:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 299
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

ЧЕЗ ще плати дивидент на държавата със задна дата

Притежаваният от компанията ТЕЦ "Варна" получава разрешение за 20 хил. часа работа
Снимка: "Сега"
На срещата на ръководството на ЧЕЗ България при премиера вчера присъстваха и енергийният министър Трайчо Трайков, шефът на ДКЕВР Ангел Семерджиев и зам.-министърът на екологията Евдокия Манева.
ЧЕЗ ще преведе в българския бюджет 41 млн. лв. от печалбите си за последните 4 години и ще отнесе в родната си Чехия други 79 млн. лв. Това се разбра вчера след среща на регионалния мениджър на ЧЕЗ Ян Вавера с премиера Бойко Борисов.

41 млн. лв. е дивидентът на българската държава за нейните 33% от акциите, които притежава в "ЧЕЗ Разпределение" и "ЧЕЗ Електро". Решението за разпределянето на тези пари ще се вземе на предстоящи извънредни общи събрания на акционерите, чиито дати още не са обявени. "Поради добрата ликвидност на дружеството това решение няма да се отрази на способността ни да инвестираме в развитие на мрежата", е цитиран Вавера от правителствената информационна служба.

Обяснението за голямата сума е, че акционерите решават да разпределят за дивидент 48% от нетната си печалба за периода 2006-2009 г. Според говорителя на ЧЕЗ Мария Дойчинова процентът е дори 50%. Тя потвърди, че основният акционер ЧЕЗ ще преведе на дружеството майка в Чехия остатъка от разпределения дивидент, пропорционално на дела му от акциите. За последните 4 години двете дружества имат 249 млн. лв. чиста печалба, т.е. чешката държава ще получи 79 млн. лв. Досега всяка година печалбата на дружеството е инвестирана в мрежата в България.

Чешката компания е на практика последната от трите ЕРП-та, които отстъпват на натиска на държавата и решават да платят дивидент. От месеци насам премиерът Бойко Борисов твърди, че ще развали приватизационните договори, ако това не стане. Акционерите на останалите две обаче - E.ON и EVN, решиха да платят дивидент само за последната година и преведоха на хазната ни общо около 3 млн. лв.

По време на вчерашната среща в премиерския кабинет е договорено държавата да помогне на ЧЕЗ за продължаване на работата на притежавания от чехите ТЕЦ "Варна". Това ще стане като им се издейства от Брюксел 20 хил. часа допълнителна работа без сероочистващи инсталации.

"Те имат приватизационен ангажимент да поставят инсталациите на трите блока на ТЕЦ "Варна", което ще им струва към 300 млн. евро, но заради кризата не са го направили", обясни пред "Сега" присъствалата на срещата зам.-министър на екологията Евдокия Манева. "Все още не сме решили окончателно, но така или иначе имаме разменени писма с Европейската комисия, която не забранява подобно нещо", обясни Манева.

Проблемът с ТЕЦ "Варна" е, че със затварянето му енергийната система остава без резервни мощности, които се пускат при екстремно увеличаване на консумацията.
12
1572
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
12
 Видими 
06 Септември 2010 20:50
По около 10млн лв. на година начи..
Бравос бе НЕК!
Не кенеф, лай*яна инсталация да ви окачат чехите в Брюксел, и на нея ше и ръкоплещите!
06 Септември 2010 22:37
Станишев е виновен!
---
Ех лошо, държавната ЧЕЗ ще пусне гювеч на държавата, а не на СиБанк!
---
[/b]Мъкаааа
07 Септември 2010 00:30
Значи 41 млн тук, два пъти повече - в Чехия...
Това не е ли колониализъм?...

____________________________
Не мир дойдох да донеса, а меч…
07 Септември 2010 01:21
Резултатът от успешната приватизация става все по-ясен, нали - десетки милиони напускат България! Какво щеше да му е лошото, ако всичко си беше собственост на българската държава?! Единствено милионните рушвети за приватизаторите нямаше да ги има! Е, и българите щяхме да сме повече, нямаше всичко да духне към чужбина, щото щеше да има и повече хляб!......
07 Септември 2010 10:53
Що не вземе сържавната НЕК да приватизира като компенсация част от енргоразпределението на Чехия и Германия при същите условия, при които влязоха в България ЧЕЗ и ЕОН ?
07 Септември 2010 11:28
aazz,
Добър въпрос - но вероятно няма да стане, защото, ако стане - ще последва съд и затвор за местните приватизатори...

____________________________
Не мир дойдох да донеса, а меч…
07 Септември 2010 13:31
Начи, щом великите "инвеститори" ЧЕЗ ще платят дивидент от 41 000 000 лева, това означава, че ще отмъкнат в Чехия не по-малко от 410 000 000 /без да броим далаверовите трансфери/, поради идиотския корпоративен данък печалба от само 10%. Вярно е, че престъпната шайка на мадридския мошеник подари електроразпределителните дружества на чуждестранните фирми, дали най-големи комисионни, ама и правителството на Станишев ги уреди с микроскопични данъци, та да грабят по-делово. Приказките, че ниските данъци печалба привличали инвеститори, са само за баламурници. Само за последната една година чуждестранните инвестиции са намалели близо 5 /пет/ пъти!!!!
07 Септември 2010 13:53
Само за последната една година чуждестранните инвестиции са намалели близо 5 /пет/ пъти!!!!

Няма страшно - като гледам - банка до банка и не намаляват - все "инвеститори", припечелили над 200 000 000 за миналата година...

____________________________
Не мир дойдох да донеса, а меч…
07 Септември 2010 17:45
ТихОмир
07.9.2010 г. 13:31:59 Начи, щом великите "инвеститори" ЧЕЗ ще платят дивидент от 41 000 000 лева, това означава, че ще отмъкнат в Чехия не по-малко от 410 000 000


6 x 410 000 000
България има само 33% в дружеството а и това е дивидент (5% а не 10%). Та ще отмъкне 41 млн х 3 х 20 = 2, 5 млрд лева. Ум царува, ум робува, ум патки пасе. Последните два са нашите умове.
07 Септември 2010 17:46
А това че досега са инвестирали печалбата са глупости. При тези милиарди печалба досега да сме построили още 2 национални електропреносни мрежи. Чисто нови.
07 Септември 2010 17:51
Заради щепа олигарси, които сега притежават разни жалки недвижимости и се познават по джиповете и лимузините, за някакви смешни милиони България олекна с неизмерими суми. Българския народ беше докаран до просешка тояга за няколко джипа. Щом народа търпи ще има такива дето ще го мачкат. В България в 21 век робството и бруталната престъпност във всякакъв смисъл процъфтяват.
07 Септември 2010 17:56
Сигурно си прав - за числата не споря, важен е грабежът, а щом в далаверата е замесена и махленската клюкарка - тъмносинята Дочка Манева, загубите ни ще са поне двойни.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД