:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 301
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ПРОЗА

На мястото

Здравка Евтимова
Училището беше от едната страна на Струма, а дворът му от другата. На това място реката беше още близо до извора си, млада и нетърпелива, нощта беше близо до сърцата, а между училището и училищния двор имаше мост. Под него Струма блестеше, тясна като тетрадка, но ние я запушвахме и такъв вир ставаше до училището! Не се знаеше дали ходехме на училище, или на вира. Ицо плуваше най-хубаво от целия клас, всички можехме да плуваме, часовете по физическо през май прекарвахме във вира. Бяхме до едно страхотни хлапета, още от детската градина не знаехме къде започва лятото и къде училището, а през зимата - такива червени бузи едва ли е виждал някой през живота си. Всички ядяхме ледени висулки, но Ицо кършеше най-големите от стрехите и неговите бузи бяха най-щастливите. Той беше най-силният от цялото училище, плуваше с лодка, която си бе издълбал от стар пън. Аз плувах в дървеното корито на мама, в което тя переше дрехите на мен и братята ми. Управлявах с истинско гребло. За да го купя, бях набрала сто килограма бъз, има го много край Струма, но около него се въди и коприва. Христо видя греблото. Какво е хубаво! - каза. Оттогава зная, че за да те забележи момчето, което има истинска лодка от истински пън, трябва да се навираш в трънаци и да набереш една планина бъз. Давах му моето гребло, а другите деца казваха - ти си луда, Марче. Цопваш под моста и цялото училище ти се смее. Само Ицо не. Той подава ръка и ме измъква от тинята, точно под моста, който събира двора, лятото и нашите чинове в едно. Госпожа Вучкова ни казваше - където и да отидете, деца, вашето училище все ще си е на мястото. Ицо ме измъкваше от копривата и аз си мислех, дано по-често се обръща това корито, пък ако ще и Витоша да дойде да ми се подиграва. Витоша идваше, естествено. Деца, не се излагайте, казваше госпожа Вучкова, защото и червеите под обувките ви ще кажат, тия деца не може да са пернишки деца. Пернишките деца не се излагат.

После Ицо си купи мотор, но не баща му даде парите, макар че баща му беше международен шофьор и се говореше, че може да купи луноход, ако иска. Ицо ходеше на гара "Метал". Там товареше цимент и вар, разтоварваше въглища, а аз мечтаех да имам рокля, още по-хубава от тази на Мира, защото само с такава рокля можех да занеса кафе на Ицо. Не поисках от мама пари - тя имаше много пари, майка ни, защото правеше баници в "Качамака", най-прочутата закусвалня в града. Мама беше такъв майстор на банички, че можеше да купи Витоша заедно с пътеките и лисиците в нея. Но не исках пари от мама, защото я виждах вечер с големи от умора очи, нахранила цял Перник, а Перник е най-гладният град и е трудно да го нахраниш. Сутрин метях вход В на блока, после вход А, после дори вход А на другия блок и така си купих оная страхотна рокля. Ицо нямаше как да не забележи, макар че бе пренесъл три купчини вар в склада. Така можеш да накараш Ицо да разбере, че работиш в онова магазинче за гевреци - затънтеното, защото там вземат само такива зелени като мене, които не разбират нищо от тесто. Трябва да си измел сто хиляди пъти вход А и Б, за да я купиш тая рокля - тя свети вместо полилей вкъщи, толкова е хубава, че не можеш да повярваш как страхотно ти стои. И другите момчета забелязват, но ти не искаш другите момчета, кой ще ти гледа други момчета, когато идва Ицо, уморен, гладен? Дори когато си изкарал четворка на кандидатстудентския изпит, пак мислиш за Ицо.

Вече не ходехме в това училище, но то си оставаше на място, Струма течеше, тясна и люта. Вливаше в сърцето ми, а колко му е едно сърце - побира се в шепа и бяга заедно с водата където поиска. Не ме приеха в университета. Останах в магазинчето за гевреци, нищожно нещо, не можеш го сравни със сладкарница "Пчела" и сладкарница "Пролет". Беше толкова малко и забито далеч от кръстопътя, че дори име си нямаше, но отваряше в пет сутринта. Нима някой може да си помисли, че аз, дъщерята на Недка, която хранеше цял гладен Перник, ще остана, без да науча как се правят гевречета, аз, дето плувах най-бързо от момичетата в училището? Сутрин ставах заедно с реката в четири. В пет вече се бяха опекли първите фурни за миньорите, после за майките, които идваха да купят закуска за хлапетата си - а това щяха да станат най-бързите деца и най-добрите плувци. Идваше и Ицо. Бяха го приели в университета и си мислех - жалко за хубавата ми рокля. Добре, че в "Пчела" е затворено. Моята майсторка твърдеше - "Геврекът прави истината". И наистина я правеше. "Пчела" и "Пролет"посред нощ не работеха, и Струма беше затворена, но аз отварях магазинчето и нощта влизаше във фурната. Тестото само това чакаше. Най-напред, дори преди миньорите, преди медицинските сестри от болница "Рахила Ангелова", в магазинчето идваше Ицо. Той пътуваше с ранния влак към университета, с този, който идваше от Кулата и всяка сутрин донасяше Гърция насам. Да знаеш, без тебе няма да мога да го хващам тоя влак. Без тебе нищо не мога да хващам и добре, че още не е дошла майсторката ти, каза ми той.

После Христо замина за Испания, в топлата страна, където нямаха вир до класните стаи и нямаха ледени висулки на стрехите. Аз станах учителка. В моето училище нямаше мост и нищо не свързваше чиновете с лятото. Но водех децата в парка и те знаеха, че само да повикаме и Струма ще дойде в нашия клас, до черната дъска, до стария портрет на Вазов. Един ден, както се връщах от работа с куп тетрадки в торбата, пълни с големия страх от гадното контролно, към мене тръгна възрастна жена. Ходеше бавно по невидима тънка пътека в есенния следобед, който бързаше към мен. Мария, извика тя. Госпожо Вучкова! Как сте, много добре изглеждате, излъгах аз. Тя се усмихна. Бях се заблудила. Наистина изглеждаше добре, тази малка светла усмивка в студената есен. Специално идвах да те намеря, Мария. Да ти предам поздрави от Христо. Много работа имал в Испания, писал ти писма, но се връщали. Цял сноп писма. Съжалявам за майка ти, добра жена беше. Голяма майсторка. Духаше вятър, есента вече беше дала всичкото злато на мама. Христо ме питаше какво става с онова малкото магазинче за гевречета, където работеше ти, каза старата жена. Госпожо Вучкова, отвърнах. Събориха моста над Струма, който свързваше моя чин с облаците. Но какви деца обучавам аз сега - страхотни хлапета. Госпожо Вучкова, вие изглеждате слаба, трябва да ядете повече зеленчуци. Но гласът ви е същият. Хубав е. Кажете на Христо, че Струма вече не тече оттук. Преместиха й коритото, извора й също преместиха, но аз водя децата на новия бряг всеки ден. А магазинчето за гевреци го събориха. Но вие кажете на Христо, че Мария си е на мястото.

Здравка Евтимова - визитка

Здравка Евтимова е родена в Перник. Издала е близо 20 книги с проза - сборници с разкази и романи. Лауреат е на наши и международни награди. Член е на българския П.Е.Н. и на организацията Artists Without Frontiers ("Писатели без граници"), Лондон. Разказът й "Кларнетът" наскоро беше публикуван в антологията "Най-доброто от GOWANUS" (GOWANUS е списание за литература от цял свят със седалище в Ню Йорк).
19
1215
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
19
 Видими 
09 Януари 2010 09:11
Разказ-спомен, разказ-реалност.
Хареса ми.
------------------
Блогът на Генек
09 Януари 2010 09:51
Невероятно, вдъхновяващо, разбиващо четиво! Здравка е изключителен талант, доказва го убедително и безспорно ! Недостижима е! Поздравления, Здрав!
09 Януари 2010 10:15
Чудесна - както винаги! С дъха на истинския живот и поезията в него.
09 Януари 2010 11:13
09 Януари 2010 11:26
Вълнуващо
09 Януари 2010 11:47
09 Януари 2010 13:33

ДАРОВИТ АВТОР, ДАРОВИТ ! ПРЕКРАСЕН РАЗКАЗ ! КАТО ВСИЧКИ ОТ НЕЯ !
09 Януари 2010 21:46
09 Януари 2010 21:50
Предвид горните мнения установявам, че аз не съм от тоя свят - разказът няма нищо общо нито с живота, нито с литературата.
09 Януари 2010 22:21
О, Никифорков, ти закъсняяяя!Вярно е, че не си от тоя свят , на нормалните човеци, на Човеците...Ти си от света на чуждиците в човешкото светоусещане, чипът ти е сбъркан нещо, щом не усещаш разказа на авторката.Въобще много закъсняхте днес вие...от групата на словоблудстващите.
09 Януари 2010 22:36
Къде била поезията днес
09 Януари 2010 22:51
Този разказ е един от най-бизличните на Здравка. Докато беше извън България, очевидно е загубила тренинга си. В жанромово отношение това писание не е нито разказ, нито - есе, нито - спомен, нито - нищо. Извинявай, Здравке. не се излагай. Ти си една от най-добрите писателки в страната.
09 Януари 2010 23:36
О, Графе, и ти не закъсня...Оправи правописа, а после всявай излишен смут в пространството.А и нормалните вече си лягат.
10 Януари 2010 13:39
Честита новата година на Здравка, която отново се връща към утъпканите коловози на имитаторството - даже ми се струва, че е почнала да имитира ДИ, само дето тук-там слага по едно "после". Както винаги - интересни идеи, кой знае защо окъкани в стремежа да напише световна литература от Перник и да я вмести в колонката на СЕГА. Ако не беше тая маниерност и женски стремеж за оригиналничене, Здравка наистина щеше да е голяма писателка.

Мисълта ми е обаче защо вестникът продължава да я титулува като член на Артисти без граници, вече на два пъти споменах, че това е уебсайт, където всеки може да се запише - даже последно май не приемаха, щото много писатели се събрали на тая земя.
Ето и сега - световно известното - онлайн - списание Гованус, списвано от автора на, цитирам "best-selling cult classic" "Звездният Ковчег" Томас Хубшман, предлагащо дайджест на автори "от страни почти без интернет" (???)
Кому са нужни тия ордени Стара Планина с мечове и тежки картечници?
10 Януари 2010 15:07
10 Януари 2010 16:39
просто стил!
10 Януари 2010 18:21
Вече ме е страх от демократски - звучи ми като тоталитарски. Демократска не ме учи на правопис; по-лош ми е правоговора. Знаеш, че докато пишем "гениалните" си мисли, натискаме не този, а онзи клавиш. Така, че не се хващай на дрангос. Не е нужно да учиш хората. Казвай си мнението, и толкоз. Всеки има право на мнеие. Ако не си съгласна, мълчи. Разказът е невероятно слаб. Досега Здравка не е писала такъв бълкоч. Другата седмица ще я видя; ще изпием по едно кафе и ще й кажа, че Брюксел й се отразил зле.
10 Януари 2010 20:58
Бълвоч според теб. Същия мотив струва ми се имаше в един друг разказ, за един влак дето все го чакаха.
11 Януари 2010 02:15
Децата чакат пуф-паф... едни от тях, други - паф-пуф... мнозина дочакват и до тутууууууут...
Прехвърлено, видоизменено, променено пътем дори да е, пак е хубаво.
Авторката .
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД