:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 328
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ЕС и САЩ заедно ще увещават Шарон да спре бойните действия

Израелската армия разруши резиденция на Арафат в Газа

Операции в отговор на два атентата
Хеликоптери на израелската армия разрушиха напълно резиденцията на палестинския ръководител Ясер Арафат в град Газа в нощта срещу понеделник, предадоха световните агенции. В безпрецедентната атака са участвали и бойни кораби.

Сградата изгоряла, след като била ударена от ракети. В нея Арафат е приемал френския президент Жак Ширак, британския премиер Тони Блеър, бившия американски президент Бил Клинтън.

Ударът срещу Газа бе в отговор извършените в неделя вечерта два терористични акта в Ерусалим и Нетаня, при които загинаха 14 израелци и тримата атентатори-палестинци.

В северния град Нетаня двама терористи откриха огън с автомати и хвърлиха гранати сред минувачи на централна улица. Равносметката е трима убити, в това число една жена и едно бебе, и 50 ранени. Нападателите бяха убити от израелски полицаи. Отговорност за атентата пое групировката Бригади на мъчениците от Ал Акса, близка до движението Ал Фатах на Ясер Арафат.

Малко по-късно палестинец-самоубиец се взриви на входа на препълнено кафене в центъра на Ерусалим, само на неколкостотин метра от резиденцията на премиера Ариел Шарон, който в момента на взрива не бил там. Освен атентатора загинаха 11 израелци, а около 100 бяха ранени, някои от които са в критично състояние. След експлозията членове на Хамас оповестиха с мегафони в град Газа, че атентатът е бил извършен от 20-годишния камикадзе Фуад Хурани от бежанския лагер Ал Аруб край Хеброн.

Отговорът на Израел не закъсня. Освен, че срина резиденцията на Арафат, армията нанесе мощни удари с авиация и танкове срещу палестински обекти в ивицата Газа и Западния бряг на река Йордан. Бомбардирани бяха градовете Газа, Рамала, Витлеем и Хеброн.

Израел обвини Арафат за терористичните актове. Висш служител във външното министерство заяви, че с тези действия Арафат се опитва да саботира предстоящата мирна мисия на американския специален пратеник в Близкия изток Антъни Зини и да хвърли целия район във война.

ЕС и САЩ са се договорили заедно да накарат Ариел Шарон да спре военните действия срещу палестинците и двете страни да се върнат на масата на преговорите, обяви говорителят на холандското външно министерство Ханс Янсен. Съвместната инициатива има за цел да покаже, че военната намеса на израелското правителство не постига нищо освен безкрайна спирала на действие и противодействие, каза той.
 
Израелски полицаи разследват кървавата сцена на самоубийствения атентат на палестинец в ресторант, намиращ се близо до дома на израелския премиер Ариел Шарон в Ерусалим. Жертвите на експлозията бяха 11, а ренените - 54.
1
462
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
11 Март 2002 09:36
Излезе новото издание за независими анализи и коментари - вестник "КОМЕНТАРИ". Непременно си го купете - 70 ст.... Поглед отвъд очевидната истина...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД