:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 279
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

КАТ вече няма да отнема книжки за превишена скорост

Глобата за шофиране с 50 км/ч над допустимата скорост става 350 лв.
Парламентът промени философията на правилата за движение по пътищата, като смекчи най-тежките наказания и увеличи глобите. Депутатите гласуваха вчера на първо четене промените в закона, според които вече няма да се отнема книжката за шофиране с над 30 км/ч над разрешената скорост. КАТ ще взема свидетелството за правоуправление само при "системни нарушения на правилата за движение".



Според предложението глобата за превишаване на максимално допустимата скорост с 10 км/ч ще се вдигне от 10 лв. на 20 лв. От 30 на 50 лв. се увеличава санкцията, ако скоростта е по-висока с до 20 км/час. При най-драстичното нарушение - превишаване на скоростта с над 50 км/ч, глобата от 250 става 350 лв. В момента за тези нарушения КАТ има право и да отнеме книжката за срок от един месец до една година. С проекта това дисциплиниращо наказание се премахва, книжката ще се отнема само при системни нарушения, което означава "3 или повече пъти".

Промените предизвикаха остри дискусии в пленарна зала. "Това е цинизъм. Това не води до безопасност на движението. Напротив, ще увеличи пътнотранспортните произшествия и не знам колко човешки живота ще бъдат отнети на базата на този закон", каза Румен Такоров (БСП). "Кой ще определи при колко точно системни нарушения ще се отнема книжката? Освен това за какво става въпрос - дали за шофьор, който три пъти е превишил скоростта с 10 км, или за друг, който три пъти я е превишавал с 80 км?", попита Такоров. Вносителят Иван Вълков (ГЕРБ) не се мотивира защо предлага неясни текстове, позволяващи субективно тълкуване.

Отнемането на шофьорска книжка е едно от най-тежките наказания. Според Наказателния кодекс водач, който шофира при отнета книжка, се наказва с до 2 години затвор. Но съчетаването на глоба с отнемането на книжка означава налагане на две наказания за едно и също нарушение. По закон обаче не могат да се налагат две наказания за едно нарушение. От ГЕРБ не обясниха защо при това положение не се откажат от глобата. Пред "Сега" вносителят Иван Вълков се оправда, че се дава възможност на нарушителите да се поправят, ако става въпрос за невнимание или случайност. "С други думи - тръгнали сме от идеята, че човек и по равно да върви, може да се спъне. Пък ако нарушенията продължат, вече книжката ще се отнема за 1 година", коментира той.

Когато проектът се гледаше в комисията, тази теза бе подкрепена от ДПС. Депутатката от движението и бивш вицепремиер по бедствията и авариите Емел Етем отбеляза, че ограниченията за скоростта в България по принцип трябва да се преразгледат. "С тези бързи коли няма как - малко са вече москвичите, жигулите и запорожците. Така че, ако превишим с 20 км, не може това да се смята за нарушение", каза Етем.

Милостивият към автоджигитите Вълков е необяснимо строг към шофиращите в бус лентите. Проектът предвижда, ако лек автомобил навлезе в бус лентата, книжката на шофьора му да се отнема за до 6 месеца и да се налага глоба от 50 до 200 лв., а при повторно нарушение - лишаване за 1 година от свидетелство за правоуправление и 300 лв. глоба. "Това се равнява на наказанието за човек, употребил алкохол. А иначе можеш да хвърчиш в населеното място с 200 и 300 км/час и да си плащаш", заключи Такоров.

Приходите от глоби вече няма да отиват в държавния бюджет, а в специален фонд, управляван от министъра на вътрешните работи, предвижда проектът на ГЕРБ. В него ще се трупат глобите за нарушения, установени с технически средства. Парите ще се използват "за дейности по контрола на движението по пътищата и подобряване на пътната безопасност". В България по този закон годишно се налагат глоби за около 40-50 млн. лв. Миналата седмица бюджетната комисия даде отрицателно становище за този фонд, но водеща в случая е транспортната комисия. На последните й заседания представителите на КАТ многократно подчертаваха, че се вълнуват повече от събирането на глобите, и дори проявиха склонност да премахнат съществуващата от десетилетия система на наказателните точки, която само им създавала излишна работа.
38
7583
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
38
 Видими 
12 Ноември 2010 19:35
Милицията-скъпа държанка на богаташите.
12 Ноември 2010 20:23
Като има убийств/о, а/ , дали ще отнемат книжката ? Мерзавци !!! Законът трябва да се съобразява със Закъснението на Съзнанието от Битието . Това не е работа за пишманексперт- юристи , колкото и да се описват в такива ! Необходими са поне още няколко Ординарни кризи на Капутализма , а не за хей тъй и зарад Хамерика . Куче ви го казва , при това и добронамерено . Ха сега ...

Редактирано от - beagle на 12/11/2010 г/ 21:54:26

12 Ноември 2010 20:53
Размерът на глобата трябва да е процент от застрахователната оценка на автомобила. Например глобата за превишение от 10 до 20 км/ч може да е 1% от стойността. За автомобил от 5 хил. лв. това е 50 лв., а за такъв от 100 хил. лв е 1000 лв.
12 Ноември 2010 21:02
Приходите от глоби вече няма да отиват в държавния бюджет, а в специален фонд, управляван от министъра на вътрешните работи

Тази гнусна противоконституционна практика трябва да се прекрати - всичко трябва да отива в бюджета и да се разпределя от там на общо основание с гласуване. Иначе се получава че всеки си е скрил по едно специално фондче и си цуца от него, а министъра на финансите вика "пари нема". Пари има, ето ги.
12 Ноември 2010 21:10
Олигарси и мутри с неясни доходи пишат поправките в законите за транспорт и движение по пътищата.Настройката на камерите позвалява "законно" да се нарушават правилата съответно на богатството на нарушителите...При ограничение 40 може да се кара с 70, при 60-с 90, при 90 с 120, при 130 -с 160...Не глобите ще оправят движението, а броят на отнетите точки....При тая анархия в КАТ ЯВНО не могат да се справят с точките...Срам...
12 Ноември 2010 21:20
Имаш паре, караш, немаш паре, не караш
12 Ноември 2010 21:33
Работата е пак малко изгубени в превода... Фондът с глобите не съществува още, а ако се появи, би трябвало да служи за финансиране на мерки за безопасност. Това по принцип не е лошо, щото е абсолютно задължително за безопасност да има целеви бюджет. На практика обаче тия кинти ще бъдат на разпореждане на малоумниците от ДОККПБДП, която формално се оглавява от Цв. Цв., а всъщност се движи от секретаря на комисията - лицето Алекси Кесяков. То за безопасност трябват пари, но да се дадат на тези хора е като да се изгорът в ТЕЦ Марица Изток.
12 Ноември 2010 21:59
КАТ вече няма да отнема книжки за превишена скорост


Редакцията правилно е напипала заглавието, но не и обяснението. Е, колеги, защо смятате депутатите толкова скоропостижно се загрижиха да премахнат отнемането на книжките?

Отговорът е лесен: Защото са пряко или косвено, но лично заинтересувани! Иначе казано, достатъчно депутати или техни близки и познати биха останали без книжки в най-близко бъдеще, т.е. след като КАТ обработи данните от лятото.
12 Ноември 2010 22:20
Но съчетаването на глоба с отнемането на книжка означава налагане на две наказания за едно и също нарушение. По закон обаче не могат да се налагат две наказания за едно нарушение.

преглеждайки НК - горното не го схващам, ма хич...
еднин цитат от там:
Чл. 162. (1) (Изм. - ДВ, бр. 27 от 2009 г.) Който чрез слово, печат или други средства за масова информация, чрез електронни информационни системи или по друг начин проповядва или подбужда към расова, национална или етническа вражда или омраза, или към расова дискриминация, се наказва с лишаване от свобода до четири години и с глоба от пет хиляди до десет хиляди лева, както и с обществено порицание.

Значи - 3 наказания може, но за полуидиот, застрашаващ живота на друго - не можело 2 наказания?
12 Ноември 2010 22:26
Добрият шофьор спазва правилата и не се бои от полицаи.Ако има недомислия то опитът ги поправя.Крайно време е да се "дръпнат юздите" на тоя разпасан народ и да бъде "щавен"здраво, за да няма и мисъл да "гледа в канчето на старшияТА".
12 Ноември 2010 22:27
А какво стана с идеята собственикът на колата да се глобява, когато не е известен шофьорът? Или я спряха, щото изведнъж паяците ще станат излишни? защото тогава лесно ще се глобява за неправилно паркиране - просто с фиш на стъклото, както е навсякъде по света...както и за снимките от камерите по пътищата.. и току виж се въведе ред..
12 Ноември 2010 22:34
Да се демонтират камерите, и то незабавно!
НиК.Цв., таз вечер не трябаше ли да си "Дежурен по Свят"?
Или пак четеш Тютчев...
12 Ноември 2010 22:47
Сега МВР като закъса за пари ще пусне КАТ пак в храстите и ще си посъбере пари за гуляи.
12 Ноември 2010 22:55
Време е да се приемат еднакви правила за ЕС...

____________________________
Не мир дойдох да донеса, а меч…
12 Ноември 2010 23:29
OLDMAD

Да се демонтират камерите, и то незабавно!
НиК.Цв., таз вечер не трябаше ли да си "Дежурен по Свят"?
Или пак четеш Тютчев...



Тук съм бе другарю OLDMAD, не чета и руски романтици.
Колкото до камерите много добра работа вършат белите държави разчитат на тях.Ако ти пречат има лесно преселваш се в анадола, и ще бъдеш рахат.

12 Ноември 2010 23:57
Аз съм за цялостно пренареждане на нови ограничителни знаци за скоростта по пътищата-минимум с по 30 км/ч отгоре, тогава няма да има толкова рушвети по пътищата и хората ще си спазват ограниченията
13 Ноември 2010 00:04
...не чета и руски романтици.

А трябва! Иначе нанайки повишение.
Честно казано, съжалявам те - и на мен най-по-гадни са ми биле дежурствата в петък срещу събота(а не събота/неделя).
Щото не даваха компенсация..
13 Ноември 2010 00:07
shmenti_kappeli,
Това беше предложението на ханъмата.
Според мен трябва да има, и затвор защото това което става по пътищата, е направо безобразие.
Нека другарите гурбетчии в западна европа и америка, да кажат как е там.Например какво е наказанието за надрусани, пияни, и превишаващи скоростта с над 50 км?

Редактирано от - nikcv на 13/11/2010 г/ 00:08:28

13 Ноември 2010 00:10
Честно казано, съжалявам те - и на мен най-по-гадни са ми биле дежурствата в петък срещу събота(а не събота/неделя).
Щото не даваха компенсация..


Ти това сериозно ли го мислиш, или ей така лаф да става?
13 Ноември 2010 00:24
Когато си на служба - не тряба да мислиш, има кой да мисли заради теб!
Просто си изпълнявай задълженията съгласно Устава.
Иначе следва наказание..
13 Ноември 2010 07:00
'"С тези бързи коли няма как - малко са вече москвичите, жигулите и запорожците. Така че, ако превишим с 20 км, не може това да се смята за нарушение", каза Етем.'.

Без коментар.
13 Ноември 2010 08:08
Интересно - всичките приказки на депутатите се въртят около правата на шофьора. А за правата на пешеходеца да оцелее някак си...Преди месец погребаха момче, убито на пешеходна пътека.
Предоверил се на знаците и закона...
----------------------------------------- ----
Блогът на Генек
13 Ноември 2010 08:25
"Емел Етем отбеляза, че ограниченията за скоростта в България по принцип трябва да се преразгледат. "С тези бързи коли няма как - малко са вече москвичите, жигулите и запорожците. Така че, ако превишим с 20 км, не може това да се смята за нарушение", каза Етем. "
Това го казва депутат, бивш министър.Защо ли се сещам пак за Нейчо Неев.
Има ли един форумец, който иска децата му да останат в този разграден двор?

13 Ноември 2010 12:01
Подкрепям Емел Етем - на много места извън селищата има безумни ограничения от 40 км/ч, 50 км/ч и 60 км/ч при положение че спокойно и без проблем се минава с 80-90.
Това са тъпотии, останали от едно време, които сега са нереални.
13 Ноември 2010 12:56
това с глобите е пълна простотия и работи само за страничните доходи на катаджите. Както и запалените фарове през зимата. Въпреки фаровете произшествията по пътя не намаляват, само дето сега имат още един повод за сакралнията въпрос "А сега кво ще правим?". Вместо да вдигат глобите да направят така, че всички нарушители да си получават наказанието. И да направят пътища и магистрали.
13 Ноември 2010 15:12
Аз, като шофьор, както и като пешеходец, мисля че възможността за отнемане на книжката при определени нарушения имаше силно дисциплиниращ ефект. През последната година забелязвам известно подобряване на ситуацията по пътищата и без съмнение това ще има отражение върху такава безспорна величина, като броят на загиналите за 2010 г. Мисля че премахването на тази мярка е грешка. Какво като му вземат книжката на някой самозабравил се джигит? Ми няма да кара известно време! То не може всички да са шофьори... Да не говорим че някои и за пешеходци не стават - но това е друга тема.
13 Ноември 2010 21:16
Борбата с нарушенията на скоростта може да се пребори така:
Представете си СПЕЦавтомобил с два радара-на левите предно и задно стъкло.Радарите са свързани с прост компютър.Последният е свързан с километража на СПЕЦА. СПЕЦА се движи с 80 км/ч. Радара отчита , че идващия отсреща автомобил се движи с 210 км/ч, автоматично изважда скоростта на СПЕЦА 210-80=130 км/ч. е скоростта на насрещния автомобил.Компютъра задейства камерата и там е запаметен автомобила с 130 км/ч.
При надминаващ автомобил-радарът отчита 60 км/ч, компютъра прибавя скоростта на СПЕЦА 80+60=140 км/ч.Задейства се камерата и е запаметен автомобил движещ се с 140 км/ч.Паметта отива в КАТ и валят наказанията....Няма рушвети, полицаи в трънките и т.н. ЗАЩО това не се прави? ...Сами си отговорете...
13 Ноември 2010 22:54
КАТ вече няма да отнема книжки за превишена скорост

А до сега да не би да са отнемали? Не говоря за писано на хартия, а в действителност.
13 Ноември 2010 22:54
Опааа, намериха се и поддръжници на Ептен.Имало на места, дето, знаците не били верни.Ми сменети ги със закон бе.А не при действащ закон и правилник за приложението му, да ви се струва едно 20-30 км в час отгоре за нещо маловажно.
Още нещо.Нашите пътища не са пригодени за автомобили с високи скорости.Първо нямаме добра настилка, и второ-радиусите на завоите не са изчислени за ауди а-8, а за москвичи, да речем.Т.е, няма как да ги вземеш с по-висока скорост.Убу, добре, аудито по-ляга на пътя, съгласен съм .
Ама някой пернишки голф ще го изхвърли центробежната сила
14 Ноември 2010 07:19
Точно така: кандидат убийците да си джиткат по улиците, докато им се даде възможност да осъществят целта си и да станат убийци. Аман от управници! Аман от корумпирани идиоти в институциите!
14 Ноември 2010 09:09
Егати цинизма, да освободим бус лентите за пилотите с много пари или с имунитет ... и това в парламента .. тея ще видят тяхна бюлетина на изборите през крив макарон
14 Ноември 2010 09:39
КАТ вече няма да отнема книжки за превишена скорост

А до сега да не би да са отнемали? Не говоря за писано на хартия, а в действителност.


алин,
отнемат, отнемат. Но се видя, че се уплашиха, че техни хора ще бъдат санкционирани по този начин. А иначе зет ми е все още с отнета книжка за два месеца за превишение с 41 км. Мисля, че санкцията му подейства много отрезвително. Отнемането на книжката действа много дисциплиниращо и не бива да се отменя. Най-малкото поне да се запише в закона, че при повторно нарушение тя задължително ще се отнема, ако за първото решат да не се отнема.

14 Ноември 2010 13:06
Там е работата, че отнемат, ама далеч не на всички, а само на избрани хора. На мен лично много по-отрезвяващо би ми подействала една глоба от 100 лева, отколкото отнемане на книжката за един месец. Въпросът е, че трябва да има наказания за всички нарушители, и то без да се намесва субективният фактор полицай на платното за движение.
А за безумните знаци няма смисъл да се коментира. Тръгнете от Божурище за Брезник и на прав участък през 500 метра поставени по два знака на един стълб - "Край на забраната за изпреварване от автомобили" и ограничение "40 км/ч". С 40 и трактор трудно ще изпревариш.
14 Ноември 2010 13:20
На такива да им теглят по един Омбудсман отзаде и да видим дали следващия път ще препускат
14 Ноември 2010 13:21
До Локи

Но съчетаването на глоба с отнемането на книжка означава налагане на две наказания за едно и също нарушение. По закон обаче не могат да се налагат две наказания за едно нарушение.

Според мен авторите на статията нещо не са разбрали. Могат да се налагат две наказания за едно нарушения, но не може едно нарушение да се наказва два пъти. Non bis in idem, както го казват някои. Т.е. например не може след като са те осъдили по НК за каране в нетрезво състояние след това да ти наложат и глоба и отнемане на книжката по административен път, защото така ще са наказали едно деяние два пъти.
14 Ноември 2010 14:27
Поглед навън:


Внимавайте за "Европейското рамково споразумение за трансгранично изпълнение на наказателни постановления и глоби". С влизането му в сила ще се отбелязват всички предишни нарушения. Плащайте бързо глобите, защото сумата може да набъбне значително. Така например глобата за превишена скорост от 20 км/ч във Франция нараства след една седмица от 90 на 135 евро, след 45 дни - на 375 и дори на 750 евро, ако се стигне до съдия-изпълнител. В Италия след 2 месеца глобите автоматично се удвояват. Освен това полицията може да конфискува колата, докато не платите. А ако ви хванат с над 1.5 промила, колата се конфискува завинаги и се продава на търг.


Във Финландия полицията определя глобите в зависимост от месечните доходи на нарушителя. Така собственик на голяма фирма бил принуден да плати 170 000 евро, след като е бил засечен с 80 км/ч. в зона, където максимално разрешената скорост е била 40 км/ч.


Във Великобритания и Ирландия допустимата горна граница за съдържание на алкохол в кръвта е 0.8 промила, докато в Унгария, Чехия, Словакия и Румъния стойността е 0.0 промила. В Германия глобата за алкохол зад волана започва от 500 евро, а най-ниска тя е в Гърция - около 100 евро. Във Великобритания глобата за алкохол зад волана може да достигне до 5.500 евро. От централноевропейските държави най-строги са разпорежданията в Австрия, Чехия, Унгария и Словакия, където за употреба на алкохол се налагат глоби между 300 и 970 евро.


В Италия нарушенията се санкционират различно в различните части на денонощието - през нощта (между 22.00 и 06.00 ч.) глобата автоматично се увеличава с една трета.

Редактирано от - Doctora на 14/11/2010 г/ 14:28:17

14 Ноември 2010 17:27
Аз, като шофьор, както и като пешеходец, мисля че възможността за отнемане на книжката при определени нарушения имаше силно дисциплиниращ ефект.


Аз пък мисля, че Българинът се стряска само като му бръкнеш в джоба, или като го заплашат със затвор.Нашите богаташи, се плашат от суми като 400-500 лева защото са бедняци по душа, и измикяри по рождение.Тъй, че към високите глоби трябва да се добави, и затвор....дори и месец.Нека полежат месец в пандиза, мият кенефи, забавляват дъртите пандизчии, и със сигурност после сами, ще се откажат от шофьорлъка.
20 Ноември 2010 01:21
Ник Цв,
малко със закъснение ама да си кажа, това е моя идея от много години насам - Е. Етем може да се е информирала и да и е харесала идеята, но помисли реално, ако водачите магат да се движат с една разумна скорост, колко от тях ще предприемат неправилно изпреварване? Иначе за дрогирани и пияни шофьори съм безкомпромисна..
П.С ако не вярваш, че не аз крада идеи, виж мои предишни постве за КАТ и сравни датите!!!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД