:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 263
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Игра

Шах
Вербуван ли е коефициент Бухолц от Топалов?

На турнира в Монако русенецът инкасира еднакъв брой точки с Крамник, но фамозният коефициент Бухолц го направи победител. Гросмайсторите смениха роли на сцената на Дортмунд, където математическите показатели (30.75:28.25) определиха плюсове за руснака. Тази година в Кан, въпреки че Веско финишира заедно с Гелфанд, Бухолц му даде рамо. По-късно от Монако той едва ли получи желан анонс, класирайки се шести, вместо пети или седми. Сравнително скромният резултат от атрактивния турнир (блинд и шах със съкратена контрола) естествено не хвърлиха тъмно петно върху третото място на Топалов след Каспаров и Крамник в световната профилиста. Помни се времето, когато непрекъснато жънеше успехи и стана основен претендент за шахматната корона. Тогава впечатли всички с неистовия стремеж към победата. "Защо да не бъда световен шампион? Това е въпрос на близкото предстояще" - бе споделял нашият гросмайстор. Впоследствие обаче трудно обясним спад в играта занижи феноменалния му устрем и прекъсна стремителния път към Олимп.
Сега без съмнение Топалов е в явен подем, за което свидетелствува двата негови шедьовъра от Кан, илюстрирани тук. В първата партия срещу Морозевич той триумфира с красив саблен удар на белите. При втория ендшпил черните (Карпов) са поставени в тотален цугцванг. Ще опитате ли да играете както Веселин?

Гм Георги Попов

Бридж

Как играете за шлем, дали като холандеца Славенбург?

AK9
K8652
J7
643

54
AQJ107
AQ
AQJ5
Вие сте в позиция Юг. В нея е бил и знаменития холандец.
Само двойката ви е с II-0 (втора зона). Отваряте с 1 трефа (силно: с поне 17 оньорни точки или с ръка и някакъв цвят, която е с поне 8 надеждни уинъра за мажорите), Север скача на 2БК и след установяване на фит в купа играете контракт от 6 купи. Запад започва с пика J, Изток отговаря с 6-та. Как възнамерявате да играете за 12-те взятки?
Димитър Атанасов
239
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД