:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,329,803
Активни 113
Страници 12,458
За един ден 1,302,066

Конституционният съд отмени анулирането на старите отпуски

Отнемането на придобити права със задна дата е недопустимо, решиха висшите магистрати
Конституционният съд отмени скандалното решение на управляващите да анулират старите отпуски от 1 януари 2012 г. Забраната за ползването на невзетите почивки след тази дата е противоконституционна, защото посяга на вече придобити права, решиха съдиите по образуваното дело срещу последните промени в Кодекса на труда.Така основният ни трудов закон пое към шеста поправка в рамките на мандата на настоящото Народно събрание.

Конституционният съд бе сезиран по скандалните текстове от депутати и от президента Георги Първанов. До оспорването се стигна, след като държавният глава наложи вето върху промените, но депутатите отказаха да се съобразят с него. Въпреки че всички експерти предупреждаваха, че текстовете са противоконституционни, ГЕРБ записа в Кодекса на труда, че неизползваният до 1 януари 2010 г. отпуск може да се вземе само до 31 декември 2011 г., и след тази дата се губи. Отделно предвиди 2-годишна давност на платената почивка.

До редакционното приключване на броя Конституционният съд не публикува решението. Според източници на "Сега" обаче съдът е приел мотива, че изгарянето на отпуските представлява недопустимо отнемане със задна дата на вече придобито право. Това се изтъкваше в жалбите и на президента, и на депутатите. Президентът допълнително оспори текста, защото създава неравенство между гражданите и важи само за част от тях, но не и за армията, полицията, ДАНС.

Конституционният съд обаче е отказал да обяви за противоконституционен друг оспорван текст от КТ - въведената 2-годишна давност за правото на ползване на полагаем отпуск. Заради масовото натрупване на много невзети отпуски бе въведено изричното ограничение, че правото на почивка се губи след изтичане на 2 години от годината, за която се полага. Вчера не станаха ясни мотивите, с които съдът е оставил този текст да действа, но юристи предупредиха, че той може да създаде проблеми.

"Текстът за давността важи от влизането в сила на промените в кодекса. В този смисъл отпуск, натрупан през 2007 и 2008 г., е "защитен" от изгаряне и при напускане на работника/служителя ще бъде изплатен", коментира източник от КС. Той обаче допусна, че работодателите и съдилищата, които гледат трудови дела, биха могли да имат различно тълкуване по този въпрос. Тогава може да се стигне до тълкувателно решение на върховните съдилища, което ще е задължително за всички.

Решението на КС вчера изненада социалния министър Тотю Младенов и шефа на правната дирекция на социалното министерство Емил Мирославов. Двамата обявиха, че не могат да го коментират, докато не го видят. Но Младенов призна, че около давността могат да възникнат спорни казуси. Според Мирославов ще трябва да се правят нови текстове, които да внесат яснота в ситуацията.

Изчистването на старите отпуски беше наредено от премиера Борисов, който се възмути, че трябва да плаща огромни средства за обезщетения на съкратени служители с натрупани почивки. В първоначалния си вид Кодексът на труда предвиждаше тези невзети отпуски да могат да се чистят до края на 2010 г., но след натиск и предупреждения, че цялата администрация ще излезе в почивка и работата й ще блокира, срокът бе удължен до края на 2011 г. Отлагането на срока бе представено като добра новина от премиера Бойко Борисов, който обясни, че целта на тази мярка е да удари тарикатите, но тя не трябва да засяга коректните работници.

Спорен е въпросът и доколко давността не противоречи на международните конвенции, по които България е страна. 3-годишна давност на платения отпуск е съществувала в България до 1992 г., но е отменена по настояване на Международната организация на труда с аргумента, че така се изземват права на работниците.
39
5672
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
39
 Видими 
11 Ноември 2010 19:25
съдът е приел мотива, че изгарянето на отпуските представлява недопустимо отнемане със задна дата на вече придобито право

значи имало СЪД
11 Ноември 2010 19:49
Е, сега става интересно - необмислената и неаргументирана законово популистка акция се оказа това, което казаха дори неюристи хора. Противоконституционна.
Отделен въпрос е кой и как си е уреждал почивка без отпуска и е трупал законовите дни в резерв.
-------------------------------
Блогът на Генек

11 Ноември 2010 20:57
Управляващите уж са селски момчета, а все настъпват мотиката.
11 Ноември 2010 21:32
Конституционния съд защитава трудещи си , които нарочно не са ползвали редовния си годишен отпуск, гарантиран от Конституцията и Кодекса на труда.Ако трудещи се не са ползвали отпуск по вина на ръководители и началници -да се съдят с тях, за да си извоюват погазените права...Да се изплащат натрупани отпуски от 300-400 дни е идиотщина...За нашата опорочена съдебна система това е гордост....
11 Ноември 2010 21:36
първия милиционер не закъсня да се метне на амбразурата


__________________________________________ _____________________
Once the government socializes losses, it will soon socialize profits. If we lose our ability to fail, we will soon lose our ability to succeed. If we bail out risky behavior, we will soon see even riskier behavior.
11 Ноември 2010 22:17
Докторе, докторе.... диагнозата ти е брилянтна!
11 Ноември 2010 22:34
Сигурно агент гоце си отдъхна.И той имал много отпуски.
11 Ноември 2010 22:58
тука требе да доде параграфа...
така нахъзено обесняваше дивотии на тема "отпуската е да отпускаш" и прочие герберизми.
11 Ноември 2010 23:01
Параграфът го няма, но никцъвъ е бдителен корифей и веднага разясни нещата

Редактирано от - nikola_tsanev на 11/11/2010 г/ 23:01:35

11 Ноември 2010 23:10
Конституционният съд защити правото на търтеите на държавна ясла, да плюскат още, за метка на тия дето ги храним. Натрупани отпуски в частни сектор практически НЯМА. Все са на държавни чиновници, и са натрупани нарочно, с цел да им бъдат платени като преминат на друга държавна работа, ако ще и новото им работно място да е в съседната канцелария. Чиста злоупотреба с права, която пак според същата конституция е забранена.
12 Ноември 2010 06:45
Отделен въпрос е кой и как си е уреждал почивка без отпуска и е трупал законовите дни в резерв.

Баф! И защо това да е отделен въпрос?
12 Ноември 2010 08:34
Doctora
12 Ноември 2010 09:05
"Решението на КС вчера изненада социалния министър Тотю Младенов и шефа на правната дирекция на социалното министерство Емил Мирославов. "
Ма тия зер са толкова тъпи, щом са си въобразили, че тая малоумна идея с "изгарянето" на отпуските ще мине ?!
Дори средно интелигентен човек не може да допусне този идиотизъм да се реализира. А на следващите избори администрацията да внимава за кои ще гласува.
Айде да съм жив и здрав, че да дочакам осребряването на 170 - 180 дни. Ако не аз, поне наследниците да намажат.
12 Ноември 2010 09:35
БирникЪ, ама лобито на Гоце, висши магистрати и чиновници не е взело решението за да защити реално работещите, а себе си. И аз като нормален човек мисля, че съдът можеше да вземе и обратното решение. Хайде стига с тази глупост, че съдът спазвал закона. Спазва закона за интересите си.
12 Ноември 2010 09:42
Защо никой не вади статистика колко са натрупаните неползвани отпуски в частния сектор и колко в държавната администрация? Защото резултатът ще бъде потресаващ
12 Ноември 2010 09:50
Поредното доказателство на тезата, че управление герб/боко щеше да е извънредно успешно, ако нямаше закони да му пречат.

Когато някой е глупав, това е за дълго!
12 Ноември 2010 10:14
Пречат не законите, а съдът. Няма как едно решение да е законно и справедливо, ако е против обществото, колкото и привидно да е така. Сега истински работещите в БАН да питат защо тънат в мизерия не ББ, а КС който не позволява да се уволнят практически търтеите от там. В решението на Гоце, подкрепено от КС, прозира и друга гадост - за тях са важни политическата победа (в случая се спира неявно административната реформа), без всякакво значение на интересите на работещия данъкоплатец.
12 Ноември 2010 10:40
michos, ако управляващите приемат решения, без да спазват законите на страната, най-малкото дават лош пример на гражданите . Мога да го кажа и ако управляващите не се съобразяват със съществуващите закони, как могат да го искат от гражданите?
В момента сме поверили управлението на страната на твърде некомпетентни и със сигурност твърде далеч от умни персони, но пък с огромно самомнение за собствените способности. Затова техните първосигнално взимани и популистки решения са лесно атакуеми. И което е по-лошо, или не работят, или нанасят вреда.

Ако някой някога се е надявал , че боко и ко ще правят реформи, бил е пълен наивник. За реформи се иска ум и аналитични способности, за да си наясно с това какво да направиш и какви ще са последствията, работоспособност и последователност, за да го извършиш, и не на последно място -смелост да го направиш. И когато този, от когото зависи всичко това, не притежава нищичко от тези качества, резултатът може да бъде само един- хаос и движение назад.

Когато някой е глупав, това е за дълго!
12 Ноември 2010 10:40
Горния,
Според теб служителите в държавната администрация плащат ли данъци?
12 Ноември 2010 11:17
aazz,
а защо някой не извади статистика за спазването на Кодекса на труда по отношение на отпуските в частния сектор и в държавния сектор. Резултата ще е потресаващ.
12 Ноември 2010 11:33
Аз все още продължавам да не разбирам - може ли да се ползва отпуск за 2010 г., ако не си изчерпал дните от 2009 г.? И защо накрая не започнат да налагат санкции на "работодателите" от бюджетния сектор, които не създават необходимата организация за "изчистването" на старите отпуски?
12 Ноември 2010 12:03
Тръндафилке,
никакъв проблем да си ползваш отпуска за 2010 г. преди този за 2009 г. Поне при нас юристите от УЧР дадоха такива указания. Целият отпуск за 2010 г. да се ползва през 2010 г. Могат да се оставят 10 дни, но с писмена резолюция от разрешаващия.
Що се касае до неотменената две годишна давност, тя според моето неюридическо мнение, е валидна само за отпуски от 2010 г. и следващите.
И според един висш юрист няма начин да се предвиди давностен или преклузивен срок за погасяване на едно право, ако то вече е възникнало. Такива ограничения могат да се предвидят, но те действат само по отношение на права, които са възникнали при действието на ограниченията. Т.е. няма съд, ако и да не беше КС на РБ, който да признае, че възникналите преди давността права са погасени по давност, която не е съществувала към момента на възникването им. Това важи за всички права, не само за трудово-правните.
Според друг "материалният закон (отпуските в случая) не може да има обратно действие, освен ако в него самия не е предвидено това, но още по-невъзможно е с обратна сила да се ограничават придобити материални права (право на отпуск). Гражданите трябва да съобразяват поведението си с действащата правна уредба (невъзможно е да се врачува за бъдещи законодателни творения или ако е възможно , то не всеки го може) и не може с последващи актове да се ограничават или 'изгарят' вече ПРИДОБИТИ права, съобразно действащия правен ред.
Когато един мирен гражданин обаче е наясно, че е предвидена ДАВНОСТ за неговото право на отпуск, той ще може да съобрази своето поведение, съгласно нормата за в БЪДЕЩЕ и ще бъде наясно с последиците от това. Затова и тази (за давността) е конституционосъобразна, а другата не е.
Обаче това мирния гражданин няма как да го знае, ако не е учил Обща теория на правото и Конституционно право, както са направили конституционните съдии, но няма и как да го разбере при така поднесената информация..."
12 Ноември 2010 13:45
Бирник: Не знаех, че отпуската е нещо материално.
12 Ноември 2010 15:04
Че как да не е материално? Това е платен отпуск. И когато решат да ти го елиминират, просто ти вземат едни пари.
12 Ноември 2010 15:11
Мда, напънала се планината... Ще си чистим отпуските за 2010 и нататък, а ще кътаме отпуски от предните години докато се пенсионираме По-младите ще бъдат доочаровани от тази система... Сигурно не е редно старите отпуски да изгарят, но трябва да се търси решение, което не противопоставя поколенията. Да де, знам - разделяй и владей. Ама после да не се чудим, що изходът е на Т1 или 2.
12 Ноември 2010 15:26
len - аз говоря за самата отпуска - можеш ли да я пипнеш? Освен това идеята на отпуската е не да вземеш едни пари, а да си починеш през годината и след това да си по-ефективен. Отпуската е просто право за почивка и според мен не е материална.

Редактирано от - alabala12 на 12/11/2010 г/ 15:33:46

12 Ноември 2010 15:47
алабалапортакала,

платения годишен отпуск е материален, защото е платен. Неплатеният вероятно не е.
12 Ноември 2010 15:49
бирникЪ - Всъщност за мен е по-логично, когато няма срок даден закон, той да действа до следващата промяна. Който си консумирал правата - консумирал, който не - да е. А ако има давност - до посоченото в закона? Иначе се получават странни неща.

Ама както и да е - сега данъкоплатците ще плащаме далаверите на чиновниците. Щото само там има натрупани отпуски.
12 Ноември 2010 15:54
alabala12,
защо смесваш юридическото значение на "материален" и физическото ? За да се заяждаш ли ?
Данъкът например, нещо материално ли е според теб ? Но не бързай да бъркаш данък и пари. Последните са материя, а данъкът е задължение. ЗДДС, ЗКПО, ЗДДФЛ и т.н. се наричат материални данъчни закони. Защото уреждат определена материя от правото.

12 Ноември 2010 16:03
alabala12,
не става така. Ето например, ако се прави на едно ФЛ ревизия сега за период, когато ДОД е бил по скала, значи ли според теб, че за допълнително установените доходи, трябва да плати 10 % плосък данък по сега действащия закон, а не данък по скалата за годината за която е установен допълнителния доход ?
Друг пример, ФЛ е направило дарение на инвалид в минали години, когато това облекчение е съществувало. Следва ли да не призная това дарение, след като в закона, който е действещ към момента, това облекчение не съществува ?
12 Ноември 2010 16:03
БирникЪ - Платеният отпуск е за почивка, а не за трупане на дни или пари.12 Ноември 2010 16:12
БирникЪ - за ревизиите съм съгласен.
12 Ноември 2010 16:21
alabala12,
в кой закон пише, че отпускът е за почивка ? И кой орган следи дали отпускът се ползва наистина за почивка, а не за ремонт на жилището например, прекопаване на лозе, чистене и т.н. ? Т.е. пак за работа. Какви са санкциите за неползване отпуска по предназначение ?
Аз си бях взел няколко дни отпуск да си направя малка овощна градина на вилата и честно казано се изкривих от работа, въпреки помощниците. И не мога да кажа, че съм по-работоспособен след нея. И не ме е срам, че работя по време на отпуск, защото ми доставя удоволствие нещо да създавам.
12 Ноември 2010 16:52
mi6osp, да не искаш да ме убедиш, че съдът е взел решението безпристрастно "спазвайки закона", а Първанов е дал закона на КС без да говори с тях "просто виждайки как закона е противоконституционен в кабинета си". Ами по логиката и мотивите на съда и увеличаването на пенсионата възраст за всеки и с една година стаж и у нас и у Франция е противоконституционно, щото отнема права. Да, ама не е. Законът е спазен по същество, даден е нормален срок до края на 2011г., другото е извратени съдебни решения противоречащи на здравия разум. Запомни, ние сме правова държава според чл.4 от Конституциоята, което означава че всяко решение в разрез със здравия разум и с интересите на обществото е противоконституционно. Другото са приказки на наши тъпи и крадливи юристи. А беше по-лесно Първанов да не дава закона на КС - не е длъжен и е в интерес на работещото общество.
12 Ноември 2010 17:06
michos - а така - шах с пешката
12 Ноември 2010 17:08
michos

именно - противоречащо на конституцията, а не на моментната логика на премиера, пък бил той и банкянско селянче, спечелило парламентарни избори с по-малко гласове, отколкото, примерно, са гласували за президента


поради що не разбираш че се оценява конституционосъобразност, а не компететността на определени зеленчуци?
12 Ноември 2010 17:20
cekyko
Това щях да опитвам да обяснявам на адаша.
Когато някой е глупав, това е за дълго!
12 Ноември 2010 22:24
А така, завършихме спора с няколко обиди, без да може да кажем нищо по същество.
13 Ноември 2010 08:45
michos А така, завършихме спора с няколко обиди, без да може да кажем нищо по същество.


Извинете, не виждам причина да се обиждате. Макар и неоформено по правилата, това отдолу е подписа ми.

Когато някой е глупав, това е за дълго!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД