалиди. За тях лек няма. За тях по-високо от Витоша и животно жираф - нема.
18 Октомври 2005 07:49
Това за циганите инвалиди е вярно!Вероятно условията на живот ги прави такива.
Процедурата на ТЕЛК е доста тромава и прецизна.Естествено може да има корупция.Според мен трябва да се променят критериите за инвалидност, срока на възтановяване правото за това.Също, както казват по горе за колите-ако се проверява, кой какво кара, къде и с какво право, ще се свърши нещо.Това с колите си е бизнес.За да се спре е най лесно по адмистративен път.
18 Октомври 2005 09:48
Да-а-а, проблемите с инвалидите са много.НО:
1. И аз съм бесен, като видя по “Витошка” паркиран лъскав джип със син инвалиден талон.Но, искам да сме наясно-не всички инвалиди имат право на безмитен внос на кола и син талон.Ако прочетете внимателно “СПИСЪК
на заболяванията и уврежданията, при които за лица на 6 и повече години с до 90 на сто включително трайно намалена работоспособност или трайно ограничена възможност за социална адаптация се допуска безмитен внос на автомобили” към ПОСТАНОВЛЕНИЕ No 2 от 8 януари 1993 г за облагане вноса на автомобили, ще видите, че в този списък са включени само хората с физически увреждания на крайниците.Така, че не е редно да се обвиняват всички инвалиди, защото има и хора със скулови и зрителни увреждания, които не попадат в този списък и следователно не ползват това облекчение.
2, Та, болшинството от тези хора с физически увреждания, които вършат далаверите с безмитния внос на автомобили са членове на националнопредставената организация на и за хората с увреждания - Съюз на инвалидите в България с председател Красимир Коцев. Какви мерки е предприел той за ограничаване на тези далавери-май само си затваря очите.
Лошото е, че заради тези далавери, някои дейсвителни инвалиди, а не дебеловратите “инвалиди” от “Витошка” ще останат без действително така необходимите им автомобили като единсвено средство за транспорт, защото някой видял ли е човек с инвалидна количка в трамвая, в тролея или в метрото????
18 Октомври 2005 10:11
*****

Натиснете тук, за да се запознаете с Правилата на форума

Редактирано от - bot на 18/10/2005 г/ 10:26:46

18 Октомври 2005 10:12
komar1, явно не си ме разбрал правилно. Онези с лъскавите автомобили с инвалидни карти изобщо не са инвалиди. Аз не обвинявам инвалидите, а държавните служители, които са раздали инвалидни карти на неинвалиди, както и техните шефове, вкл. правителството, които си затварят очите пред цялата тая подигравка.
18 Октомври 2005 10:14
Гошо, няма проблем!!
18 Октомври 2005 10:27
Подлецът Ханс и дружките му отново са на мнение, че планетата им принадлежи
18 Октомври 2005 10:31
И още малко -от тази година към всичките регионални поделения на осигурителния институт - РУСО, си имат комисии, които могат да отхвърлят решение на ТЕЛК. Тяхната ОСНОВНА ЗАДАЧА е задължително проверяват всички решения на ТЕЛК и могат да ги обжалват пред Националната експертна лекарска комисия (НЕЛК) и пред съда.
Та, значи НОИ назначава допълнително “n” броя експерти, да проверяват решенията на експертите от ТЕЛК!!!!! И кой е виновен?? Инвалидите?? Пълна глупост.Защото не инвалидите си пишата решенията, а експертите от ТЕЛК пишат решенията.По паметливите ще отбележат, че няма година, в която да не са избухвали скандали за взети подкупи от лекарите на ТЕЛК, но шефката на НЕЛК Пенка Харизанова си стои вода ненапита.Що ли ми напомня за Шинка!!!
18 Октомври 2005 11:01
Пичовете от МВФ много неочаквано се правят на изненадани. От кога работят с нас и сега "малка бях, излъгаха ме". То само броя на инвалидите да е за потрес - цвете... Убеден съм, че ако те са толкова печени, за колкото се представят, могат съвсем скоро да си останат изумени завинаги. България е странна държава, сами сме я създавали.
18 Октомври 2005 11:20
Що МВФ не вземе да се изненада от броя на инвалидите в Германия - 6 638 892, което е повече от 8 % от населението, докато в България - по-малко от 6 %
18 Октомври 2005 11:37
Ми щото Германия има пари - ние не. И не е най-умното да се пести от инвалиди, ама нека се разкарат всички мошенници от тази категория а спестените пари да оправят инфраструктурата, че и инвалидите да се почувстват хора.
18 Октомври 2005 11:39
За закупуването на коли. Инвалиди с определени заболявания на долните крайници се освобождават само от ДДС при внос на кола. Значи ако внесеш някоя трошка за 5000, авантата ти е 1000. Е, по-нагоре авантата става повече, може да се изчисли.
Това право миналата година струваше около 200 лева, сега не знам колко е.
Просто човекът си кара лъскавата кола с пълномощно от инвалида-собственик на колата, който я е внесъл. Инвалидът си е платил с тези пари парното.
От там и синьото талонче, дето се слага на предното стъкло. В определени случаи за паркиране се изисква изричното присъствие на инвалида в колата.
Имам доста познати, дето карат такива коли, впрочем наистина трошки, питам ги дали не им причинява неудобство, ама за тая цена, много важно, че не е твоя напълно.
Така че тия лъскавите коли по Витоша може и да не са на инвалиди, а на баровци, дето са се бръкнали по 200 лева и карат с пълномощно.
Иначе за истинско купуване на инвалидност от ТЕЛК, ама не знам на малко болен или на съвсем здрав човек, съм чувала за сумата от 1000 лева като такса,
стига да има на кого да ги дадеш, то и това не е проста работа...

Редактирано от - Геновева на 18/10/2005 г/ 11:48:17

18 Октомври 2005 12:10
В тези ТЕЛК ове има голяма корупция.Знам за случаи в които срещу 1500 лв. се купува пожизнена инвалидна пенсия. Даже има случаи хора с двойно гражданство да идват в България за няколко дена и си уреждат инвалидна пенсия и си заминават.Това става в Североизточна България, а може би и в цялата страна. В същото време наистина болни хора не получават нищо и "тежат" на семействата си.
Трябва да се спрат корумпираните лекари от ТЕЛК, които заедно с шефове на отделения на болници уреждат фиктивен престой в болница, експертни становища и естествено напълно нормално телково решение.
Най-куриозното изобретение е ортопед да кара свой болен да се снима на рентген вместо здрав - Перник.
В същото време действително болни не могат да се вредят до картите на НОИ, а здрави хора пълнят санаториумите.
18 Октомври 2005 12:49
МВФ на какво се изненада - на високите инвалидни пенсии, или на гъстотата инвалиди спрямо трудоспособното население. Ами в страса, в който живеем, всеки оцелява някак си. Един тежи на семейството си, друг помага на безработния член на семейството си с инвалидната пенсия... Това е!
18 Октомври 2005 13:32
Аз пък знам и обратни варианти - човек получаващ инвалидна пенсия да си плати на лекар 500 лв. за да му впише в медицинското свидетелство, което е необходимо за постъпване на работа, че не страда от заболяването, "благодарение" на което е инвалидизиран /а той е наистина болен/. Та съвсем логично се питам кой е виновен в случая - инвалидите, медицинските лица, работодателите назначили тези инвалиди и в последствие станали отговорни за това, че се е случила трудова злополука с лица назначени с фалшиво медицинско или някой /нямам представа кой/, който позволява всичко това да се случва.
18 Октомври 2005 13:35
Некои май-май послъгват.
Има ограничеия за инвалидните коли и джипове и луксозни коли не попадат в рамките на тези ограничения...
18 Октомври 2005 13:40
тиа с лъскавите коли са бъдещи инвалиди, ако извада повече касмет
18 Октомври 2005 14:52
".....Най-куриозното изобретение е ортопед да кара свой болен да се снима на рентген вместо здрав - Перник..."
18 Октомври 2005 15:17
Ами защо не ги оствят в МВФ да поживеят 1 година със заплатите на 90% от българите и след това ще видим кой е изумен, кой е жив и кой мисли адекватно на ситуацията, в която живеят българите? Тогава може и да не мислят само как да изгребат всичко от хазната и за джобовете си, а да разсъждават с категориите за хора, които все пак са им са доверили като са мислили, че ще живеят...
18 Октомври 2005 15:21
Геновева, най-лошото е, че заради тези дебеловрати псевдоинвалиди страдат самите инвалиди.Защото всеки човек, като види паркираните коли със сини талони из центъра на София си казва:" От какво се оплакват инвалидите?Я виж какви коли карат, я виж как няма нямсто за паркиране от тях."
Впрочем, ако погледнеш паркираните коли по "Витошка", "Граф Игнатиев" и т.н ще останеш с впечатлението, че всичките що работят там са инвалиди, докато според МТСП безработицата сред инвалидите е над 90 %.
И още малко за грижите за инвалидите и как някои си измиват ръцете.По нормативни документи на всеки паркинг трябва да има определен процент места за инвалидни коли.Такива места има и на паркинга пред Военна болница в София, но те са в най-отдалечения от входа на болницата край на паркинга!!!
18 Октомври 2005 15:22
Hugin, просто се разходи по "Графа" и "Витошка". Не знам къде и какво ограничение има, но една голяма част от тези возила имат едно синьо картонче с размери 15x15см, на което пише "Инвалидна карта No...".
18 Октомври 2005 15:31
Има два типа лъже-инвалиди, ще ги нарека условно "цигани" и "мутри". "Мутрите" използват инвалидността, за да паркират където им падне, като аз предполагам, че около 90% от сините талончета с знак за инвалид са фалшиви, а от останалите 10% рядко има истинско използване заради инвалид. В паркоместата в синята зона огромен брой от автомобилите са с снак за инвалид, на места до примерно 4/5 от паркиралите. Другото, което се използва е по-евтиния внос на автомобили. "Циганите" са друга крайност - често те осакатяват децата си, за да просят с тях, а и за всякакви помощи и инвалидни пенсии.
Има само един начин за оправяне на това положение - никакви привилегии за никого. Сега всеки налепил на предното стъкло - МВР, КАТ, Национална следствена служба, знак за инвалид и какво ли не още, а според Конституцията всички сме равни.
18 Октомври 2005 15:35
Hugin, вярно е, има ограничение и то е:
Чл.4. (изм., ДВ, бр.90 от 1993 г., бр.46 от 2002 г.)
(1) Освобождават се от митни сборове до размера на левовата равностойност на 900 щатски долара автомобили от тарифна позиция 8703 с обем на двигателя до 1800 куб. см и с мощност на двигателя до 100 конски сили, определена по DIN, внасяни от:
1. лица с над 90 на сто трайно намалена работоспособност или трайно ограничена възможност за социална адаптация;
2. лица на 6 и повече години с до 90 на сто включително трайно намалена работоспособност или трайно ограничена възможност за социална адаптация, които имат заболяване или увреждане, включено в списък съгласно приложението.
18 Октомври 2005 15:38
A, XYZxyz, ма защо забрави паркинга на депутатите-не обиждай хората
18 Октомври 2005 15:55
komar1,
виновен, посипвам си главата с пепел.
И не само депутатите, но и министри и общинари.
18 Октомври 2005 16:02
HYZxyz
18 Октомври 2005 16:03
По данни на социалното министерство те са около 400 000 души, а според Националния статистически институт - 300 000.

Разлика от 100 000 души!
Значи по статистика са 300 000 души, а по добавки и пенсии - 400 000 души...
18 Октомври 2005 16:13
9101, разликата е още по-голяма.Съгласно данните от преброяването на населението през 2000 г, .инвалидите <1, 2 и 3 група> са около 250 000 човека.Това лесно може да се провери в сайта на Националния статистически институт. МТСП по подадени документи за отпускане на прословутата месечна добавка за социална интеграция отчита около 360 000 човека.
НО, тази добавка се дава само на хората с 1 и 2 група инвалидност-т.е. те са около 360 000 човека.Като прибавим и 3 група - стават около 500 000.
Прав си - разликата е огромна, като се има предвид, че преброяването беше преди 5 години.Какви са причините-или някой яко лъже, или някой издава фалшиви експертни решения за инвалидност, или условията на живот са довели повече хора до инвалидност.
Но все пак е смущаващо как за 5 години броят на инвалидите е скочил почти двойно
18 Октомври 2005 16:23
Група инвалидност имаше в недалечното минало. В момента говорим за % изгубена работоспособност.
18 Октомври 2005 16:56
Даващ, напълно си прав.Но, важното е не как ще ги наричаме, а какво е отношението на обществото, на държавата към тях, какво то или тя прави за тяхната реална интеграция, а не да се сеща за тези хора само преди избори, нова година или Коледа или някой благотворителен бал да си умива ръцете с това.
18 Октомври 2005 17:13
Объркана държава!
Да не говоря как в изпълнение на чл. 27 от Закона за интеграция на хората с увреждания във връзка с чл. 315 от КТ и Наредба 8 от 22.06.1987 г. се принудихме да изпращаме работници на ТЕЛК за да получат документ за "трайно увреждане", защото иначе - или трябва да се наемат от борсата (пък няма такива работни места), или глоба. На практика се получи, че увеличихме инвалидите. То много от по-възрастните хора отговарят на критериите за "човек с трайно увреждане", просто защото човека като остарява се разболява.
Който е работодател - не е лошо да прочете горните членове, защото - глоба.
18 Октомври 2005 18:10
9101, искам да те питам нещо във връзка с Наредба 8. Как ги виждаш тези квоти за трудоустрояване?? Не ти ли прави впечатление, че почти всичките са в сферата на производството? Лично аз не виждам как един инвалид в инвалидна количка ще се справи в металургията, горското стопанство, минодобива и т.н. А зашо няма квоти за държавните учреждения-например в самото Министертво на труда и социалната политика, което те глобява по Закона за интеграция на хората с увреждания? Какво пречи в тях
да работят хора с увреждания като юристи, икономисти, компютърни специалисти и т.н и т.н. Гледах един американски филм <то май вече други няма>, но във филма показаха един компютърен специалист, който си хвърчеше <извинявам се думата> из офиса и то в Пентагона и на никой не му правеше впечатление-просто, хората ги интересува вършиш ли работа или не.
И лично аз смятам, че МТСП вместо само да глобява, само трябва да даде пример - и без това един инвалид, от самото си раждане до края на живота си е свързан с това министерство-и чрез ЗИХУ, и чрез Закона за социално подпомагане, и чрез Закона за насърчаване на заетостта, и чрез Закона за семмейните помощи.
Бъди здрав!!!!!
18 Октомври 2005 18:24
Тези цифри са натрупани доста отдавна и сега се компенсират от днешните болни пенсионери. Ще Ви кажа защо:
Майка ми е с два тежки инфаркта, остеопороза, диабет и още болести които трудно мога да произнеса. Изправена е пред дилема: - лекарства или храна. Да но като се яви на ТЕЛК в нашия град излезе че е здрава като млада дама. Когато реши да отиде в София на ТЕЛК и се наложи да върти колело (велоергометър) тук преди да замине, лекарят е измерил стойности на артериалното кръвно налягане 210 / 117 в крайната фаза на иследването. След като си е взела документите, които трябва да занесе в София установи, че добросъвестна сестра е отбелязала не това което лекарят е измерил, а това което и е наредено да отбелязва 140 / 90, което междувпрочем са по ниски стойности от това което тя поддържа редовно. Само си представете възрастна жена на 60 и .. да върти велоергометър около половин час и да не вдигне кръвно.
ГЕНОЦИД това е отношението на властимащите към родителите ни. И двоен стандарт. Който бутне, ще е инвалид, който е болен и не бута е здрав.Тя и мама иска да е здрава, но с тази здравна реформа.....и тези управляващи...
18 Октомври 2005 18:43
Прав си komar1,
Голяма глупост. Който не го е прочел - той не се е ядосвал. Защото точно в производството местата за хора с трайно увреждане са най-малко. Ние затова бяхме принудени да правим тези неща, дето ги писах по-горе. А пък точно там където има възможност - в държавната и други администрации - такива работни места не се предвиждат.
Това нещо трябва да се промени, защото на практика не може да се приложи. Процентите са много високи. Аз се обадих на едно-две места, но няма резултат. То и изборите бяха по това време.
Какво да ти кажа - само ядове.
18 Октомври 2005 19:08
Освен това Наредба 8 е писана за държавната икономика - тогава няма значение кой плаща - все е държавата. Сега не е така.
Друго: Презумцията на наредбата е била следната: понеже в производството има повече увреждания на работници - следователно трябва да има повече места за трудоустроени. Има логика. Сега обаче - с този закон превръщат производството в социални грижи.
Аз си мисля, че нито тези които са направили предложението, нито тези които са го приели и гласували знаят за какво става дума.
18 Октомври 2005 20:51
9101, мисля, че има за какво да си поговорим.Да се надявам, че скоро ще продължим темата, защото това, което научавам - да се пращат работници за освидетелстване от ТЕЛК, с цел изпълнението на ЗИХУ е нещо ново за мен и крайно интересно като практика.Моля Ви, адресът ми е активен, пък и аз ще потърся начин да се свържа с Вас. До скоро и приятна вечер!!
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД