:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 360
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
РАЗТУХА

Погановският манастир - къс история в Западните покрайнини

На една ръка разстояние отвъд границата могат да се видят образци на българското средновековно изкуство
Само на броени километри отвъд западната ни граница се намира един почти неизвестен за българите манастир, който е пряко свързан с бурното и превратно минало на Балканите. До него може да се стигне за два-три часа, а след срещата с историята остава време и за изкачване на някой от близките върхове и за връщане обратно в София.

Точно това направи наскоро група от тридесетина българи по идея на фирма "Мондо". Цената за автобусния транспорт дотам и обратно е двадесетина лева на човек. Тръгваме в 8 часа и след около 2 часа вече сме пресекли границата и преминаваме през Димитровград (Цариброд), разположен в долината на река Нишава. След няколко километра завиваме наляво по поречието на Ерма. Долината постепенно се стеснява и се превръща в ждрело, което продължава и отсам границата и е популярна у нас туристическа дестинация.

Точно преди стеснението, на широка поляна, е разположен Погановският манастир. Той е създаден от деспот Константин (Велбъждски феодален владетел) и от Елена (негова дъщеря, по-късно византийска императрица). Архитектурата на манастирската църква "Св. Йоан Богослов" е



сходна с тази на църкви от Западна България



- в Трънско, Брезнишко, Пернишко. Стените са каменни, с редуваща се тухлена украса в отделни пояси. Има характерна четвъртита кула с осмостенен купол.

За дейността му до края на 15-и век няма сведения, но постепенно манастирът израства като просветен център. Много известен е Погановският поменник (днес в българската Национална художествена галерия - Криптата) - дъсчен триптих с образа на Богородица Знамение в средата.

Стенописите в притвора на черквата са от 1500 г., а авторът им е неизвестен. Отличават се с реалистични тенденции и повествователност - изписани са и образите на българските светци Иван Рилски и Йоаким Осоговски, и на сръбските светци Сава и Симеон. Един от най-известните паметници на българската средновековна живопис е погановската двустранна икона (около 1395 година, сега също в Криптата). Разработените на нея сюжети са "Богородица Убежище и Йоан Богослов" и "Видението на пророк Йезекил". Според надписа иконата е подарена на манастира от ктиторката Елена. Образите на Богородица и на Йоан Богослов са без ореоли - предполага се, че те носят портретните черти на ктиторите.

Забележителен е и дърворезбеният иконостас, от който са запазени царските двери с големи икони - "Исус Христос" и "Света Богородица".

През 1577 година е била построена голяма магерница за приготвяне на храна за многото гости и монаси на обителта. Манастирът е женски и в момента се обитава от две монахини. Едната ни разказва прочувствено за обителта, използвайки библейски легенди и сюжети. Завършва с пожелание да запазим вярата, която нашите предци са отстоявали с кръв и сълзи.

Когато излизаме от църквата, виждаме, че стелещата се от сутринта мъгла е отстъпила пред слънчевите лъчи. Потегляме през красивото ждрело на река Ерма, която се провира между Влашка планина и планината Гребена. След около половин час



пристигаме в минералния курорт "Връняшка баня"



В древността тук са били построени римски терми, а сегашният курорт възниква през тридесетте години на миналия век.

По-голямата част от групата тръгва към скалист връх, носещ името Асеново кале. Докато газим в омекналия сняг, панорамата пред нас постепенно се разширява. Пътеката открива една след друга многобройните махалички на Ясенов дел. Срещаме и местни жители, с които разговаряме на български език в трънския му вариант. Повечето от тях са радостни да видят свои сънародници, които, колкото и да е странно, рядко се мяркат по тези места. Долу в ждрелото се вие река Ерма. Тя извира от Сърбия, минава през България и се връща пак в Сърбия, нехаеща за граници и митничари.

След около два часа изкачване достигаме в интернационален състав от българи и сърби на върха. С групата до върха се изкачва и



един от най-известните сръбски алпинисти - Зоран,



който се готви в близко време да изкачи Еверест. През 1999 година той достига на 200 метра от "Покрива на света", но се връща обратно заради недостиг на кислородни бутилки.

Панорамата от Асеново кале е отлична, особено на север, към главното било на Стара планина в сръбската и в българската му част. После, след бързо слизане до курорта, автобусът ни откарва към една от многобройните местни кафани. Там ни предлагат типичния сръбски специалитет плескавица срещу 7 лева (около 200 динара). Кафето е 20 динара (70 стотинки). Набързо си устройваме кратък комшийски купон и се отправяме обратно към границата. Така, само за един ден, се докосваме до част от историята и до очарованието на местната природа. И си пожелаваме мислено скоро да дойде време, когато границите ще бъдат история.
1072
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД