:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,367,577
Активни 81
Страници 16,224
За един ден 1,302,066

Първанов употреби Ботев в битката срещу кабинета

Премиерът отрича да е заговорничил с ЦРУ срещу президента
Снимка: БГНЕС
Президентът Георги Първанов присъства вчера на тържествена смяна на почетния караул пред парадния вход на администрацията на президента по случай 2 юни - Деня на Ботев и падналите за свободата на България.
Президентът Георги Първанов употреби честването на 2 юни за разчистване на политически сметки с управляващите. За критиките той си послужи ловко с публицистиката на Ботев по време на зарята във Враца. С прецизно подбрани цитати от творчеството на поета Първанов целенасочено внуши известна аналогия между деспотизма на турския султан и днешната власт в България. И за да не бъде разбран погрешно, направи специални ремарки в словото си.В иносказателен стил държавният глава упрекна управляващите за посегателство срещу свободната мисъл, калпаво законотворчество и дори за високия дефицит. Язвителен се показа и спрямо медиите. За пръв път, откакто е президент, Първанов си позволява да употреби национално честване за политически препирни. Учудващо, това не предизвика никаква реакция от политическите сили, които подминаха думите му с мълчание.

Скрит зад думите на поета, президентът запита: "В състояние ли е което и да е правителство да ограничи мисълта и да й тури деспотическа юзда? Цели милиони исторически факти доказват, че колкото една мисъл се преследва повече, толкова тя се и разпространява по-лесно и по-бързо". Президентът подчерта и сарказма на Ботев спрямо правителствените закони, "които се пишат и издават не в полза на управляемите, а за мода или да не седиме празни и да се занимаваме барем с що-годе".

През публицистиката на Ботев направи аналогия между властта на султана и днешното управление. За нуждите на политическата борба Първанов си послужи с цитат от Ботев за финансовите проблеми от 1875 г.: "За да успокоят своите кредитори тия (тоест министрите на султана - бел. Георги Първанов) се не забавиха да обнародват в тукашните вестници своите фалшиви икономии и да покажат източниците, с които ще да покрият тазгодишния "нищожен" дефицит".

И към медиите Първанов отправи своето "ботевско" послание: "Хвалете, не бойте се. Хваленето не иска хляб и топли обуща, а за лъжите не вземат гюмрюк, (тоест мито - бел. Г.П.), нито бедел-парасъ".

И за да разсее всяко двусмислие, държавният глава поясни, че тоя огън е насочен към онези "...пигмеи, които са се покачили на необозрими кокили и посягат със своите къси умове да уловят месеца за рогата и пеят баладични песни. Но не за да събудят народа, а да се чуят и порадват на гласа си". Като добави, че и днес, 134 години по-късно, има политици, чиято изява се свежда до това да се порадват на гласа си.

Словото на Първанов бе посрещнато с освиркване и ропот от малка, но шумна агитка на "Атака".

Активността на Първанов не се изчерпва само със словото по повод Деня на Ботев. Шефът на кабинета ген. Никола Колев е отправил питане до директора на премиерската канцелария Румяна Бъчварова дали по време на срещата между Бойко Борисов и шефа на ЦРУ Леон Панета преди дни е станало дума за готвения президентски политически проект. Бъчварова е отговорила, че на разговора не е обсъждана тази тема.

Повод за питането стана публикация във вестник "Труд", в която се казва, че Борисов и Панета са обсъждали президентския проект, без да се уточнява, че такъв не съществува все още. Вестникът разкрива още, че директорът на службата по събиране на тайна информация в ЦРУ Майкъл Сълик дори предложил помощ на Борисов срещу опитите за промяна на политическата конфигурация в България. "Ти си бъдещето, кажи как да ти помагаме. Всичко друго (в смисъл като политическа конфигурация - бел. р.) е опасно в този момент", казал Сълик според "Труд".

По същия повод депутатите от БСП Румен Петков и Петър Курумбашев внесоха актуален въпрос към премиера. Бившият вътрешен министър изрази надежда публикацията да е грешка, защото противното би означавало, "че някой го е страх от сянката на Първанов и материализира виденията си в разговори с ключови фактори в специалната сфера в световен мащаб".
177
8115
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
177
 Видими 
02 Юни 2010 22:44
.....'ного биткаджийско това загвалие, бре ...
02 Юни 2010 22:49
ного биткаджийско това загвалие, бре ...
Ба, биткаджийско! Конюнктурно, бих казал. Ако имаше реална борсова търговия на акции на "Овергаз", по котировката щях да ти предсказвам заглавията

_______________________
Покажи неуважение към георги първанов (гоце), пиши името му с малка буква!
Блогът на Манрико
02 Юни 2010 22:54


Тъй като вече писах доста много по темата под една гореща новина на вестника , не виждам смисъл да се повтарям - затова оттук, и докрая, можете да ме прочетете / мен и моя любезен събеседник Петър Петров/, ако някой е любопитен :


Натиснете тук

02 Юни 2010 23:16
Сиби,

Благодаря ти за комплимента! Но, мнението ми за г-н Първанов остава непроменено. За жалост. Натиснете тук
Затвърждава се мнението ми, че Ботев е излъсканият за тясно партийни на БСП цели поет-революционер, от което харизмата на поета Христо Ботьов само губи.


Редактирано от - Петър Петров на 02/6/2010 г/ 23:21:28

02 Юни 2010 23:18
Не можах, да гледам зарята по телевизията.Съдейки по истеричния тон на статията, Първанов трябва, да им е казал доста истини.С такива статии авторката далеч ще стигне.
02 Юни 2010 23:22
Отворих линка на Сибила. Горкият Митев.
02 Юни 2010 23:29
Какво ли би казал Ботев, ако знаеше, че агента на ДС Гоце го цитира? Ботев е бил бая барутлия, вероятно това което би казал не би могло да бъде публикувано...
02 Юни 2010 23:29
Г-н Адолф,

И що чак се'я, се сети г-н "Г(оце)". С. Първанов да казва "много истини"? Къде беше, докато "министрите на Султана" (разбирай "Сокола" и "Сергея" - бел. П.П.) ни оставяха на "хляб и вода"?!
02 Юни 2010 23:37
Г-н Петре, министрите на султана си получиха заслуженото миналата година горе-долу по това време.
02 Юни 2010 23:42
Г-н Адолф,

Ако говорим за "наказателен вот", то, чини ми се, това е малко по-различно от "осъдителна присъда". Не съм чул "министрите на Султана" да са получили второто? Но пък прочетох, че оставиха целокупният български народ на "хляб и вода", въпреки предупрежденията на министрите на Негово Величество!

02 Юни 2010 23:53
Г-н Петре, доста време мина след наказателния вот.Не знам кой е живял на “хляб и вода“.Непрекъснатите оправдания с “тежкото наследство“ досега бяха само досадни, но вече започват, да дразнят.
02 Юни 2010 23:59
Сибила
Но цирковете герберистки наистина ще ни докарат до феномена 'Първанов - премиер'.
Само междувременно може да гледаме и римейк на сериала "тройната коалиция" с работно заглавие "формат ЕНП хикс" с главни герои либеров, бигибой великолепний и бай мангау
Бг политическа реалия - по добрия Big Brother
03 Юни 2010 00:13
гоцето употребило ботев... голем праз... той лани торта с опълченци яде, тук за едни голи приказки кусур му връзват. дребнави хора, ей!
03 Юни 2010 00:26
Подвеждащо заглавие.
Комсомолския апаратчик авджията агент Гоце не може да употреби Ботев.
Малка му е двуцевката.
Стиховете му дори в Седевчовия нужник да провеси, Ботев си остава Ботев, Гоце - сиришнишки цървул.
03 Юни 2010 00:33
Сега ще спя спокоен:
"Ти си бъдещето, кажи как да ти помагаме. Всичко друго (в смисъл като политическа конфигурация - бел. р.) е опасно в този момент", казал Сълик според "Труд".

Ами ако (не)случайно на другите избори стане засечка и НЕ изберат "бъдещето, истината и справедливостта" въплътена в Него - какво ще правим??
03 Юни 2010 00:43
Абе на кого толкова му дреме за Гоцата и кой нормален човек слуша несвързаните му бръщолевения? Ясно е, че ще прави някаква партийка, но не мисля, че ще е достатъчно популярна въобще да се добере до парламента, хеле пък до властта. Успокойте се.
03 Юни 2010 02:43
A преди това нито една дума напреки за Станишев. Нито укор за заменките, за ел-парезпределението, за излишъците преразпределени в партийните каси.
Гоце, ходи си.
03 Юни 2010 03:02
Атака по всички фронтове срещу Бойко . Станишев, Доган, Президента Гоце, Слави ТАРИфонов ( по ниска, президентска тарифа - като на свой човек) . И по-късно включилите се Румен Петков и Петър Курумбашев .
Хе-хе ! То верно, като залповете на Аврора. Май им припари на дупетата и взеха да плачат от " полицейската държава".
03 Юни 2010 04:21
Ле-ле, т'ва простотията нема граници.. И нямям предвид Първанов!
03 Юни 2010 04:37
Първанов е издухан политик. Занимава се с простотии, алицемерието му няма граници. Като ченге от ДС това е нормално. Един съвременен политик не би се занимавал или взема отношение към правителството в държавата на която е президент по тоя примитивен начин. Няма професионализъм в изявите му като президент, а по-скоро се вживява като партиен лидер. Като президент на България ти си президент на целия народ, а не на някаква група съпартийци и всички останали са твои врагове. Това са фашистки похвати. Но БСП като фашистка партия е естествено нейните лидери на имат и проповядват фашистка идеология.
03 Юни 2010 04:56
Открийте разликите- ЦВЕТАНОВ ЦИТИРА БОТЕВ ПРЕЗ СЪЛЗИ, А ГОЦЕ УПОТРЕБИ БОТЕВ

Цветанов цитира Ботев през сълзи
Със сълзи на очи вицепремиерът Цветан Цветанов изрецитира вчера стиха на Христо Ботев "Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира". Вътрешният министър се просълзи в края на словото си по повод 134 години от подвига на революционера и неговата чета на връх Околчица. Без да чете текст, Цветанов подчерта, че трябва да се гордеем с българи като Ботев и Левски, които са ни оставили една чиста и свята република. "Нека България да бъде по-силна, България да бъде тази, която всички ние желаем за бъдещето на нашите деца", призова Цветанов събралите се на паметния връх.
След словото му, да поздрави множеството, излезе певецът Веселин Маринов, който изпя "За теб, Българийо"
http://paper.standartnews.com/bg/article. php?d=2010-06-03&article=327136


Първанов употреби Ботев в битката срещу кабинета
Президентът Георги Първанов употреби честването на 2 юни за разчистване на политически сметки с управляващите. За критиките той си послужи ловко с публицистиката на Ботев по време на зарята във Враца. С прецизно подбрани цитати от творчеството на поета Първанов целенасочено внуши известна аналогия между деспотизма на турския султан и днешната власт в България. И за да не бъде разбран погрешно, направи специални ремарки в словото си.

http://www.segabg.com/online/new/articlen ew.asp?issueid=5993§ionid=16&id=00001 01
03 Юни 2010 06:13
Активността на Първанов не се изчерпва само със словото по повод Деня на Ботев

Това горното се явява смислова връзка между двата случая??? Хич, ама хич не става!!! И обединението под шапката на "президентска активност" не става! Цитатът във в. Труд просто задължително изисква обяснение и си заслужаваше отделно място, Галя!
ПП Друг път ББ реагира на минутата по повод подобни питания. Сега - мълчание... И по повод Ботевите цитати, и по повод питането... Прилича на гузничко поведение...
03 Юни 2010 07:15
Ботев си го е казал в

Патриот

Патриот е - душа дава
за наука, за свобода;
но не свойта душа, братя,
а душата на народа!
И секиму добро струва,
само, знайте, за парата,
като човек - що да прави?
продава си и душата.

И е добър християнин:
не пропуща литургия;
но и в черква за туй ходи,
че черквата й търговия!
И секиму добро струва,
само, знайте, за парата,
като човек - що да прави?
залага си и жената.

И е човек с добро сърце:
не оставя сиромаси;
но не той вас, братя, храни,
а вий него със трудът си!
И секиму добро струва,
само, знайте, за парата,
като човек - що да прави?
изяда си и месата.Източника е Натиснете тук
03 Юни 2010 07:25
Казах си мнението вчера. Гномчета, опитващи се да излазят по гигантската фигура на Ботев.
По темата Ботев, народът, ние днес - Блогът на Генек
03 Юни 2010 07:30
Какво ли би казал Ботев, ако знаеше, че агента на ДС Гоце го цитира?
Той и Ботев е от ДС, защото е възхвалявал комунизма. И бат ви Боко и той е бил.
03 Юни 2010 07:36
Къде беше, докато "министрите на Султана" (разбирай "Сокола" и "Сергея" - бел. П.П.) ни оставяха на "хляб и вода"?!
Кой пък тебе те е оставял на хляб и вода. Разбира се, че когато едно управление върви по-добре, а предишното управление беше най-добро от 20 години насам, няма да бъде критикувано. Критикува сега, щото това управление докара кризата у нас. Докато по света се развихри финансова криза, у нас нямаше такава. И Станишев съвсем правилно обявяваше, че няма криза. Защото всяка криза има и психологична компонента. В момента, в който обявиш, че има криза, фирмите намаляват своята активност, като предпразна мярка и кризата се появява. Това и стана у нас. С голямото си рИване, че има криза Боковите хора докараха не финансова, а икономическа криза у нас.
03 Юни 2010 07:39
Петър Петров (глупости да пише ВИНГИ ГОТОВ!!!). Не си уточнил ти ли си бил "на хляб и вода" или само си чел.
03 Юни 2010 07:43
След словото му, да поздрави множеството, излезе певецът Веселин Маринов, който изпя "За теб, Българийо"
Този певец, при предното правителство беше пръв приятел на Станишката, сега ходи да се плацика в басейна с физкултурника Цецо.
03 Юни 2010 08:04
Учудващо, това не предизвика никаква реакция от политическите сили, които подминаха думите му с мълчание.

За долните червени каскети или добро, или нищо. Добре се е получило, значи...
03 Юни 2010 08:16
....и нашата бедна журналистика и тя не остана надире, и тя заплака за бездушното и прокле разумното...
03 Юни 2010 08:18
Двупластовото чернобяло мислене ( който не е такъв, е едикъв си) е характерно прочее за пенциите от времето на "реалния соцялизъм". Тия рабти върват в некой квартален ОФ‌ клуб. Тук, в този форум - едва ли....
03 Юни 2010 08:19
Иначе делови човек, цепи секундата. Много работа демек, трябва ред и организация.
03 Юни 2010 08:25
Mrx++ каза:
Петър Петров (глупости да пише ВИНГИ ГОТОВ!!!). Не си уточнил ти ли си бил "на хляб и вода" или само си чел.

Дори не го е и чел! Измисля си...
Прочее, най-голяма лична финансова стабилност почуствах по времето на първото управление на "царя"-републиканец. Разбира се, парите не са всичко за мен! А и не мисля, че той или неговите мекерета имат някаква заслуга за това. Плоските лъжи обаче са непростими!
Иначе и аз мисля че темата за чалга-политиката я поизчерпахме още вчера... преди и особено след сирените...

Редактирано от - Пламен Пенев на 03/6/2010 г/ 08:26:53

03 Юни 2010 08:42
Пламен Пенев,
Тук сме на едно мнение.
Макар и дълбоко разочарован от Симеон, не мога да не призная, че именно той създаде финансовата стабилност, с която се хвали "най-успешното управление".
03 Юни 2010 08:42
Гоце измикярина, жалък доносник.Свикнал с цел лична изгода родината си да продаде.Нищо не ме учудва в този жалък слуга на фесовете.Циник-тръгнал да цитира Ботев, с цел разидинение на нацията в услуга на Духан Сопол.
03 Юни 2010 08:48
Двупластовото чернобяло мислене ( който не е такъв, е едикъв си) е характерно прочее за пенциите от времето на "реалния соцялизъм". Тия рабти върват в некой квартален ОФ‌ клуб. Тук, в този форум - едва ли....

Напротив, напротив ! Точно тук виреят много повече, отколкото по 'ония' времена. Да се чуди човек
03 Юни 2010 08:49
"Ти си бъдещето, кажи как да ти помагаме. Всичко друго е опасно в този момент", казал Сълик ...". Управлението на зелените чорапи взе да гълта вода много от рано , щом Бай Панета дойде на десетия месец от мандата да крепи тиквите ... Анкети-манкети , рейтинги , медузи и октоподи... нъц. Палажението , тавагишчи гэрбэры, становится хуже губернаторское... Но фона на тиквите Гоце почва да изглежда все по-убав и алтернативен ...
03 Юни 2010 09:11
Макар и дълбоко разочарован от Симеон, не мога да не призная, че именно той създаде финансовата стабилност, с която се хвали "най-успешното управление".

И аз да "подпея", за финансовата стабилност е ясно, за мен по-важно беше, че някак си успя икономическата стабилност да прокара и тръгнахме нагоре - кой ще отрече сега, а най-паче, за пръв път почувствах някаква толерантност в междупартийни и айде майната им на тях, но в обикновенните човешки, ежедневни отношения. Към опонента също. Само за да не ме накацат сега ще отбележа, че НИКОГА не съм му бил фен, даже доста недружелюбно съм гледал на Дедо и се гъбарках с феновете му. Но което не мога да отрека - истина си е горното.За пооткраднатото - също.
03 Юни 2010 09:13
Тва дето е написал popai1 е напълно достатъчно. Всички други коментари под темета са напразна амортизация на кравиатури. [/b]
03 Юни 2010 09:13
Първанов употреби Ботев

ДС-агенти и плужеци от Сирищник могат да си позволят това...Те друго не могат.
03 Юни 2010 09:16
Двупластовото чернобяло мислене ( който не е такъв, е едикъв си) е характерно прочее за пенциите от времето на "реалния соцялизъм". Тия рабти върват в некой квартален ОФ‌ клуб.
stepenwolfАма твоето мислене си е точно такова. Откъде пък реши, че съм от ЦК. За разлика от ваш Боко, аз не съм бил член на БКП.
03 Юни 2010 09:19
ЖАЛКО!
03 Юни 2010 09:22
Сега по темата.Че президентина вчера се изцепи - изцепи се. И не трябваше да го прави.Този ден трябва да се уважава, колкото и далечни да се струват на някой величието на онези, дето са си дали живота. На фона на оскотялото ни общество сега, за един трамваен билет готово да се хване за гушата, тези хора заслужават най-малкото, което можем да им дадем - поклон.Не вървой в такъв ден да се джафкат, макар и иносказателно БАЛГАРСКИТЕ институции.
Дваж по-несполучливо беше, че се използва Ботев и то с Езоповски маниери.
Най-малко, щото това дразни хората.От противната страна, за Езоп не са чували и никакъв смисъл нямаше от тези изцепки, колкото и да разбирам, че всеки си плете кошницата в края на краищата.Само предизвика вой и оплювки.Де да знам, може и това да се е целяло. От черен PR не разбирам.
Но че закипяха лай.. - закипяха.А това е ново разделение - лошо!
03 Юни 2010 09:25
Ботев бил употребен, ...като сапун или хляб?... ама и разсъждения, обаче "будната съвест" на народа Атака се противопоставя одма...Ха ха.
03 Юни 2010 09:35
И аз така мисля! Ботев не може да бъде "употребен" защото е велик от където и да го погледниш.
Това че "маймуните" (по Чичо Фичо!) подскачат по монумента му ни най-малко не може да намали нито гения му, нито героизма му!
03 Юни 2010 09:36
Олд БГ,
Умно казано.
На мнозина им е голям мерак да се върне 1990 година. Като че от скачане ще ни се напълнят хладилниците.
Абе, хора!
Добре, Боко ке падне. (На върба, ама добре - да предположим.)
И после?
Дайте човека, де! Ама не - мълчите си по въпроса като биен газ, както казват македонците. Само от време на време някой намира смелост да даде предложение. Един посочи Румен Петков. Де да знам, може и да е прав. Аз лично виждам само двама-трима способни да управляват държава - например Стефан Софиянски и Румен Овчаров. Може би и Иван Костов.
И преди да ме нападнете, подчертавам: способни.
Дали са ДОСТОЙНИ - това вече е друга работа.
03 Юни 2010 09:54
Сократе, тия изброените сите са за кауша.
03 Юни 2010 09:55
къф хладилник? кам ти 90та година? кво разделение? кви пет лева?
мераци, както е видно с невъоръжено око, има гоцето.
03 Юни 2010 10:08
Mrx--
Поради що се гневи така днес дедо Мордохай ?
03 Юни 2010 10:09
Много са се засегнали герберите от Ботевите думи, за това отговарят с нечленоразделни ругатни. Ами ползвайте ги и вие ако намерите нещо подходящо. Да, ама Ботев е знаме, а не дялан камък дето ще пасне на всяка власт.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД